Ухвала
від 11.04.2012 по справі 2а-13498/11/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-13498/11/2670 Головуючий у 1-й інстанції: Костенко Д.А.

Суддя-доповідач: Аліменко В.О.

У Х В А Л А

Іменем України

"11" квітня 2012 р. м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді Аліменка В.О.

суддів Земляної Г.В., Петрика І.Й.,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд Фонте»на Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 28.09.2011 року у справі за позовом Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд Фонте»про стягнення коштів за податковим боргом у сумі 27724,50 грн., -

В С Т А Н О В И Л А:

У травні 2011 року позивач Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва звернулись до Окружного адміністративного суду м. Києва з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд Фонте», в якому просили суд стягнути з відповідача до державного бюджету заборгованість в сумі 27724,50 грн.

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 28.09.2011 року адміністративний позов задоволено.

Стягнуто з ТОВ «Гранд Фонте»кошти у сумі 27724,50 грн. в рахунок погашення податкового боргу.

Не погоджуючись з прийнятою Постановою, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати в повному обсязі Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 28.09.2011 року, та ухвалити нову, якою направити справу на новий розгляд. Свої вимоги апелянт аргументує тим, що суд першої інстанції неповно з'ясував обставини, що мають значення для справи, невідповідність висновків суду обставинам справи та порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення сторін, перевіривши доводи апеляційної скарги наявними у справі доказами, колегія суддів приходить до наступного.

Завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ (ч. 1 ст. 2 КАС України).

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого суд вирішує справи відповідно до Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України та застосовує інші нормативно-правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, у межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, Товариство з обмеженою відповідальністю «Гранд Фонте», являється юридичною особою, яка зареєстрована Голосіївською районною у м. Києві державною адміністрацією 10.11.2010 р., присвоєно ідентифікаційний код 37309638 та взяте на облік як платник податків в ДПІ у Голосіївському районі м. Києва.

Станом на 22.09.2011 р. відповідач має заборгованість перед державним бюджетом з податку на додану вартість в розмірі 27724,50 грн. Дана заборгованість виникла в результаті несплати суми штрафних санкцій прийнятих ДПІ у Голосіївському районі м. Києва податкових повідомлень-рішень №0002372305 та №0002382305 від 08.04.2011 р. в результаті акту фактичної перевірки платника податку №0175/26/50/23/37309638 від 28.03.2011 р.

Вказані податкові повідомлення-рішення були направлені засобами поштового зв'язку, та отримані представником відповідача, відповідно до повідомлення про вручення поштового відправлення.

Пунктом 57.1 ст. 57 названого кодексу встановлено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом

Відповідно до п. 56.11. ст. 56 ПК України самостійно визначене платником податків податкове зобов'язання оскарженню не підлягає.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення (п. 59.1 ПК України).

У разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Дані податкові повідомлення-рішення відповідачем не оскаржувались, а отже рішення контролюючого органу є узгодженими. У встановлені строки визначені суми відповідачем сплачені не були.

Відповідно до підпункту 6.2.1 пункту 6.2 статті 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем з метою погашення заборгованості, на адресу підприємства було направлену податкову вимогу №1301 від 13.07.2011 р., яку представник ТОВ «Гранд Фонте»отримав 25.07.2011 р., відповідно до підпису представника на зворотному повідомлені. Проте, станом на момент звернення позивача до суду, сума заборгованості залишається не сплаченою.

З огляду на викладене, а також враховуючи, що право органів податкової служби на звернення до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини закріплено п.п. 20.1.18 п. 2.1. ст. 20 ПК України, при цьому п. 95.2 та п. 95.3. цього кодексу встановлено, що стягнення коштів платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги та виключно за рішенням суду, колегія суддів приходить до висновку про обґрунтованість рішення суду щодо задоволення позовних вимог.

Таким чином, колегією суддів встановлено, що податковим органом вжито всіх можливих заходів з метою доведення до відома відповідача факту наявності в нього податкового боргу, а податкові рішення прийняті відповідно до чинного законодавства.

Підсумовуючи наведене, колегія суддів приходить до висновку, що доводи викладені в апеляційній скарзі не знайшли свого підтвердження, оскаржувана постанова прийнята судом відповідно до норм матеріального та процесуального права, а тому підстави для задоволення апеляційної скарги відсутні.

Відповідно до ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а постанову суду -без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись, ст.ст. 2, 41, 160, 196, 197, 198, 200, 205, 206, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд Фонте»на Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 28.09.2011 року -залишити без задоволення .

Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 28.09.2011 року -залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня складення Постанови в повному обсязі.

Головуючий суддя Аліменко В.О.

Судді: Земляна Г.В.

Петрик І.Й.

Дата ухвалення рішення11.04.2012
Оприлюднено01.06.2012
Номер документу24336400
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення коштів за податковим боргом у сумі 27724,50 грн

Судовий реєстр по справі —2а-13498/11/2670

Ухвала від 23.09.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Ухвала від 11.04.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Аліменко В.О.

Постанова від 28.09.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні