Постанова
від 04.05.2012 по справі 2а-4132/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

04 травня 2012 року № 2а-4132/12/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва в складі головуючого судді О.М. Чудак, розглянувши в порядку скороченого провадження матеріали справи за позовом управління Пенсійного фонду України в Подільському району міста Києва до Приватного підприємства «Столична школа англійської мови»про стягнення заборгованості,

встановив:

26 березня 2012 року управління Пенсійного фонду України в Подільському району міста Києва (УПФ України в Подільському району) звернулось в суд з позовом до Приватного підприємства «Столична школа англійської мови»(ПП «Столична школа англійської мови», Підприємство) про стягнення заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Зазначили, що ПП «Столична школа англійської мови»зареєстроване в УПФ України в Подільському району і є платником єдиного внеску. Станом на час звернення до суду за відповідачем рахується борг з його сплати у розмірі 9094 грн 69 коп.

Посилаючись на те, що несплата основного платежу тягне за собою ненадходження коштів до відповідного фонду та порушує інтереси держави у системі пенсійного забезпечення, вимога фонду відповідачем невиконана та в установленому порядку не оскаржена, -просили стягнути з ПП «Столична школа англійської мови»суму боргу на користь УПФ України в Подільському районі в судовому порядку.

З огляду на вказане, судом в порядку статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України від 06 липня 2005 року №2747-ІV (КАС України) при розгляді даної справи застосовано скорочене провадження.

Відповідач у строк, передбачений частиною третьою статті 183-2 КАС України заперечень чи заяви про визнання позову суду не направив. Так, рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення від 30 березня 2012 року повернулося до суду з позначкою, за закінченням терміну зберігання. При цьому, поштове відправлення здійснювалось за адресою, вказаною УПФ України в Подільському району у позовній заяві та у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а саме, вул. Сирецька, 31-А, м. Київ, 04073.

Відповідно до частини четвертої статті 33 КАС України судовий виклик або судове повідомлення надсилаються: юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців.

Відповідно до частини одинадцятої статті 35 КАС України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Тому, розглянувши та оцінивши наявні матеріали справи в порядку скороченого провадження, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, суд щодо заявлених позовних вимог виходить з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи ПП «Столична школа англійської мови»перебуває на обліку в УПФ України в Подільському районі і є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Згідно із статтею 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»від 08 липня 2010 року №2464-VІ (Закон №2464-VІ), єдиний соціальний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування - це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно з пунктом 4 частини другої статті 6 вказаного Закону, платник єдиного внеску зобов'язаний подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням з відповідними фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування та центральним органом виконавчої влади у галузі статистики.

Відповідно до частини п'ятої статті 7 Закону, єдиний внесок нараховується незалежно від джерел фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування до сплати.

Згідно з частиною дванадцятою статті 9 Закону, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

В порушення пункту 1 частини другої статті 6 Закону, відповідно до якого платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок ПП «Столична школа англійської мови»створило борг.

Згідно з частиною восьмою статті 9 Закону №2464-VІ платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Відповідно до частини першої статті 12 Закону №2464-VІ, завданнями Пенсійного фонду та його територіальних органів є забезпечення збору єдиного внеску, ведення обліку надходжень від його сплати та здійснення контролю за його сплатою.

З метою реагування ПП «Столична школа англійської мови»надіслано вимогу №Ю0096 від 05 січня 2012 року на суму 9094 грн 69 коп. Рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення із вмістом вимоги повернулось до УПФ України в Подільському районі у зв'язку з відсутністю адресата за вказаною адресою. Тобто, Підприємство протягом 10-ти робочих днів визначену у вимозі суму не сплатило, як і вимогу не оскаржило.

Таким чином сума заборгованості відповідача станом на 04 травня 2012 року складає 9094 грн 69 коп.

Статтею 25 Закону №2464-VІ передбачено, що сума недоїмки стягується з нарахуванням пені та застосуванням штрафу. Територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про його сплату. У разі, якщо платник єдиного внеску не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, територіальний орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Відповідно до статей 11, 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно статті 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи те, що позовні вимоги УПФ України в Подільському районі є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, оскільки ґрунтуються на вимозі, яка ні в судовому, ні в адміністративному порядках не оскаржена, тобто на даний час узгоджена , а також враховуючи те, що УПФ України в Подільському районі має право звернутися до суду про стягнення недоїмки, а суд наділений повноваженнями на стягнення такої заборгованості, суд вважає, що наявні обґрунтовані підстави для задоволення позову.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись статями 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд

постановив:

адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного підприємства «Столична школа англійської мови»на користь управління Пенсійного фонду України в Подільському районі міста Києва заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі 9094 грн 69 коп. на - р/р 29024002010012; МФО 321767, ЗАТ «Внешторгбанк», код ЄДРПОУ 32620867.

Відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України, постанова суду, прийнята в порядку скороченого провадження виконується негайно.

Згідно із частиною першою, третьою статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України, постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Відповідно до частини дев'ятої статі 183-2, частини другої статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя О.М.Чудак

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.05.2012
Оприлюднено25.05.2012
Номер документу24212551
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4132/12/2670

Постанова від 04.05.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Чудак О.М.

Ухвала від 29.03.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Чудак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні