Рішення
від 28.05.2012 по справі 5010/499/2012-з-15/28
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 травня 2012 р. Справа № 5010/499/2012-з-15/28

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Деделюка Б.В.,

при секретарі судового засідання Червак Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Гравіс сервіс", вул. Юрія Савченка, 38/28, Кіровський район, м. Дніпропетровськ, Дніпропетровська область, 49000,

до відповідача: Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Стратегія", вул. Карла Лібкнехта, 18/2, Бабушкінський район, м. Дніпропетровськ, Дніпропетровська область, 49000,

про визнання права власності на земельну ділянку,

за участю представників сторін:

від позивача ОСОБА_1 - представник, довіреність б/н від 01.03.2012 року,

від відповідача представники не з'явилися,

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Гравіс сервіс" звернулося в суд з позовною заявою до Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований інвестиційний фонд "Стратегія" про визнання права власності на земельну ділянку площею 0,1371 га., за адресою: с. Поляниця, Яремчанської міської ради, Івано-Франківської області, участок Вишні, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ТзОВ "Гравіс Сервіс" на праві власності належать нежитлові будівлі (готель та господарські споруди), загальною площею 1946,1 кв.м., які розташовані на земельній ділянці, що перебуває у власності відповідача.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 07.05.2012 року прийнято позовну заяву і порушено провадження у справі та призначено справу до розгляду в судовому засіданні на 17.05.2012 року.

Ухвалою суду від 17.05.2012 року відкладено розгляд справи на 28.05.2012 року.

Представник позивача, в судовому засіданні 28.05.2012 року, позовні вимоги підтвердив в повному обсязі, з підстав викладених у позовній заяві. Обгрунтовуючи позовні вимоги посилається на те, що ТзОВ "Гравіс Сервіс" на праві власності належать нежитлові будівлі (готель та господарські споруди), загальною площею 1946,1 кв.м., в с. Поляниця, участок Вишні, будинок 209, Яремчанської міської ради, Івано-Франківської області, проте земельна ділянка, необхідна для обслуговування будинку перебуває у власності відповідача. Просить задовольнити позов, визнати за ТзОВ "Гравіс Сервіс" право власності на земельну ділянку площею 0,1371 га., за адресою: с. Поляниця, Яремчанської міської ради, Івано-Франківської області, участок Вишні, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд. Відмовляється від стягнення з відповідача судових витрат.

Представник відповідача, в судове засідання 28.05.2012 року, повторно не з"явився. Вимоги ухвал суду від 07.05.2012 року та від 17.05.2012 року відповідач не виконав, зокрема не надав суду відзив на позовну заяву з нормативно-документальним обґрунтуванням, довідку про включення в Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України станом на час подання позовної заяви.

Разом з тим, відповідно до пункту 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженою наказом Вищого господарського суду України від 10.12.2002 року N 75 (v0075600-02 ) (з подальшими змінами), перший, належним чином підписаний, примірник процесуального документа (ухвали, рішення, постанови) залишається у справі; на звороті у лівому нижньому куті цього примірника проставляється відповідний штамп суду з відміткою про відправку документа, що містить: вихідний реєстраційний номер, загальну кількість відправлених примірників документа, дату відправки, підпис працівника, яким вона здійснена.

Дана відмітка, за умови, що її оформлено відповідно до наведених вимог названої Інструкції, є підтвердженням належного надсилання копій процесуального документа сторонам та іншим учасникам судового процесу.

Особи, які беруть участь у розгляді справи, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві.

Згідно листа Вищого господарського суду України від 02.06.2006 року № 01-8/1228 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2005 році", до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб -учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій, то примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, повернуті органами зв'язку з позначками "адресат вибув", "адресат відсутній" і т.п., можуть вважатися належними доказами виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення судом певних процесуальних дій.

Відповідачем письмових заяв або повідомлень щодо причин невиконання вимог вищевказаних ухвал суду не подано.

Відповідно до ст. 22 ГПК України сторони господарського процесу зобов"язані добросовісно користуватися наданими їм правами.

За таких обставин та у відповідності до ст. 75 ГПК України, враховуючи те, що відповідач, належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, суд, вважає за можливе розглянути справу без участі повноважного представника відповідача запобігаючи, одночасно, безпідставному затягуванню розгляду спору та сприяючи своєчасному поновленню порушеного права.

Розглянувши документи і матеріали, подані позивачем та витребувані судом, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши зібрані по справі докази, оцінивши їх відповідно до приписів ст. 43 ГПК України, з"ясувавши обставини, на яких грунтуються позовні вимоги, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.

Згідно договорів купівлі-продажу № 862 від 17.10.2011 року та № 866 від 18.10.2011 року Товариству з обмеженою відповідальністю "Гравіс сервіс" на праві власності належать нежитлові будівлі (готель та господарські споруди), загальною площею 1946,1 кв.м., за адресою: Івано-Франківська область, м. Яремче, с. Поляниця, участок Вишні, будинок 209, що підтверджується витягами про державну реєстрацію прав від 20.10.2011 року (а.с. 14, 15).

Відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку від 06.11.2008 року (акт зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 020829800108) власником земельної ділянки площею 0,1371 га. є ВАТ "Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Стратегія".

Для обслуговування нежитлових будівель (готель та господарські споруди), загальною площею 1946,1 кв.м., за адресою: Івано-Франківська область, м. Яремче, с. Поляниця, участок Вишні, будинок 209, необхідна земельна ділянка площею 0,1371 га.

Згідно ч. 1 ст. 120 Земельного кодексу України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Відповідно до ч. 1 ст. 377 Цивільного кодексу України до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

У відповідності до пункту 4 частини третьої статті 129 Конституції України та відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ст. 34 ГПК України).

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

За наведених вище обставин, вимоги позивача щодо визнання права власності на земельну ділянку площею 0,1371 га., за адресою: Івано-Франківська область, м. Яремче, с. Поляниця, участок Вишні, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, є обгрунтованими, тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до приписів, встановлених ст. 49 ГПК України, судові витрати покладаються на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 124, 129 Конституції України, ст. 377 Цивільного кодексу України, ст. 120 Земельного кодексу України, ст.ст. 22, 33, 34, 43, 49, 75, 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Товариства з обмеженою відповідальністю "ГравісСервіс" до Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Стратегія" про визнання права власності на земельну ділянку, задовольнити.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "ГравісСервіс", вул. Юрія Савченка, 38/28, Кіровський район, м. Дніпропетровськ, Дніпропетровська область, 49000, (ідентифікаційний код 37899301), право власності на земельну ділянку площею 0,1371 га., за адресою: Івано-Франківська область, м. Яремче, с. Поляниця, участок Вишні, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 28.05.12

Суддя Деделюк Б. В.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Козло П. М. 28.05.12

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення28.05.2012
Оприлюднено31.05.2012
Номер документу24303755
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5010/499/2012-з-15/28

Ухвала від 17.05.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

Ухвала від 29.05.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

Рішення від 28.05.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

Ухвала від 07.05.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні