Постанова
від 04.05.2012 по справі 2а-1670/2102/12
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2012 року м. ПолтаваСправа № 2а-1670/2102/12

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Бойка С.С.,

при секретарі - Пехоті М.О.,

за участю:

представника заявника - Черчатого Є.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за поданням Державної податкової інспекції у м. Полтаві до Приватного підприємства "Союзмолторг-2005" про стягнення боргу, -

В С Т А Н О В И В:

17 квітня 2012 року Державна податкова інспекція у м. Полтаві звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з поданням до Приватного підприємства "Союзмолторг-2005" про стягнення стягнення коштів з рахунків платника податків за податковим боргом в сумі 1 172,00 грн.

В обґрунтування своїх вимог Державна податкова інспекція у м. Полтаві (надалі - заявник) посилається на те, що за Приватним підприємством "Союзмолторг-2005" (надалі - платник податків або ПП "Союзмолторг-2005") рахується податковий борг з податку на додану вартість в сумі 1 172,00 грн.

Представник заявника в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав, просив подання задовольнити повністю.

28 квітня 2012 року повістка та копії ухвал про відкриття провадження та закінчення підготовчого провадження та призначення справи до розгляду, що направлені на адресу платника податків, зазначену у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, повернуті поштовою організацією до суду з відміткою поштового відділення від 25 квітня 2012 року "адресат вибув", що підтверджується поштовим відправленням наявним в матеріалах справи.

Відповідно до частини 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України, розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Суд, заслухавши пояснення представника заявника, вивчивши та дослідивши матеріали справи, повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступне.

Судом встановлено, що Приватне підприємство "Союзмолторг-2005" (ідентифікаційний код: 36984757, місцезнаходження: м. Полтава вул. Половка, 66-Б, оф. 209, 36034), зареєстроване Виконавчим комітетом Полтавської міської ради 01.03.2010 року, та перебуває на обліку як платник податків у ДПІ у м. Полтаві.

Згідно із даними заявника за платником податків рахується заборгованість з податку на додану вартість в розмірі 1 172,00 грн., яка в добровільному порядку відповідачем не сплачена.

Судом встановлено, що заборгованість відповідача з податку на додану вартість виникла у зв'язку із наступними обставинами.

22 грудня 2011 року заявником проведено камеральну перевірку даних задекларованих у податковій звітності ПП "Союзмолторг-2005" з податку на додану вартість.

За результатами перевірки складено акт від 22 грудня 2011 року № 899/15-2, яким зафіксовано не подання декларацій з податку на додану вартість за жовтень 2011 року по строку подання 20 листопада 2011 року та за листопад 2011 року по строку подання 20 грудня 2011 року, чим порушено пп. 49.18.1, п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України.

За результатами розгляду вказаного акта перевірки ДПІ у м. Полтава прийнято податкові повідомлення-рішення від 16 січня 2012 року № 0000361502 та № 0000371502 якими платнику податків збільшено суму грошового зобов'язання з податку на додану вартість на 170,00 грн. та на 1 020,00 грн. відповідно. Вказані податкові повідомлення-рішення направлялись на адресу платника податків однак поштове відправлення повернулось до суду з відміткою "адресат вибув", про що складено акт № 27 від 07.02.2012 року.

Відповідно до п.п. 54.3.1, 54.3.2 п. 54.3 ст. 54 Податкового кодексу України контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків, передбачених цим Кодексом або іншим законодавством, якщо платник податків не подає в установлені строки податкову (митну) декларацію; дані перевірок результатів діяльності платника податків свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов'язань, суми бюджетного відшкодування та/або від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків, заявлених у податкових (митних) деклараціях, уточнюючих розрахунках.

Згідно з п. 58.1 ст. 58 Податкового кодексу України, у разі, коли сума грошового зобов'язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу (крім декларування товарів, передбаченого для громадян), або у разі коли за результатами перевірки контролюючий орган встановлює факт невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, або зменшує розмір задекларованого від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість, розрахованого платником податків відповідно до розділу V цього Кодексу, такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення.

Положеннями п. 58. 3 ст. 58 Податкового кодексу України передбачено, що податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) юридичній особі, якщо його передано посадовій особі такої юридичної особи під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення.

У разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Таким чином, вищевказані податкові повідомлення - рішення ДПІ у м. Полтава вважаються врученими відповідачу.

Пунктом 57.3 ст. 57 Податкового кодексу України передбачено, що у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу. У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

Вказані податкові повідомлення-рішення ні в адміністративному ні в судовому порядку не оскаржувалися. Таким чином, грошове зобов'язання, визначене вказаними рішеннями, вважається узгодженим. Разом з тим, вказана сума грошового зобов'язання платником податків не сплачена.

В силу вимог пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно пункту 59.3 статті 59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання та повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

У зв'язку з несплатою Приватним підприємством "Союзмолторг-2005" зобов'язань зі сплати податку на додану вартість ДПІ у м. Полтава 16 лютого 2012 року направлено платнику податків податкову вимогу за № 498 від 09 лютого 2012 року на суму податкового боргу 1 172,00 грн.

Згідно пункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. В силу вимог пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Відповідно до абзацу 1 пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які обслуговують такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до статті 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України, провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів, зокрема, щодо стягнення коштів за податковим боргом. Подання подається до суду першої інстанції протягом двадцяти чотирьох годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом. Строки, встановленні цією статтею, обчислюються годинами і закінчуються із закінченням години, на яку припадає таке закінчення. На обчислення строків, установлених цією статтею, не поширюється правила статті 103 цього Кодексу.

Таким чином, необхідна наявність сукупності обставин, які дають підставу для висновку щодо правомірності такого подання: сплив 60 днів з дня направлення податкової вимоги; виникнення податкового боргу.

Судом встановлено, що 60 календарних днів після надіслання податкової вимоги платнику податків сплинули 16 квітня 2012 року, останнім сума податкового боргу не сплачена, заявник в межах 24-х годинного строку, з урахуванням вимог статті 183-3 КАС України звернувся до суду з поданням.

Відповідно до матеріалів справи Приватним підприємством "Союзмолторг-2005" відкрито наступні розрахункові рахунки в банківських установах: філія AT «УКРЕКСІМБАНК»м. Полтава, МФО 331649 р/р № 2600801646553 (долар США), р/p 2600801646553 (євро), р/р 2600801646553 (укр. гривня), р/р 2600801646553 (рос. рубль); АТ «ЛТП Банк», МФО 300528, р/р 26008101337063 (долар США), р/р 26008101337063 (євро), р/р 26008101337063 (укр. гривня), р/р 26008101337063 (рос. рубль) та АТ «УкрСиббанк», МФО 351005 р/р 26007354339300 (укр. гривня).

Згідно даних облікової катки платника за Приватним підприємством "Союзмолторг-2005" рахується заборгованість за платежем: податок на додану вартість в розмірі 1 172,00 грн.

Враховуючи викладене, суд вважає, за необхідне задовольнити подання ДПІ у м. Полтаві до Приватного підприємства "Союзмолторг-2005" про стягнення коштів за податковим боргом шляхом стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які його обслуговують.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Подання задовольнити.

Стягнути з банківських рахунків ПП "Союзмолторг - 2005" нa розрахунковий рахунок 31117029700002, код бюджетної класифікації платежу 14010100, одержувач УДКС у місті Полтаві, ЗКПО 38019510, банк одержувача: ГУДКС у Полтавській області МФО 831019 податковий борг з податку на додану вapтість в розмірі 1 172,00 грн. (одна тисяча сто сімдесят дві гривні 00 копійок).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 10 травня 2012 року.

Суддя С.С. Бойко

Дата ухвалення рішення04.05.2012
Оприлюднено22.05.2012
Номер документу24081693
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/2102/12

Постанова від 04.05.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 17.04.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 17.04.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні