Ухвала
від 15.05.2012 по справі 2а-1870/1112/12
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2012 р.Справа № 2а-1870/1112/12 Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Сіренко О.І.

Суддів: Любчич Л.В. , Спаскіна О.А.

розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Акціонерного страхового товариства закритого типу "Остра-Суми" на постанову Сумського окружного адміністративного суду від 01.03.2012р. по справі № 2а-1870/1112/12

за позовом Державної податкової інспекції в м. Сумах Сумської області Державної податкової служби

до Акціонерного страхового товариства закритого типу "Остра-Суми"

про стягнення боргу,

ВСТАНОВИЛА:

01 березня 2012 року постановою Сумського окружного адміністративного суду адміністративний позов Державної податкової інспекції в місті Суми до акціонерного страхового товариства закритого типу "Остра-Суми" про стягнення боргу - задоволено.

Стягнуто з акціонерного страхового товариства закритого типу "Остра-Суми" (м. Суми, вул. Петропавлівська, 76, і.к. 21111873) за рахунок коштів на рахунках у банках, обслуговуючих платника податків та готівки, що належить платнику податків в доход бюджету податковий борг по орендній платі за земельні ділянки в сумі 2996,33 грн. на pax. 31111029700002, ГУДКУ в Сумській області, МФО 837013, код одержувача 23636315.

Відповідач, не погодившись із рішенням суду першої інстанції, подав апеляційну скаргу, в якій просить постанову суду першої інстанції скасувати, прийняти нове судове рішення про відмову у задоволенні позову в повному обсязі, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права. Обгрунтовуючи заявлені вимоги, відповідач вказує, що судом першої інстанції проігноровано норми ст. 120 Земельного кодексу України, ч. 3 ст. 7 Закону України "Про оренду землі", ч. 1 ст. 377 Цивільного кодексу України, відповідно до яких договір оренди земельної ділянки припиняється у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю, споруду, розташовану на такій земельній ділянці. Відтак, відповідач має бути звільнений від обов'язку сплачувати орендну плату відповідно до договорів оренди земельних ділянок, якщо припинено право власності позивача на будівлі, розташовані на таких ділянках.

15.05.2012 року ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду замінено позивача по справі з Державної податкової інспекції в м. Сумах на Державну податкову інспекцію в м. Сумах Сумської області Державної податкової служби у зв'язку з реорганізацією органів державної податкової служби на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 21.09.2011р. №981.

Суд апеляційної інстанції розглядає справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, на підставі п.2 ч. 1 ст. 197 Кодексу адміністративного судочинства України, у зв'язку з неявкою осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про дату, час та місце судового розгляду.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги відповідно до ст. 195 КАС України, дослідивши матеріали справи, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав:

Судом першої інстанції встановлено, що акціонерне страхове товариство закритого типу "Остра-Суми" зареєстроване як юридична особа, включене до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.14-15), зареєстроване в ДПІ в м. Суми як платник податків.

Як вбачається із матеріалів справи, 28.01.2011 року відповідачем було самостійно подано до ДПІ в м. Суми податкову декларацію орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, якою визначено суму податкового зобов'язання (а.с.9-11).

Також, 14.03.2011 року відповідачем було подано до ДШ в м. Суми уточнюючу податкову декларацію з плати за землю, якою уточнено суму податкового зобов'язання (а.с.12-13).

Задовольняючи адміністративний позов, суд першої інстанції виходив з того, що на час розгляду справи судом, договори оренди земельних ділянок не припинені в установленому законом порядку, крім того, на частину суми боргу АС ТЗТ "Остра-Суми" у розмірі 1327,43 грн. 02.11.2011р. було направлено податкову вимогу форми "Ю" №1521, яка не була оскаржена відповідачем.

Колегія суддів вважає висновок суду першої інстанції правомірним, виходячи з наступного.

Пунктом 95.1 статті 95 Податкового кодексу України (далі - ПК України) визначено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

У пункті 95.2 статті 95 ПК України зазначено, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Пунктом 2 статті 183-3 КАС України передбачено, що подання органу державної податкової служби подається до суду першої інстанції протягом двадцяти чотирьох годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, у письмовій формі.

Виходячи із зазначених норм законодавства, орган державної податкової служби має право звернутися до суду з поданням про стягнення коштів за податковим боргом з платника податків протягом двадцяти чотирьох годин після спливу 60 календарних днів з моменту надсилання податкової вимоги такому платнику податків.

З матеріалів справи вбачається, що 02.11.2011 року АСТ ЗТ "Остра-Суми" було надіслано податкову вимогу форми "Ю" №1521, якою повідомлено про наявність заборгованості за узгодженими грошовими зобов'язаннями станом на 02.11.2011р. у розмірі 1327,43 грн.

Податкову вимогу представник відповідача отримав 11.11.2011 року (а.с.8).

Відповідно до вхідного штампу Сумського окружного адміністративного суду, 10.02.2012р. Державна податкова інспекція в м. Суми звернулась з позовом про стягнення податкового боргу з АСТ ЗТ "Остра-Суми" в розмірі 2996,33 грн., в тому числі недоїмки з орендної плати станом на 02.11.2011р. у розмірі 1327,43 грн. та станом на 30.11.2011р. у розмірі 1668,90 грн., тобто з дотриманням встановлених ст. 95 Податкового кодексу України та ст. 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України строків.

Крім того, колегія суддів вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ч. 3 ст.7 Закону України "Про оренду землі" від 6 жовтня 1998 року N 161-XIV, до особи, якій перейшло право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на цю земельну ділянку. Договором, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, припиняється договір оренди земельної ділянки в частині оренди попереднім орендарем земельної ділянки, на якій розташований такий житловий будинок, будівля або споруда.

З матеріалів справи вбачається, що акціонерне страхове товариство закритого типу "Остра-Суми" отримало у оренду земельні ділянки комунальної власності за договорами з Сумською міською радою.

Згідно з п. "в" ст. 12 Земельного кодексу України (надалі - ЗК України), до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить, зокрема, надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

За ч. 1 ст. 124 ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

У п. 34 ч. 1 ст. 26 Закону від 21 травня 1997 р. N 280/97-ВР "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачено, що питання регулювання земельних відносин вирішуються виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради.

Таким чином, враховуючи, що чинним законодавством не передбачено автоматичного переходу права оренди землі державної та комунальної власності, реалізація права на оренду земельної ділянки в разі переходу права власності на будівлі, споруди, які на ній розміщені до інших осіб, можлива лише за наявності відповідного рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

Так, 30.11.2011р. Сумською міською радою прийнято рішення №978-МР, яким припинено договори оренди земельних ділянок акціонерному страховому товариству закритого типу "Остра-Суми" шляхом їх розірвання (а.с.23).

Відповідно до вищевикладеного, колегія суддів вважає, що постанова суду першої інстанції ухвалена з дотриманням норм процесуального права, у відповідності до вимог норм матеріального права, тому колегія суддів вважає, що підстав для її скасування немає.

Дододи апеляційної скарги про припинення договору оренди землі на підставі укладення договорів купівлі-продажу будівель, розташованих на таких земельних ділянках, колегія суддів вважає неправомірними та такими, що спростовуються висновками суду.

Відповідно до ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст. 160, 167, 195, 197, 198, 200, 205, 206, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Акціонерного страхового товариства закритого типу "Остра-Суми" залишити без задоволення.

Постанову Сумського окружного адміністративного суду від 01.03.2012р. по справі № 2а-1870/1112/12 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили.

Головуючий суддя (підпис)Сіренко О.І. Судді (підпис) (підпис) Любчич Л.В. Спаскін О.А. ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ: Сіренко О.І.

СудХарківський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.05.2012
Оприлюднено07.06.2012
Номер документу24460636
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/1112/12

Постанова від 01.03.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Постанова від 01.03.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Ухвала від 12.04.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Ухвала від 15.05.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Ухвала від 13.02.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Ухвала від 13.02.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні