Постанова
від 29.02.2012 по справі 2-а/1970/407/12
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УКРАЇНА

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

46001, м. Тернопіль, вул. Князя Острозького, 20, тел: (0352) 22-01- 36

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 2-а/1970/407/12

"29" лютого 2012 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Хрущ В. Л.,

за участю:

секретаря судового засідання Мушія А.Б.,

представника позивача - ОСОБА_1 (дов. №01-21-46/08 від 05.01.2012 року),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі справу за адміністративним позовом Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву Тернопільського обласного спортивного клубу «Гарт»про стягнення заборгованості у розмірі 1700,88 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Тернопільське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулось до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву Тернопільського обласного спортивного клубу «Гарт»про стягнення заборгованості у розмірі 1700,88 грн.

В обґрунтування заявлених вимог, позивач посилається на те, що відповідач самостійно подав звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за 2008 рік, в якому відобразив суму своєї непогашеної заборгованості зі сплати страхових внесків на кінець звітного періоду у розмірі 1700,88 грн. Разом з тим, ані станом на 01 січня 2011 року, ані станом на момент звернення позивача до суду із даним позовом, вказаний борг, в порушення вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», - відповідачем в добровільному порядку -не сплачений. У зв'язку з цим Тернопільське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності просить стягнути на його користь зазначену суму заборгованості зі Спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву Тернопільського обласного спортивного клубу «Гарт»-в судовому порядку.

Ухвалою судді Тернопільського окружного адміністративного суду від 08.02.2012 року відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду. Вказана ухвала була направлена на адресу відповідача рекомендованим листом за місцем реєстрації, яка вказана в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, та щодо якої не вносились зміни на час надходження зазначеного позову до суду.

Вказане поштове відправлення повернулось на адресу суду з відміткою пункту поштового зв'язку «за зазначеною адресою не значиться».

У зв'язку з тим, що в судовому засіданні було встановлено наявність у позивача іншої -фактичної адреси, відмінної від тієї, яка зазначена в позовній заяві та вказана в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, - розгляд справи було відкладено, та на ново встановлену адресу відповідача -направлено повістку про призначення справи до розгляду на 29.02.2012 року.

Однак, дане поштове відправлення повернулось на адресу суду з відміткою пункту поштового зв'язку «за закінченням терміну зберігання».

З огляду на вжиття судом всіх залежних від нього заходів щодо повідомлення належним чином відповідача про наявність судової справи з його участю та можливість реалізації ним права захисту у судовому порядку його прав та інтересів,- суд, у відповідності до статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, вважає за можливе розглянути справу за відсутності відповідача, за наявними в ній доказами.

Представник позивача в судовому засіданні, яке відбулось 29.02.2012 року позовні вимоги підтримав, просив задовольнити їх в повному обсязі.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи,- суд встановив наступне.

Спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву Тернопільського обласного спортивного клубу «Гарт»(ідентифікаційний код за ЄДРПОУ - 21157148), відповідно до витягу з ЄДРПОУ, наданого Головним управлінням статистики у Тернопільській області, - включене як юридична особа до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України з 21.12.1993 року.

Крім того, дане підприємство є страхувальником в розумінні п.3 ст.2 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

Відповідно до самостійно поданого відповідачем 23.01.2009року звіту про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за 2008 рік, -його борг перед Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на кінець звітного періоду становить 1700,88.

Як вбачається з матеріалів справи, - зазначена заборгованість у відповідача виникла

до 01 січня 2011 року.

Разом з тим, станом на 01 січня 2011 року, так само як і на час звернення Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до суду із даним позовом, - заборгованість у заявленому в позові розмірі - 1700,88 грн., відповідачем добровільно у встановленому законом порядку -не сплачена.

Перевіривши матеріали справи, розглянувши доводи, викладені в позові, та надавши їм належну правову оцінку, проаналізувавши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, у їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, доведеними належним чином та підлягають задоволенню, - з огляду на наступне.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

З 01 січня 2011 року набрав чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»від 08.07.2010 року № 2464-VI, який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Відповідно до пункту 3 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення «Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, вважаються платниками єдиного внеску.

Разом з цим, згідно з положеннями пункту 7 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення»Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Так, згідно зі статтею 9 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

Порядок та строки сплати страхових внесків на час виникнення у відповідача заборгованості визначались статтею 23 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

Відповідно до п. 4.4 Інструкції про порядок надходження, обліку витрачання коштів Фонд, затвердженої постановою Правління ФСС з ТВП № 16 від 26.06.2001 року (яка була чинною на момент виникнення у відповідача заборгованості та втратила чинність згідно з постановою Правління ФСС з ТВП №35 від 16 червня 2011 року «Про порядок обслуговування коштів Фонду») - несплачені у встановлений строк страхувальниками-роботодавцями на рахунки Фонду кошти - вважаються недоїмкою.

Частиною 3 статті 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням»визначено, що своєчасно не сплачені та не відшкодовані страхові кошти відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону і фінансові санкції, передбачені частиною першою цієї статті, стягуються із страхувальника, іншого отримувача коштів Фонду у дохід Фонду в порядку, встановленому законом.

Статтею 8 вищезазначеного закону встановлено, що спори, що виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються, зокрема, в судовому порядку.

Частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно з частиною 1 статті 69 та частиною 1 статті 70 Кодексу адміністративного судочинства України - доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів. Належними - є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування.

Відтак, беручи до уваги вищевикладене, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінюючи наявні у матеріалах справи письмові докази, які мають юридичне значення для її розгляду і вирішення спору по суті, в їх сукупності, а також враховуючи, що на час судового розгляду справи борг зі сплати страхових внесків, який рахується за відповідачем після стягнення в судовому порядку частини визначеної у звіті про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за 2008 рік на суму 1700,88 грн. - відповідачем в добровільному порядку не сплачений, відповідні докази, які б підтверджували погашення такого боргу та спростовували б доводи позивача, - відповідачем не надані, суд дійшов висновку, що позовні вимоги - є обґрунтованими, документально підтвердженими та відповідають чинному законодавству.

Таким чином, - позов підлягає задоволенню в повному обсязі шляхом стягнення зі Спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву Тернопільського обласного спортивного клубу «Гарт» на користь Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності заборгованості зі сплати страхових внесків у заявленому в позові розмірі.

Враховуючи вимоги статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України - судові витрати у цій справі з відповідача - не стягуються.

Керуючись статтями 2, 9, 10, 69-71, 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності -задовольнити.

Стягнути зі Спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву Тернопільського обласного спортивного клубу «Гарт»(ідентифікаційний код за ЄДРПОУ - 21157148) на користь Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності заборгованість у сумі 1700,88 грн. (одна тисяча сімсот гривень 88 копійок), яку перерахувати на рахунок №25606051686003 в ПАТ КБ «Надра», МФО 380764, код ЄДРПОУ 26024541, одержувач: міжрайонна виконавча дирекція м.Тернополя та Тернопільського району

Постанова набирає законної сили за правилами статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 02 березня 2012 року.

Головуючий суддя (підпис) Хрущ В. Л.

Копія вірна:

Суддя Хрущ В. Л.

Дата ухвалення рішення29.02.2012
Оприлюднено28.05.2012
Номер документу24211204
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/407/12

Ухвала від 08.02.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Хрущ В. Л.

Постанова від 29.02.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Хрущ В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні