Постанова
від 12.03.2012 по справі 2-а/1970/660/12
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/660/12

"12" березня 2012 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої судді Данилевич Н.А.

при секретарі Стасюк А.В.

за участю:

прокурора Марцун А.А.

представника позивача Ханаса Д.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі справу за адміністративним позовом прокурора Козівського району в інтересах держави в особі Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Зборівському та Козівському районах Тернопільської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Агро»Козівського молокопереробного підприємства «Біопродукт»про стягнення заборгованості, суд -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Козівського району в інтересах держави в особі Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Зборівському та Козівському районах Тернопільської області (далі-позивач) звернувся до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Агро»Козівського молокопереробного підприємства «Біопродукт»(далі відповідач) про стягнення заборгованості.

Позивач в обґрунтування своїх вимог посилається на те, що відповідач в порушення вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»не сплатив в установленому порядку страхові внески, внаслідок чого виникла заборгованості в розмірі 791,66 грн. станом на 01.02.2012 року.

В судовому засіданні прокурор та представник позивача позовні вимоги підтримали з мотивів, вказаних у позовній заяві та просили позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час, місце розгляду справи повідомлявся належним чином шляхом направлення судової повістки за місцем державної реєстрації, причини неявки суду не повідомив, клопотань про розгляд справ за його відсутності не надходило. Суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідача на підставі наявних доказів.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши думку прокурора та пояснення представника позивача, судом встановлено наступні обставини.

Відповідно до п. 5 ч.7 Розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення»Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

У відповідності до вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»№ 1105-ХІV від 23.09.1999 р. (далі -Закон № 1105-ХІV), страхування від нещасного випадку є самостійним видом загальнообов'язкового державного соціального страхування, за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя та здоров'я громадян у процесі їх трудової діяльності.

Страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань поширюється на осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від їх форм власності та господарювання (далі -підприємства), у фізичних осіб, на осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та громадян -суб'єктів підприємницької діяльності.

Страхувальниками від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань є роботодавці, а в окремих випадках -застраховані особи. Страховик -Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі -Фонд соціального страхування від нещасних випадків). Об'єктом страхування від нещасного випадку є життя застрахованого, його здоров'я та працездатність.

Згідно ст.45 Закону № 1105-ХІV роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Агро»Козівського молокопереробного підприємства «Біопродукт»зареєстроване у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Тернополі, як платник внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання і зобов'язане своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Розміри страхових внесків страхувальників для роботодавців обчислюються у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, на інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Порядок сплати страхових внесків визначений Законом України «Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»№ 2272-ІІІ від 22.02.2001р. (далі -Закон № 2272-ІІІ) та Інструкцією про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженою постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 року №36.

Згідно згаданої Інструкції, страхові внески сплачуються страхувальниками - роботодавцями - у день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки. При проведенні оплати праці з готівкової виручки чи в натуральній формі платники страхових внесків не пізніше наступного дня після здійснення виплат подають до установи банку платіжне доручення на перерахування страхових внесків до Фонду.

Проведеною перевіркою встановлено, що відповідач ухиляється від сплати обов'язкових страхових внесків до Фонду, внаслідок чого станом на 01.02.2012 року за відповідачем рахується заборгованість в сумі 791,66 грн. за період з 01.09.208року по 31.12.2009 року.

Згідно статті 71 Кодексу Адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідач належних доказів добровільного погашення заборгованості по сплаті страхових внесків суду не представив.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, не запереченні належним чином відповідачем, а отже підлягають до задоволення в повному обсязі.

На підставі наведеного, керуючись статтями 4, 6, 18, 49, 70, 71, 79, 86, 160, 162, 163, 167 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Агро»Козівського молокопереробного підприємства «Біопродукт»(вул. Богуна, 8, смт. Козова, Козівського району, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 34653695) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Козівському районі 791,66 грн. (сімсот дев'яносто одна грн. 66 коп.) боргу.

Постанова набирає законної сили в порядку встановленому ст. 254 КАС України і може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду в порядку і строки, передбачені ст.186 КАС України.

Головуючий суддя Данилевич Н.А.

копія вірна

Суддя Данилевич Н.А.

Дата ухвалення рішення12.03.2012
Оприлюднено22.05.2012
Номер документу24083134
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/660/12

Ухвала від 23.02.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Данилевич Н.А.

Постанова від 12.03.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Данилевич Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні