Рішення
від 28.02.2012 по справі 2-4276/2011 2/0109/484/2012
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. СІМФЕРОПОЛЯ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-4276/2011 2/0109/484/2012

28.02.2012 року м. Сімферополь

Київський районний суд м. Сімферополя в складі:

головуючого - судді Діденка Д.О.,

при секретарі - Куліковій Т.В.,

за участю прокурора Шубьонкіної Т.А.,

представника відповідача Сидорчука І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом прокурора

Київського району М.Сімферополя в інтересах ОСОБА_2 до

обслуговуючого кооперативу «Садово-огородницьке товариство «Гвоздика», відділу

реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Сімферопольської міської ради

про визнання загальних зборів недійсними, скасування протоколу, визнання незаконною

державної реєстрації, треті особи: Садівниче товариство «Гвоздика», об'єднання

садівничих товариств Каменського масиву,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся до суду із зазначеним позовом в інтересах громадянина ОСОБА_2, який є людиною похилого віку, пенсіонером, дитиною війни, яка самостійно захистити свої права неспроможний. Позов вмотивований тим, що він є членом садівничого товариства «Гвоздика» з 1982 р. та на час подання позову - головою товариства. Проведеною перевіркою встановлено, що на підставі протоколу засідання правління СОТ «Гвоздика» (КРПП «Кримтроллейбус») від 28.01.2007 р. його головою обрана ОСОБА_3, якій доручено провести державну реєстрацію СОТ. 25.12.2007 р. загальними зборами членів садівничого товариства робочих та службовців Кримського тролейбусного управління «Гвоздика» вирішено змінити назву на Обслуговуючий кооператив «Садово-огороднічеське товариство «Гвоздика» та затвердити статут кооперативу у новій редакції. Вказаний кооператив зареєстрований у Єдиному державному реєстрі із зазначенням дати реєстрації 19.10.1982 р. Проте, майно товариства у вигляді земельних ділянок 3,89 га обслуговуючому кооперативу передано не було, що вказує на відсутність правонаступництва, тоді, як Садівниче товариство «Гвоздика», якому передано вказану земельну ділянку є правонаступником Садівничого товариства робочих та службовців Кримського тролейбусного управління «Гвоздика». В протоколі загальних зборів б/н від 25.12.2007 р. відсутні відомості про загальну кількість членів товариства, а вказано лише кількість присутніх - 91, що не дає можливості зробити висновок про правомочність цих зборів та прийнятого на них рішення. У вказаному протоколі у порушення ст.7 ЗУ «Про кооперацію не зазначені повні дані осіб, які брали участь у зборах. Таким чином, зміни до установчих документів та їх державна реєстрація вчинені із порушенням законодавства. На підставі викладеного просить загальні збори визнати незаконними, протокол загальних зборів від 25.12.2007 р. скасувати, державну реєстрацію обслуговуючого кооперативу «Садово-огороднічеське товариство «Гвоздика» визнати незаконною. В ході розгляду справи прокурор свої вимоги уточнив: просив скасувати державну реєстрацію.

У судовому засіданні прокурор та позивач ОСОБА_2 позовні вимоги підтримали, просили задовольнити позов за мотивами, наведеними у заяві.

Представник відповідача обслуговуючого кооперативу «Садово-огородницьке товариство «Гвоздика» (далі ОК «СОТ «Гвоздика») у судовому засіданні позов не визнав, пояснив, що у зв'язку із набранням чинності ЗУ «Про кооперацію» відбулося перетворення юридичної особи зі зміною назви. При перетворенні перелік учасників загальних зборів у протоколі, законом не передбачений. Рішенням міської ради було припинено землекористування ділянкою 3,89 га Садівничим товариством робочих та службовців Кримського тролейбусного управління «Гвоздика» та земельну ділянку передано СОТ «Гвоздика», яке було у подальшому перетворено в обслуговуючий кооператив. Крім того, вважає, що ОСОБА_2 не має права звернення до суду із зазначеними вимогами, бо членом садівничого товариства не являється, жодних доказів цієї обставини позивачем не надано. Крім того, ОСОБА_2 на праві власності належить земельна ділянка на території Каменського масиву, що виключає його членство у товаристві.

Від начальника відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Сімферопольської міської ради на адресу суду надійшло клопотання про розгляд справи у відсутність представника відділу.

Представники третіх осіб у судовому засіданні просили задовольнити позов, пояснили, що внаслідок незаконної реєстрації обслуговуючого кооперативу його керівництво привласнило себе повноваження щодо розпорядження землею товариства, чим порушуються права його членів.

Заслухавши пояснення учасників процесу та дослідивши матеріали справи суд вважає, що позов задоволенню не підлягає з наступного.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 25.07.2011 р. Садівниче товариство «Гвоздика» (СТ «Гвоздика») з ідентифікаційним кодом юридичної особи 37703979 зареєстровано 19.10.1982 р. за номером 10089283199. В якості керівника зазначений ОСОБА_2.

Також, згідно з Витягом, що є у матеріалах справи, станом на 25.07.2011 р. за номером 10026835177 зареєстровано Обслуговуючий кооператив «Садово-огороднічеське товариство «Гвоздіка» (ОК «СОТ «Гвоздіка») з ідентифікаційним кодом юридичної особи 35338253. В якості керівника зазначена ОСОБА_3. Дата державної реєстрації 19.10.1982 р.

За повідомленням начальника відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Сімферопольської міської ради від 30.12.2011 р. за даними реєстру вказані товариства є окремими юридичними особами.

Згідно з актом-довідкою ППО КРВП «Кримтролейбус» на підставі рішення №886 від 10.07.1998 р. «Про передачу земельних ділянок раніше виділених підприємствам під сади й огороди садівничим товариства Каменського масиву» земельні ділянки площею 3,89 га були передані КРВП «Кримтролейбус» садівничому товариству «Гвоздика» (ідентифікаційний код 37703979).

Вказана ділянка була відведена у постійне користування Кримському тролейбусному управлінню рішенням Кримоблвиконкому №443 від 29.07.81 р.

Відповідно до Статуту Садівничого товариства робочих та службовців Кримського тролейбусного управління «Гвоздика», зареєстрованого 19.11.1982 р., воно створено з метою організації колективного садівництва на земельній ділянці, площею 3,91 га, відведеній у районі с.Каменка постановою Кримського облвиконкому від 29.07.1981 р. №443.

Відповідно до Статуту ОК «СОТ «Гвоздіка», зареєстрованого 25.01.2008 р., (п.1.6) кооператив був раніше зареєстрований рішенням Київської районної ради народних депутатів від 19.10.1982 р. під назвою Садівничого товариства робочих та службовців Кримського тролейбусного управління «Гвоздіка».

Відповідно до ст.3 ЦПК України кожна особа має право у порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорених прав, свобод чи інтересів.

Як вбачається з позову, прокурор звернувся до суду в інтересах громадянина ОСОБА_2, який є людиною похилого віку, пенсіонером, дитиною війни, через що самостійно захистити свої права неспроможний. Проте, як вбачається з обставин, викладених у позові та пояснень сторін у справі, спір виник між СТ «Гвоздика», головою якого є ОСОБА_2, та ОК «СОТ «Гвоздіка» з приводу реєстрації змін до Статуту, зміни назви та правонаступництва юридичної особи.

Жодних даних про порушення особистих прав громадянина ОСОБА_2 у позові не наведено та у судовому засіданні не встановлено.

За таких обставин, у відсутність порушення прав позивача, його вимоги задоволенню не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10,11,60, 212-215 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову прокурора Київського району М.Сімферополя в інтересах ОСОБА_2 до обслуговуючого кооперативу «Садово-огородницьке товариство «Гвоздика», відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Сімферопольської міської ради про визнання загальних зборів недійсними, скасування протоколу, визнання незаконною державної реєстрації - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду АР Крим через Київський районний суд М.Сімферополя. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя

Дата ухвалення рішення28.02.2012
Оприлюднено14.05.2012
Номер документу23865851
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання загальних зборів недійсними, скасування протоколу, визнання незаконною державної реєстрації,

Судовий реєстр по справі —2-4276/2011 2/0109/484/2012

Рішення від 28.02.2012

Цивільне

Київський районний суд м. Сімферополя

Диденко Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні