Постанова
від 03.05.2012 по справі 59/12/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 травня 2012 р. Справа № 2-а-59/12/2170

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Горшкова В.М., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Великолепетиської міжрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Сільського комунального підприємства "Дніпро" про стягнення заборгованості,

встановив:

Великолепетиська міжрайонна виконавча дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі позивач, Фонд) звернувся до суду із адміністративним позовом до Сільського комунального підприємства "Дніпро" (далі- відповідач, СКП «Дніпро») про стягнення заборгованості по страховим внескам у сумі 772,12грн.

Позовні вимоги Великолепетиської міжрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності обґрунтовані тим, що СКП "Дніпро" згідно ст. 22 Закону України від 18.01.2001 р. № 2240 "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" (далі, Закон № 2240) є платником страхових внесків. 12.12.2011р Фондом прийняті рішення про стягнення з СКП "Дніпро" штрафних санкцій за несвоєчасне перерахування страхових внесків. Загальна сума платежів та фінансових санкцій склала 772,12 грн. Зазначена сума страхових коштів відповідачем в добровільному порядку не погашена, тому просить стягнути у судовом у порядку.

Позивач надав до суду заяву про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідач письмових заперечень проти позову не надав, у судове засідання не прибув, причини неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи не заявляв. Разом з цим, на адресу відповідача було відправлено копію ухвали про відкриття провадження по справі та закінчення підготовчого провадження і призначення справи до судового розгляду, які відповідно до поштового повідомлення про вручення 13.04.12 р. були особисто отримані уповноваженою особою підприємства.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеного суд вважає за можливим розглядати справу в порядку письмового провадження.

Суд, розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступне.

Сільське комунальне підприємство "Дніпро" зареєстровано в Великолепетиській міжрайонній виконавчій дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності 13.07.2004 № 650060000748 року, є платником страхових внесків.

За результатами документальної ревізії СКП "Дніпро" з питань правильності нарахування, та перерахування страхових внесків та законності проведення витрат за загальнообов'язкоми державним соціальним страхуванням з тимчасової втрати працездатності за період з 01.01.2010 по 01.01.2011 року були виявлені порушення а саме:

-пункту 2.2 статті 27 Закону №2240 в частині неповного нарахування та утримання страхових внесків з фонду оплати праці застрахованих осіб 582,00 грн. за 2010 рік. Сума донарахованих страхових внесків склала 8,17грн. та доутриманих страхових внесків-2,91грн., на що у відповідності до абзацу 6 пункту 1 статті 30 цього ж Закону нарахована пеня в сумі 1,53 грн. та у відповідності абзацу 4 пункту 1 статті 30 Закону України від 18.01.01 року № 2240-ІІІ застосовано штраф 100% фонду оплати праці 582,00 грн., на який не нараховані страхові внески;

-пункту 2.2 статті 27 Закону України №2240 в частині несвоєчасного перерахування страхових внесків до Фонду в сумі 194,40 грн., на що у відповідності до абзацу 6 пункту 1 статті 30 цього ж Закону нарахована пеня в сумі 1,79 грн. та застосовано штраф в сумі 97,20 грн. на підставі абзацу 2,3,6 пункту 1 статті 30 цього ж Закону.

Зазначені порушення зафіксовані в Акті перевірки від 04.11.2011 року.

Керуючись нормами ст. 28 Закону України №2240 позивачем прийнято рішення від 04.11.2011р. від № 1529 про стягнення сум фінансових санкцій, неправомірних витрат, донарахованих сум внесків та пені за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі 693,60 грн.

Рішенням №1730 від 12.12.2011р. про застосування фінансових санкцій за несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі коштів Фонду соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності до СКП "Дніпро" застосовано штраф в розмірі 69,36 грн. та пеня за несвоєчасне повернення страхових коштів - 9,16 грн.

Таким чином загальна сума страхових внесків що підлягає сплаті становить 772,12 грн. Станом на 03.01.2012р. зазначена сума фінансових санкцій не сплачена.

Згідно із п. 6 ч. 1 ст. 28. Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням", страховик має право накладати фінансової санкції та адміністративні штрафи, передбачені цим Законом та іншими актами законодавства.

Частиною 2 ст. 22 ЗУ № 2240 страхувальники, інші отримувачі коштів Фонду зобов'язані у десятиденний строк після отримання рішення органу Фонду про повернення коштів перерахувати страхові кошти, використані з порушенням встановленого порядку використання, а також фінансові санкції, визначені у статті 30 цього Закону.

Частиною 3 цього ж Закону передбачено, що у разі якщо страхувальники та інші отримувачі страхових коштів вважають, що орган Фонду неправильно визначив суми страхових коштів, використаних з порушенням встановленого порядку, та фінансових санкцій чи прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, або виходить за межі його компетенції, такі страхувальники та інші отримувачі страхових коштів протягом десяти календарних днів з дня отримання такого рішення мають право в письмовій формі звернутися до зазначеного органу Фонду із скаргою про перегляд цього рішення.

СКП "Дніпро" рішення від 04.11.2012р., 12.12.2011р. про застосування та зарахування сум фінансових (штрафних) санкцій, неправомірних витрат, донарахованих сум внесків та пені за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування до Фонду не оскаржувало.

Відповідно Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010, № 2464-VI суми внесків, нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2004 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року.

Згідно до п. 2 ч.2 ст.27 Закону України №2240 страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Статтею 30 Закону №2240 передбачено, що страхувальник-роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців, а також за порушення порядку використання страхових коштів.

Відповідно до ст. Закону України №2240, спори, що виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому статутом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, та в судовому порядку.

Заборгованість по сплаті страхових внесків в сумі 772,12 грн. на день судового засідання не сплачена, відповідачем доказів про сплату боргу до суду не надано.

Відтак беручи до уваги наведене та оцінюючи наявні у справі докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 8, 9, 12, 19, 94, 128, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

постановив :

Позовні вимоги Великолепетиської міжрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до сільського комунального підприємства "Дніпро" про стягнення заборгованості задовольнити повністю.

Стягнути з сільського комунального підприємства "Дніпро" (код ЄДРПОУ 26083167) страхові кошти, в сумі 772 (сімсот сімдесят дві)грн. 12 коп

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Горшков В.М.

кат. 10.1

Дата ухвалення рішення03.05.2012
Оприлюднено14.05.2012
Номер документу23920556
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —59/12/2170

Ухвала від 22.10.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Горшков В.М.

Ухвала від 17.07.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Горшков В.М.

Постанова від 03.05.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Горшков В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні