Рішення
від 03.05.2012 по справі 5011-18/2833-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-18/2833-2012 03.05.12 За позовом Заступника прокурора Голосіївського району міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської державної адміністрації (позивач 1);

Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»(позивач 2);

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Триес-Плюс»;

про стягнення 67 729,99 грн.

Суддя Мандриченко О.В.

Представники:

Від прокуратури: ОСОБА_1, представник, довіреність №5367 від 27.09.2011 р.;

Від позивача1: ОСОБА_2, представник, довіреність №001-42 від 13.01.2012 р.;

Від позивача2: ОСОБА_3, представник, довіреність № 155/1/03-16 від 03.01.2012 р.;

Від відповідача: не з'явилися.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.03.2012 р. порушено провадження у справі №5011-18/2833-2012; розгляд справи призначено на 29.03.2012 р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.03.2012 р. відкладено розгляд справи до 19.04.2012 р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.04.2012 р. відкладено розгляд справи до 03.05.2012 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заступник прокурора Голосіївського району міста Києва звернувся до господарського суду в інтересах держави в особі позивачів з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача на користь позивача 2 суму боргу в розмірі 67 729,99 грн. з мотивів, вказаних у позовній заяві.

У судовому засіданні представники від прокуратури і позивачів позовні вимоги підтримали, просили позов задовольнити.

Сторони належним чином повідомлені про час та день розгляду справи, що підтверджується відмітками відділу канцелярії про направлення копій ухвал на адреси, зазначені у позовній заяві, які знаходяться на звороті ухвал від 12.03.2012 р., від 29.03.2012 р. і від 19.04.2012 р.

Відповідач -Товариство з обмеженою відповідальністю «Триес-Плюс», повноважних представників в судове засідання не направив, відзив на позовну заяву не надав, позовні вимоги по суті не заперечив.

Розглянувши документи і матеріали, додані до позовної заяви, заслухавши пояснення представників позивачів і від прокуратури, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

21.12.2006 року між Комунальним підприємством «Київжитлоспецексплуатація»(орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Триес-Плюс»(орендар) було укладено договір №01/2921 про передачу майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке передається в оренду, відповідно до умов якого орендодавець на підставі рішення Київської міської ради від 21.12.2006 р. №525/582 додаток 2 пункт 29 передає, а орендар приймає в оренду нерухоме майно (нежитлові приміщення) за адресою: вул. Деміївська, 41 літера А для виробництва продуктів харчування.

Відповідно до п. 2.1. договору, об'єктом оренди є нежитлові приміщення загальною площею 95,10 кв. м., в т. ч. у підвалі 95,10 кв. м., згідно з викопіюванням з по поверхового плану, що складає невід'ємну частину цього договору.

Згідно з п. 2.2. договору, вартість об'єкту оренди згідно із затвердженим звітом про несмертну (незалежну оцінку), виконану станом на 30.11.2006 року становить 347 000,00 грн.

Опис технічного стану об'єкта оренди на дату передачі його орендареві, його склад зазначаються в акті приймання-передачі об'єкта оренди, що є невід'ємною частиною цього договору (п. 2.3. договору).

Пунктом 3.1. договору передбачено, що за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендодавцю орендну плату, розрахунок якої здійснюється на підставі Методики розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади м. Києва, затвердженої рішенням Київради від 28.09.2006 р. №34/91 та на дату підписання договору становить 16,39 грн. за 1 кв. м. орендованої площі, що в цілому складає 1 558,33 грн., місячний розмір якої згідно з розрахунком орендної плати, що є невід'ємною частиною цього договору на дату підписання договору становить 16,39 грн. за 1 кв. м. орендованої площі, що в цілому складає 1 558,33 грн.

Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць (п. 3.2. договору).

Відповідно до п. 3.3. договору, розмір орендної плати може бути змінено на вимогу однієї із сторін у разі зміни Методики розрахунку та порядку використання орендної плати за користування майном територіальної громади м. Києва, відповідних цін і тарифів та в інших випадках, передбачених законодавством України.

Згідно з п. 3.4. договору, додатково до орендної плати нараховується податок на додану вартість у розмірах та порядку, визначених законодавством України, який сплачується орендарем разом з орендною платою.

Пунктом 3.5. договору передбачено, що орендна плата сплачується орендарем починаючи з дати підписання акту приймання-передачі. Останнім днем сплати орендної плати є дата підписання сторонами акту приймання-передачі при поверненні об'єкта оренди орендодавцеві.

Орендна плата сплачується орендарем незалежно від наслідків господарської діяльності орендаря щомісячно не пізніше 10 числа поточного місяця на рахунок орендодавця (п. 3.6. договору).

У пункті 3.8. договору зазначено, що вартість комунальних послуг, витрат на утримання прибудинкової території, вартість послуг по ремонту і технічному обслуговуванню інженерного обладнання та внутрішньобудинкових мереж, ремонту будівлі, у т. ч.: покрівлі, фасаду, вивіз сміття тощо, не входить до складу орендної плати та сплачується орендарем окремо на підставі договорів, укладених орендарем з організаціями, що надають такі послуги.

Пунктом 4.2. договору передбачено, що орендар зобов'язаний вносити орендні платежі своєчасно і в повному обсязі.

Згідно з п. 6.2. договору, за несвоєчасну сплату орендних платежів орендар сплачує на користь орендодавця пеню в розмірі 0,5% від розміру несплачених орендних платежів за кожний день прострочення, але не більше розміру, встановленого законодавством України.

У випадку примусового стягнення несвоєчасно сплаченої орендної плати, у порядку, встановленому законодавством України, з орендаря також стягуються у повному обсязі витрати, пов'язані з таким стягненням.

Відповідно до п. 6.5. договору, у разі звільнення орендарем об'єкта оренди без письмового попередження, а також без складання акта про передачу об'єкта оренди в належному стані, орендар несе повну матеріальну відповідальність за нанесені у зв'язку з цим збитки в повному їх розмірі та сплачує орендодавцю орендну плату за весь період користування.

Згідно з п. 7.5. договору, у разі закінчення строку договору або при його достроковому розірванні орендар зобов'язаний здійснити за свій рахунок поточний ремонт орендованого приміщення або сплатити орендодавцю його вартість згідно з кошторисом і за актом приймання-передачі повернути об'єкт оренди орендодавцю з урахуванням всіх здійснених орендарем поліпшень, які неможливо відокремити від об'єкта оренди без заподіяння йому шкоди. В акті приймання-передачі зазначається технічний стан об'єкта оренди на дату повернення та виконані орендарем роботи по поточному ремонту, а також пошкодження майна, що виникли з його вини.

Пунктом 9.1. договору передбачено, що він вступає в силу з моменту підписання його сторонами і діє з 21.12.2006 року до 19.12.2007 року.

Усі зміни та доповнення до цього договору оформляються в письмовій формі і вступають в силу з моменту підписання їх сторонами (п. 9.2. договору).

Відповідно до п. 9.3. договору, після закінчення строку дії цього договору його дія може бути продовжена на підставі рішення Київської міської ради.

На виконання умов договору було здійснено передачу об'єкту оренди орендареві, що підтверджується актом приймання-передачі від 21.12.2006 року.

Як визначено абзацом 1 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі статтями 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Частина 2 статті 218 Господарського кодексу України зазначає, що учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням визначених змістом зобов'язання умов (неналежне виконання).

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобовязання встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають встановлені договором або законом правові наслідки.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у встановлений договором або законом строк (ч. 1ст. 612 ЦК України).

Оцінюючи наявні в матеріалах справи документи та досліджені в засіданні суду докази, господарський суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню. При цьому господарський суд виходить з наступного.

Позивач 2 свої зобов'язання за договором оренди виконав, передавши об'єкт оренди відповідачеві за актом приймання-передачі.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», однією із істотних умов договору оренди та основним обов'язком орендаря є сплата орендних платежів з урахуванням індексу інфляції.

Обов'язок орендаря вносити орендну плату своєчасно і в повному обсязі закріплений у частині 3 статті 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Згідно зі статтею 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Згідно зі статтею 29 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», за невиконання зобов'язань за договором оренди сторони несуть відповідальність, встановленому законодавчими актами України та договором.

Частиною 1 статті 627 Цивільного кодексу України передбачено, що, відповідно до вимог статті 6 цього кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

В матеріалах справи немає доказів повернення нежилого приміщення позивачеві 2 відповідно до вимог договору за актом приймання-передачі. Однак, рішенням Господарського суду міста Києва від 11.05.2010 року у справі №2/92 за позовом Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»до Товариства з обмеженою відповідальністю «Триес-Плюс»про виселення та повернення нежитлового приміщення задоволено позовні вимоги повністю: виселено Товариство з обмеженою відповідальністю «Триес-Плюс»з нежилого приміщення загальною площею 95,10 кв. м. в будинку №41 літера А на вул. Деміївській в м. Києві.

Відповідно до акту державного виконавця, який знаходиться в матеріалах справи приміщення по вул. Деміїівська, 41, літера А фактично повернуто КП «Київжитлоспецексплуатація»30.09.2010 року.

Тобто, матеріалами справи підтверджується фактичне користування відповідачем приміщенням до вищевказаної дати.

Пунктом 3.5. договору передбачено, що орендна плата сплачується орендарем починаючи з дати підписання акту приймання-передачі. Останнім днем сплати орендної плати є дата підписання сторонами акту приймання-передачі при поверненні об'єкта оренди орендодавцеві.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 04.02.2009 року у справі №35/616 стягнуто з відповідача 7 605,82 грн. заборгованості по орендним платежам за фактичне користування приміщенням в період з серпня по жовтень 2008 року.

Заступник прокурора Голосіївського району міста Києва, який звернувся до господарського суду в інтересах держави в особі позивачів, у позовній заяві просить стягнути з відповідача 67 729,99 грн. заборгованості за фактичне користування приміщенням з 01.11.2008 року по 29.09.2010 року.

Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць (п. 3.2. договору).

Розмір даної суми підтверджується розрахунками за кожен спірний місяць фактичного користування приміщенням: за листопад 2008 року -2 163,63 грн., за грудень 2008 року -2 196,09 грн., за січень 2009 року -2 242,20 грн., за лютий 2009 року -2 307,23 грн., за березень 2009 року -2 341,84 грн., за квітень 2009 року -2 347,62 грн., за травень 2009 року - 2 395,99 грн., за червень 2009 року -2 407,97 грн., за липень 2009 року -2 434,46 грн., за серпень 2009 року -2 432,03 грн., за вересень 2009 року -2 427,16 грн., за жовтень 2009 року -2 446,58 грн., за листопад 2009 року -2 468,60 грн., за грудень 2009 року -2 495,75 грн., за січень 2010 року -2 518,22 грн., за лютий 2010 року -2 563,54 грн., за березень 2010 року -2 612,25 грн., за квітень 2010 року -2 635,76 грн., за травень 2010 року -2 627,85 грн., за червень 2010 року -2 612,09 грн., за липень 2010 року -2 601,64 грн., за серпень 2010 року -2 596,44 грн., за вересень 2010 року -2 627,59 грн.

Відповідачеві 18.02.2011 року позивачем 2 була направлена вимога (вих. №155/1/11-807) про сплату заборгованості за вказаний період. Відповіді на зазначену вимогу на адресу позивача 2 не надійшло.

Отже, враховуючи вищевикладені обставини господарський суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги заступника прокурора Голосіївського району міста Києва, який звернувся до господарського суду в інтересах Київської міської державної адміністрації та Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація».

Відповідно до статті 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 43, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Триес-Плюс»(інд. 03040, м. Київ, вул. Деміївська, 41-А, код ЄДРПОУ 25267810) на користь Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»(інд. 01034, м. Київ, вул. Володимирська, 51-А, код ЄДРПОУ 03366500) 67 729 (шістдесят сім тисяч сімсот двадцять дев'ять) грн. 99 коп. заборгованості, 1 354 (одна тисяча триста п'ятдесят чотири) грн. 60 коп. витрат по сплаті судового збору. Видати наказ.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

4. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

СуддяО.В. Мандриченко Дата складання рішення 11.05.2012 р.

Дата ухвалення рішення03.05.2012
Оприлюднено21.05.2012
Номер документу24055181
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 67 729,99 грн

Судовий реєстр по справі —5011-18/2833-2012

Ухвала від 12.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 18.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Рішення від 03.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні