Постанова
від 20.04.2012 по справі 2270/1890/12
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 2270/1890/12

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 квітня 2012 рокум. Хмельницький 09 год. 10 хв.

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі судді Ковальчук О.К. розглянувши у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у м. Хмельницькому до товариства з обмеженою відповідальністю "Шарп і Марковіц" про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся в суд з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Шарп і Марковіц" про стягнення податкового боргу в сумі 1020,0 грн. з банківських рахунків та за рахунок готівки, що належить платнику податку.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження разом з копією позовної заяви та доданих до неї документів, що направлені відповідачу за юридичною адресою зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повернулися до суду. З урахуванням положень ч.4 ст. 33 КАС України, суд вважає, що позовна заява вручена відповідачеві належним чином. Заперечення проти позову у встановлений 10-ти денний термін до суду не надійшло.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

Суд встановив, що відповідач - ТОВ "Шарп і Марковіц" зареєстроване як юридична особа 12.06.2008 року відповідно до витягу з ЄДРПОУ. Згідно даних обліку державної податкової інспекції у м. Хмельницькому за відповідачем, рахується податковий борг по податку на додану вартість в сумі 1020,0 грн., що підтверджується податковим повідомленням - рішенням №0005481600 від 12.07.2011р.

Відповідно до ст. 67 Конституції України, на платників податків покладено обов'язок сплачувати податки і збори в порядку і в розмірах, встановлених законом. Згідно п. 16.1.4. ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Згідно п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

В силу п.15.1. ст.15 Кодексу, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Відповідно до п. 54.5 ст. 54 Податкового кодексу України, якщо згідно з нормами цієї статті сума грошового зобов'язання розраховується контролюючим органом, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов'язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до п.п.56.17.5 п.56.17 ст.56 Податкового кодексу України, день закінчення процедури адміністративного оскарження вважається днем узгодження грошового зобов'язання платника податків.

Судом встановлено, що в силу п.58.2. ст.58 Кодексу, податкове повідомлення-рішення надсилається (вручається) за кожним окремим податком, збором та/або разом із штрафними санкціями, передбаченими цим Кодексом, а також за кожною штрафною (фінансовою) санкцією за порушення норм іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на такий контролюючий орган, та/або пенею за порушення строків розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

На виконання вимог ст.58 Кодексу позивачем надіслано відповідачеві податкове повідомлення - рішення №0005481600 від 12.07.2011р. З матеріалів справи вбачається, що лист з повідомленням про вручення податкового повідомлення - рішення повернувся до позивача (акт №654 від 17.08.2011 р. про неможливість вручення), тому в силу ст. 58 Кодексу вважається врученим відповідачеві.

За змістом п. 60.6. ст.60 Кодексу, якщо нарахована сума грошового зобов'язання або податкового боргу збільшується внаслідок їх адміністративного оскарження, раніше надіслане податкове повідомлення-рішення або податкова вимога не відкликаються. На суму збільшення грошового зобов'язання надсилається окреме податкове повідомлення-рішення, а на суму збільшення податкового боргу окрема податкова вимога не надсилається.

Згідно з п. 20.1.18. ст. 20 Кодексу, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п. 95.1. ст. 95 Кодексу, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. В силу п. 95.3. ст. 95 Кодексу, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до п. 95.4. ст. 95 орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

З урахуванням викладеного позовні вимоги щодо стягнення з відповідача 1020,0 грн. податкового боргу за рахунок належних йому коштів на рахунках у банках, обслуговуючих зазначеного платника податків, та готівки є обгрунтованими і підлягають до задоволення.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 11, 99, 100, 158 - 163, 183-2, 186, 254 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Шарп і Марковіц" (вул. Чорновола, 162/1, м. Хмельницький, Хмельницька обл., код ЄДРПОУ 35994523) на користь державної податкової інспекції у м. Хмельницькому 1020,0 грн. податкового боргу за рахунок належних відповідачеві коштів на розрахункових рахунках в обслуговуючих його банках та готівки.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя /підпис/О.К. Ковальчук "Згідно з оригіналом" Суддя О.К. Ковальчук

Дата ухвалення рішення20.04.2012
Оприлюднено22.05.2012
Номер документу24083832
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2270/1890/12

Ухвала від 17.02.2012

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук О.К.

Ухвала від 29.02.2012

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук О.К.

Постанова від 20.04.2012

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук О.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні