Постанова
від 01.09.2011 по справі 2а-10190/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601 м.Київ, вул. К.Каменєва, 8, корп. 1 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

місто Київ

01 вересня 2011 року Справа №2а-10190/11/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

судді: Пісоцької О.В.,

за участю секретаря

судового засідання Швеця О.Ю.,

розглянувши у приміщенні суду у місті Києві у відкритому судовому засіданні справу

за позовною заявоюДержавної податкової інспекції у Дніпровському районі міста Києва доприватного підприємства «Азера» простягнення податкової заборгованості, ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Дніпровському районі міста Києва (далі -ДПІ у Дніпровському районі, позивач) звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовною заявою до приватного підприємства «Азера »(далі -ПП «Азера», відповідач), в якій просить стягнути з відповідача податкову заборгованість в розмірі 9367грн. 13коп. за рахунок активів підприємства.

В обґрунтування позову ДПІ у Дніпровському районі зазначено про те, що вказана заборгованість виникла у зв'язку з порушенням відповідачем термінів подачі податкової звітності та несвоєчасною сплатою податку на додану вартість до бюджету за 2007-2009 роки. Зауважено на тому, що відповідачем порушено вимоги Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»та безпідставно не сплачується вище зазначена сума заборгованості.

Відповідач прибуття повноважних представників у судові засідання не забезпечив. Повістки надсилались на адресу державної реєстрації ПП «Азера», проте повернулись до суду з довідками відділення поштового зв'язку про повернення кореспонденції на підставі закінчення терміну зберігання відділенням. Відповідно до статей 35, 167 Кодексу адміністративного судочинства України відповідач належним чином повідомлений про час, дату та місце судового розгляду справи.

Відповідно до статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України справа вирішується на підставі наявних в ній доказів.

Згідно з частиною 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України 01 вересня 2011 року о 14год. 03хв. у відкритому судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови про часткове задоволення позову.

Дослідивши наявні у справі докази та встановивши обставини, необхідні для вирішення даного спору, заслухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне.

ПП «Азера»20 липня 2005 року зареєстровано Дніпровською районною у місті Києві державною адміністрацією як юридичну особу (код за ЄДРПОУ 33633835).

З 21 липня 2005 року відповідач перебуває на обліку як платник податків в ДПІ у Дніпровському районі та несе обов'язки щодо своєчасної сплати відповідних податків та зборів (за №10406).

Судом встановлено, що посадовими особами ДПІ у Дніпровському районі міста Києва проведені невиїзні планові перевірки на предмет порушення терміну подачі податкової звітності відповідачем та своєчасності сплати податку до бюджету, якими виявлені порушення податкового законодавства.

Під час перевірок податковим органом виявлено, що відповідачем несвоєчасно подано декларації з податку на додану вартість та з податку на прибуток за 2007 рік, 2008 рік, 2009рік, що є порушенням вимог підпункту 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»від 21 грудня 2000 року №2181-ІІІ.

Крім того, зафіксовано, що відповідачем несвоєчасно сплачено податок на прибуток та податок на додану вартість, що є порушенням вимог підпункту 5.3.1 пункту 5.3 статті 5 , Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»від 21 грудня 2000 року №2181-ІІІ, пункту 16.4 статті 16 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»від 28 грудня 1994 року №334/94-ВР.

На підставі підпункту 17.1.1 пункту 17.1 статті 17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» ДПІ у Дніпровському районі міста Києва до ПП «Азера»застосовано штрафні санкції.

13 березня 2007 року відповідачу надіслано першу податкову вимогу №1/848, 26 червня 2007 року -другу податкова вимога №2/1724, які повернуто до позивача у зв'язку з незнаходженням ПП «Азера»за адресою державної реєстрації.

Відповідачем сума податкового боргу у повному обсязі не сплачена, в адміністративному та судовому порядку податкові повідомлення-рішення, податкові вимоги позивача не оскаржені.

Оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення даного спору, суд дійшов наступних висновків.

Принципи побудови системи оподаткування в Україні, податки і збори (обов'язкові платежі) до бюджетів та до державних цільових фондів, права, обов'язки і відповідальність платників та порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів) до 01 січня 2011 року визначались Законами України «Про систему оподаткування»від 25 червня 1991 року №1251-ХІІ (з відповідними змінами положень, які діяли на час виникнення спірних правовідносин; далі -Закон України №1251-ХІІ), «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»від 21 грудня 2000 року №2181-III (з відповідними змінами положень, які діяли на час виникнення спірних правовідносин; далі -Закон України №2181-III).

Так, відповідно до статті 2 Закону України №1251-ХІІ під податком і збором (обов'язковим платежем) до бюджетів та державних цільових фондів слід розуміти обов'язковий внесок до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду, здійснюваний платником у порядок і на умовах, що визначаються законами України про оподаткування.

Згідно зі статтею 4 зазначеного Закону, платниками податків і зборів (обов'язкових платежів) є юридичні і фізичні особи, на яких згідно з законами України покладено обов'язок сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі).

Пунктом 1.2 статті 1 Закону України №2181-IIІ передбачено, що податкове зобов'язання - це зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

Відповідно до підпункту 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 Закону України №2181-IIІ податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків). -протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Відповідно до підпункту 5.3.1 пункту 5.3 статті 5 Закону України №2181-IIІ платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації. У пункті 16.4 статті 16 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»визначено, що податок за звітний період сплачується його платником до відповідного бюджету у строк, визначений законом для квартального податкового періоду.

Згідно з підпунктом 17.1.1 пункту 17.1 статті 17 Закону України №2181-IIІ платник податків, що не подає податкову декларацію у строки визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

Підпунктом 6.2.1 пункту 6.2 статті 6 Закону України №2181-III передбачено, що у разі, коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Відповідно до статті 11 Закону України №2181-ІІІ, відповідальність за правильність обчислення, своєчасність сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) і додержання законів про оподаткування несуть платники податків і зборів (обов'язкових платежів) відповідно до законів України.

Статтею 5 Закону №2181-ІІІ встановлено, що у разі коли платник податків вважає, що контролюючий орган невірно визначив суму податкового зобов'язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству з питань оподаткування або виходить за межи його компетенції, встановленої законом, такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу із скаргою про перегляд цього рішення, яка подається у письмовій формі та може супроводжуватися документами, розрахунками та доказами, які платник податків вважає за потрібне надати. Скарга повинна бути подана контролюючому органу протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання платником податків податкового повідомлення або іншого рішення контролюючого органу, що оскаржується.

Оскільки відповідач не оскаржував прийняті податковим органом податкові вимоги від 13 березня 2007 року №1/848, 26 червня 2007 року №2/1724, податковий борг є узгодженим.

Таким чином, загальна сума податкового боргу, яка підлягає сплаті відповідачем, становить 9367грн. 13коп.

На час вирішення даного спору докази, які б свідчили про сплату зазначеної суми відповідачем, не надано.

Відповідно до положень пункту 11 статті 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»від 04 грудня 1990 року №509-ХІІ фінансові (штрафні) санкції, суми недоїмки, пені, накладені (застосовані) органами державної податкової служби України, сплачуються платниками податків добровільно або стягуються у судовому порядку органами державної податкової служби.

Згідно з підпунктом 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 Закону України №2181-ІІІ активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Позивачем не надано суду доказів стосовно наявних активів у боржника.

Відповідно до частини 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовували доводи позивача про необхідність стягнення вказаної суми заборгованості, відповідачем суду не надано.

Таким чином, враховуючи, що суму заборгованості до державного бюджету в розмірі 9367грн. 13коп. відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив, наявність такої заборгованості на час вирішення даного спору, ненадання позивачем доказів стосовно наявності у відповідача активів, за рахунок яких має відбуватись стягнення, суд дійшов висновку, що позов ДПІ у Дніпровському районі є обґрунтованим та підлягає задоволенню в частині стягнення з відповідача на користь державного бюджету зазначеної суми податкової заборгованості.

Керуючись статтями 9, 11, 69-72, 86, 128, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України Окружний адміністративний суд міста Києва

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної податкової інспекції у Дніпровському районі міста Києва задовольнити частково.

Стягнути з приватного підприємства «Азера» (02160 м. Київ, проспект Возз'єднання, буд. №13-А, кв. №12 ; код за ЄДРПОУ 33633835) до Державного бюджету (на р/р 34122999700005 в УДК у Дніпровському районі м. Києва, банк одержувача -ГУ ДКУ у м. Києві, МФО 820019; код за ЄДРПОУ 26077906) податковий борг у розмірі 9367грн. 13коп. (дев'ять тисяч триста шістдесят сім гривень 13коп.).

В частині решти позовних вимог відмовити.

Постанова набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя (підпис) О.В. Пісоцька

З оригіналом згідно.

Дата ухвалення рішення01.09.2011
Оприлюднено22.05.2012
Номер документу24084064
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10190/11/2670

Ухвала від 12.08.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пісоцька О.В.

Постанова від 01.09.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пісоцька О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні