Рішення
від 28.05.2012 по справі 21/5005/2905/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

28.05.12р. Справа № 21/5005/2905/2012

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кепітал Менеджмент Групп",

м. Дніпропетровськ

до Суб'єкта підприємницької діяльності ОСОБА_2, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

про стягнення 95 770,00 грн. за договором № 301208Т від 30.12.08р. про надання послуг

Суддя Назаренко Н.Г.

Секретар судового засідання Булана Ю.М.

Представники:

від позивача - ОСОБА_3, дов. № 05-03/12 від 05.03.12р.;

від відповідача - не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до господарського суду з позовом про стягнення з Відповідача суми основного боргу у розмірі 95 770,00 грн. за договором № 301208Т від 30.12.08р. про надання послуг по здійсненню трансляції в ефірі та телевізійному каналі "Меню - ТВ" аудіовізуальних творів Відповідача.

Відповідач відзив на позов не надав, явку повноважного представника в судові засідання, призначені для розгляду справи, не забезпечив, про дату, час і місце проведення судових засідань відповідач повідомлений належним чином за його місцезнаходженням згідно матеріалів справи, у тому числі підтвердженим витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Статтею 64 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про порушення провадження у справі надсилається зазначеним особам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Відповідно до ч. 1 ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом.

Відповідач не забезпечив отримання поштової кореспонденції за своїм місцезнаходженням та конверт разом з ухвалою повернувся до суду (а.с. 71-74).

За таких обставин, господарський суд вважає, що відповідач не скористався своїм правом на участь представника у судовому засіданні.

Суд вважає достатніми матеріали справи для слухання справи у відсутності сторін відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними в ній матеріалами .

Клопотання про використання засобів технічної фіксації судового процесу при розгляді цієї справи представниками сторін не заявлялись.

В порядку ст. 85 ГПК України у судовому засіданні 28.05.2012р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши надані позивачем документи, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

30 грудня 2008р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Кепітал Менеджмент Групп" (далі - Виконавець, Позивач) та Суб'єктом підприємницької діяльності ОСОБА_2 (далі - Замовник, Відповідач) укладено Договір № 301208Т (далі -Договір), відповідно до п.1.1. якого Замовник замовляє Виконавцеві трансляцію в ефірі, на телевізійному каналі «МЕНЮ-ТВ», аудіовізуальні твори за темою «ІНФОРМАЦІЯ_1», що вказані у Додатках до цього Договору (далі -Матеріали), а Виконавець забезпечує здійснення трансляції таких матеріалів на телевізійному каналі «МЕНЮ-ТВ»на умовах, викладених у цьому Договорі. Здійснення трансляцій Матеріалів далі може іменуватись як Роботи.

Даний Договір набуває чинності з 30.12.2008 року по та діє по 31.12.2009 року включно (п.6.1. Договору).

Порядок і строки трансляції Матеріалів, а також найменування й хронометраж кожного окремого Матеріалу вказуються в Додатках до цього Договору, які щомісяця (або в інші обумовлені Сторонами строки) підписуються Сторонами і є невід'ємною частиною цього Договору (п. 1.2. Договору).

Передача Замовником Матеріалів за кожним окремим Додатком до цього Договору Виконавцеві здійснюється протягом трьох робочих днів з дати підписання Сторонами відповідного Додатку до цього Договору, але в кожному разі, не менше ніж за шість робочих днів до початку трансляції Матеріалів, згідно з відповідним Додатком до цього Договору (п. 2.1. Договору).

Відповідно до п. 2.2. Договору виконання Робіт Виконавцем (а у випадку дострокового розірвання Договору - часткове виконання Робіт), підтверджується Актом прийому-передачі виконаних робіт, що підписують Сторони протягом десяти робочих днів з дня фактичного виконання Робіт, по кожному окремому Додатку до цього Договору.

Пунктом 3.2.2. Договору передбачено, що Замовник зобов'язується оплачувати Роботи, відповідно до умов розділу 4 цього Договору.

Вартість Робіт, виконуваних щомісяця Виконавцем, зазначається у кожному окремому Додатку до цього Договору (п.4.1. Договору).

Згідно п.4.3. договору роботи, виконувані Виконавцем за цим Договором і відповідними Додатками до цього Договору, Замовник оплачує щомісяця, на підставі виставлених рахунків; фактур протягом трьох банківських днів з моменту одержання кожного окремого рахунку-фактури, наступним чином: 50% - передоплата; остаточний розрахунок здійснюється протягом 3 (трьох) банківських днів з дати підписання Сторонами відповідного Акту прийому-передачі виконаних робіт.

За своєю правовою природою спірний договір є договором про надання послуг, порядок якого регулюється загальними положеннями Цивільного кодексу України.

У статті 901 ЦК України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно зі спірним договором результатом дій позивача, як виконавця є трансляція матеріалів відповідача.

Тобто за цим договором оплачується результати праці -трансляція, що є результатом закінчення роботи, і який оформляється актами здачі-приймання виконаних робіт (наданих послуг).

Відповідно Актів здачі-приймання робіт (наданих послуг) №СУ-0000001 від 30.01.2009 р.. №СУ-0000004 від 28.02.2009 р., №СУ-0000007 від 31.03.2009 р., №СУ-ООООО1О від 30.04.2009 р., №СУ-0000016 від 30.06.2009 р., підписаними представниками сторін та завірена печатками сторін, Позивач надав Відповідачу послуги на загальну суму 95 770,00 грн.

Відповідач, в порушення умов п.п. 3.2.2. п. 3.2. Договору, не виконав своїх грошових зобов'язань, та не оплатив в повному обсязі надані Позивачем послуги. Станом на дату розгляду справи заборгованість відповідача становить 95 770,00 грн.

Згідно із ст. 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управлена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським Кодексом.

Відповідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених господарським кодексом України.

Частиною 1 ст. 903 ЦК України передбачено, що, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Статтею 629 ЦК України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Стаття 530 ЦК України передбачає, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Отже, факт не виконання Відповідачем зобов'язань за договором матеріалами справи доведено, Відповідачем не спростовано.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи наведене, господарський суд вважає позовні вимоги Позивача щодо стягнення основного боргу у сумі 95 770,00 грн. обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір у справі слід покласти на Відповідача.

Керуючись ст.193 Господарського кодексу України, ст.ст. 526, 530, 629 Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 33, 34, 49, 75, 82-85, 87, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Суб'єкта підприємницької діяльності ОСОБА_2 (50099, АДРЕСА_1; ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Кепітал Менеджмент Групп" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Мандриківська, б. 149, кв. 63; ідентифікаційний код ЄДРПОУ 35933193) основного боргу у розмірі 95 770,00 грн. (дев'яносто п'ять тисяч сімсот сімдесят грн. 00 коп.), витрати по сплаті судового збору у розмірі 1 915,40 грн. (одна тисяча дев'ятсот п'ятнадцять грн. 40 коп.), про що видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційної скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя Н.Г. Назаренко

Дата підписання рішення, оформленого відповідно до вимог ст. 84 ГПК України, - 29.05.2012р.

Дата ухвалення рішення28.05.2012
Оприлюднено31.05.2012

Судовий реєстр по справі —21/5005/2905/2012

Рішення від 28.05.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 18.04.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 29.03.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні