Ухвала
від 21.02.2012 по справі 5023/883/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"21" лютого 2012 р. Справа № 5023/883/12

вх. № 883/12

Суддя господарського суду Харківської області Хотенець П.В.

без участі представників сторін

розглянувши справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОФІРМА "ЗЕМЛЯНИ", с. Нечволодівка

до Приватного сільськогосподарського підприємства "ВІКТОРІЯ-ПЛЮС", с. Нечволодівка 3-я особа 1. Міськрайонне управління Держкомзему у місті Куп*янськ і Куп*янському районі Харківської області, м. Куп*янськ 2. Нечоволодівська сільська рада Куп*янського району Харківської області, с. Нечволодівка

про визнання права оренди землі

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до господарського суду Харківської області з позовом про визнання права оренди 363 земельних ділянок (паїв) загальною площею 2123,4662 га. на території Нечволодівської сільської ради Куп'янського району Харківської області. З приводу права оренди цих земель між позивачем та відповідачем виник спір. Позивач вважає, що відповідач на цей час продовжує вчиняти активні дії, направлені на позбавлення позивача права оренди земельних ділянок. Зокрема, відповідач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Міськрайонного управління Держкомзему у місті Куп'янськ і Куп'янському районі Харківської області про реєстрацію 189 договорів оренди земельних ділянок, в тому числі тих, які обробляє позивач. Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 19 грудня 2011 року по справі №2а-14736/11/2070 цей позов задоволено, Однак, на цю постанову у встановлені законом строки позивач подав апеляційну скаргу, як особа, прав та обов'язків якої стосується спірне рішення. Водночас, апеляційні скарги на цю постанову заявили 5 громадян - власників земельних ділянок. Ухвалою Харківського апеляційного суду від 19 січня 2012 року по справі №2а-14736/11/2070 відкрито апеляційне провадження та справу призначено до розгляду в судовому засіданні 22 лютого 2012 року. При цьому, відповідач на цей час вже оплатив послуги органу Держкомзему з реєстрації права оренди спірних ділянок та намагається отримати їх реєстрації що остаточного розгляду справ судам. Отже, право оренди цих ділянок позивачем, передбачене статтею 93 Земельного Кодексу України, потребує судового захисту.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 21 лютого 2012 року було порушено провадження у справі.

Також позивач надав суду заяву в якій просить вжити заходи до забезпечення позову шляхом заборони Міськрайонному управлінню Держкомзему у місті Куп'янськ і Куп'янському районі Харківської області вчиняти дії по реєстрації права оренди земельних ділянок, що розташовані на території Нечволодівської сільської ради Куп'янського району Харківської області за Приватним сільськогосподарським підприємством «²КТОРІЯ-ПЛЮСВ» , код ЄДРПОУ 32471750 до закінчення розгляду судом цієї справи.

Згідно статті 66 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити, передбачених статтею 67 цього Кодексу, заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Згідно статті 67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується: накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві; забороною відповідачеві вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору і т.і.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява про забезпечення позову підлягає задоволенню за таких підстав. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду. Наведені позивачем факти свідчать про те, що в разі реєстрації права оренди земельних ділянок третьою особою за наявності спору про це право, виконання рішення суду, якщо воно буде постановлено на користь позивача буде суттєво утрудненим, або взагалі, стане неможливим. Одним із заходів забезпечення позову, встановленим статтею 67 Господарського процесуального кодексу України є заборона іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору. Отже, суд вважає за необхідне забезпечити позов шляхом заборони третій особі вчиняти дії по реєстрації права оренди земельних ділянок за відповідачем до закінчення розгляду цієї справи.

На підставі викладеного та керуючись статтями 66, 67, 86 Господарського процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Заяву позивача про вжиття заходів до забезпечення позову задовольнити частково.

З метою забезпечення позову:

Заборонити Міськрайонному управлінню Держкомзему у місті Куп'янськ і Куп'янському районі Харківської області вчиняти дії по реєстрації права оренди земельних ділянок, що розташовані на території Нечволодівської сільської ради Куп'янського району Харківської області за Приватним сільськогосподарським підприємством «²КТОРІЯ-ПЛЮСВ» , код ЄДРПОУ 32471750 до закінчення розгляду судом цієї справи.

Виконання цієї ухвали доручити Відділу державної виконавчої служби Куп'янського міськрайонного управління юстиції у Харківській області (63701, м. Куп'янськ, пров. Куп'янський, 4).

Стягувачем за даною ухвалою є Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРОФІРМА "ЗЕМЛЯНИ" (63724, Харківська область, Куп*янський район, с. Нечволодівка, вул. Радянська, буд. 3, код ЄДРПОУ 36555252).

Ухвала набирає чинності 21 лютого 2012 року, підлягає негайному виконанню та є виконавчим документом згідно Закону України "Про виконавче провадження".

Строк пред`явлення ухвали до виконання - один рік до 21 лютого 2013 року.

Ухвала про забезпечення позову може бути оскаржена через господарський суд Харківської області до Харківського апеляційного господарського суду протягом 5-ти днів від дня її проголошення. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Суддя Хотенець П.В.

Дата ухвалення рішення21.02.2012
Оприлюднено24.05.2012
Номер документу24171952
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права оренди землі

Судовий реєстр по справі —5023/883/12

Ухвала від 12.03.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 06.04.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоконь Н. Д.*

Ухвала від 31.05.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Медуниця О.Є.

Ухвала від 21.02.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Рішення від 12.04.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 06.04.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоконь Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні