Постанова
від 13.11.2008 по справі ас13/591-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АС13/591-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ   СУД   СУМСЬКОЇ  ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.11.08           Справа №АС13/591-08.

за позовом :           Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту   

                                 інвалідів

до відповідача:       товариства з обмеженою відповідальністю «Буйвалівське»

про стягнення        17706 грн. 32 коп.                                                                              

                                                                                СУДДЯ      ЛИХОВИД Б.І.

За участю представників сторін:

від позивача:        Груздо Т.С.

від відповідача:   Талан М.Г., довіреність від 10.01.2007 року

СУТЬ СПОРУ: позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість на загальну суму 17706 грн. 32 коп., в тому числі: 16554 грн. 44 коп. адміністративно – господарських санкцій за невиконання робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів у 2007 році та 1151 грн. 88 коп. пені.

Відповідач подав до суду відзив на позовну заяву, в якому визнає позовні вимоги в повному обсязі.

Крім того, 13.11.2008 року відповідачем подано заяву, в якій останній просить суд розстрочити виконання рішення на три місяці. В обґрунтування даної заяви відповідач посилається на тяжкий фінансовий стан товариства.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення повноважних представників позивача та відповідача, дослідивши наявні докази по справі, суд вважає задовольнити позовні вимоги, виходячи з наступного:

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21 березня 1991 року № 875-ХП (далі Закон) діяльність держави щодо інвалідів виявляється у створенні правових, економічних, соціально-побутових і соціальне-психологічних умов для задоволення їх здоров'я, матеріальному забезпеченні, посильній трудовій та громадській діяльності.

Ст. 19 даного Закону для підприємств (об'єднань), установ і організацій незалежно від форм власності і господарювання встановлено норматив робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів у розмірі 4% від загальної чисельності працюючих, а якщо працює від 8 до 25 осіб у кількості 1 робочого місця.

Підприємства (об'єднання), установи і організації незалежно від форм власності і господарювання, де кількість працюючих інвалідів менша ніж установлена нормативами зазначеними вище, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду України соціального захисту інвалідів штрафні санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві (в об'єднанні), в установі, організації за кожне робоче місце, не зайняте інвалідом (ч. І ст. 20 Закону).

Постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 року № 70 «Про реалізацію ст.ст. 19 і 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» затверджено Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю; Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування; Порядок сплати підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Так, згідно п. 2  Порядку реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, роботодавці реєструються у відділеннях Фонду за місцем їх державної реєстрації як юридичних осіб або фізичних осіб-підприємців, а згідно п. 2 Порядку подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів роботодавці подають (надсилають рекомендованим листом) щороку до 1 березня відділенням Фонду, в яких вони зареєстровані, за формою, затвердженою Мінпраці за погодженням з Держкомстатом.  

Згідно форми №10-ПІ «Звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів» за 2007 рік, що був наданий до Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів відповідачем середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу підприємства у 2007 р. становила 101 чоловік, а тому відповідно до ст. 19 Закону, норматив числа робочих місць для працевлаштування інвалідів для відповідача становить 4 робочих місця, а фактично в 2007 році відповідачем не було створено 4 робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Відповідач в повному обсязі не забезпечив встановленого нормативу робочих місць, чим порушив вище зазначені вимоги  Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в України». І крім того, не перерахував встановлені Законом штрафні санкції за нестворені робочі місця.

Фонд заробітної плати на підприємстві за 2007 рік згідно інформації, поданої відповідачем у звіті, складає 418000 грн. 00 коп.       

Таким чином, сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів у 2007 році, становить 16554 грн. 44 коп.

Відповідач суму боргу не сплатив та на день розгляду справи його заборгованість становить 16554 грн. 44 коп. за нестворені 4 робочих місць для працевлаштування інвалідів в 2007 році.

Доказів сплати 16554 грн. 44 коп.  відповідач не подав, тому вимоги позивача  в цій частині обґрунтовані, правомірні  і підлягають задоволенню.

Крім того, позивачем заявлені вимоги щодо стягнення з відповідача на свою користь 1151 грн. 88 коп. пені, нарахованої за несвоєчасну сплату адміністративно-господарських санкцій.

Відповідно до Порядку сплати підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України  від 31.01.2007 року № 70, порушення строків сплати суми адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені у розмірі 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку за кожний календарний день прострочення.

Таким чином, вимоги позивача щодо стягнення з відповідача  1151 грн. 88 коп.  пені є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.   

Подану відповідачем заяву про розстрочку виконання рішення на три місяці суд визнав обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

 Враховуючи викладене, керуючись ст. 162, 163, 263 Кодексу адміністративного  судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.          Адміністративний позов задовольнити.

2.          Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Буйвалівське» (Сумська область, Кролевецький район, с. Буйвалове, код 32200225) на користь Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (м. Суми, вул. Горького, 2, р/р 31212230700002 ГУДКУ у Сумській області, МФО 837013, код 17004771) 16554 грн. 44 коп. адміністративно – господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів у 2007 році та 1151 грн. 88 коп. пені, розстрочивши виконання постанови на три місяці зі сплатою рівними частками по 5902 грн. 11 коп. кожного місяця.

3.          Видати виконавчий лист після набрання постановою законної сили.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду. Заява про апеляційне оскарження подається до суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо буде подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не буде подана в строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання, апеляційної скарги постанова, якщо її не було скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

СУДДЯ                                                                      Б.І.ЛИХОВИД

Повний текст постанови підписано 18.11.2008 року

Дата ухвалення рішення13.11.2008
Оприлюднено04.12.2008

Судовий реєстр по справі —ас13/591-08

Постанова від 13.11.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Б.І.

Ухвала від 16.10.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Б.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні