Ухвала
від 07.05.2012 по справі 5013/312/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ С У Д

Кіровоградської області

У Х В А Л А

"07" травня 2012 р. Справа № 5013/312/12

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Поліщук Г.Б. розглянув справу № 5013/312/12 від 04.04.2012 року за заявою

кредитора - Управління Пенсійного фонду України в м. Олександрії та Олександрійському районі, 28000, Кіровоградська область, м.Олександрія, вул. Шевченка,76,

до боржника - приватного малого підприємства "Гарант", 28000, Кіровоградська область, м.Олександрія, пл. Леніна,27,

про банкрутство відсутнього боржника, -

ПРЕДСТАВНИКИ:

від кредитора - участі не брали;

від боржника - участі не брали.

Розглянувши наявні матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Кредитор - Управління Пенсійного фонду України в м. Олександрії та Олександрійському районі звернувся до господарського суду Кіровоградської області із заявою про порушення справи про банкрутство приватного малого підприємства "Гарант" відповідно до ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство).

Заява мотивована тим, що боржник має заборгованість перед Пенсійним фондом у розмірі 15697,34 грн.

Ухвалою від 04.04.2012 року господарський суд порушив провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника приватного малого підприємства "Гарант", розгляд справи призначив на 17.04.2012 року, зобов'язавши кредитора, боржника, Олександрійську об'єднану державну податкову інспекцію у Кіровоградській області, Головне управління статистики у Кіровоградській області та державного реєстратора Олександрійської міської ради надати суду докази, необхідні для розгляду даної справи. Явку уповноважених представників кредитора та боржника у судове засідання визнав обов'язковою.

Крім того, даною ухвалою господарський суд ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів приватного малого підприємства "Гарант"; заборонив приватному малому підприємству "Гарант" і всім його органам управління відчуження у будь-який спосіб належних боржнику на праві власності та закріплених за ним на праві повного господарського відання основних засобів (фондів), вчиняти дії щодо ліквідації та реорганізації юридичної особи боржника.

Ініціюючим кредитором вимоги ухвали суду про порушення провадження у справі виконано частково, явку представника в судове засідання 17.04.2012 року забезпечено, проте не надано в повному обсязі витребуваних доказів, зокрема належним чином засвідчені копії виконавчого листа на виконання постанови Кіровоградського окружного адміністративного суду від 03.11.2008 року у справі № 2-а-414/08, постанови про відкриття виконавчого провадження та документальні докази стану виконання постанови Кіровоградського окружного адміністративного суду від 03.11.2008 року у справі № 2-а-414/08. Ухвалою від 17.04.2012 року господарський суд розгляд справи відклав до 07.05.2012 року. Зазначеною ухвалою господарський суд повторно зобов'язав сторони у даній справі надати докази, що мають істотне значення для розгляду справи.

Боржник відзив на заяву кредитора не подав. У судових засіданнях 17.04.2012 року та 07.05.2012 року представник боржника участі не брав, причини неявки суду не повідомив. Ухвали про порушення провадження у справі від 04.04.2012 року та про відкладення розгляду справи від 17.04.2012 року, направлені на адресу боржника, зазначену в заяві про порушення справи про банкрутство, а саме: 28000, Кіровоградська обл., м. Олександрія, пл. Леніна, 27, повернулися з відміткою поштового відділення "підприємство вибуло".

Згідно приписів ч. 1 ст. 64 ГПК України ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Дослідивши наявні матеріали справи та встановивши фактичні обставини справи, суд дійшов висновку, що провадження у даній справі підлягає припиненню, виходячи з наступного.

Відповідно до заяви про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника грошові вимоги ініціюючого кредитора до боржника станом на 02.04.2012 року становлять 15697,34 грн.

Витребувані ухвалами господарського суду від 04.04.2012 року та 17.04.2012 року докази безспірності заявлених вимог у відповідності до вимог ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" або відповідні письмові пояснення ініціюючим кредитором Управлінням Пенсійного фонду України в м.Олександрії та Олександрійському районі господарському суду не надані.

Натомість, Управлінням Пенсійного фонду України в м. Олександрії та Олександрійському районі подано до господарського суду клопотання від 03.05.2012 року вих. № 2084/08-31 про проведення розгляду справи 07.05.2012 року без участі повноважного представника ініціюючого кредитора та надано пояснення стосовно відсутності у кредитора обов'язку щодо надання доказів безспірності вимог (а саме виконавчого документа), враховуючи, що заява про визнання банкрутом відсутнього боржника може бути подана ініціюючим кредитором незалежно від строку виконання зобов'язань боржником.

За приписами ч. 3 ст. 6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка регулює загальні, основні підстави для порушення справи про банкрутство, справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Зі змісту зазначеної статті вбачається, що необхідними підставами порушення господарським судом справи про банкрутство є підтверджені відповідними документами фактичні дані про те, що вимоги кредитора (кредиторів), який подав таку заяву, є безспірними.

Особливості банкрутства відсутнього боржника передбачені ст.52 Закону про банкрутство, відповідно до змісту якої, у разі, якщо керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Згідно з вимогами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника може бути порушене за наявності будь-якої з підстав, передбачених ст.52 названого Закону.

Проаналізувавши норми Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у їх сукупності, господарський суд Кіровоградської області дійшов висновку про те, що при розгляді питання щодо безспірності грошових вимог ініціюючого кредитора у справі про банкрутство за процедурою, яка регулюється ст. 52 Закону існують дві особливості, а саме: справа про банкрутство відсутнього боржника може бути порушена незалежно від розміру грошових вимог кредитора, які повинні мати безспірний характер, а також незалежно від спливу трьохмісячного строку, передбаченого ч. 3 ст. 6 Закону, встановленого для їх погашення. Всі інші підстави для порушення провадження у справі про банкрутство, у тому числі вимоги до складу вимог ініціюючого кредитора, регулюються загальними нормами Закону.

Отже, за приписами Закону про банкрутство для порушення справи про банкрутство як за загальною, так і за процедурою банкрутства відсутнього боржника грошові вимоги ініціюючого кредитора повинні мати безспірний характер.

В свою чергу, згідно із абз. 8 ст. 1 Закону про банкрутство безспірними є вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника .

Підстави списання грошових коштів з рахунка визначені статтею 1071 Цивільного кодексу України.

За приписами ч. 1 цієї статті банк може списати грошові кошти з рахунка клієнта на підставі його розпорядження. Без такого розпорядження грошові кошти можуть бути списані з рахунка клієнта лише на підставі рішення суду, а також у випадках, встановлених договором між банком і клієнтом (ч. 2 вказаної статті).

Також, положення п. 5.1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Національного банку України від 21.01.2004 № 22, із змінами та доповненнями (далі - Інструкція), вимоги якої поширюються на всіх учасників безготівкових розрахунків, а також на стягувачів, які здійснюють примусове списання коштів з рахунків цих учасників, та обов'язкові для виконання ними (п. 1.3 Інструкції), передбачають, що відповідно до статті 1071 Цивільного кодексу України кошти можуть бути списані з рахунку клієнта без його доручення на підставі рішення суду.

Згідно із п. 5.3 Інструкції примусове списання коштів з рахунків платників ініціюють стягувачі на підставі виконавчих документів, виданих судами.

Однак, на вимоги суду (а.с. 1, 48) ініціюючим кредитором не надано відповідних доказів безспірності грошових вимог до боржника в розумінні Закону про банкрутство.

Відповідно до приписів ст. 5 Закону про банкрутство і ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України суд у справі про банкрутство застосовує норми ГПК України, які мають універсальний характер.

За таких обставин суд дійшов висновку про відсутність підстав для здійснення провадження у справі про банкрутство за ст. 52 Закону про банкрутство та необхідність припинення провадження у справі на підставі ст. 80 ГПК України.

При цьому господарський суд вважає за необхідне звернути увагу на те, що ініціюючий кредитор не позбавлений можливості повторно звернутись до господарського суду із заявою про визнання відсутнього боржника банкрутом за наявності усіх відповідних підстав.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 1071 Цивільного кодексу України, ст. ст. 1, 5, 6, 7, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 4-1, 33, 80, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Провадження у справі № 5013/312/12 про банкрутство відсутнього боржника відкритого приватного малого підприємства "Гарант" (код 23232471) припинити.

2. Вважати закінченою дію мораторію на задоволення вимог кредиторів боржника, введеного ухвалою суду від 04.04.2012 року про порушення провадження у справі.

3. Скасувати заходи щодо забезпечення вимог кредиторів в частині заборони приватному малому підприємству "Гарант" і всім його органам управління відчужувати у будь-який спосіб належні боржнику на праві власності основні засоби та вчиняти дії щодо ліквідації та реорганізації юридичної особи боржника, застосовані ухвалою суду про порушення провадження у справі від 04.04.2012 року.

4. Ухвала про припинення провадження у справі може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України.

5. Примірники цієї ухвали направити кредитору - Управлінню Пенсійного фонду України в м. Олександрії та Олександрійському районі (28000, Кіровоградська область, м.Олександрія, вул. Шевченка, 76), боржнику (28000, Кіровоградська область, м.Олександрія, пл. Леніна, 27), відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції у Кіровоградській області (25022, м. Кіровоград, пл. Кірова, 1, Будинок Рад), Олександрійському міськрайонному суду (Кіровоградська область, м.Олександрія, вул. Карла Лібкнехта, 76), міському ВДВС Олександрійського міськрайонного управління юстиції (28000, Кіровоградська область, м.Олександрія, вул. 6-го Грудня, 138), державному реєстратору Олександрійської міської ради (28000, Кіровоградська область, м. Олександрія, пр. Леніна, 59), Головному управлінню статистики у Кіровоградській області (25009, м.Кіровоград, вул. 50 років Жовтня, 7А).

Суддя Г.Б. Поліщук

Дата ухвалення рішення07.05.2012
Оприлюднено11.05.2012
Номер документу23886526
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/312/12

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 07.05.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 04.04.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні