Постанова
від 18.05.2012 по справі 2а/0470/11810/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2012 р. Справа № 2а/0470/11810/11 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Турлакової Н.В.

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Принцип»до управління Пенсійного фонду України у Кіровському районі м. Дніпропетровська, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача -Головне управління Державного казначейства України в Дніпропетровській області про визнання дій протиправними та стягнення надміру сплачених платежів, -

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Принцип»звернулось до суду з адміністративним позовом до управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м. Дніпропетровська, третя особа без самостійних вимог на предмет спору -управління державного казначейства в Кіровському районі м.Дніпропетровська, в якому просить: визнати протиправними дії управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м. Дніпропетровська, які полягають у відмові повернути позивачу надмірно сплачені внески до Пенсійного фонду України в сумі 2104,91 грн.; стягнути з управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м. Дніпропетровська на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Принцип»2104,91 грн. на поточний рахунок підприємства.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що товариство з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Принцип»має переплату по страховим внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у загальній сумі 2104,91 грн., у зв'язку з чим звернулось до управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м. Дніпропетровська з вимогою повернути передплачені внески. Листом управління Пенсійного фонду у Кіровському районі м.Дніпропетровська №4712/02-14 від 16.05.2011 «Про надання інформації»відмовлено у поверненні надмірно сплачених коштів з посиланням на те, що це не передбачено Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Позивач вважає зазначені дії відповідача неправомірними та необґрунтованими, у зв'язку з чим звернувся до суду.

Від відповідача надійшло заперечення, в яких він вказує, що відповідно до п.13 ст.20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»(далі - Закон) страхувальнику повертаються або зараховуються в рахунок майбутніх платежів страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, проте відповідачу були перераховані у відповідності до Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємства»суми зі сплати єдиного податку, а оскільки дія Закону не поширюється на податкові відносини, вимоги щодо повернення органом Пенсійного фонду України грошової суми, що надійшли як відрахування єдиного податку не мають законних підстав.

Третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача -управління Державного казначейства у Кіровському районі м.Дніпропетровська направила на адресу суду листа, в якому повідомила, що не є юридичною особою, а являється структурним підрозділом Головного управління Державного казначейства України у Дніпропетровській області.

В судовому засіданні, з врахуванням думки представників сторін, ухвалою суду від 30.11.2011р. у відповідності до ст.55 КАС України здійснено заміну третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача з управління Державного казначейства у Кіровському районі м.Дніпропетровська на Головне управління Державного казначейства України у Дніпропетровській області.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача та представник третьої особи до суду не з'явилися, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином.

Ухвалою суду від 20.02.2012р. відповідно ч.6 ст.128 КАС України справу призначено до розгляду у письмовому провадженні на підставі наявних в справі доказів, за відсутності сторін.

Дослідивши чинне законодавство та матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача суд доходить висновку, що позов, підлягає задоволенню з наступних підстав .

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що товариство з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Принцип»зареєстроване 11.04.2005 року виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Кіровському районі м. Дніпропетровська як платник єдиного податку, що підтверджується свідоцтвами про право сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва-юридичною особою (а.с.69-73).

Відповідно до листа вих.№20/01 від 20.01.2011р. позивач звернувся до управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м.Дніпропетровська з заявою про повернення надміру сплаченої суми у розмірі 1684,91грн., яка виникла у наслідок сплати єдиного податку за 2010р.

Відповідно до п.1.8 розділу ІІ Довідки управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м.Дніпропетровська від 11.03.2011р. №032 про результати планової перевірки товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Принцип», код ЄДРПОУ 33474726 з питань дотримання вимог законодавства щодо нарахування, обчислення та сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів та надання достовірних відомостей до органів Пенсійного фонду за період з 01.01.2008 по 31.01.2011, станом на 31.01.2011 підприємство має переплату по страховим внескам у загальній сумі 2104,91грн., у т.ч. за ставкою 33,2% у сумі 2092,95грн., за ставкою 2% у сумі 11,96грн. за рахунок сплати єдиного податку.

Згідно листа вих.№24/03 від 24.03.2011 позивач повторно звернувся до управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м. Дніпропетровська з заявою про повернення надміру сплаченої суми у відповідності до результатів перевірки у розмірі 2104,91грн і відкликав лист вих.№20/01 від 20.01.2011р.

Відповідно до листа №4712/02-14 від 16.05.2011р. відповідач відмовив у поверненні коштів, мотивуючи тим, що повернення надмірно сплачених сум страхових внесків не передбачено Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою Постановою правління пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.20003 не визначено порядку повернення таких сум.

Статтею 67 Конституції України визначено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ч.1 ст. 58 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-IV від 09.07.2003 (далі -Закон № 1058-IV) Пенсійний фонд є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, здійснює інші функції, передбачені цим законом та статутом Пенсійного фонду.

Принципи та структура системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, коло осіб, які підлягають такому страхуванню, порядок використання коштів Пенсійного фонду та Накопичувального фонду встановлені Законом України від 09.07.2003р. №1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Згідно статті 5 даного Закону дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закону.

Згідно положень частин 3, 4, 6 статті 18 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-IV, чинного на час виникнення спірних правовідносин, страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 14 цього ж Закону страхувальниками відповідно до цього Закону є роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Згідно частини 13 статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми надміру сплачених чи помилково сплачених страхових внесків до солідарної системи повертаються страхувальникам або за їх згодою зараховуються в рахунок майбутніх платежів страхових внесків у порядку і в строки, визначені правлінням Пенсійного фонду.

Так, постановою Пенсійного фонду України № 21-1 від 27.09.2010 затверджено Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, частиною 2 якого встановлено, що цей Порядок визначає процедуру зарахування в рахунок майбутніх платежів або повернення платникам, на яких згідно із Законом покладено обов'язок нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок (далі - платники єдиного внеску), суми помилково сплаченого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок).

Пункт 4 зазначеного Порядку містить вичерпний перелік випадків повернення коштів, серед яких передбачено, зокрема, повернення надмірної сплати сум єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій або інших коштів на відповідний рахунок органу Пенсійного фонду, відкритий в органах Державного казначейства України для їх зарахування (далі - рахунок органу Пенсійного фонду), відповідно до встановленого розміру єдиного внеску.

Абзацом 1 пункту 5 Порядку встановлено, що повернення коштів у випадках, передбачених пунктом 4 цього Порядку, здійснюється на підставі заяви платника, яка подається в довільній формі до органу Пенсійного фонду, в якому він перебуває на обліку як платник єдиного внеску.

Разом з тим, відповідно до абзацу 1 пункту 6 Порядку орган Пенсійного фонду, одержавши від платника заяву, передбачену пунктом 5 цього Порядку, у строк не більше трьох робочих днів проводить перевірку викладених у ній даних. У разі необхідності орган Пенсійного фонду може вимагати від платника та його посадових осіб надання додаткових документів, інформації та пояснень.

За викладених вище обставин суд вважає, що позивачем вчинено необхідні дії для повернення надміру сплачених коштів, наявність яких підтверджується Довідкою управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м.Дніпропетровська №032 від 11.03.2011р., а управлінням Пенсійного фонду України в Кіровському районі м. Дніпропетровська неправомірно відмовлено у поверненні товариству з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Принцип»надмірно сплачених внесків до Пенсійного фонду України в сумі 2104,91 грн,, а тому позов товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Принцип»до управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м.Дніпропетровська, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача -Головне управління Державного казначейства України у Дніпропетровській області про визнання дій протиправними та стягнення надміру сплачених платежів підлягає задоволенню.

Керуючись ст.158-163,165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Принцип» до управління Пенсійного фонду України у Кіровському районі м. Дніпропетровська, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Головне управління Державного казначейства України у Дніпропетровській області про визнання дій протиправними та про стягнення надміру сплачених платежів - задовольнити.

Визнати протиправними дії управління Пенсійного фонду України у Кіровському районі м. Дніпропетровська, що полягають у відмові повернути товариству з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Принцип» надмірно сплачені внески до пенсійного фонду України в сумі 2104,91 грн. (дві тисячі сто чотири гривні дев'яносто одна копійка).

Стягнути з управління Пенсійного фонду України у Кіровському районі м. Дніпропетровська (код ЄДРПОУ 21910597) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Принцип» (код ЄДРПОУ 33474726) 2104,91 грн. (дві тисячі сто чотири гривні дев'яносто одна копійка) на поточний рахунок товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Принцип» №26003011807500 в АТ «Укрсіббанк», МФО 351005.

Постанова суду набирає законної сили та може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Н.В. Турлакова

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.05.2012
Оприлюднено23.05.2012
Номер документу24078357
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/11810/11

Ухвала від 22.09.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турлакова Наталія Василівна

Постанова від 18.05.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турлакова Наталія Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні