Постанова
від 08.05.2012 по справі 4901/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

08 травня 2012 р. № 2-а- 4901/12/2070

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Панов М.М. розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за адміністративним позовом

Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області до фізичної особи - суб"єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1 про стягнення заборгованості , В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі міста Харкова , звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до фізичної особи - суб"єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1, в якому просив стягнути з відповідача на користь Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 810,08 грн.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження разом з копією позовної заяви та доданих до неї документів була надіслана відповідачу з поштовим повідомленням за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру. Але до суду повернувся конверт з позначкою "за зазначено адресою не проживає", згідно ст. 35 ч. 11 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Заперечень проти позову або заяву про визнання позову до суду в десятиденний строк з дня одержання ухвали суду відповідач не надав.

Відповідно до ч. 4 ст. 183-2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

ФОП ОСОБА_1 зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності виконавчим комітетом Красноградської районної державною адміністрацією Харківської області 18.06.2009 року за № НОМЕР_2 Державна реєстрація СПДФО ОСОБА_1 проведена за адресою: 63323, АДРЕСА_1,що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію фізичної особи підприємця.

Відповідно до повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 зареєстрована в управлінні Пенсійного фонду України в Красноградському районі, як фізична особа та як платник внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування, який обрав особливий спосіб оподаткування (єдиний податок).

Згідно до п.2.1 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 30 квітня 2002 р. N 8-2 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України від 25 лютого 2008 р. N 5-5) основними завданнями Управління є: облік платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - платники єдиного внеску) та збору на обов'язкове державне пенсійне страхування; збір та ведення обліку надходжень від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) та інших коштів, призначених для пенсійного забезпечення; призначення (перерахунок) пенсій, щомісячного довічного утримання суддям у відставці та підготовка документів для їх виплати; забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансування та виплати пенсій, допомоги на поховання та інших виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Фонду та інших джерел, визначених законодавством; ефективне та цільове використання коштів Фонду, інших коштів, призначених для виплати пенсій та щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці, удосконалення методів фінансового планування, звітності та системи контролю за витрачанням коштів, призначених для пенсійного забезпечення; забезпечення функціонування в районі (місті) Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідно до положень ч. 5, 6 ст. 20 Закону України № 1058, відповідач зобов'язаний сплачувати поточні платежі - страхові внески, нараховані за відповідний календарний місяць, не пізніше ніж через 20 календарних днів з дня закінчення цього календарного місяця, шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків.

Відповідно до п. 5.1.4 Інструкції, нараховані за відповідний базовий звітний період страхові внески сплачуються платниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Закону № 1058, суми страхових внесків, своєчасно не сплачені страхувальниками в строки, передбачені статтею 20 цього Закону вважаються простроченою заборгованістю із страхових внесків (недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та штрафних санкцій.

Згідно п.п. 6, п. 2, ст.. 17 Закону, Страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Станом на 12.04.2012 року боржником, в порушення вимог діючого пенсійного законодавства, не було своєчасно сплачено страхові внески в сумі 810,08 грн., внаслідок чого утворилась заборгованість (недоїмка), яка на даний час боржником не відшкодована.

Відповідно до ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану підприємства.

У встановлений законом строк відповідачем страхові внески не сплачені, внаслідок чого утворилася заборгованість перед Пенсійним фондом .

Згідно ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у визначені строки вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимоги про її сплату.

В зв'язку з несплатою узгодженої суми страхових внесків, Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області була сформована та направлена до відповідача вимога про сплату боргу № ф-325 від 11.05.2011р., на суму невідшкодованої заборгованості в розмірі 810,08 грн.

Зазначена вимога надіслана поштовим відправленням з повідомленням про вручення на адресу реєстрації відповідача але вказана вимога не була вручена боржнику, про що свідчить копія конверта який міститься у матеріалах справи.

Відповідно до п. 7 Розділу VIII Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року №2464-УІ - стягнення заборгованості із сплати стразових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування фінансових санкцій.

Заборгованість боржника виникла до набрання чинності Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Проте станом на час розгляду справи сума в розмірі 810,08 грн. не сплачена. Доказів оскарження рішення до суду не надано.

Суд відзначає, що оскільки матеріали справи містять докази, які в своїй сукупності повно та всебічно висвітлюють обставини спірних правовідносин, то спір підлягає вирішенню на підставі наявних у справі документів.

Згідно з ч.4 ст.94 КАС України судовий збір з відповідача не стягується.

Частиною 1 статті 256 КАС України встановлено, що негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження.

Керуючись ст.ст. 7-11, 71, 94, 160-162, 183-2, 185, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області до фізичної особи - суб"єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з фізичної особи - суб"єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1 (адреса:63323, АДРЕСА_1 ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) на користь Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області (юридична адреса: 63304, Харківська область ,м. Красноград, вул. Леніна,90 ,Розрахунковий рахунок № 256093012560 в територіальному безбалансовому відділенні № 10020/0355 ВАТ «Державний ощадний банк України» МФО 351823, код за ЕДРПОУ 22682796) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 810 ( вісімсот десять) грн. 08 коп.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Панов М.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.05.2012
Оприлюднено15.05.2012
Номер документу23926212
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4901/12/2070

Ухвала від 16.01.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 19.04.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Постанова від 08.05.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні