Постанова
від 14.05.2012 по справі 2а/0570/4725/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 травня 2012 р. Справа № 2а/0570/4725/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Скріпніка А.І.

при секретарі Чумаріній Д.В.

за участю представника позивача - Тєрьошкіної Н.С. - згідно наказу;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Першотравневого районного центру зайнятості - робочого органу фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття до Бердянського комунального підприємства про стягнення недоїмки зі сплати страхових внесків у розмірі 185 грн., -

В С Т А Н О В И В:

19.04.2012 року Першотравневий міський центр зайнятості - робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (надалі - позивач) звернувся до суду із позовом до Бердянського комунального підприємства, (надалі - відповідач) про стягнення недоїмки зі сплати страхових внесків.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на підставі акту перевірки № 15 від 24.02.2012 встановлено порушення відповідачем вимог п.2 ч.2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», що виявилось у неповній та несвоєчасній сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв'язку з чим недоїмка зі сплати страхових внесків склала 170,01 грн., та нарахована пеня в сумі 14,99 грн. Просили стягнути вказану суму на користь Першотравневого районного центру зайнятості.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та наполягав на їх задоволенні.

14 травня 2012 від відповідача надійшла заява про визнання адміністративного позову, крім того у зазначеній заяві останній просив розглянути справу без участі свого представника.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 КАС України, позивач може відмовитися від адміністративного позову, а відповідач -визнати адміністративний позов протягом всього часу судового розгляду, зробивши усну заяву. Якщо відмову від адміністративного позову чи визнання адміністративного позову викладено в адресованій суду письмовій заяві, ця заява приєднується до справи.

Частиною 3 статті 136 КАС України передбачено, що судове рішення у зв'язку з визнанням адміністративного позову ухвалюється за правилами, встановленими ст. 112 КАС України.

Згідно вимог ст. 112 КАС України, зокрема, у разі повного визнання відповідачем адміністративного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміністративного позову. Крім того, суд не приймає визнання адміністративного позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Таким чином, суд приймає визнання адміністративного позову, оскільки ці дії представника відповідача не суперечать закону і не порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси, та приймає постанову про задоволення адміністративного позову, виходячи з наступного.

Актом № 15 від 24.02.2012 «Про результати проведення перевірки» з питань дотримання вимог законодавства щодо правильності нарахування та своєчасності сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття за період з 02.03.2007 року по 01.01.2011 року, встановлено, що в порушення вимог п.2 ч.2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» відповідачем несвоєчасно та не в повному обсязі сплачувались страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, внаслідок чого додатково утворилась недоїмка в сумі 170,01 грн. та на підставі п.1 ст.38 вищезазначеного Закону за несвоєчасну та неповну сплату страхових внесків нарахована пеня у сумі 14,99 гривень.

Відповідно до рішення № 1 про стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, у тому числі донарахованих сум страхових внесків (недоїмки), пені та штрафу від 12.03.2012 стягнуто з Бердянського комунального підприємства прострочену заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 170,01 гривні та пеню в розмірі 14,99 гривень.

Відповідно до ч. 2 ст. 34 Закону України від 2 березня 2000 року №1533-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», далі Закон №1533-III, Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - Фонд) зобов'язаний: забезпечувати збір страхових внесків; виплачувати забезпечення та надавати соціальні послуги, передбачені цим Законом; вживати заходів до раціонального використання коштів і забезпечення фінансової стабільності Фонду; контролювати правильність нарахування, своєчасність сплати страхових внесків, а також витрат за страхуванням на випадок безробіття, передбачених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами з питань страхування на випадок безробіття, правильність призначення роботодавцем та виплати застрахованим особам допомоги по частковому безробіттю; щорічно складати звіт про результати своєї діяльності та подавати його Кабінету Міністрів України; інформувати застрахованих осіб про результати своєї роботи через засоби масової інформації.

Згідно п.2 ч.2 ст. 35 Закону №1533-III роботодавець зобов'язаний: 1) під час перевірки правильності використання коштів Фонду та достовірності поданих роботодавцем даних, зазначених у пункті 2 цієї частини, надавати посадовим особам органів Фонду необхідні документи та пояснення з питань, що виникають під час перевірки; 2) подавати виконавчій дирекції Фонду в установленому порядку відповідно до законодавства відомості про: прийняття на роботу працівників; розмір заробітної плати, використання робочого часу працівників, у тому числі прийнятих за направленням державної служби зайнятості з наданням роботодавцю дотації за рахунок коштів Фонду на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних; виплату застрахованим особам допомоги по частковому безробіттю; використання коштів Фонду за іншими визначеними цим Законом напрямами.

Згідно ст. 38 Закону № 1533-III (що діяла на час порушення відповідачем Закону про сплату страхових внесків), роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців. Відповідальність за несвоєчасну та неповну сплату страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк. Строк давності у разі стягнення страхових внесків, пені, та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Відповідно до п.9.2 «Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття», затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.12.2000 №339, штраф накладається у розмірі прихованої суми виплат, на які нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення - у трикратному розмірі зазначеної суми. Повторним вважається порушення, що скоєне роботодавцем протягом року з моменту виявлення попереднього порушення. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк. Пеня на пеню не нараховується.

Пункт 7 Розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», із змінами і доповненнями, внесеними Податковим кодексом України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, Законом України від 7 квітня 2011 року №3205-VI, суми внесків, нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2011 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року. Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється. На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Згідно ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Таким чином, оскільки відповідач не сплатив суму недоїмки в добровільному порядку та визнав позов в частині стягнення недоїмки зі сплати страхових внесків, суд задовольняє позовні вимоги в повному обсязі.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 2, 6, 8-11, 17-20, 69-72, 86, 94, 158-164, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Першотравневого районного центру зайнятості - робочого органу фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття до Бердянського комунального підприємства про стягнення недоїмки зі сплати страхових внесків у розмірі 185 грн. - задовольнити.

Стягнути з Бердянського комунального підприємства (код ЗКПО 32289083) на користь Першотравневого районного центру зайнятості - робочого органу фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття:

- суму недоїмки у розмірі 170 (сто сімдесят) грн.. 01 (одна) коп. на р/р 37171301900330, код бюджетної класифікації 50040100, МФО 834016, ЄДРПОУ 25095740, одержувач Першотравневий районний центр зайнятості;

- суму пені в розмірі 14 (чотирнадцять) грн. 99 (дев'яносто дев'ять) коп. на р/р 37177305900330, код бюджетної класифікації 50040500, МФО 834016, код ЄДРПОУ 25095740, одержувач Першотравневий районний центр зайнятості.

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті, її вступну та резолютивну частини проголошено у судовому засідання 14 травня 2012 року у присутності представника позивача.

Повний текст постанови складений 18 травня 2012 року.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання апеляційної скарги обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Суддя Скріпнік А.І.

Дата ухвалення рішення14.05.2012
Оприлюднено28.05.2012
Номер документу24231391
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/4725/2012

Постанова від 14.05.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Скріпнік А.І.

Ухвала від 23.04.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Скріпнік А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні