Постанова
від 22.05.2012 по справі 5024/602/2011
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" травня 2012 р. Справа № 5024/602/2011

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Дроботової Т.Б. -головуючого Волковицької Н.О. Рогач Л.І. за участю представників сторін: позивача не з'явився, про час і місце слухання справи повідомлений належним чином відповідачівне з'явились, про час і місце слухання справи повідомлені належним чином розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргуДержавної казначейської служби України на постановувід 06.09.2011 року Одеського апеляційного господарського суду у справі№ 5024/602/2011 господарського суду Херсонської області за позовомДержавного підприємства "Новокаховський комплексний проектно -вишукувальний відділ "НДІпроектреконструкція" до Державної судової адміністрації, територіального управління в Херсонській області доГоловного управління Державного казначейства у Херсонській області доДержавної казначейської служби України простягнення 117022,65 грн. ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство "Новокаховський комплексний проектно-вишукувальний відділ "НДІпроектреконструкція" звернулось до господарського суду Херсонської області з позовом до Державної судової адміністрації, територіального управління в Херсонській області про стягнення заборгованості в сумі 117022,65 грн.

Ухвалою від 18.04.2011 року господарський суд Херсонської області залучив до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Головне управління Державного казначейства у Херсонській області.

Рішенням господарського суду Херсонської області від 18.05.2011 року (суддя Немченко Л.М.) позов задоволено повністю.

Доповідач: Волковицька Н.О.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 14.07.2011 року було залучено до участі у справи в якості відповідачів -Головне управління Державного казначейства у Херсонській області та Державну казначейську службу України.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 06.09.2011 року (головуючий суддя Михайлов М.В., судді Ярош А.І., Журавльов О.О.) рішення господарського суду Херсонської області від 18.05.2011 року скасовано.

Позов задоволено частково.

З Державної казначейської служби України на користь Державного підприємства "Новокаховський комплексний проектно-вишукувальний відділ "НДІпроектреконструкція" стягнуто заборгованість у сумі 117022,65 грн. та відповідні судові витрати.

В задоволенні позовних вимог до Державної судової адміністрації, територіального управління в Херсонській області та Головного управління Державного казначейства у Херсонській області відмовлено.

Державна казначейська служба України звернулася до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Одеського апеляційного господарського суду від 06.09.2011 року і прийняти нове рішення про відмову у задоволенні позову.

Заявник вважає, що постанова апеляційного суду прийнята з порушенням норм матеріального права, неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи, а висновки суду не відповідають обставинам справи.

На думку заявника погашення заборгованості за виконані роботи жодним чином не стосуються питання здійснення процедури закупівлі, а відповідальність за дії інших державних органів не належить до функцій контролю Державної казначейської служби України.

Також скаржник звертає увагу на те, що судом не враховано положення частини 2 статті 95 Конституції України, якими передбачено, що виключно законом про Державний бюджет України визначаються будь -які видатки держави на загальносуспільні потреби, а також розмір і цільове спрямування цих видатків.

Державному казначейству України відповідно до Закону України "Про державний бюджет України на 2011 рік" не передбачені кошти на погашення заборгованості за зобов'язаннями суб'єктів господарських відносин.

Листом від 18.05.2012 року, який надійшов до Вищого господарського суду України 21.05.2012 року Державне підприємство "Новокаховський комплексний проектно -вишукувальний відділ "НДІпроектреконструкція" повідомило про те, що 28.12.2011 року на його рахунок надійшли кошти в сумі 117022,65 грн. від Державної судової адміністрації, територіального управління в Херсонській області.

Обговоривши доводи касаційної скарги, заслухавши суддю -доповідача, перевіривши в межах вимог статей 108, 111 7 Господарського процесуального кодексу України наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в рішенні та постанові у даній справі, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій 25.10.2006 року між Державним підприємством "Новокаховський комплексний проектно-вишукувальний відділ "НДІпроектреконструкція" та ТУ ДСА в Херсонській області був укладений договір №71 на проведення проектних робіт, згідно з умовами якого відповідач доручив, а позивач зобов'язався здійснити розробку за завданням відповідача проектної документації, а саме: робочий проект будинку Новокаховського міського суду по пр. Дніпровському у м.Нова Каховка, а відповідач зобов'язався прийняти і оплатити виконані роботи.

В зв'язку з відсутністю фінансування проектні роботи були припинені з 27.04.2007 року.

31.07.2008 року складено додаткову угоду на продовження проектних робіт.

Відповідно до вказаної додаткової угоди відповідач отримав роботи з розробки проектної документації на суму 232922,65грн. Даний факт підтверджується актом передачі-приймання №9 від 22.01.2009 року.

Відповідно до пункту 2.5 даного договору остаточний розрахунок за виконану роботу (у разі відсутності попередньої оплати) проводиться не пізніше 7 днів після підписання акта передачі-приймання.

Відповідач в порушення умов договору та вищезазначених норм законодавства, свої зобов'язання за договором належним чином не виконав, внаслідок чого у відповідача перед позивачем виникла заборгованість в сумі 117022,65 грн.

30.08.2011 року Головним управлінням Державного казначейства у Херсонській області зареєстровано зобов'язання по договору від 25.01.2006 року № 71 на суму 100000,00 грн. У той же день проведена оплата на 100000,00 грн.

Наступна реєстрація зобов'язання по договору відбулася 22.12.2008 року у сумі 132922, 65 грн. На кінець 2008 року зазначена сума не була проплачена та залишилась кредиторською заборгованістю.

Судами встановлено, що платіжними дорученнями від 10.08.2010 року № 1353 було проведено проплату на суму 15900,00 грн. На теперішній час у Головному управлінні Державного казначейства у Херсонській області обліковується непогашена кредиторська заборгованість по договору від 25.10.2006 року № 71 на суму 117022, 65 грн.

При цьому, колегія суддів апеляційного суду, враховуючи, що необхідні кошти з Державного бюджету України виділені не були, а згідно частини 20 Положення про Державну казначейську службу України, затвердженого Указом Президента України № 460/2011 від 13.04.2011 року, казначейство відповідно до покладених на нього завдань, у межах своїх повноважень, виконує контрольні функції, пов'язані із закупівлею товарів, робіт і послуг за державні кошти відповідно до законодавства України, дійшла висновку про задоволення позовних вимог та стягнення з Державної казначейської служби України вказаного боргу.

Касаційна інстанція не може погодитись з таким висновком, оскільки при прийнятті постанови судом апеляційної інстанції були порушені норми процесуального права, а саме приписи частини 4 статті 16 Господарського процесуального кодексу України, згідно з якою справи у спорах, у яких відповідачем є вищий чи центральний орган виконавчої влади, Національний банк України, Рахункова палата, Верховна Рада Автономної Республіки Крим або Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради або обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, а також справи, матеріали яких містять державну таємницю, розглядаються господарським судом міста Києва.

Пунктом 1 Положення про Державну казначейську службу України Державна казначейська службу України (Казначейство України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом міністрів України через Міністра фінансів України.

Отже, справа зі спору за участю Державної казначейської служби України підсудна господарському суду міста Києва.

За таких обставин, враховуючи, що Державну казначейську службу України залучено до участі у справі в якості іншого відповідача на стадії апеляційного провадження постанова Одеського апеляційного господарського суду підлягає скасуванню, а справа направленню до Одеського апеляційного господарського суду на новий розгляд.

Під час нового розгляду апеляційному суду необхідно врахувати пункт 20.7 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 24.10.2011 року №10 "Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам", згідно якого якщо господарський суд, який прийняв справу до свого провадження з додержанням правил підсудності, залучив іншого відповідача чи замінив неналежного відповідача і у зв'язку з цим справа стала підсудною іншому господарському суду, питання про підсудність визначається за правилом частини третьої статті 17 Господарського процесуального кодексу України, за винятком випадків, коли наслідком змін на стороні відповідача стає виключна підсудність справи.

На підставі викладеного, керуючись статтями 111 5 , 111 7 , пунктом 3 статті 111 9 , статтею 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

П О С Т А Н О В И В:

Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 06.09.2011 року у справі №5024/602/2011 господарського суду Херсонської області скасувати.

Справу направити до Одеського апеляційного господарського суду на новий розгляд.

Касаційну скаргу Державної казначейської служби України задовольнити частково.

Головуючий суддя Т. Дроботова

С у д д і Н. Волковицька

Л. Рогач

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення22.05.2012
Оприлюднено30.05.2012
Номер документу24303206
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/602/2011

Ухвала від 10.07.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Постанова від 25.09.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 31.07.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Ухвала від 10.07.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Ухвала від 13.06.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Постанова від 22.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька Н. О.

Ухвала від 14.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька Н. О.

Судовий наказ від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Постанова від 06.09.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Михайлов М.В.

Ухвала від 14.07.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Михайлов М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні