Постанова
від 27.04.2012 по справі 763/12/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2012 р. Справа № 2-а-763/12/2170 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Ковбій О.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" до Відділу освіти Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області про стягнення штрафу,

встановив:

Державне підприємство "Національна енергетична компанія "Укренерго" (далі - позивач) звернулося до суду з адміністративним позовом до Відділу освіти Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області (далі-відповідач, Відділ освіти) про стягнення штрафу в розмірі 5100,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем порушено норми Закону України "Про теплопостачання", за що на Відділ освіти Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області накладено штраф в сумі 5100,00 грн., накладення якого оформлено Постановою № 05/32-01-0002 від 24.01.2012 року.

Представник позивача надав заяву про розгляд справи в порядку письмового провадження, позовні вимоги підтримав.

Відповідач просив справу розглянути в порядку письмового провадження, до суду надав заперечення, вважає, що в діях Відділу освіти Чаплинської РДА немає порушень чинного законодавства.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні і в разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Приписом № 05/32-03-0407 Т від 07.10.2011 року, виданого інспекцією Держенергонагляду в Херсонській області, Східне відділення під час перевірки було зобов'язано відповідача провести заходи щодо усунення порушень вимог законодавства, виявлених за результатами здійснення заходів з державного енергетичного нагляду.

18.01.2012 року державним інспектором з енергетичного нагляду ОСОБА_1 проведено позапланову перевірку виконання суб'єктом господарювання приписів щодо усунення порушень вимог законодавства, виявлених за результатами здійснення заходів з державного енергетичного нагляду, в ході якої встановлено невиконання вимог вказаного Припису від 07.10.2011 року № 05/32-03-0407 Т. Перевірка проведена в присутності головного енергетика ОСОБА_2, який у розділі 4 акту перевірки зазначив, що зауваження щодо проведення заходу та складеного акту відсутні.

За невиконання вказаних порушень, Державною інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Херсонській області Східне відділення, винесено постанову № 05/32-01-0002 від 24.01.2012 року про накладення штрафу за порушення законодавства в галузі електроенергетики та сфері теплопостачання.

Другий примірник постанови було направлено 26.01.2012 року за вих. № 17/28-32 рекомендованим поштовим відправленням.

Визначаючись щодо позовних вимог, наданих у справу доказів, суд виходить з наступного.

Відповідно до Указу Президента України "Про Міністерство палива та енергетики України" від 14.04.2000 р. № 598/2000 Міністерство палива та енергетики України є центральним органом виконавчої влади та головним (провідним) органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики в електроенергетичному, ядерно-промисловому, вугільно-промисловому та нафтогазовому комплексах.

Національна енергетична компанія "Укренерго" Міністерства палива та енергетики України - державне підприємство, що здійснює централізоване диспетчерське (оперативно - технологічне) управління об'єднаною енергетичною системою України, підрозділом якої в південному peгіоні є відокремлений підрозділ "Держенергонагляд у Південному peгіоні".

Відокремлений Підрозділ "Держенергонагляд у Південному peгіоні" здійснює свою діяльність відповідно до Положення про ВП "Держенергонагляд у Південному peгіоні" та на підставі довіреності, яку видає ДП "НЕК "Укренерго".

Згідно з вищезазначеним Положенням, державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної i теплової енергії в Херсонській області є одним із структурних підрозділів ВП "Держенергонагляд у Південному peгіоні".

Наказом Міністерства палива та енергетики України № 422 від 03.11.2006 р. "Про державний енергетичний нагляд" встановлено, що Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної i теплової енергії (Держенергонагляд) безпосередньо підпорядкована Міністерству палива та енергетики щодо виконання функцій, покладених на Держенергонагляд, що регламентується Положенням про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної i теплової енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 929 від 07.08.96 р.

Метою Державного енергетичного нагляду є сприяння забезпеченню сталого функціонування об'єднаної енергетичної системи України, сфери теплопостачання, енергетичної безпеки держави шляхом здійснення контролю за дотриманням суб'єктами електроенергетики, суб'єктами відносин у сфері теплопостачання та споживачами електричної енергії вимог нормативно-правових i нормативно-технічних актів у сфері виробництва, постачання та споживання електричної i теплової енергії, посилення впливу на суб'єктів відносин у сфері теплопостачання та споживачів щодо дотримання ними встановлених режимів виробництва, постачання i споживання енергії та забезпечення споживачами належного технічного стану електричних та тепловикористовуючих установок i теплових мереж.

Відповідно до Закону України "Про теплопостачання" відділ освіти Чаплинської районної адміністрації як і будь-які інші споживачі теплової енергії, визначається як суб'єкт відносин у сфері теплопостачання.

Згідно з вказаним Законом суб'єкти господарської діяльності несуть відповідальність за порушення в електроенергетиці в тому числі за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання рішень чи приписів Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії.

Відповідно до п. 7 ч. 2 Положення про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної i теплової енергії, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 929 від 07.08.1996 р., керівники структурних підрозділів інспекції та їх заступники є старшими державними інспекторами з енергетичного нагляду; інші спеціалісти, що виконують функції держаного енергетичного нагляду, є державними інспекторами.

Згідно з п. п. 5, 6 Положення про порядок накладення на суб'єктів господарської діяльності штрафів за порушення законодавства про електроенергетику, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.1999 № 1312 визначене коло посадових осіб, які можуть накладати штрафи та граничні розміри сум штрафних санкцій. Такими посадовими особами є старші державні інспектори та державні інспектори з енергетичного нагляду.

В порядку здійснення енергетичного нагляду у відділі освіти Чаплинської районної державної державної адміністрації під час проведення обстеження позивачем було видано обов'язковий для виконання Припис від 07.10.2011 року № 05/32-03-0407 Т із зазначенням терміну виконання.

Під час проведення перевірки інспектором Держенергонагляду щодо виконання суб'єктами господарювання приписів щодо усунення порушень вимог законодавства, виявлених за результатами здійснення заходів з державного енергетичного нагляду, було виявлено невиконання вимог ряду пунктів Припису від 07.10.2011 року. За результатом перевірки було складено Акт перевірки від 18.01.2012 року № 05/32-03-0002, на підставі якого винесено Постанову від 24.01.2012 року № 05/32-01/0002, якою на відділ освіти Чаплинської РДА накладено штраф у сумі 5100,00 грн.

Згідно з п. 10 Положення, суб'єкт господарської діяльності повинен сплатити штраф протягом 15 днів з дня прийняття постанови до Державного бюджету України.

На час розгляду справи штраф в сумі 5100,00 грн. не сплачений.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що дії позивача щодо стягнення штрафу у розмірі 5100,00 грн. є правомірними, а позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 8, 9, 19, 128, 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив :

Адміністративний позов Державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" до Відділу освіти Чаплинської районної державної адміністрації - задовольнити.

Стягнути з Відділу освіти Чаплинської районної державної адміністрації (код 02146653) штраф в розмірі 5100 (п'ять тисяч сто) грн. 00 коп. на р/р 31112106700299, одержувач Держбюджет Чаплинського району, 21081100, банк одержувач ГУДКУ в Херсонській області, МФО 852010.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення.

В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк.

Уразі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Ковбій О.В.

кат. 5.8.2

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.04.2012
Оприлюднено07.05.2012
Номер документу23794548
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —763/12/2170

Постанова від 27.04.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

Ухвала від 03.03.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні