Постанова
від 17.04.2012 по справі 2а/0570/3287/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 квітня 2012 р. Справа № 2а/0570/3287/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 14:00

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Дмитрієв В.С.

при секретарі

Донецький окружний адміністративний суд в складі: головуючого судді - Дмитрієва В.С., при секретарі судового засідання Дмитроняк А.С.,

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1 за довіреністю від 17.04.2012 року,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області до Товариства з додатковою відповідальністю «Єнакієвське спеціалізоване ремонтне підприємство» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з 01 жовтня 2011 року по 31 грудня 2011 року в сумі 8901,14 грн., -

ВСТАНОВИВ:

У березні 2012 року Управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області звернулося до суду з позовом до Товариства з додатковою відповідальністю «Єнакієвське спеціалізоване ремонтне підприємство» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №1 за період з 01 жовтня 2011 року по 31 грудня 2011 року в сумі 7204,88 грн. та за списком №2 за період з 01 жовтня 2011 року по 31 грудня 2011 року в сумі 1696,14 грн., всього у розмірі 8901,14 грн.

Позов вмотивовано тим, що відповідач повинен був відшкодувати до 25 числа щомісяця місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, по працівниках підприємства, яким призначено пенсію. За період з 01 жовтня 2011 року по 31 грудня 2011 року включно відповідач має заборгованість з покриття фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій відповідно до ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" №1788 від 06.12.99 (далі - Закон №1788) по працівниках підприємства в сумі 8901,14 грн., яка підтверджується відповідними розрахунками. Позивач просить стягнути з відповідача зазначену суму фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав заявлений позов та надав пояснення аналогічні тим, що викладені в позовній заяві.

Представник відповідача до суду не прибув, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено у судовому засіданні, Товариство з додатковою відповідальністю «Єнакієвське спеціалізоване ремонтне підприємство» зареєстроване як юридична особа (ідентифікаційний код 00901855) виконавчим комітетом Єнакієвської міської ради Донецької області 12.06.1996 року та перебуває на обліку позивача як платник єдиного внеску.

Судом встановлено, що гр. ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 працювали на різних посадах Товариства з додатковою відповідальністю «Єнакієвське спеціалізоване ремонтне підприємство» на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №1 та за Списком №2 виробництв, робіт, професій і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України. Вказаним особам органами Пенсійного фонду України призначено пенсію на пільгових умовах відповідно до пунктів «а» та «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Як вбачається із розрахунку суми позову витрати рганів Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах вказаним особам, за період з 01 жовтня 2011 року по 31 грудня 2011 року на загальну суму 8901,02 грн.

Розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку таких пенсій в порядку, встановленому законодавством, надсилалися на адресу відповідача, однак витрати відшкодовані не були.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування " пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництві, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, зокрема, особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Статтею 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування " визначено поняття страхових внесків як коштів відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Закон України " Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування " до страхових внесків (коштів, сплачених на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування) не відносить витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, і, в розумінні цього Закону, це є плата, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці.

Відповідно до пункту 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року N 21-1, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", зокрема, в таких розмірах:

для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких розмірах: 20 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2004 році; 30 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2005 році; 40 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2006 році; 50 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2007 році; 60 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2008 році; 70 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2009 році; 80 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році.

Згідно з п.п. 6.8 п. 6 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Згідно розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень № 1058-IV в частині пенсій, призначених відповідно до п. «а» та «б» - «з» ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за період з 01 жовтня 2011 року по 31 грудня 2011 року в сумі 8901,02 грн.

Враховуючи вищевикладене суд прийшов до висновку щодо задоволення позовних вимог, оскільки на час розгляду справи фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в установленому законом порядку не відшкодовані, тому вони підлягають стягненню з відповідача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 17, 18, 19, 20, 51, 69, 70, 71, 72, 86, 94, 112, 136, 121, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Управління пенсійного фонду України в м. Єнакієве Донецької області - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю «Єнакієвське спеціалізоване ремонтне підприємство» (ідентифікаційний код 00901855, юридична адреса: 86422, Донецька область, м. Єнакієве, вул. Луганське шосе, буд. 19) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Єнакієве Донецької області (р/р 256083122021 у ВАТ "Державний ощадний банк України" МФО 335106, код ЄДРПОУ 23188360) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з 01 жовтня 2011 року по 31 грудня 2011 року в сумі 8 901 (вісім тисяч дев'ятсот одна) гривня 02 коп.

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті, вступна та резолютивна частини проголошені у судовому засіданні 17 квітня 2012 року у присутності представника позивача. У повному обсязі постанова виготовлена 20 квітня 2012 року.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення. У разі застосування судом ч. 3 ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Дмитрієв В.С.

Дата ухвалення рішення17.04.2012
Оприлюднено14.05.2012
Номер документу23919605
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/3287/2012

Постанова від 17.04.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 16.03.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні