Постанова
від 26.04.2012 по справі 0870/2575/12
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2012 року Справа № 0870/2575/12

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Сацького Р.В. розглянув у порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовною заявою: Управління пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області

до: Товариства з обмеженою відповідальністю «Запоріжспецмонтаж-3»

про: стягнення суми штрафних санкцій у розмірі 170,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

20.03.2012 Управління пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області звернулося до Запорізького окружного адміністративного суду із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Запоріжспецмонтаж-3» про стягнення суми штрафних санкцій у розмірі 170,00 грн.

Ухвалою суду від 21.03.2012 відкрито скорочене провадження в адміністративній справі та надано відповідачу строк для подання до суду заперечень проти позову та доказів на їх обґрунтування, або заяву про визнання позову.

09.04.2012 до суду повернулось поштове повідомлення, відповідно до якого представником відповідача 06.04.2012 отримано ухвалу про відкриття скороченого провадження.

Розглянувши матеріали адміністративного позову, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного: судом встановлено, що відповідач знаходиться на обліку в УПФУ в Вільнянському районі Запорізької області та є платником єдиного внеску.

Відповідно до ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У відповідності до ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, страхувальники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітній період, не пізніше ніж через 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Перевіркою своєчасності надання звітів про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб, на яку нараховано і з якої сплачено страхові внески та суми нарахованого єдиного внеску до управлінь Пенсійного фонду України було встановлено звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб, на яку нараховано і з якої сплачено страхові внески та суми нарахованого єдиного внеску до управлінь встановлено, що звіт за квітень 2011 року до УПФУ в Вільнянському районі не подано, чим зокрема і порушено вимоги п. 3.1. Постанови правління ПФУ «Про порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.10.10 №22-2.

У відповідності до п. 4 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464 за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої цим Законом, територіальним органом Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пунктом 7.2.4. Постанови правління ПФУ «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 27.09.10 №21-5 (зареєстровано у Мінюсті 27.10.10р. №994/18289) за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої Законом (2464-17) також передбачено накладення штрафу у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При цьому складається рішення про застосування штрафних санкцій за формою згідно з додатком 12 до цієї Інструкції. Підставою для прийняття відповідного рішення є акт про зазначене порушення, складений у довільній формі. За наслідками перевірки управлінням було складено акт від 16.06.11 №132.

У відповідності до п. 7.7. вказаної Інструкції перший примірник рішення протягом трьох робочих днів із дня його винесення надсилається платнику у порядку, встановленому для надсилання вимог, або вручається під підпис керівнику або головному бухгалтеру платника, банку чи фізичній особі - платнику єдиного внеску. Згідно п. 7.8. Інструкції суми штрафів та пені, передбачених пунктами 7.2, 7.3, 7.5 та 7.6 розділу VII цієї Інструкції, підлягають сплаті платником єдиного внеску чи банком протягом десяти робочих днів після надходження відповідного рішення або можуть бути оскаржені у цей самий строк до органу Пенсійного фонду вищого рівня або до суду з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного органу Пенсійного фонду, посадовими особами якого прийнято це рішення.

На виконання вказаного нормативно - правового акту рішення про застосування штрафних санкцій за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 16.06.11 №90, яким до ТОВ застосовано штрафну санкцію у розмірі 170 грн. було надіслано на адресу відповідача рекомендованим листом з повідомленням про вручення та отримано підприємством 21.06.11 проте досі не сплачено.

У відповідності до п. 7.13 Інструкції строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується. Згідно п. 7.12 Інструкції суми штрафів та нарахованої пені, застосованих за порушення порядку та строків нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску, стягуються в тому самому порядку, що і суми недоїмки із сплати єдиного внеску. Тобто рішення дійсно є виконавчим документом, проте п. 6.8 вказаної Інструкції передбачено право Пенсійного фонду звернення до суду з позовом про стягнення боргу. Пунктом 2.4. Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах затвердженого Правлінням пенсійного фонду України від 30.04.02р. №8-2 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21.05.02р. №442/6730) закріплено право управління стягувати несплачені суми єдиного внеску, страхових внесків та інших платежів з їх платників.

Відповідно до приписів ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та керуючись статтями 17, 158-162, 183-2, частиною 1 статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Запоріжспецмонтаж-3» (ЄДРПОУ 33272594) на користь управління Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області суму штрафної санкції у розмірі 170 (сто сімдесят) грн. на р/р 25601301001091 у Філії Запорізького обласного управління ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 313957, код ЄДРПОУ 20508597.

3. Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України - з дня отримання такої постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Р.В. Сацький

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.04.2012
Оприлюднено10.05.2012
Номер документу23858074
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0870/2575/12

Ухвала від 23.08.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Постанова від 26.04.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 21.03.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні