Постанова
від 23.04.2012 по справі 1064/12/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2012 р. Справа № 2-а-1064/12/2170

Херсонський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді: Дубровної В.А., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Новій Каховці Херсонської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сфінкс-М" про припинення юридичної особи,

встановив:

Державна податкова інспекція у м. Новій Каховці Херсонської області Державної податкової служби (надалі -позивач або ДПІ) звернулась до Херсонського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сфінкс-М" (надалі -відповідач або ТОВ "Сфінкс-М"), у якому просить припинити юридичну особу.

Вказані вимоги мотивовані тим, що ТОВ "Сфінкс-М" відсутнє за його місцезнаходженням, що підтверджується записом в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 183-2 КАС України 29.11.2011 року та згідно даним листа Головного управління статистики у Херсонській області від 21.06.2010 року за № 13-06/314 судом було направлено копію ухвали про відкриття скороченого провадження у справі, вказана поштова кореспонденція повернулась до суду з відміткою "за зазначеною адресою не знаходиться".

У разі повернення поштового відправлення, яке не вручене адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така кореспонденція вручена належним чином, що передбачено ч. 11 ст. 35 КАС України.

З таких підстав, суд вважає за можливим розглянути справу на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

ТОВ "Сфінкс-М" зареєстроване як юридична особа виконавчим комітетом Новокаховської міської ради Херсонської області 11.12.2006 року. Згідно довідки ДПІ за № 69/10/18-031 від 22.03.2012 року відповідач узятий на облік в органах державної податкової служби з 13.12.2006 р. за № 1281.

Відповідно наданої ДПІ довідки від 13.03.2012 р. за № 56/10/24-111, станом на 13.03.2012 року у відповідача податковий борг відсутній.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 04.05.2011 державним реєстратором було внесено запис до Єдиного державного реєстру про відсутність ТОВ "Сфінкс-М" за місцезнаходженням, а саме вул. Воровського, 4, м. Таврійьк, м. Нова Каховка, Херсонська область.

Підпунктами 16.1.1-16.1.3 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків зобов'язаний: стати на облік у контролюючих органах в порядку, встановленому законодавством України; вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до п.п. 16.1.11 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи - підприємця.

Підпунктом 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 ПК України визначено право органів державної податкової служби у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи -підприємця.

Відповідно до п. 11.10 положень Наказу Міністерства фінансів України "Про затвердження порядку обліку платників податків і зборів" № 1588 від 09.12.2011 року, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Відповідно до ст. 33 Закону України № 755-IV юридична особа припиняється, зокрема, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Частиною 2 статті 38 Закону України № 755- IV передбачено, що юридична особа у випадках, передбачених законом, припиняється за рішенням суду, за однією із підстав, якою є, зокрема, наявність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Враховуючи викладене та беручи до уваги те, що факт відсутності юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням підтверджується матеріалами справи, суд прийшов до висновку, що вимоги позивача про припинення юридичної особи обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача-суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 17, 183-2 КАС України, суд -

постановив :

Позовні вимоги Державної податкової інспекції у м. Новій Каховці Херсонської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сфінкс-М" про припинення юридичної особи задовольнити.

Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Сфінкс-М", код ЄДРПОУ 34675530.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з моменту її отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Дубровна В.А.

кат. 8.3.2

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.04.2012
Оприлюднено14.05.2012
Номер документу23920576
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1064/12/2170

Постанова від 23.04.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 30.03.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні