Рішення
від 14.05.2012 по справі 5017/879/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" травня 2012 р.Справа № 5017/879/2012

за позовом Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк „ПІВДЕННИЙ"

до відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю „Моментальні платежі"

Товариства з обмеженою відповідальністю „ІТ ФІНАНС"

про стягнення 461007,91грн.

Суддя Ю.Г.Фаєр

Представники:

від позивача: ОСОБА_2, діючий на підставі довіреності №422 від 16.11.11р.;

від відповідачів: не з'явилися.

СУТЬ СПОРУ: Позивач, Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк „ПІВДЕННИЙ", звернувся до господарського суду Одеської області з позовом про стягнення солідарно з відповідачів заборгованості за договором овердрафта №АО2011-00353 від 17.08.11р. на загальну суму 461007,91грн., в тому числі з поручителя -ТОВ „ІТ ФІНАНС" у сумі 454619,97грн.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 23.03.2012р. прийнято позовну заяву до розгляду та порушено провадження у справі №5017/879/2012.

Відповідач ТОВ „Моментальні платежі" та відповідач ТОВ „ІТ ФІНАНС" про місце та час судових засідань повідомлялися судом вчасно за юридичними адресами. В судові засідання представники не з'явилися, відзив на позов та витребувані судом документи не надали, своє право на захист не використали.

Згідно з п.4 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 02.06.2006р. №01-8/1228 і п.11 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2007р. №01-8/123 „Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2005 і 2006 роках" до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб -учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи, а примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, повернуті органами зв'язку з позначками "адресат вибув", "адресат відсутній" і т.п., з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій.

Керуючись ст.75 Господарського процесуального кодексу України суд вважає за можливе розглянути справу і вирішити спір по суті без участі відповідачів за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, суд встановив наступне.

17.08.2011р. між Публічним акціонерним товариством Акціонерний банк "ПІВДЕННИЙ" (Банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Моментальні платежі" (Позичальник) укладено договір овердрафта №АО2011-00353, відповідно до умов якого Банк зобов'язується надати Позичальнику кредит у вигляді овердрафту (кредит) за поточним рахунком №26008311941701 в національній валюті з лімітом 500000грн., а Позичальник зобов'язується повернути кредит не пізніше 29.08.11р. та сплатити проценти за користування кредитом у розмірі 20% процентів річних.

Відповідно до п.1.2. цього договору овердрафт надається для оплати витрат, пов'язаних з поточною діяльністю позичальника.

Згідно п.1.3. даного договору забезпеченням зобов'язань за даним договором є: порука. Договори порук є невід'ємними частинами даного договору.

Пунктом 1.4. даного договору визначено, що сума заборгованості позичальника за овердрафтом не може перевищувати ліміту, визначеного в п.1.1 даного договору.

Розділом 2 даного договору визначено порядок розрахунку.

За п.2.1. даного розділу кредит у вигляді овердрафта надається шляхом оплати з поточного рахунку позичальника платіжних доручень у сумі, яка перевищує кредитовий залишок за даним рахунком. Сума дебетового залишку, який виникає при цьому на поточному рахунку позичальника(сума оврдрафта), не може перевищувати ліміту, обумовленого у п.1.1. даного договору. Суми, які надходять на поточний рахунок позичальника, автоматично направляються на повернення заборгованості за овердрафтом на даному поточному рахунку. Періодично (щонайменше один раз на кожні 30 календарних днів користування кредитом)заборгованість за овердрафтом має погашеність повністю(тобто дебетовий залишок за поточним рахунком на кінець банківського дня має дорівнювати нулю. Датою, з якої починається облік 30 календарних днів користування кредитом є дата першого отримання кредитних коштів за цим договором після його укладення чи після останнього повного погашення заборгованості за овердрафтом. Підтвердженням повернення сум по кредиту є виписка за поточним рахунком. При неповерненні заборгованості по овердрафту в термін, обумовлений в п.1.1. даного договору, заборгованість по овердрафту переноситься на рахунок простроченої заборгованості за кредитами. Номер даного рахунку повідомляється позичальнику додатково.

Відповідно до п.2.2. договору проценти за користування кредитом нараховуються в період користування кредитом щомісячно на щоденний дебетовий залишок на поточному рахунку за календарне число днів користування кредитом за ставкою, встановленою п. 1.1. даного Договору. Проценти нараховуються в передостанній робочий день місяця з останнього робочого дня попереднього місяця (по день нарахування процентів включно, а за грудень по 31 грудня включно), а також в день повного повернення кредиту -з останнього робочого дня попереднього місяця по попередній календарний день поточного місяця; В розрахунку кількості днів користування кредитом враховується день видачі кредиту і враховується день його повернення. Для розрахунку суми процентів застосовується умовна кількість днів у році -360 та фактична кількість днів у місяці. Нарахування процентів по кредиту припиняється, якщо настав термін повернення, вказаний у п.1.1. даного договору і Банком прийнято рішення про визнання кредиту сумнівним до погашення. Сплата процентів по кредиту здійснюється позичальником на рахунок №26008311941701 Акціонерному банку "ПІВДЕННИЙ", МФО 328209. Підтвердженням сплати процентів за кредитом є виписка за вказаним рахунком. Проценти, нараховані в передостанній робочій день місяця, підлягають сплаті не пізніше останнього робочого дня місяця. При несплаті процентів в останній робочий день місяця заборгованість по процентах переноситься на рахунок прострочених процентів у перший робочий день наступного місяця. Номер рахунку прострочених процентів, повідомляється позичальником додатково. Проценти, нараховані в день повернення кредиту, сплачуються відповідно до порядку вказаного в п.2.3. даного Договору. При несплаті процентів в день повернення кредиту, заборгованість по процентах переноситься на рахунок прострочених процентів на наступний робочий день.

Пунктом 2.3. сторони узгодили, що при поверненні кредиту, в тому числі частковому, Позичальник сплачує заборгованість в наступному порядку: прострочені проценти; прострочені комісії; нараховані проценти; нараховані комісії; кредит; пеня, штраф.

Розділом 3 даного договору встановлені права та обов'язки сторін.

Відповідно до п.3.1. банк зобов'язався, золкрема, видати Позичальнику кредит у вигляді овердрафту за поточним рахунком Позичальника на умовах, передбачених даним договором.

Згідно п.3.2. даного розділу позичальник зобов'язався використовувати отриманий кредит на цілі, вказані у п..1.2. даного договору; повернути банку отриманий кредит відповідно до п.п.1.1., 2.1., 2.3. даного договору; забезпечувати повне погашення заборгованості за овердрафтом кожні 30 календарних днів користування кредитом у порядку, визначеному п.2.1. договору; сплатити Банку проценти за кредитом відповідно до п.п.1.1., 2.2., 2.3. даного договору, а також плату за розрахункове обслуговування відповідно до п.2.4. даного договору; сплатити банку неустойку відповідно до розділу 4 даного договору.

Згідно пп.3.2.12. вказаного розділу у строк, визначений у вимозі банку про дострокове повернення кредиту згідно п.3.3.4., повернути суму кредиту та нарахованих за ним процентів.

Відповідальність сторін запроваджена у розділі 4 цього договору.

За п.4.1. вказаного розділу позичальник сплачує неустойку, передбачену даним розділом договору, за письмовою вимогою Банку. Підтвердженням сплати неустойки є виписка за вказаним рахунком. Неустойка сплачується Позичальником у строки, визначені вимогою Банку.

Згідно з п.4.2. цього розділу при невиконанні чи неналежному виконанні зобов'язань, передбачених п.п.3.2.2., 3.2.4., 3.2.12 даного договору, Позичальник сплачує штраф в розмірі 5 (п'ять) процентів від суми простроченого зобов'язання, а також пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла у період прострочення, від суми простроченого зобов'язання за кожний день прострочення виконання такого зобов'язання до повного його виконання, включаючи день платежу. Для розрахунку пені використовується фактична кількість днів у місяці та умовна кількість днів у році -360.

Пунктом 5.1. даного договору передбачено, що даний договір набирає чинності з моменту його укладання та діє до повного виконання сторонами зобов'язань за даним договором.

Додатковою угодою від 28.10.11р. до договору овердрафту №АО02011-00353 від 17.08.11р., сторони домовились п.1.1. договору овердрафту доповнити наступним реченням: „Процентна ставка з 29.10.11р., становить 0,1 % процентів річних".

17.08.2011р. між Публічним акціонерним товариством Акціонерний банк „ПІВДЕННИЙ" (Кредитор) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ІТ ФІНАНС" (Поручитель) укладено договір поруки, відповідно до умов якого Поручитель зобов'язався відповідати перед Кредитором за виконання ТОВ „Моментальні платежі" (Позичальник) його зобов'язань у повному обсязі, що виникли із договору овердрафту АО2011-00353 від 17.08.11р. та всіх додаткових угод до нього, в тому числі і тих, що будуть укладені в майбутньому, згідно з яким кредитор зобов'язується надати Позичальнику кредит на суму 500000,00грн., а Позичальник зобов'язується у розмірі, на умовах та в строки, визначені у кредитному договорі, повернути кредитору кредит, сплатити відсотки за фактичний термін користування кредитом, а також сплатити штрафи та пені, передбачені умовами кредитного договору та розраховані кредитом.

Відповідно до п.1.3. Договору поруки Поручитель відповідає перед Кредитором по Кредитному договору солідарно з Позичальником, як по сплаті основного боргу за кредитом в розмірі неповерненої в термін суми кредиту, але не більш 500000грн. та відсотків за користування кредитом, нарахованих відповідно до кредитного договору, але не більше 4000грн., усе разом: 504000грн., так і по сплаті неустойки у вигляді пені, штрафів, передбачених Кредитним договором, збитків Кредитора внаслідок невиконання Позичальником зобов'язань за Кредитним договором, а також будь-яких інших платежів, передбачених кредитним договором, усім своїм майном і засобами, на які може бути звернене стягнення відповідно до чинного законодавства України. У випадку зміни терміну повернення кредиту за Кредитним договором у Поручителя виникає додаткова солідарна відповідальність по сплаті відсотків, нарахованих Кредитором за фактичний період користування кредитом.

Права та обов'язки сторін запроваджені у розділі 2 вказаного договору.

За пп.2.1.1. п.2.1. цього розділу при невиконанні (повному або частковому) позичальником своїх зобов'язань по кредитному договору у терміни, зазначені в кредитному договорі, поручитель зобов'язується (не пізніше наступного дня від дати виникнення прострочення позичальника за кредитним договором) сплатити кредитору несплачену суму основного боргу за кредитом та відсотки за фактичний термін користування кредитом, а також сплатити розраховану кредитором неустойку у вигляді пені, штрафів передбачених кредитним договором, а також інші суми, які позичальник повинен сплатити відповідно до кредитного договору.

Посилаючись на несвоєчасне та не в повному обсязі виконання ТОВ „Моментальні платежі" взятого на себе зобов'язання за договором овердрафту АО20111-000353 від 17.08.11р. внаслідок чого, станом на 14.03.12р. заборгованість ТОВ „Моментальні платежі" складає 461007,91грн., що складається з суми простроченої заборгованості за кредитом у розмірі 394592,03грн., суми прострочених процентів у розмірі 10387,94грн., пені від суми прострочених процентів -657,40грн., штрафу від суми прострочених процентів -669,85грн., пені за прострочення повернення кредиту -32389,72грн., штрафу за прострочення повернення кредиту - 22310,97грн., враховуючи обсяг відповідальності Товариства з обмеженою відповідальністю "ІТ ФІНАНС" за умовами договору поруки від 17.08.2011р., укладеного з ПАТ Акціонерний банк „ПІВДЕННИЙ", позивач звернувся до суду із відповідним позовом.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши присутніх представників сторін суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог з наступних підстав.

У відповідності до ст.11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини. Правочин, різновидом якого є договори-основний вид правомірних дій -це волевиявлення осіб, безпосередньо спрямовані на виникнення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків. При цьому, ст.12 ЦК України передбачає, що особа здійснює свої цивільні права вільно на власний розсуд.

У відповідності зі ст.204 Цивільного кодексу України договори укладені між сторонами по справі, як цивільно-правові правочини є правомірними на час розгляду справи, оскільки їх недійсність прямо не встановлено законом, та вони не визнані судом недійсними, тому зобов'язання за цими договорами мають виконуватися належним чином.

Відповідно до п.1 ст.509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання -це вид цивільних правовідносин.

Статтею 193 Господарського кодексу України, статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається, крім випадків, передбачених законом. (ч.7 ст.193).

Відповідно до ч.1 ст.1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до ч.1 ст.1048 Цивільного кодексу України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Згідно ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч.2 ст.615 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов'язання.

У відповідності з приписами ст.546 Цивільного кодексу України виконання зобов'язань може забезпечуватись неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Частиною 1 ст.547 Цивільного кодексу України встановлено, що правочин, щодо забезпечення виконання зобов'язання вчиняється у письмовій формі.

Відповідно до ч.1 ст.549, п.3 ч.1 ст.611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки -грошової суми, яку боржник повинен сплатити кредиторові у рази порушення ним зобов'язання.

Відповідно до ст.549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежного виконаного зобов'язання за кожен день простроченого виконання.

Пунктами 1, 2 ст.551 вищезазначеного кодексу визначено, що предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме і нерухоме майно. Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Частиною 6 ст.232 Господарського кодексу України встановлено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Відповідно до ч.1,2 ст.553 Цивільного кодексу України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі.

Відповідно до ч.1,2 ст.554 зазначеного кодексу у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Відповідно до ч.ч.1,4 ст.543 Цивільного кодексу України у разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Виконання солідарного обов'язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов'язок решти солідарних боржників перед кредитором.

З огляду на зазначені норми матеріального права, умови договору овердрафта №АО2011-00353 від 17.08.2011р. та додаткової угоди що є його невід'ємною частиною, укладених між ПАТ Акціонерний банк "ПІВДЕННИЙ" та ТОВ "Моментальні платежі", наявні в матеріалах справи виписка по особовому рахунку відповідача за період з 17.08.2011р. по 14.03.2012р. та з 01.03.2012р. по 11.05.2012р., що підтверджують отримання відповідачем кредитних коштів та їх несвоєчасне повернення, несвоєчасне та не у повному обсязі повернення ТОВ "Моментальні платежі" суми кредиту та відсотків за користування вказаними грошовими коштами у визначений договором строк, внаслідок чого, станом на 14.03.12р. заборгованість ТОВ „Моментальні платежі" складає 461007,91грн., що складається з суми простроченої заборгованості за кредитом у розмірі 394592,03грн., суми прострочених процентів у розмірі 10387,94грн., пені від суми прострочених процентів -657,40грн., штрафу від суми прострочених процентів -669,85грн., пені за прострочення повернення кредиту -32389,72грн., штрафу за прострочення повернення кредиту - 22310,97грн., враховуючи обсяг відповідальності Товариства з обмеженою відповідальністю "ІТ ФІНАНС" за умовами договору поруки від 17.08.2011р., укладеного з ПАТ Акціонерний банк „ПІВДЕННИЙ", перевіривши правильність наданого позивачем розрахунку сум заявлених до стягнення, заявлені позивачем вимоги про стягнення солідарно з відповідачів заборгованості за договором овердрафта №АО2011-00353 від 17.08.11р. на загальну суму 461007,91грн., в тому числі з поручителя -ТОВ „ІТ ФІНАНС" у сумі 454619,97грн. є правомірними, підтвердженими матеріалами справи, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Моментальні платежі" (65058, м.Одеса, пров.Ботанічний, 4, кв.72, код ЄДРПОУ 36851062; п/р26008311941701 в Акціонерному банку „Південний", МФО 328209) та з Товариства з обмеженою відповідальністю "ІТ ФІНАНС" (в межах суми 454619,97грн. згідно умов договору поруки від 17.08.2011р.) (65000, м.Одеса, вул.Дукова, 13, код ЄДРПОУ 36435784, п/р26003054408017 в Південному ГРУ ПАТ КБ „ПРИВАТБАНК", МФО 328704) на користь Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "ПІВДЕННИЙ" (код 20953647, адреса: 65059, м.Одеса, вул.Краснова, 6/1) заборгованість за договором овердрафту №АО2011-00353 від 17.08.2011р. на загальну суму 461007(чотириста шістдесят одна тисяча сім)грн.91коп.

3. Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Моментальні платежі" (65058, м.Одеса, пров.Ботанічний, 4, кв.72, код ЄДРПОУ 36851062; п/р26008311941701 в Акціонерному банку „Південний", МФО 328209) та з Товариства з обмеженою відповідальністю "ІТ ФІНАНС" (65000, м.Одеса, вул.Дукова, 13, код ЄДРПОУ 36435784, п/р26003054408017 в Південному ГРУ ПАТ КБ „ПРИВАТБАНК", МФО 328704) на користь Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "ПІВДЕННИЙ" (код 20953647, адреса: 65059, м.Одеса, вул.Краснова, 6/1) судовий збір у сумі 9220(дев'ять тисяч двісті двадцять)грн.16коп.

Рішення господарського суду набирає законної сили у порядку ст.85 ГПК України.

Накази видати у порядку ст.116 ГПК України.

Повний текст рішення складено 18.05.2012р.

Суддя Фаєр Ю.Г.

Дата ухвалення рішення14.05.2012
Оприлюднено24.05.2012

Судовий реєстр по справі —5017/879/2012

Рішення від 14.05.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 13.04.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 23.03.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні