Рішення
від 18.04.2012 по справі 5020-241/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2012 року справа № 5020-241/2012

Господарський суд міста Севастополя у складі судді Єфременко О.О., розглянувши матеріали справи

за позовом Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради

(вул. Луначарського, 5, м. Севастополь, 99011)

до Приватного підприємства "Гавань"

(вул. Богданова, 12, м. Севастополь, 99016)

про стягнення заборгованості за договором оренди у розмірі 207298,31 грн,

представники сторін не з'явилися;

СУТЬ СПОРУ:

Фонд комунального майна Севастопольської міської Ради звернувся до господарського суду міста Севастополя з позовом до Приватного підприємства "Гавань" про стягнення заборгованості за договором оренди №1-09 від 20.01.2009 у розмірі 207298,31 грн, з яких: 35146,23 грн -основний борг, 1451,12 грн -пеня, 2700,84 грн -30% річних, 168000,12 грн -штраф.

Позов обґрунтований неналежним виконанням з боку відповідача умов договору в частині своєчасного внесення орендної плати за договором оренди нерухомого майна №1-09 від 20.01.2009.

Ухвалою від 13.03.2012 позовна заява прийнята до розгляду та порушено провадження у справі.

Позивач в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про час та місце судового розгляду повідомлений належним чином.

Відповідач явку уповноваженого представника в судові засідання не забезпечив, про причини неявки суд не повідомив, вимоги ухвали суду від 13.03.2012 не виконав.

В матеріалах справи містяться поштові повернення ухвал суду з відміткою «за закінченням терміну зберігання», які надсилались відповідачу за адресою: вул. Богданова, 12, м.Севастополь, 99016.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців місцем знаходження Приватного підприємства "Гавань" є: вул. Богданова, 12, м.Севастополь, 99016 (арк. с. 11-12).

Копії ухвал були надіслані судом відповідачу за вищевказаною адресою. Таким чином про час та місце розгляду справи він був повідомлений належним чином та своєчасно.

Згідно зі статтею 22 Господарського процесуального кодексу України сторони зобов'язані добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами. Оскільки явка в судове засідання представників сторін -це право, а не обов'язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

Відповідач не скористався правом, наданим йому статтею 59 Господарського кодексу України: не надав суду відзив на позовну заяву та документи, що підтверджують заперечення проти позову.

У зв'язку з викладеним, суд розглядає справу відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України, за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши надані докази, перевіривши матеріали справи, суд

ВСТАНОВИВ:

21.12.2009 між Фондом комунального майна Севастопольської міської Ради (Орендодавець) та Приватним підприємством "Гавань" (Орендар) укладено договір №1-09 оренди нерухомого майна (далі - Договір), відповідно до умов якого, з метою ефективного використання комунального майна та досягнення найвищих результатів господарської діяльності орендодавець передає, а орендар -приймає в оренду нерухоме майно -вбудовані нежитлові приміщення, розташовані в цокольному поверсі дев'ятиповерхового будинку, загальною площею 162,80 кв.м, розташовані за адресою: м. Севастополь, вул. Михайлівська, 19, що знаходяться на балансі КП "Житлосервіс-13" (надалі - об'єкт оренди).

Відповідно до пункту 3.1 Договору, розмір орендної плати визначається відповідно до рішення конкурсної комісії по оренді комунального майна.

Згідно з пунктом 3.2 Договору, орендна плата складає 4666,67 грн за першій місяць оренди та перераховується орендарем не пізніше 20 числа поточного місяця.

Пунктом 3.3 Договору передбачено, що розмір орендної плати за кожний подальший місяць визначається шляхом корегування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції відповідний попередньому місяцю.

Пунктом 4.4.3 Договору передбачено, що орендар зобов'язаний своєчасно вносити орендну плату, а також здійснювати інші платежі пов'язані з користуванням об'єктом оренди, в тому числі оплату комунальних та експлуатаційних послуг.

Договір діє з моменту його підписання і до 30.12.2013 (пункт 7.1. Договору).

Відповідно до акту прийому-передачі орендованого майна від 20.01.2009, Орендодавець передав, а Орендар прийняв об'єкт оренди (арк. с. 25).

Неналежне виконання відповідачем своїх обов'язків по оплаті орендної плати за період з червня 2011 року по листопад 2011 року включно і стало підставою для звернення позивача до суду з вимогами про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 35146,26 грн.

Відповідно до статті 43 Господарського процесуального кодексу України суд, провівши оцінку доказів по справі, вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню повністю, виходячи з наступного.

Стаття 509 Цивільного кодексу України та стаття 173 Господарського кодексу України визначають зобов'язання (в тому числі господарське зобов'язання) як правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити кошти тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 Цивільного кодексу України та статтею 174 Господарського кодексу України, зокрема, з договорів та інших правочинів (угод).

Відповідно до частини першої статті 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

З наведеною нормою узгоджується стаття 283 Господарського кодексу України, згідно з якою за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. У користування за договором оренди передається індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення (або цілісний майновий комплекс), що не втрачає у процесі використання своєї споживчої якості (неспоживна річ).

Частиною шостою статті 283 Господарського кодексу України встановлено, що до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно зі статтею 759 Цивільного кодексу України, одна особа (наймодавець) передає або зобов'язується передати іншій особі (наймачеві) майно у користування за плату на певний строк за договором найму (оренди).

Статтями 10, 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", статтями 284, 286 Господарського кодексу України визначено, що орендна плата -це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності, та є однією з істотних умов договору оренди.

Обов'язок орендаря своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату встановлений також частиною 3 статті 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" та частиною п'ятою статті 285 Господарського кодексу України.

Згідно з частиною п'ятою статті 762 Цивільного кодексу України, плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

В силу статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Рішенням господарського суду міста Севастополя від 26.07.2011 у справі № 5020-944/2011 позовні вимоги Прокурора Нахімовського району міста Севастополя в інтересах держави в особі Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради до Приватного підприємства "Гавань" про стягнення 21433,97 грн. задоволенні повністю, з Приватного підприємства "Гавань" стягнута сума заборгованості по сплаті орендної плати за договором № 1-09 від 20.01.2009 за період з жовтня 2010 року по травень 2011 року включно у розмірі 21433,97 грн.

Зазначене рішення сторонами не оскаржено та набрало законної сили.

На підставі викладеного, у зв'язку з тим, що докази погашення відповідачем наявної заборгованості відсутні, суд вважає, що позовні вимоги про стягнення з Приватного підприємства "Гавань" заборгованості по орендній платі в розмірі 35146,23 грн. підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно зі статтею 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: сплата неустойки.

Частиною третьою статті 549 Цивільного кодексу України встановлено, що пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом 8.5. Договору сторони встановили, що у випадку порушення строку внесення орендної плати, визначеного пунктом 3.2 цього договору, Орендар сплачує на користь Орендодавця крім збитків пеню в розмірі 200% від облікової ставки Національного банку України, яка діє в період, за який буде нараховуватись пеня, від суми заборгованості за кожний день прострочення.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань»розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати розміру подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Згідно з частиною шостою статті 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Наданий позивачем розрахунок пені перевірений судом та визнаний вірним, а вимоги позивача щодо стягнення з відповідача пені в розмірі 1451,12 грн такими, що підлягають задоволенню.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача 30% річних в розмірі 2700,84 грн.

Згідно з пунктом 8.6. Договору у разі, якщо прострочка внесення орендної плати буде продовжуватись більше, ніж 30 календарних днів, Орендодавець має право вимагати, а Орендар зобов'язаний сплатити на користь Орендодавця поверх збитків 30% річних від простроченої суми за весь період прострочки.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Суд перевірив наданий позивачем розрахунок 30% річних та визнав його вірним, а вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 30% річних в розмірі 2700,84 грн такими, що підлягають задоволенню.

Позивач також просить стягнути з відповідача штраф в розмірі 168000,12 грн.

Відповідно до частин четвертої-шостої статті 231 Господарського кодексу України у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг). У разі недосягнення згоди між сторонами щодо встановлення та розміру штрафних санкцій за порушення зобов'язання спір може бути вирішений в судовому порядку за заявою заінтересованої сторони відповідно до вимог цього Кодексу. Штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Так, пунктом 8.7. Договору сторони встановили, що у випадку, якщо прострочення внесення орендної плати буде продовжуватися більше 60 календарних днів, Орендар сплачує на користь Орендодавця понад збитків штраф в сумі, що дорівнює трикратному розміру річної орендної плати за договором.

Враховуючи існування у відповідача перед Фондом комунального майна Севастопольської міської Ради непогашеної заборгованості по сплаті орендної плати за період з червня 2011 року по листопад 2011 року, не вжиття ним заходів до виконання зобов'язання або добровільного усунення порушення та його наслідків, суд вважає вимоги позивача щодо стягнення штрафу в розмірі 168000,00 грн такою, що підлягає задоволенню повністю.

Отже, враховуючи все вищевикладене, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 207 298,31 грн, з яких: 35 146,23 грн -заборгованість за договором, 2700,84 грн -30% річних, 1451,12 грн -пеня, 168000,12 грн -штраф.

Витрати по сплаті судового збору покладаються судом на відповідача відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 43, 49, 75, 82-85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Гавань" (вул. Богданова, 12, м.Севастополь, 99016, код ЄДРПОУ 23439572, р/р 26009099158800 в АКИБ «Укрсиббанк»м. Харків МФО 351005) на користь Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради (вул.Луначарського, 5, м.Севастополь, 99011, код ЄДРПОУ 25750044, р/р 33213870700001 в ГУ ДКС в м. Севастополі, МФО 824509, код платежу 22080400) 207 298,31 грн, з яких: 35 146,23 грн -заборгованість по орендній платі, 2700,84 грн -30% річних, 1451,12 грн -пеня, 168000,12 грн -штраф.

3. Стягнути з Приватного підприємства "Гавань" (вул. Богданова, 12, м.Севастополь, 99016, код ЄДРПОУ 23439572, р/р 26009099158800 в АКИБ «Укрсиббанк»м. Харків МФО 351005) на користь Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради (вул.Луначарського, 5, м.Севастополь, 99011, код ЄДРПОУ 25750044, р/р 37188003000416 в ГУ ДКС в м. Севастополі, МФО 824509) витрати по сплаті судового збору у сумі 4145,97 грн.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 23.04.2012.

СуддяпідписО.О. Єфременко

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення18.04.2012
Оприлюднено07.05.2012
Номер документу23796012
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-241/2012

Рішення від 18.04.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

Ухвала від 13.03.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні