Постанова
від 20.10.2008 по справі 2-а-851/08
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімферо поль, Автономна Республіка К рим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

20.10.08 Справа №2-а-851/08

Окружний адміністр ативний суд Автономної Респу бліки Крим у складі головуюч ого судді Яковлєва С.В. , при се кретарі Лісецькій Г.В.

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом Товариства з об меженою відповідальністю «В інець»

до Управління Пенсійного фонду України в Роздольненс ькому районі АР Крим

про визнання реєстрації не законною

за участю представників:

від позивача - Шулепов О.С. - представник, довіреність № 12/14 від 10.01.2008 року

від відповідача - не з' яв ився

Суть спору: Товариство з обм еженою відповідальністю «Ві нець» (далі позивач) звернуло сь до Окружного адміністрати вного суду АР Крим з адмініст ративним позовом про визнанн я незаконною реєстрації пози вача в Управлінні Пенсійного фонду України в Роздольненс ькому районі АР Крим (далі від повідач) в якості платника зб орів на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня.

Представник позивача у суд овому засіданні, яке відбуло сь 20.10.2008р., наполягав на позовни х вимогах, мотивуючи їх тим, що наприкінці 2002 року Товариств о з обмеженою відповідальніс тю «Вінець», маючі намір ство рити свою філію на території Роздольненського району под ало заяву до Управління Пенс ійного фонду України в Роздо льненському районі АР Крим п ро реєстрацію платником збор у на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я. 27.12.2002 року позивач був зареє стрований в Управлінні Пенсі йного фонду України в Роздол ьненському районі АР Крим за номером 23.04.0119. Відповідач, за тв ердженням представника пози вача, без належної перевірки документів, необхідних для в зяття на облік в якості платн ика зборів незаконно здійсни в його реєстрацію, що призвел о до незаконного нарахування сум збору на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування та застосування штр афних санкцій.

Відповідач явку свого пред ставника у судове засідання не забезпечив, заперечення н а позов суду не надав. 20.10.2008 року від відповідача надійшло кл опотання про розгляд справи за відсутністю його представ ника на підставі наявних у сп раві матеріалів.

Представник позивача напо лягав на розгляді справи за н аявними в неї матеріалами.

Суд, приймаючи до уваги клоп отання відповідача, вважає м ожливим продовжити розгляд с прави на підставі наявних до казів.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши представника позивача, дослідивши надані докази, суд

ВСТАНОВИВ:

Позивач зареєстрований Первомайською районною держ авною адміністрацією АР Крим як юридична особа (свідоцтво № 1131120000000173 від 24.01.1992р.).

Товариство з обмеженою від повідальністю «Вінець» 10.01.1993 р оку взято на облік в Управлін ні Пенсійного фонду України в Первомайському районі АР К рим, реєстраційний номер 22030020, п ро що свідчить повідомлення про взяття на облік юридично ї особи (а.с. 35).

В матеріалах справи є заява позивача встановленого зраз ка, про реєстрацію Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Вінець» (АР Крим, Роздольн енський район, с. Воронки, вул. Рабоча, 1) платником збору на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування в Уп равлінні Пенсійного фонду Ук раїни в Роздольненському рай оні АР Крим, згідно якої позив ач 27.12.2002 року зареєстрований за реєстраційним номером 23.04.0119 (по відомлення про взяття на обл ік ТОВ «Вінець», а.с. 23).

Позивач неодноразово звер тався до відповідача із заяв ою про зняття його філії з обл іку платників збору на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування, у зв' яз ку з тим, що рішенням Ради засн овників № 10 від 14.10.2003 року філія Т ОВ «Вінець» ліквідована.

У вересні 2005 року листом (вих . № 5274/03-23-01-05) відповідач зазначив, що зняття з обліку філії ТОВ « Вінець» можливе лише за ріше нням державного реєстратора .

Відділ статистики в Первом айському районі Головного уп равління статистики листом ( а.с. 9) повідомив, що у Єдиному де ржавному реєстрі підприємст в та організацій України філ ій Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Вінець» не з найдено.

Законом, який визначав поря док справляння та використан ня збору на обов'язкове держа вне пенсійне страхування, на момент реєстрації філії поз ивача в Управлінні Пенсійног о фонду України в Роздольнен ському районі АР Крим, був Зак он України «Про збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування».

Відповідно до статті 1 цього Закону (в редакції, яка діяла на момент відповідних правов ідносин) платниками збору на обов'язкове державне пенсій не страхування є: суб'єкти під приємницької діяльності нез алежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадс ькі та інші установи та орган ізації, об'єднання громадян т а інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підпр иємницької діяльності, які в икористовують працю наймани х працівників; філії, відділе ння та інші відокремлені під розділи платників податку, з азначених у пункті 1 цієї стат ті, що не мають статусу юридич ної особи, розташовані на тер иторії іншої, ніж платник збо рів, територіальної громади, та ін.

Статтею 3 даного Закону плат ники збору на обов'язкове дер жавне пенсійне страхування, зокрема, філії, відділення та інші відокремлені підрозділ и платників податку, зобов'яз ані зареєструватися в органа х Пенсійного фонду України.

Згідно з п.п. 4.1.4. Інструкції пр о порядок обчислення і сплат и підприємствами, установами , організаціями та громадяна ми збору на обов'язкове держа вне пенсійне страхування, ін ших платежів, а також обліку ї х надходження до Пенсійного фонду України (далі Інструкц ія), затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 3 червня 1999 р. № 4-6 та з ареєстрованої в Міністерств і юстиції України 5 липня 1999 р. з а № 436/3729 (яка діяла на момент від повідних правовідносин) плат ники збору - юридичні особи, фі лії, відділення, інші відокре млені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи і ро зміщені на території іншої, н іж юридична особа, територіа льної громади, та фізичні осо би - суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані заре єструватися в органах Пенсій ного фонду України в 10-денний термін з дня одержання відпо відно до постанови Кабінету Міністрів України від 25 травн я 1998 року № 740 «Про порядок держа вної реєстрації суб'єктів пі дприємницької діяльності» с відоцтва про державну реєстр ацію суб'єкта підприємницько ї діяльності чи прийняття рі шення про створення установи , організації або з дня укладе ння угоди, у т. ч. цивільно-прав ового характеру з найманим п рацівником.

Пунктом 4.1.5. цієї Інструкції передбачено, що облік в орган ах Пенсійного фонду платникі в, зазначених у підпунктах 2.1.1, 2.1.2, 2.1.3 пункту 2.1 цієї Інструкції, здійснюється на підставі од ержаного з органу державної реєстрації інформаційного п овідомлення.

Для реєстрації в органах Пе нсійного фонду платники збор у - юридичні особи подають: за яву за формою;

завірені копії таких докум ентів:

свідоцтва про державну реє страцію суб'єкта підприємниц ької діяльності;

довідки про внесення до Дер жавного реєстру підприємств та організацій України, прис воєння ідентифікаційного ко ду органом статистики для юр идичних осіб.

Матеріали справи свідчать про те, що позивачем до Управл інні Пенсійного фонду Україн и в Роздольненському районі АР Крим фактично була надана заява про реєстрацію саме То вариства з обмеженою відпові дальністю «Вінець» та його у становчі документи, а не його філії.

Також судом встановлено, щ о Товариство з обмеженою від повідальністю «Вінець» заре єстроване Первомайською рай онною державною адміністрац ією АР Крим як юридична особа (місцезнаходження: 96300, АР Крим , Первомайський район, смт.Пер вомайське, пров. Промисловий , 22) та 10.01.1993 року взято на облік в У правлінні Пенсійного фонду У країни в Первомайському райо ні АР Крим, реєстраційний ном ер 22030020. Довідкою Відділу стати стики в Первомайському район і підтверджено, що жодної філ ії Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Вінець» у Єд иному державному реєстрі під приємств і організацій Украї ни станом на 15.09.2008 року не зареє стровано.

Інструкцією про порядок об числення і сплати страхуваль никами та застрахованими осо бами внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування до Пенсійного фон ду України, затвердженою Пос тановою Правління Пенсійног о фонду України № 21-1 від 19.12.2003 рок у, передбачено, що страхуваль ники зобов' язані зареєстру ватися в органах Пенсійного фонду України за своїм місце знаходженням.

Оскільки позивач вже зареє срований в Управлінні Пенсій ного фонду України в Первома йському районі АР Крим за сво їм місцезнаходженням (повідо млення про взяття на облік юр идичної особи, а.с. 35), а подвійн а реєстрація забороняється д іючим законодавством, суд вв ажає, що не можна визнати прав омірною реєстрацію позивача в якості платника збору на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Упра влінні Пенсійного фонду Укра їни в Роздольненському район і АР Крим.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 КАС Укр аїни суд може вийти за межі по зовних вимог тільки в разі, як що це необхідно для повного з ахисту прав, свобод та інтере сів сторін чи третіх осіб. При ймаючи до уваги, що позивач зв ернувся до суду про визнання незаконною реєстрації Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Вінець» в Управлінні Пенсійного фонду України в Р оздольненському районі АР Кр им в якості платника збору на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування, а п. 1 ч . 3 ст. 105 Кодексу адміністративн ого судочинства України пере дбачено, що адміністративний позов, зокрема, може містити в имоги про скасування або виз нання нечинним рішення відпо відача - суб' єкта владних повноважень, суд вважає можл ивим в цій частини вийти за ме жи позовних вимог, оскільки ц е необхідно для повного захи сту прав та інтересів сторін по справі, та скасувати реєст рацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Вінець» в Управлінні Пенсійного фонду України в Роздольненському районі АР Крим в якості платн ика збору на загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування.

За згодою представника поз ивача в ході судового засіда ння, яке відбулось 20.10.2008 р., оголо шено вступну та резолютивну частини постанови.

На підставі викладено, керу ючись статтями ст. ст. 160-163, 167 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Скасувати реєстрацію Това риства з обмеженою відповіда льністю «Вінець» (96300, АР Крим, П ервомайський район, смт.Перв омайське, пров. Промисловий, 22 ; ЄДРПОУ 20676656) в Управлінні Пенсі йного фонду України в Роздол ьненському районі АР Крим (96200, АР Крим, смт. Роздольне, пр. 30-рі ччя Перемоги, 6, ЄДРПОУ 22259425) в яко сті платника збору на загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування.

3.Стягнути з Державного бюдж ету України на користь Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Вінець» (96300, АР Крим, Пе рвомайський район, смт.Перво майське, пров. Промисловий, 22; Є ДРПОУ 20676656) 3,40 грн. судового збору .

У разі неподання заяви про а пеляційне оскарження, постан ова набирає законної сили че рез 10 днів з дня її проголошен ня.

Якщо після подачі заяви пр о апеляційне оскарження, апе ляційна скарга не подана, пос танова вступає в законну сил у через 20 днів після подання з аяви про апеляційне оскарже ння.

Постанова може бути оскарж ена в порядку і строки передб ачені ст. 186 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и.

Суддя Окружного

адміністративного суду

Автономної Республіки Кри м Яковлєв С.В.

Дата ухвалення рішення20.10.2008
Оприлюднено06.11.2009
Номер документу2389248
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-851/08

Ухвала від 05.12.2008

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко О.О.

Ухвала від 09.06.2009

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 02.12.2008

Адміністративне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю.О.

Постанова від 14.01.2009

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко О.О.

Постанова від 18.12.2008

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Євпак В.В.

Постанова від 05.02.2008

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е.В.

Ухвала від 04.12.2008

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Мишенко В.В.

Постанова від 20.10.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Яковлєв С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні