Постанова
від 17.04.2012 по справі 980/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а- 980/12/2070

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2012 р. м. Харків

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Бідонька А.В,

при секретарі судового засідання Загребельному В.І.

за участю:

представника позивача Піскун Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Харківської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Віс" про стягнення податкового боргу -,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Державна податкова інспекція у Дзержинському районі м. Харкова Харківської області Державної податкової служби, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Віс" (далі по тексту ТОВ "Віс"), в якому просить суд стягнути з відповідача податковий борг у сумі 87499,00 грн.

В обґрунтування позову позивач вказав, що ТОВ "Віс" перебуває на обліку як платник податків та зборів (обов"язкових платежів) у ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова. Відповідно до облікових даних ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова відповідач має узгоджені податкові зобов"язання по податкам та зборам на загальну суму 87499,00 грн., які у встановлений законодавством строк не сплачені.

Представник позивача в судове засідання з"явилася, надала пояснення по справі та просила суд позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, по дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином. До канцелярії Харківського окружного адміністративного суду надійшов конверт з поштовим повідомленням повернутий "за закінченням терміну зберігання". Відповідно до ч.11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Суд, вислухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

ТОВ "Віс" знаходиться на податковому обліку як платник податків у ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова за № 9001 від 04.09.97 р.

Згідно п.п 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Приписами статті 49 цього Кодексу встановлено, що податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків. Платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 11 ст. 56 Податкового кодексу України не підлягає оскарженню грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Відповідачем до податкового органу подано декларацію за 2010 рік з податку на прибуток підприємства №193128 у якій підприємством самостійно визначена сума податку, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду у розмірі 83350,0 грн. та суму штрафу самостійно нарахованого у зв"язку з виправленням помилок в розмірі 4168,0 грн.

ТОВ "Віс" у встановлений законодавством строк визначені податкові зобов'язання у декларації №193128 самостійно не сплачені. Так, згідно довідки про стан розрахунків з бюджетом станом на 13.04.12 р. та зворотного боку облікової картки платника у відповідача, з урахуванням часткової сплати податкових зобов'язань в сумі 19,0 грн., рахується податковий борг перед бюджетом по податку на прибуток приватних підприємств в сумі 87499,0 грн.

Приписами пункту 59.1. статті 59 цього Кодексу визначено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Матеріалами даної адміністративної справи підтверджено, що ТОВ "Віс" направлено податкову вимоги № 113 від 21.02.11 р.

Позивачем 21.02.11р. складено акт за №74 від 21.02.11р. неможливості вручення посадовим особам ТОВ "Віс" податкової вимоги № 113 від 21.02.11 р.

Відповідно до п.20.1.18 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності -шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідачем на час розгляду справи в суді не надано належних доказів щодо сплати заборгованості з податку на прибуток підприємства.

Із врахуванням вищевикладених обставин суд вважає, що позовні вимоги позивача обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 8-14, 71, 72, 94, 160-163, 167, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Харківської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Віс" про стягнення податкового боргу - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Віс"(61174, м. Харків, проспект Перемоги, б. 62-Б.кв. 270, код ЄДРПОУ 24284597) на користь Державного бюджету податковий борг у сумі 87499,00 грн. на р/р31116009700003 по "податку на прибуток" (1102100). Банківські реквізити: УДКСУ у Дзержинському районі, м. Харкова, код ЄДРПОУ 37999654, МФО 851011.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова чи ухвала суду не набрала законної сили.

Повний текст постанови складено 20.04.12 р.

Суддя Бідонько А.В.

Дата ухвалення рішення17.04.2012
Оприлюднено21.05.2012
Номер документу24060094
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —980/12/2070

Ухвала від 17.04.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Ухвала від 17.04.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Ухвала від 30.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Постанова від 17.04.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні