Постанова
від 21.05.2012 по справі 2а/0370/1175/12
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2012 року Справа № 2а/0370/1175/12

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого -судді Плахтій Н.Б.,

розглянувши в порядку скороченого провадження в місті Луцьку адміністративну справу за позовом Луцької об'єднаної державної податкової інспекції Волинської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАЛКО" про припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

Луцька об'єднана державна податкова інспекція Волинської області Державної податкової служби (далі - позивач, Луцька ОДПІ) звернулась з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАЛКО" (далі - відповідач, ТзОВ "ЮАЛКО", товариство) про припинення юридичної особи. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що товариство згідно відомостей ЄДРПОУ відсутнє за своїм місцезнаходженням. Позивач просить припинити підприємницьку діяльність ТзОВ "ЮАЛКО".

Відповідно до статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) судовий розгляд справи здійснювався в порядку скороченого провадження.

Відповідач заперечень проти позову не подав, хоча відповідно до ч.11 ст.35 КАС України був належним чином повідомлений про розгляд справи в порядку скороченого провадження та про наслідки неподання заперечень проти позову.

Дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення повністю з таких підстав.

Судом встановлено, що ТзОВ "ЮАЛКО" зареєстроване як юридична особа виконавчим комітетом Луцької міської ради Волинської області 26.01.2007 року, що підтверджується спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Зареєстрована юридична адреса платника податків - 43025, Волинська обл., м. Луцьк, вул. Рівненська, 25.

Відповідно до довідки Луцької ОДПІ від 04.04.2012 року №390 відповідач взятий на облік як платник податків з 27.01.2007 року за №1976.

Згідно довідки Луцької ОДПІ №24 від 06.04.2012 року ТзОВ "ЮАЛКО" подало до Луцької ОДПІ останню податкову звітність 27.01.2012 року - декларацію з податку на прибуток підприємства за II-IV квартали 2011 року.

02.04.2012 року державним реєстратором виконавчого комітету Луцької міської ради Волинської області внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців інформацію щодо відсутності юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАЛКО" - за адресою її місцезнаходження: 43025, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Рівненська, будинок 25, що підтверджується відповідним записом в довідці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Станом на 06.04.2012 року у відповідача заборгованості по платежах до бюджету немає, що стверджується довідкою №1749/10/20-202 від 06.04.2012 року.

Відповідно до ст.247 Господарського кодексу України (далі - ГК України) у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до ст.59 цього Кодексу.

Частиною 1 статті 59 ГК України визначено, що припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом, - за рішенням суду.

Згідно з п.1 ст.33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" від 15.05.2003 року №755-IV (далі - Закон №755-IV) юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Пунктом 2 статті 38 Закону №755-IV передбачено, що підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Пунктом 67.2 статті 67 Податкового кодексу України передбачено право органів державної податкової служби в установленому законом порядку звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб -підприємців.

Оскільки в Єдиному державному реєстрі знаходиться запис про відсутність юридичної особи - ТзОВ "ЮАЛКО" за вказаним місцезнаходженням (43025, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Рівненська, будинок 25), тому суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог Луцької ОДПІ.

Відповідно до ч.1 ст.38 Закону №755-IV суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

За таких обставин суд приходить до висновку про зобов'язання державного реєстратора виконавчого комітету Луцької міської ради Волинської області здійснити заходи, спрямовані на припинення юридичної особи ТзОВ "ЮАЛКО".

Керуючись ст.ст.158-163, 183-2, 186 КАС України, на підставі Податкового кодексу України, Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "ЮАЛКО" (43025, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Рівненська, будинок 25, код ЄДРПОУ 34827260).

Зобов'язати державного реєстратора виконавчого комітету Луцької міської ради Волинської області здійснити заходи, передбачені Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" та спрямовані на припинення юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАЛКО" (43025, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Рівненська, будинок 25, код ЄДРПОУ 34827260).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Головуючий-суддя Н.Б.Плахтій

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.05.2012
Оприлюднено28.05.2012
Номер документу24228216
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0370/1175/12

Постанова від 21.05.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 24.04.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні