Постанова
від 18.04.2012 по справі 2а-0770/637/12
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 справа № 2a-0770/637/12

рядок статзвіту -10.1

код - 01

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2012 року м. Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд в особі судді Андрійцьо В.Д., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України у Тячівському районі до Редакції газети "Мараморошани" про стягнення заборгованості в сумі 35903,64 грн, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач - суб'єкт владних повноважень - Управління Пенсійного фонду України у Тячівському районі звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Редакції газети "Мараморошани" про стягнення заборгованості у сумі 35 903,64 грн., мотивуючи тим, що останній будучи зареєстрованим платником податків та зборів, не виконує взяті на себе обов'язки щодо сплати таких, внаслідок чого в нього і виникла вищезазначена заборгованість.

30 березня 2012 року на адресу Закарпатського окружного адміністративного суду від представника Управління Пенсійного фонду України у Тячівському районі Закарпатської області надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутності, за наявними матеріалами.

Будучи належним чином повідомленим про день, час та місце судового розгляду справи відповідач у судове засідання не з'явився, не повідомив суд про причини неявки та не надав заперечення проти позову.

У відповідності до ч. 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд розглядає справу у письмовому провадженні.

На підставі наведеного, суд приходить до висновку про можливість розгляду даної справи в порядку письмового провадження, на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що редакція газети "Мараморошани" являється платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відповідно до ч. 3 абзацу 1 ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

У відповідності до ч. 1 ст. 8 "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" розмір єдиного внеску для кожної категорії платників, визначених цим Законом, та пропорції його розподілу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування встановлюються з урахуванням того, що вони повинні забезпечувати застрахованим особам страхові виплати і соціальні послуги, передбачені законодавством про загальнообов'язкове державне соціальне страхування; фінансування заходів, спрямованих на профілактику страхових випадків; створення резерву коштів для забезпечення страхових виплат та надання соціальних послуг застрахованим особам; покриття адміністративних витрат із забезпечення функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно вимог ч. 5 ст. 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" єдиний внесок для платників, зазначених у пункті 1 (крім абзацу сьомого) частини першої статті 4 цього Закону, встановлюється у відсотках до визначеної абзацом першим пункту 1 частини першої статті 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску (за винятком винагороди за цивільно-правовими договорами) відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску, з урахуванням видів їх економічної діяльності.

Як встановлено вимогами ч. 12 ст. 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

У відповідності до ч. 8 ст. 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом, що передбачено ч. 11 ст. 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Так, відповідно до п. 2 ч. 11 ст. 25 вищевказаного Закону за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску територіальний орган Пенсійного фонду застосовує до платника єдиного внеску штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Одночасно на суми недоїмки нараховується пеня в розмірі 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Як вбачається із п. 9.3.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України розрахунок фінансових санкцій та пені здійснюється на підставі облікових даних картки особового рахунку підприємства.

Так, за несплату (несвоєчасну сплату) страхових внесків за період за період з 16 січня 2009 року по 29 грудня 2010 року у відповідності до п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" до підприємства застосована фінансова санкція на суму 1392,65 грн. та нарахована пеня у сумі 28 985,16 грн., про що винесено рішення № 28 від 11 січня 2011, яке отримано платником.

За несплату (несвоєчасну сплату) страхових внесків у відповідності до п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" підприємству нараховано пеню у сумі 0,59 грн., про що винесено рішення № 529 від 18 березня 2011 року.

Крім того, за несплату (несвоєчасну) сплату страхових внесків за період з 19 березня 2010 року по 23 грудня 2010 року у відповідності до п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" до підприємства застосована фінансова санкція на суму 199,62 грн. та нарахована пеня у сумі 1 609,68 грн., про що винесено рішення № 1378 від 23 грудня 2010 року, яке отримано, як встановлено матеріалами справи, платником.

Таким чином, як вбачається із матеріалів справи (особової картки платника) станом на 20 лютого 2012 року за відповідачем рахується заборгованість по сплаті страхових внесків у сумі 1091,36 грн., 6492,76 грн. - фінансових санкцій, 30 595,58 грн.

За період з 29 березня 2010 року по 17 травня 2011 року платником самостійно сплачено 2 276,06 грн.

Оскільки вищевказана заборгованість не сплачена, а не надходження, або несвоєчасне надходження сум до державного бюджету, порушує інтереси держави, відбувається недофінансування бюджетних установ, організацій, соціальних програм, що тягне за собою загрозу стабільності соціальної та економічної політики держави.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України у Тячівському районі Закарпатської області - задовольнити повністю .

2. Стягнути з відповідача -Редакції газети "Мараморошани" (90500, Закарпатська область, Тячівський район, смт. Солотвино, вул. Харківська, буд. 6, р/р - 29028035000001, МФО - 312248, код ЄДРПОУ - 31741495) на користь Управління Пенсійного фонду України у Тячівському районі Закарпатської області (90500, Закарпатська область, м. Тячів, вул. Робітнича, буд. 18, р/р 25603304697, МФО 312356 у філії Закарпатське обласне АТ Ощадбанк м. Ужгород, код ЄДРПОУ 20449713, ) заборгованість у сумі 35 903 (тридцять п'ять тисяч дев'ятсот три) 64 коп.

3. Виконавчий лист видати після набрання, відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України, постановою законної сили в порядку, визначеному частиною 1 статті 258 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції, який ухвалив постанову.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Андрійцьо В.Д.

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.04.2012
Оприлюднено29.05.2012
Номер документу24257047
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/637/12

Ухвала від 30.03.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Андрійцьо В.Д.

Ухвала від 28.02.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Андрійцьо В.Д.

Ухвала від 19.03.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Андрійцьо В.Д.

Постанова від 18.04.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Андрійцьо В.Д.

Ухвала від 30.03.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Андрійцьо В.Д.

Ухвала від 19.03.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Андрійцьо В.Д.

Ухвала від 28.02.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Андрійцьо В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні