Постанова
від 25.04.2012 по справі 0870/2191/12
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2012 року 17:55 Справа № 0870/2191/12

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Недашківської К.М., при секретарі судового засідання Луговському І.О., за участю представника прокуратури - Савченка О.В., представника позивача - не прибув, представника відповідача - не прибув, розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Прокурора Шевченківського району м. Запоріжжя в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма Міцар ЛТД Ко» про стягнення заборгованості.

06 березня 2012 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Прокурора Шевченківського району м. Запоріжжя в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма Міцар ЛТД Ко» про стягнення суми заборгованості в розмірі 4851 грн. 40 коп.

Позивач обґрунтовує заявлені вимоги тим, що відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058 від 09.07.2003 відповідач є страхувальником. Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України №1058, пп. 2.1.3 п. 2.1.1 п. 2.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за №64/8663, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності є платниками страхових внесків. Відповідач є юридичною особою, про що свідчить свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи.

Ухвалою судді від 12.03.2012 відкрито провадження в адміністративній справі.

25.04.2012 в судове засідання прибув прокурор та підтримав заявлені позовні вимоги.

Представник позивача в судове засідання не прибув, однак подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, в якій зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не прибув, не повідомив суд про причини неприбуття та не надіслав до суду заяви про розгляд справи за його відсутності чи письмових заперечень на адміністративний позов.

Згідно ст. 69 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових та речових доказів, висновків експертів.

Відповідно до ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Суд при вирішенні справи керується принципами верховенства права, законності, рівності усіх учасників адміністративного процесу перед законом і судом, змагальності сторін, диспозитивності та офіційного з'ясування всіх обставин, гласності і відкритості адміністративного процесу.

На підставі ст. 160 КАС України вступна та резолютивна частини рішення проголошені в судовому засіданні 25.04.2012.

Розглянувши матеріали та з'ясувавши всі обставини адміністративної справи, які мають юридичне значення для розгляду та вирішення спору по суті, дослідивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Фірма Міцар ЛТД Ко», пройшов процедуру державної реєстрації, отримав свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, а відтак набув правового статусу суб'єкта господарювання в розумінні ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 15.05.2003 №755-IV, згідно з яким державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності, відповідач зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності за юридичною адресою: 69014, місто Запоріжжя, вулиця Магістральна, будинок №25; ідентифікаційний номер 23878739, та являється страхувальником відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058 від 09.07.2003.

Згідно з п. 6 4.2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Розмір страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування встановлений підпунктом 4.3 пункту 4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663.

Як вбачається з позовної заяви та доданих до неї документів відповідач зареєстрований як платник страхових внесків в Управлінні Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя 18.02.1996 за реєстраційним номером №08024-00610 та надає до Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя розрахунки страхових внесків, в яких нараховує страхові внески, але сплачує їх не своєчасно та не в повному обсязі.

На підставі п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону №1058 за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхових внесків до боржника були застосовані фінансові санкції на суму 1260 грн. 16 коп. та нарахована пеня на суму 3591 грн. 24 коп. Відповідно до матеріалів справи рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені №1821-1824 від 06.10.2011 отримано відповідачем поштою 11.10.2011.

На підставі того, що відповідач не сплатив зазначені у рішенні суми штрафних санкцій та пені, не оскаржив рішення в встановленому законом порядку, суми вказані у рішенні вважаються узгодженими.

Станом на день розгляду справи сума заборгованості становить 4851 грн. 40 коп.

Підпунктом 5.3.2 підпункту 5.3 п.5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663 передбачено, що фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності сплачують протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада авансові платежі в розмірі 25 відсотків річної суми страхового внеску, обчисленої від суми визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності. Суми страхових внесків, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним до 1 квітня наступного року за звітній рік на підставі даних річної податкової декларації.

Відповідно до п.п 3.1 п. 3 Порядку ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження платежів зі збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та інших платежів, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 19.01.2002 №2-4 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 1 березня 2002 року за №212/6500, з метою обліку нарахованих і сплачених сум платежів до Пенсійного фонду України на кожний поточний рік відкриваються особові рахунки для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності.

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та пункту 8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, суми страхових внесків своєчасно не сплачені страхувальником, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій; частиною 3 зазначеного Закону передбачено, що органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Відповідно до підпункту «б» підпункту 8.2. пункту 8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 №21-1, якщо страхувальник має на кінець звітного періоду недоїмку зі сплати страхових внесків, органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки.

Вимога вважається надісланою (врученою) юридичні особі, якщо її вручено особисто такій юридичній особі або її законному представникові чи надіслано листом на її адресу за місцем проживання або останнього відомого місця її знаходження з повідомленням про вручення за порядком оформлення зазначених поштових відправлень, установлених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п.п 3.1 п. 3 Порядку ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження платежів зі збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та інших платежів, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 19.01.2002 №2-4 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 1 березня 2002 року за №212/6500, з метою обліку нарахованих і сплачених сум платежів до Пенсійного фонду України на кожний поточний рік відкриваються особові рахунки для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності.

Відповідно до п. 5 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» за рахунок сум, що надходять від страхувальників в рахунок сплати недоїмки погашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій в порядку календарної черговості їх виникнення. У разі, коли страхувальник має несплачену недоїмку, пеню та фінансові санкції та здійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми зараховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій.

Таким чином, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 11, 17, 94, 160, 163 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма Міцар ЛТД Ко» (69014, місто Запоріжжя, вулиця Магістральна, будинок №25; ідентифікаційний код 23878739) на користь Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя суму заборгованості в розмірі 4851 (чотири тисячі вісімсот п'ятдесят одна) грн. 40 (сорок) коп., яку зарахувати на р/р25603301201082, МФО 313957, код ЄДРПОУ 20508387, банк: Запорізьке обласне управління ВАТ «Державний ощадний банк України», код платежу 50020400.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя К.М.Недашківська

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.04.2012
Оприлюднено07.05.2012
Номер документу23787586
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0870/2191/12

Ухвала від 26.03.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Постанова від 25.04.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Ухвала від 25.04.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Постанова від 25.04.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Ухвала від 12.03.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні