Ухвала
від 27.11.2007 по справі 16/191-06-5708а, к/с
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"27" листопада 2007 р. м. Київ К-807/07

27 листопада 2007 року м.Київ

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

головуючого: судді Фадеєвої Н.М.

суддів: Бим М.Є., Гордійчук М.П., Леонтович К.К., Чалого С.Я.

при секретарі: Капустинському М.В.

за участю представників:

Болградського ринку РССТ - Бугора О.Д.,

Болградського міського голови -Качанова В.Х.

розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу Болградського ринку районної спілки споживчих товариств на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 12 грудня 2006 року у справі №16/191-06-5708А у справі за позовом Болградської міської ради Одеської області до Виробничого кооперативу «Геодезист-Буджак»та Болградського колгоспного ринку Болградської районної спілки споживчих товариств про визнання нечинними вчинених суб'єктом владних повноважень дій, -

ВСТАНОВИЛА:

У червні 2006 року Болградська міська рада звернулась до суду з позовними вимогами до виробничого кооперативу "Геодезист-Буджак" та Болградського колгоспного ринку Болградської районної спілки споживчих товариств про визнання недійсними внесених міською радою доповнень до Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою від 26.02.1998р. ІІ-ОД №003906 в частині виділення земельної ділянки площею 0,933 га Болградському колгоспному ринку під існуючими будівлями. Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що фактично Болградському колгоспному ринку виділено земельну ділянку площею 0,933 га, в той час як рішенням Болградської міської ради №148-ХШ від 08.04.1999р. було вирішено виділити земельну ділянку площею 0,0933га.

Постановою господарського суду Одеської області від 21 липня 2006 року в задоволенні позову відмовлено.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 12 грудня 2006 року рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення про задоволення позовних вимог.

В касаційній скарзі Ринок Болградської районної спілки споживчих товариств просить скасувати постанову Одеського апеляційного господарського суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, як законне та обґрунтоване. Свої вимоги обґрунтовує тим, що при ухваленні рішення судом апеляційної інстанції були порушені норми процесуального та матеріального права.

В запереченнях на касаційну скаргу Болградська міська рада Одеської області просить суд відмовити в задоволенні касаційної скарги та залишити в силі рішення суду апеляційної інстанції.

Перевіривши матеріали справи, правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, правової оцінки обставин у справі, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Суд апеляційної інстанції, скасовуючи рішення суду першої інстанції виходив з того, що суд першої інстанції при постановленні рішення не дав належної оцінки письмовим поясненням колишніх депутатів Болградської міської ради ХХІІІ скликання та протоколу сьомої сесії Болградської міської ради ХХІІІ скликання від 08.04.1999р., а також зазначив, що оспорюване доповнення до державного акту ІІ-ОД №003906 в частини виділення земельної ділянки площею 0,933 га не відповідає вимогам чинного законодавства, визначеній законом компетенції землевпорядної організації та порушує права та охоронювані законом інтереси позивача.

Однак з таким висновком суду апеляційної інстанції погодитись не можна з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, Болградський колгоспний ринок своїм листом за №136-8 від 16.10.1997р. звернувся на адресу Болградської міської ради з проханням видати державний акт на право постійного користування землею під будівлями та спорудами та іншими господарськими спорудженнями Болградського колгоспного ринку.

17.10.1997р Болградська міська рада запропонувала кооперативу "Геодезист" виконати технічну документацію по видачі державного акта на право постійного користування землею під будівлями та спорудами та іншими господарськими спорудженнями Болградського колгоспного ринку. Виробничим кооперативом "Геодезист" правонаступником якого є виробничий кооператив "Геодезист-Буджак" здійснило розробку технічної документації зі складання державного акта на право постійного користування земельною ділянкою Болградського колгоспного ринку. Із матеріалів по проведенню топогеодезічних та землевпорядних робіт, наданих представником кооперативу "Геодезист-Буджак" вбачається, що розробка технічної документації з землеустрою провадилася в тому числі на підставі рішення виконавчого комітету Болградської міської ради №374 від 15.10.1997р., пунктом 2 якого було вирішено виділити Болградську колгоспному ринку у постійне користування земельну ділянку під спорудами, що розташовані на території ринку. Згідно відомості про визначення площі будівель Болградського колгоспного ринку, площа під будівлями та спорудами ринку складає 0,9330 га.

Згідно довідки Болградського районного відділу земельних ресурсів, станом на 01.01.1999р. за Болградським колгоспним ринком рахується 1,3913 га, у тому числі 0,9330 га під будівлями та спорудами ринку.

Державний акт на право постійного користування землею (ІІ-ОД №003906) був виданий Болградському колгоспному ринку 26.02.1998р. та зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №4.

Рішенням Болградської міської ради від 08.04.1999р. "Про внесення змін до державного акту на право постійного користування землею Болградським колгоспним ринком" було виділено Болградському колгоспному ринку 0,0933 га земель, які знаходяться під існуючими будівлями, розташованими на території Болградського колгоспного ринку. Пунктом 2 цього рішення було вирішено внести зміни до державного акту на право постійного користування землею (ІІ-ОД №003906), виданого Болградською міською радою 26.02.1998р. Болградському колгоспному ринку.

На підставі цього рішення, державний акт на право постійного користування землею був доповнений планом зовнішніх меж користування земельною ділянкою під будівлями та спорудами Болградського ринку з визначенням площі у розмірі 0,933га з посиланням на рішення Болградської міської ради №148-ХХШ від 08.04.1999р.

Відповідно до висновку Болградського районного відділу земельних ресурсів "Про внесення змін до державного акту на право постійного користування землею Болградського колгоспного ринку", Болградським районним відділом земельних ресурсів було узгоджено питання щодо додаткового виділення Болградському колгоспному ринку земельної ділянки площею 0,9330 га під існуючими будівлями, спорудами, магазинами, складами та іншими спорудженнями ринку. Аналогічний висновок був наданий відділом будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства виконавчого комітету Болградської міської ради.

20.04.1999р. уповноваженими особами був складений акт закріплення земельною ділянки в натурі Болградського колгоспного ринку, площею 0,9330 га під існуючими будівлями та спорудами ринку.

З наведених вище документів вбачається, що в рішенні Болградської міської ради від 08.04.1999р. "Про внесення змін до державного акту на право постійного користування землею Болградським колгоспним ринком" має місце технічна помилка в частині визначенні площі у розмірі 0,0933га.

Згідно ч.1 ст.23 Земельного кодексу України (в редакції 1990 року) право власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами, які видаються і реєструються сільськими, селищними, міськими, районними Радами народних депутатів.

Відповідно до ч.1 ст. 126 Земельного кодексу України (в редакції 2001р). право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами. Форми державних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 1.15 Інструкції «Про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі», затвердженої наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 04.05.1999 р. N 43, передбачено що розробку технічної документації зі складання державного акта на право власності на земельну ділянку або на право постійного користування земельною ділянкою здійснюють суб'єкти господарювання, які отримали ліцензії на провадження господарської діяльності щодо проведення землевпорядних робіт, або територіальні органи земельних ресурсів.

В п.1.16 зазначеної Інструкції вказано, що технічна документація зі складання державного акта на право власності на земельну ділянку або на право постійного користування земельною ділянкою включає:

- виписку з рішення відповідної ради або державної адміністрації про надання у постійне користування, передачу у власність або продаж земельної ділянки, договір відчуження земельної ділянки (договір купівлі-продажу, дарування, міни, інші цивільно-правові угоди), рішення суду;

- заяву власника землі або землекористувача про складання державного акта;

- технічне завдання на розробку технічної документації зі складання державного акта;

- висновок державного органу земельних ресурсів Держкомзему України про наявні обмеження на використання земельної ділянки (крім випадків відчуження земельної ділянки із земель приватної власності);

- висновок органу у справах будівництва і архітектури про наявні обмеження на використання земельної ділянки (крім випадків відчуження земельної ділянки із земель приватної власності);

- журнал польових вимірювань (крім випадків відчуження земельної ділянки із земель приватної власності);

- кадастровий план земельної ділянки, складений за результатами зйомки;

- збірний кадастровий план суміжних землевласників і землекористувачів;

- відомість обчислення площі земельної ділянки;

- відомість обробки теодолітного ходу та вирахування координат поворотних точок меж земельної ділянки;

- експлікація земельних угідь згідно з формою 6-зем.

Слід також зазначити, що даною Інструкцією не передбачено можливості внесення змін до державних актів на земельну ділянку.

Стосовно пояснень колишніх депутатів Болградської міської ради ХХІІІ скликання, наданих суду в письмовій формі, то суд першої інстанції правомірно не взяв їх до уваги, оскільки відповідно до ч.ч.4,5 ст.65 КАС України свідок викликається в судове засідання з ініціативи суду або осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, заявляючи клопотання про виклик свідка, повинна зазначити його ім'я, місце проживання (перебування), роботи чи служби та обставини, щодо яких він може дати показання. Свідок зобов'язаний прибути до суду у визначений час і дати правдиві показання про відомі йому обставини. Однак зазначені в клопотанні особи в судове засідання не з'являлися та не надавали суду пояснень, щодо обставин, які можуть бути їм відомі.

Крім того в протоколі сьомої сесії Болградської міської ради ХХІІІ скликання від 08.04.1999р. не зазначено, яку саме площу земельної ділянки було виділено в натурі Болградському колгоспному ринку.

За таких обставин суд першої інстанції дійшов вірного висновку про те, що законом не передбачено право суду визнавати недійсними доповнення до державного акту на земельну ділянку, які укладаються у внесенні до державного акту нових меж земельної ділянки.

Враховуючи вищевикладене суд апеляційної інстанції помилково скасував правильне по сутті рішення суду першої інстанції, неправильно застосувавши норми матеріального права, що призвело до ухвалення ним незаконного судового рішення. Зазначена обставина відповідно до ч.1 ст.226 КАС України є підставою для скасування рішення суду апеляційної інстанції та залишення в силі рішення суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 220, 223, 226, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Касаційну скаргу Ринка Болградської районної спілки споживчих товариств задовольнити.

Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 12 грудня 2006 року скасувати.

Постанову господарського суду Одеської області від 21 липня 2006 року залишити в силі.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

Судді:

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення27.11.2007
Оприлюднено30.05.2012
Номер документу24290618
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —16/191-06-5708а, к/с

Ухвала від 27.11.2007

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бим М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні