Постанова
від 29.10.2008 по справі 2-а-1359/08
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімферо поль, Автономна Республіка К рим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

29.10.08 Справа №2-а-1359/08

Окружний адміністра тивний суд Автономної Респуб ліки Крим у складі головуючо ї судді Трещової О.Р. , при секр етарі Єлжової Н.М., Марущенко О .О. за участю

представників позивача - Ворощук Вікторії Петрівни, Х обта Ірини Юріївни,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Ленінського ра йонного центру зайнятості

до районного підприємств а водопровідно-каналізаційн ого господарства

про стягнення заборговано сті,

Суть спору: До Окружного адм іністративного суду Автоном ної Республіки Крим звернувс я з адміністративним позовом Ленінський районний центр з айнятості до районного підпр иємства водопровідно-каналі заційного господарства про с тягнення з районного підприє мства водопровідно-каналіза ційного господарства на кори сть Ленінського районного це нтру зайнятості суму несплач ених страхових внесків на ви падок безробіття у сумі 7168,5 гр ивень.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду Автономної Р еспубліки Крим від 04.08.2008 року відкрито провадження в адмі ністративній справі.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду Автономної Р еспубліки Крим від 04.08.2008 року за кінчено підготовче провадже ння та справу призначено до с удового розгляду.

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги у повному обсяз і, просив стягнути на користь Ленінського районного цент ру зайнятості суму несплаче них страхових внесків на вип адок безробіття у сумі 7168,5 гри вень.

У судове засідання відпові дач не з' явився, повідомлен ий належним чином про час, дат у та місце розгляду справи, к лопотання про розгляд справи у його відсутності не надісл ав.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи та оцінив ши докази по справі в їх сукуп ності, суд,-

ВСТАНОВИВ:

Згідно з частиною 1 ста тті 2 КАС України завданням ад міністративного судочинств а є захист прав, свобод та інте ресів фізичних осіб, прав та і нтересів юридичних осіб у сф ері публічно-правових віднос ин від порушень з боку органі в державної влади, органів мі сцевого самоврядування, їхні х посадових і службових осіб , інших суб' єктів при здійсн енні ними владних управлінсь ких функцій на основі законо давства, в тому числі на викон ання делегованих повноважен ь.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.17 КАС Ук раїни компетенція адміністр ативних судів поширюється на спори за зверненнями суб' є кта владних повноважень у ви падках, встановлених законом .

Пунктом 7 частини 1 статті 3 К АС України дано визначення с уб' єктів владних повноваже нь, до яких належать орган дер жавної влади, орган місцевог о самоврядування, їхня посад ова чи службова особа, інший с уб' єкт, який здійснює владн і управлінські функції на ос нові законодавства, в тому чи слі на виконання делегованих повноважень.

Відповідно до статті 34 Зако ну України “Про загальнообо в'язкове державне соціальне страхування на випадок безр обіття”N 1533-III від 02.03.2000 року забез печення збору страхових внес ків, контроль правильності ї х нарахування та своєчасност і сплати віднесено до обов'яз ків Фонду загальнообов'язков е державне соціальне страху вання на випадок безробіття (далі Фонд).

Згідно з частиною другою ст атті 12 Закону України “Про за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування на вип адок безробіття” № 1533-III від 02.03.2000 року функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду п окладаються на центр зайнято сті Автономної Республіки Кр им, обласні, Київський і Севас топольський міські, районні, міськрайонні, міські та райо нні у містах центри зайнятос ті.

Правовий статус центрів за йнятості визначений Законом України “Про зайнятість нас елення”№ 803-XII від 01.03.1991 року, статт ею 18 якого встановлено, що для реалізації державної політ ики зайнятості населення, п рофесійної орієнтації, пі дготовки і перепідготовки , працевлаштування та соціал ьної підтримки тимчасово н е працюючих громадян у поря дку, що визначається Кабінет ом Міністрів України, створю ється державна служба зай нятості, діяльність якої з дійснюється під керівництво м Міністерства праці та со ціальної політики України, м ісцевих державних адмініст рацій та органів місцевого самоврядування.

Державна служба зайнятост і складається з: Державного ц ентру зайнятості Міністерст ва праці та соціальної політ ики України, центру зайнятос ті Автономної Республіки Кр им, обласних, Київського та Севастопольського міських , районних, міськрайонних, мі ських і районних у містах це нтрів зайнятості, центрів о рганізації професійного нав чання незайнятого населення і центрів професійної орієн тації населення, інспекцій п о контролю за додержанням за конодавства про зайнятість н аселення.

Отже, судом встановлено, що Ленінський районний центр зайнятості являється устан овою Державної служби зайнят ості, та підпорядковується М іністерству праці та соціаль ної політики Автономної Респ убліки Крим, яке відповідно д о пункту 1 Положення про Міні стерство праці та соціальної політики Автономної Республ іки Крим, затвердженого Пост ановою Ради Міністрів Автоно мної Республіки Крим від 13.06.2005 р оку № 249 являється республіка нським органом виконавчої вл ади.

За змістом статей 38, 39 Закону України “Про загальнообов'я зкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття” № 1533-III від 02.03.2000 року центрам зайнятості надано право кон тролю за належною сплатою ст рахових внесків і стягнення відповідної заборгованості та адміністративно-господар ських санкцій.

Таким чином, судом встановл ено, що Ленінський районний центр зайнятості, реалізуючи свої завдання та функції у ві дносинах з фізичними та юрид ичними особами являється орг аном виконавчої влади та, від повідно, суб' єктом владних повноважень.

Відповідно до п. 5,6 абзацу 3 ча стини 2 статті 12 Закону Україн и “Про загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхува ння на випадок безробіття”N 153 3-III від 02.03.2000 року виконавча дире кція Фонду та її робочі орган и контролюють правильність н арахування, своєчасність спл ати страхових внесків, а тако ж витрат за страхуванням на в ипадок безробіття; представл яють інтереси Фонду в судови х та інших органах.

Судом встановлено, що центр и зайнятості населення відно сяться до робочих органів ви конавчої дирекції Фонду, у то й же час повноваження центрі в зайнятості також визначені абзацом 11 частини 1 пункту 2 ст атті 19 Закону України “Про за йнятість населення”№ 803-XII від 0 1.03.1991 року, відповідно до якого Д ержавна служба зайнятості ма є право стягувати з підприєм ств, установ і організацій, не залежно від форм власності, суми прихованих або занижен их обов'язкових зборів та не доїмок до Фонду загальнообов 'язкового державного соціаль ного страхування України на випадок безробіття.

Можливість вирішення спор ів, які виникають у зв' язку з і застосуванням Закону Украї ни “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхув ання на випадок безробіття”с аме у судовому порядку, визна чена статтею 39 зазначеного За кону.

Крім того, згідно з п.9.11 Інстр укції про порядок нарахуван ня та сплати внесків на загал ьнообов' язкове державне с оціальне страхування Україн и на випадок безробіття і обл іку їх надходження у Фонд заг альнообов' язкового держав ного соціального страхуванн я на випадок безробіття, затв ердженою Наказом Міністерст ва праці та соціальної політ ики України № 339 від 18.12.2000р., зареє строваним у Міністерстві юст иції України 16.01.2001 р. № 30/5221 (надалі - Інструкція) усі спірні пи тання, що виникають між пла тниками страхових внесків та органами Фонду з привод у нарахування страхових вне сків, пені, стягнення недо їмки, штрафів та адміністр ативних стягнень, вирішуютьс я в судовому порядку. Подават и позовні заяви та представ ляти інтереси Фонду щодо стя гнення страхових внесків, п ені і штрафів у судах мають пр аво Державний центр зайнятос ті, центр зайнятості Автоном ної Республіки Крим, обласні , Київський та Севастопольс ький міські, районні, міськра йонні, міські та районні у містах центри зайнятості.

Таким чином, судом встановл ено, що Ленінський районний ц ентр зайнятості, являючись с уб' єктом владних повноваже нь, відповідно до законодавс тва має право подавати до суд у позовні заяви до фізичних т а юридичних осіб щодо стягне ння страхових внесків на за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування на випа док безробіття, пені і штрафі в.

Порядок нарахування і спла та внесків на загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування України на випадок безробіття визначені Законо м України “Про загальнообов 'язкове державне соціальне страхування на випадок безро біття”N 1533-III від 02.03.2000 року, Законо м України “Про зайнятість на селення”№ 803-XII від 01.03.1991 року, Зако ном України від 11.01.2001 року № 2213-III "П ро розмір внесків на деякі ви ди загальнообов'язкового дер жавного соціального страхув ання", Інструкцією про порядо к нарахування та сплати внес ків на загальнообов' язкове державне соціальне страхув ання України на випадок безр обіття і обліку їх надходжен ня у Фонд загальнообов' язко вого державного соціальног о страхування на випадок без робіття, затвердженою Наказо м Міністерства праці та соці альної політики України № 339 в ід 18.12.2000р., зареєстрованим у Мін істерстві юстиції України 16. 01.2001 р. № 30/5221.

Згідно зі ст.2 Закону Україн и “Про загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхува ння на випадок безробіття”N 153 3-III від 02.03.2000 року страхування на випадок безробіття здійсню ється за принципами обов'язк овості страхування на випа док безробіття всіх працюю чих на умовах трудового дого вору (контракту) та на інших підставах, передбачених зак онодавством про працю.

Відповідно до ч.1 статті 4 За кону України “Про загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування на випадок без робіття”N 1533-III від 02.03.2000 року страхуванню на випадок безр обіття підлягають особи, які працюють на умовах трудовог о договору (контракту).

Згідно з ч.2 ст.35 Закону Украї ни “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхув ання на випадок безробіття”N 1533-III від 02.03.2000 року роботодавець зобов'язаний своєчасно та в п овному розмірі сплачувати ст рахові внески; надавати ви конавчій дирекції Фонду в ідомості в установленому порядку про прийняття на роб оту працівників; заробітну п лату працівників, сплату стр ахових внесків, у тому чис лі застрахованими особами.

Пунктом 1.3. Інструкції перед бачено, що роботодавцями явл яються власники підприємств , установ, організацій або упо вноважені ними органи та фіз ичні особи, які використовую ться найману працю.

Судом встановлено, що район не підприємство водопровідн о-каналізаційного господарс тва являється юридичною особ ою, зареєстрованою 29.09.2003 року Л енінською районною державно ю адміністрацією АР Крим від повідно до довідки з Єдиного державного реєстру підприєм ств та організацій України № 09/2-6-06/1888 від 01.03.2003 року, довідки Відд ілу Статистики у Ленінському районі Головного управління статистики в АР Крим від 09.09.2008 р оку № 707, свідоцтва про держвну реєстрацію (перереєстрацію) суб' єкта підприємницької д іяльності - юридичної особи .

Відповідно до абзацу 3 части ни 2 ст.4 Закону України “Про за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування на вип адок безробіття” N 1533-III від 02.03.2000 р оку роботодавці юридичні ос оби набувають статусу платни ка страхових внесків до Фон ду з дня взяття їх на облік.

Судом встановлено, що відпо відач зареєстрований як плат ник внесків на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття у Ленінському районному центрі зайнятості 29.09.2003 року за № 11503722.

Таким чином, суд приходить д о висновку,що відповідно до ч .2 ст.4 Закону України “Про зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування на випад ок безробіття”N 1533-III від 02.03.2000 рок у відповідач набув статусу п латника страхових внесків д о Фонду загальнообов'язково го державного соціального страхування України на випа док безробіття з дня реєстра ції, а саме з 29.09.2003 року.

Відповідно до статті 17 Зако ну України “Про загальнообо в'язкове державне соціальне страхування на випадок безр обіття”N 1533-III від 02.03.2000 року робо тодавці та застраховані ос оби сплачують страхові внес ки один раз на місяць в ден ь одержання роботодавцями в установах банків коштів на о плату праці. Зазначена норма знайшла своє відображення в п. 5.3., 5.11 Інструкції.

Відповідно до абзацу 2 пункт у 2 статті 1 Закону України від 11.01.2001 року № 2213-III "Про розмір внеск ів на деякі види загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування" встановле ні розміри внесків на загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування на випадок безробіття для роботодавців - 1,3 відсотка суми фактичних ви трат на оплату праці наймани х працівників, що включають в итрати на виплату основної т а додаткової заробітної плат и, інші заохочувальні та комп енсаційні виплати, у тому чис лі в натуральній формі, що виз начаються згідно з нормативн о-правовими актами, прийняти ми відповідно до Закону Укра їни "Про оплату праці", та підл ягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Таким чином, відповідач був зобов' язаний з 29.09.2003 року щомі сячно в день виплати заробіт ної плати найманим працівник ам сплачувати страхові внес ки на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття.

Відповідно до п. 6.7. Інструкц ії роботодавці щокварталу с кладають у двох примірника х розрахункову відомість пр о нарахування і перерахуванн я страхових

внесків до Ф онду загальнообов'язкового державного соціального стр ахування України на випадо к безробіття, один екземпля р якої подається до центру зайнятості у якому він пер ебуває на обліку до 20 числа мі сяця, наступного за звітним періодом.

Судом встановлено, що район ним підприємством водопров ідно-каналізаційного господ арства 16.07.2008 року до Ленінськог о районного центру зайнятост і надана розрахункова відомі сть про нарахування і перера хування страхових внесків д о Фонду загальнообов' язков ого державного соціального с трахування України на випадо к безробіття за другий ква ртал 2008 року. В відомості зазна чено, що залишок заборговано сті на кінець звітного періо ду складає 88626,57 гривень, у томі числі недоїмка зі сплати стр ахових внесків в розмірі 76224,03 г ривень; пеня в розмірі 6639,97 грив ень та суми страхових внеск ів, строк сплати яких не наста в в розмірі 5762,57 гривень.

Таким чином, загальна сума з аборгованості відповідача з а другий квартал 2008 року скла дала 82864,00 гривень. Даний факт та кож підтверджується розраху нком позовних вимог за позов ом Ленінського районного цен тру зайнятості до районного підприємства водопровідно-к аналізаційного господарств а про стягнення несплаченої суми страхових внесків стан ом на 01.07.2008 року.

Але судом встановлено, що за боргованість в розмірі 75695,5 гр ивень раніше була стягнута н а користь позивача, що підтве рджується рішенням Господар ського суду АРК від 22.02.2005 року п ро стягнення заборгованості в розмірі 8647,38 гривень, рішення м Господарського суду АРК ві д 23.01.2006 року - в розмірі 22360,80 грив ень, постановою Господарсько го суду АРК від 25.10.2007 року - в ро змірі 11139,97 гривень, рішенням Го сподарського суду АРК від 13.11.20 06 року про стягнення заборгов аності в розмірі 12318,12 гривень, п остановою Господарського су ду АРК від 28.01.2008 року - в розмір і 14933,31 гривень, постановою Госп одарського суду АРК від 07.04.2008 ро ку - в розмірі 6295,92 гривень.

Приймаючи до уваги, що зазна чена заборгованість, яка стя гнута з відповідача, відобра жена в Акті звірки взаємних р озрахунків між Ленінським р айонним центром зайнятості та районним підприємством в одопровідно-каналізаційног о господарства, вона має бути врахована при визначенні су ми заборгованості станом на день розгляду справи.

Таким чином, остаточна сума заборгованості відповідача станом на 01.07.2008 року, яка підляг ає стягненню, складає 7168,50 грив ень (82864,00 - 75695,5 гривень).

Згідно з ч.3 ст.35 Закону Украї ни “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхув ання на випадок безробіття”N 1533-III від 02.03.2000 року достовірніст ь зазначених у документах да них перевіряється виконавч ою дирекцією Фонду. У разі їх н едостовірності роботодавец ь добровільно чи на підстав і рішення суду повинен від шкодувати страховику заподі яну шкоду.

Відповідно до п. 5,6 абзацу 3 ча стини 2 статті 12 Закону Україн и “Про загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхува ння на випадок безробіття”N 153 3-III від 02.03.2000 року виконавча дире кція Фонду та її робочі орган и контролюють правильність н арахування, своєчасність спл ати страхових внесків, а тако ж витрат за страхуванням на в ипадок безробіття. За змісто м статей 38, 39 Закону України “П ро загальнообов'язкове держа вне соціальне страхування н а випадок безробіття”N 1533-III від 02.03.2000 року центрам зайнятості надано право контролю за нал ежною сплатою страхових внес ків і стягнення відповідної заборгованості та адміністр ативно-господарських санкці й.

Також, відповідно до розрах унку позовних вимог за позов ом Ленінського районного цен тру зайнятості до районного підприємства водопровідно-к аналізаційного господарств а про стягнення несплаченої суми страхових внесків стан ом на 01.07.2008 року заборгованість відповідачем в розмірі 7168,50 гр ивень не сплачена.

Відповідно до ч.2 статті 38 Зак ону України “Про загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування на випадок без робіття”N 1533-III від 02.03.2000 року не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягую ться в доход Фонду із страхув альника у безспірному порядк у. Строк давності у разі стяг нення страхових внесків, пен і та фінансових санкцій, пере дбачених цією статтею, не зас тосовується.

Таким чином, позовні вимоги являються обгрунтованими та підлягають задоволенню у по вному обсязі.

Згідно з частиною 4 статті 94 К АС України у справах, у яких по зивачем є субєкт владних пов новажень, а відповідачем - ф ізична чи юридична особа, суд ові витрати, здійснені позив ачем, з відповідача не стягую ться. Тому судові витрати по с праві не підлягають стягненн ю з відповідача.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 160-163, 167 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з районного підпр иємства водопровідно-каналі заційного господарства (іден тифікаційний код 32351926, адреса 982 00, АР Крим, Ленінський район, см т Леніне,вул.Трудова,8 ) з р/р 26008015 в КРД АППБ «Аваль» МФО 324021, ОКПО 32351926 та інших р/р на користь Ле нінського районного центру зайнятості на р/р 37173001000420 УГК в АР Крим МФО 824026, ОКПО 20708637 заборгова ність зі сплати страхових вн есків станом на 01.07.2008 року в роз мірі 7168,50 гривень.

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня прого лошення у разі неподання зая ви про апеляційне оскарження (апеляційної скарги).

Якщо після подачі зая ви про апеляційне оскарження апеляційна скарга не подана , постанова набуває законної сили через 20 днів після подан ня заяви про апеляційне оска рження.

Протягом 10 днів з дня прогол ошення через Окружний адміні стративний суд Автономної Ре спубліки Крим до Севастопол ьського апеляційного адміні стративного суду може бути п одана заява про апеляційне о скарження, після подачі якої протягом 20 днів може бути под ана апеляційна скарга.

Апеляційна скарга мо же бути подана без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання заяви про апе ляційне оскарження (10 днів).

Суддя Окружного

адміністративного суду

Автономної Республіки Кри м Трещова О.Р.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення29.10.2008
Оприлюднено06.11.2009
Номер документу2389627
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-1359/08

Ухвала від 28.11.2008

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Новікова Т.В.

Постанова від 03.11.2008

Адміністративне

Голопристанський районний суд Херсонської області

Циганій С.І.

Постанова від 04.02.2009

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Костюкевич С.Ф.

Ухвала від 28.11.2008

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Новікова Т.В.

Постанова від 29.10.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Трещова О.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні