Постанова
від 27.04.2012 по справі 2а-3053/12/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 квітня 2012 р. м. Львів № 2а-3053/12/1370

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Москаля Р.М., за участі секретаря судового засідання Панчишин Н.Я., представника позивача Петришина О.П., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України у м. Дрогобичі та Дрогобицькому районі Львівської області до приватного підприємства виробничо-комерційного підприємства «Козацький обоз»про стягнення боргу,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України у м. Дрогобичі та Дрогобицькому районі звернулося до Львівського окружного адміністративного суду із позовом до приватного підприємства виробничо-комерційного підприємства «Козацький обоз»про стягнення штрафних санкцій та пені на загальну суму 7304,37 грн., застосованих згідно з рішенням № 27 від 08.02.2012 року за несвоєчасну сплату страхових внесків. Заборгованість відповідача було узгоджено у передбаченому законом порядку, однак така залишається непогашеною. Представник позивача вимоги підтримав повністю, просив позов задовольнити.

Відповідач не забезпечив участі свого представника у судовому засіданні, про місце, дату та час судового розгляду справи завчасно повідомлявся належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення. Заперечень на позовну заяву чи клопотань процесуального характеру суду не надсилав, причин неявки також не повідомив. З урахуванням наведеного суд на підставі ст.ст. 71, 128 КАС України ухвалив розглянути справу на підставі наявних у ній доказів без участі відповідача.

Суд заслухав пояснення представника позивача, дослідив долучені до матеріалів справи письмові докази, оцінив їх в сукупності та встановив наступні фактичні обставини справи:

З 01 січня 2011 року набрав чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»від 08.07.2010 року № 2464-VI (далі -Закон № 2464), який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

У абз. 5 п. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 2464 передбачено, що стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

ПП ВКП «Козацький обоз»є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та відповідно до п. 6 ч. 2 статті 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»(чинного на дату виникнення спірних відносин) зобов'язане нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Статтею 20 згаданого Закону визначено, що сплата страхових внесків здійснюється виключно в грошовій формі шляхом внесення відповідних сум страхових внесків до солідарної системи на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійного фонду. Страхові внески сплачуються страхувальниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків. Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для відповідача відповідно до вимог пункту 1 статті 14 цього Закону є календарний місяць.

Згідно із ч. 2 ст. 106 та п. 2 ч. 9 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»(у редакції, що діяла станом на дату виникнення спірних правовідносин), суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або несплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

Станом на 01.02.2012 року заборгованість відповідача по сплаті страхових внесків становила 6353,27 грн. 08 лютого 2012 року начальник управління ПФУ у м. Дрогобичі та Дрогобицькому районі винесла рішення № 27 про застосування фінансових санкцій за несвоєчасну сплату страхових внесків за серпень-листопад 2008 року, січень-лютий 2009 року, квітень-грудень 2009 року та за 2010 рік, відповідно до якого на відповідача накладено штраф в сумі 904,13 грн. та нараховано пеню в сумі 6400,24 грн., всього 7304,37 грн. Зазначене рішення було надіслано відповідачу, згідно з повідомленням про вручення поштового відправлення він його отримав 10.02.2012 року і, як повідомив представник позивача, не оскаржував. У лютому 2012 року відповідач сплатив недоїмку в сумі 6353,27 грн., відтак станом на 13.03.2012 року у відповідача залишилась заборгованість по сплаті фінансових санкцій в сумі 7304,37 грн., яка станом на дату судового розгляду справи залишається непогашеною.

Отже, позовні вимоги управління ПФУ у м. Дрогобичі та Дрогобицькому районі є обґрунтованими, підтверджуються долученими до матеріалів справи та дослідженими у судовому засіданні доказами, і підлягають до задоволення.

З урахуванням положень ст.94 КАС України судові витрати у формі судового збору у даній справі з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 17-19, 35, 71, 94, 160-163 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства виробничо-комерційного підприємства «Козацький обоз»(Львівська область, Дрогобицький район, с. Лішня, вул. Дрогобицька, 32; ідентифікаційний код: 30649046) на користь управління Пенсійного фонду України у м. Дрогобичі та Дрогобицькому районі Львівської області (Львівська область, м. Дрогобич, пл. Ринок, 3; ідентифікаційний код: 37893404) заборгованість в сумі 7304 (сім тисяч триста чотири) гривні 37 копійок.

Апеляційну скаргу на постанову суду першої інстанції може бути подано протягом десяти днів з дня отримання повного тексту постанови. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови виготовлено 28 квітня 2012 року.

Суддя Москаль Р.М.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.04.2012
Оприлюднено07.05.2012
Номер документу23794282
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3053/12/1370

Ухвала від 04.05.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 21.06.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мартинюк Віталій Ярославович

Ухвала від 09.04.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Постанова від 27.04.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні