Постанова
від 01.03.2011 по справі 2а-6954/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2011 р. Справа № 2а-6954/10/0470 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Рищенко А. Ю. розглянувши у порядку письмового провадження адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Люкс Авто ЛТД» до Державної адміністрації автомобільного транспорту, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на боці відповідача - Приватне підприємство «Науково-виробнича фірма «Сінай» про визнання протиправним та скасування наказу № 52 від 29.04.2010 року, -

ВСТАНОВИВ :

07.06.2010 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Люкс Авто ЛТД» звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до Державної адміністрації автомобільного транспорту, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на боці відповідача - Приватне підприємство «Науково-виробнича фірма «Сінай» про визнання протиправним та скасування наказу № 52 від 29.04.2010 року.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідачем протиправно було винесено наказ № 52 від 29.04.2010 року, яким анульовано дозволи на міжобласні маршрути загального користування. Адже 01.09.2009 року позивач виграв на конкурсі право на перевезення за зазначеними маршрутами.

Просить суд визнати дії голови Державної адміністрації автомобільного транспорту Міністерства транспорту та зв'язку України Доброхода Сергія Олександровича по виданню ним 29.04.2010 року Наказу № 52 про позбавлення Товариство з обмеженою відповідальністю «Люкс Авто ЛТД» права на здійснення пасажирських перевезень рейсами 781/782 на маршруті Дніпропетровськ-Одеса протиправними, скасувати наказ № 52 від 29.04.2010 року про позбавлення ТОВ «Люкс Авто ЛТД» права на здійснення пасажирських перевезень рейсами 781/782 на маршруті Дніпропетровськ-Одеса.

У судове засідання сторони не з'явились, належним чином були повідомлені про час, дату та місце розгляду справи.

Від представника відповідача надійшло клопотання про розгляд справи без його участі.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Суд, вивчивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, вважає необхідним у задоволенні позову відмовити повністю з наступних підстав.

10.10.2005 року виконавчий комітет Дніпропетровської міської ради здійснив державну реєстрацію юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю «Люкс Авто ЛТД», ідентифікаційний код юридичної особи - 33770161.

Видами діяльності за КВЕД: діяльність автомобільного регулярного транспорту, діяльність автомобільного вантажного транспорту, технічне обслуговування та ремонт автомобілів, оптова торгівля автомобільними деталями та приладдям, роздрібна торгівля автомобільними деталями та приладдям, посередництво в торгівлі автомобільними деталями та приладдям, що підтверджується відповідною копією Довідки.

27.12.2006 року позивачу було надано Ліцензію Головної державної інспекції на автомобільному транспорті Міністерства транспорту та зв'язку України, відповідно до якої видами господарської діяльності позивача було надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального користування (крім надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі), дозволений вид робіт - внутрішні перевезення, що підтверджується відповідною копією Ліцензії.

Як вбачається з матеріалів справи, 01.09.2009 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Люкс Авто ЛТД» (далі - ТОВ «Люкс Авто ЛТД») надало до конкурсного комітету з проведення конкурсу на організацію пасажирських перевезень на міжобласному автобусному маршруті загального користування «Дніпропетровськ - Одеса» заяву на свою участь у конкурсі.

Позивач зазначає, що рішенням конкурсного комітету від 18.09.2009 року його визнано переможцем конкурсу і у відповідності з п. 51, 53 Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування 02.10.2009 року Державна адміністрація автомобільного транспорту та зв'язку України видала Наказ № 135 про введення в дію рішень, прийнятих на засіданні комітету з проведення конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом на міжобласних маршрутах загального користування. Адже 18.09.2009 року відповідачем було проведено конкурс, переможець якого отримав рейси № 781/782 маршруту Дніпропетровськ - Одеса з 28.11.2009 року на самостійне виконання. Так, з метою подальшого виконання пасажирських перевезень позивач уклав договори про надання послуг та виконання робіт, пов'язаних з відправленням та прибуттям пасажирів на автовокзалах ВАТ «Одесаавтотранс», ВАТ «Дніпропетровське обласне підприємство автобусних станцій», ТОВ «Херсонавтотранс», ВАТ «Миколаївське обласне підприємство автобусних станцій», ЗАТ «Чорноморська транспортна компанія».

Проте, відповідно до листа відповідача від 31.05.2010 року № 2770-01/06/18-10 до ТОВ «Люкс Авто ЛТД» та поставлено до відома ВАТ «Одесаавтотранс», ДП «Дніпропетровськавтотранссервіс», ДП «Миколаївавтотранссервіс», за результатами проведеної позапланової перевірки позивача, виявлення недостовірних даних, поданих на розгляд конкурсного комітету, а саме, завищений розмір заробітної плати. А тому прийнято Рішення про позбавлення ТОВ «Люкс Авто ЛТД» права здійснювати пасажирські перевезення рейсами 781/782 на маршруті Дніпропетровськ-Одеса.

Дані висновки щодо надання недостовірних даних були зроблені відповідачем на підставі листа Державної автомобільної транспортної адміністрації від 19.09.2009 року № 41/1-9-К-219. В листі було зазначено, що аналіз документальної інформації позивача дає змогу стверджувати, що у позивача на час проведення конкурсу працювало вісім водіїв, що підтверджується відповідними трудовими договорами. Трудові договори були укладені на чотири місяці, і за умовами договору водій отримує заробітну плату за фактично виконану роботу через касу підприємства в розмірі 2000 грн. одноразово шляхом виплати в останній день - розмір заробітної плати одного водія ТОВ «Авто Люкс ЛТД» за місяць має складати 500 грн. В той же час, у анкеті до заяви про участь у конкурсі від 01.09.2009 року, середньомісячний рівень заробітної плати водія зазначено у розмірі 4 000 грн.

Відповідно до п. 55 Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2008 року № 1081, організатор має право, зокрема, достроково розірвати договір з автомобільним перевізником (позбавити його дозволу) у разі виявлення фактів подання на конкурс недостовірних відомостей. Під недостовірною інформацією розуміється інформація, яка не відповідає дійсності.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Крім того, ст. 31 Закону України «Про автомобільний транспорт», відносини автомобільного перевізника, що здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування приміських та міжміських, які виходять за межі території області (міжобласні маршрути), із органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування визначаються дозволом органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на обслуговування автобусних маршрутів.

Форму дозволу, порядок його видачі та анулювання визначає центральний орган виконавчої влади з питань автомобільного транспорту.

Пунктом 6 Положення про Державну адміністрацію автомобільного транспорту, Державтотрансадміністрація видає накази організаційно-розпорядчого характеру.

Отже, відповідачем було прийнято оспорюваний Наказ про анулювання дозволів на міжобласних маршрутах загального користування від 29.04.2010 року № 52.

Відповідач зазначає, що форма дозволу була оформлена та затверджена Міністерством транспорту та зв'язку України лише наказом від 07.05.2010 року № 279 «Про затвердження форми дозволу на перевезення пасажирів на міжобласних маршрутах загального користування, порядку його видачі та анулювання.

З урахуванням вищевикладених обставин, аналізу норм чинного законодавства, суд не вбачає в діях відповідача порушень, які б призвели до прийняття неправомірного Наказу, що оспорюється.

Таким чином, суд приходить до висновку, що у задоволенні даного адміністративного позову необхідно відмовити повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 12, 60, 86, 160, 161, 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністративного позову Товариства з обмеженою відповідальністю «Люкс Авто ЛТД» до Державної адміністрації автомобільного транспорту, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на боці відповідача - Приватне підприємство «Науково-виробнича фірма «Сінай» про визнання протиправним та скасування наказу № 52 від 29.04.2010 року - відмовити повністю.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі відкладення виготовлення постанови в повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкт владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови.

Суддя А. Ю. Рищенко

Дата ухвалення рішення01.03.2011
Оприлюднено07.05.2012
Номер документу23787106
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6954/10/0470

Ухвала від 01.11.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Ухвала від 08.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Ухвала від 09.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Постанова від 01.03.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні