Рішення
від 31.05.2012 по справі 5011-7/5873-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-7/5873-2012 31.05.12

За позовом Комунального підприємства "Ватутінськінвестбуд"

до Приватного підприємства "Альянс Україна"

про стягнення 47 451,90 грн.

Суддя Якименко М.М.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 -довіреність № 10-1015 від 12.09.2011 ;

від відповідача: не з'явилися;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємство "Ватутінськінвестбуд" звернулося в Господарський суд м. Києва з позовом до Приватного підприємства "Альянс Україна" про стягнення 47 451,90 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач порушив взяті на себе зобов'язання щодо повноти та своєчасності внесення оплати за найм нежитлового приміщення згідно Договору № 0241 про передачу майна комунальної власності територіальної громади Деснянського району м. Києва в оренду від 01.01.2010 р.

З цих підстав позивач просив задовольнити позов, стягнувши з відповідача на свою користь 44 173,06 грн. - боргу, 2 930,27 грн. -пені, 348,57 грн. -3 % річних, а також 1609,50 грн. -судового збору.

Ухвалою від 08.05.2012 порушено провадження по справі та призначено її розгляд на 31.05.2012.

В судове засідання 31.05.2012 представник відповідача не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про день та час судового розгляду справи був повідомлений належним чином.

Ухвали суду, позовна заява надсилались відповідачу на всі відомі адреси, в тому числі на юридичну адресу підприємства згідно відомостей єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (витяг станом на 06.03.2012 наявний у матеріалах справи).

У відповідності з положеннями п. 3.6 Роз'яснення Вищого арбітражного суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України"від 18.09.97р. N 02-5/289 особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві.

Провадження у справі порушено ухвалою від 08.05.2012, що свідчить про достатність часу для підготовки до судового розгляду справи, подання суду відзиву на позов, доказів в обґрунтування своєї позиції, в разі їх наявності.

Представник позивача в судовому засіданні 31.05.2012 підтримав позовні вимоги повністю та просив їх задовольнити.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до статті 85 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні 31.05.2012 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ :

Рішенням Деснянської районної у м. Києві ради III сесії двадцять четвертого скликання № 10 від 28.11.2002 р. комунальне підприємство "Ватутінськінвестбуд" (далі-позивач) визнано орендодавцем нежитлових приміщень, будівель та споруд комунальної власності територіальної громади Деснянського району м. Києва.

01.01.2010 року між позивачем та відповідачем на підставі розпорядження Деснянської районної у м. Києві державної адміністрації № 1229 від 31.12.2009 р. було укладено договір № 0241 про передачу майна комунальної власності територіальної громади Деснянського району м. Києва в оренду (далі-Договір), згідно умов якого позивач зобов'язався передати відповідачеві у строкове платне користування нежитлове приміщення загальною площею 153,70 м 2 , що розташоване за адресою: вул. Курчатова, 5 (далі-приміщення), а відповідач зобов'язався використовувати надане приміщення відповідно до цільового призначення та своєчасно здійснювати оплату відповідно до умов Договору.

Згідно п.2.3. Договору приміщення належить до комунальної власності територіальної громади Деснянського району і знаходиться на балансі позивача.

З п. 2.2. Договору слідує, що приміщення передається відповідачеві на підставі акту приймання-передачі.

Пунктом 3.1. Договору передбачено сплату відповідачем орендної плати за користування приміщенням, розрахунок якої здійснюється на підставі Методики розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади Деснянського району, затвердженої рішенням №7 Деснянської райради від 07.12.2006, та місячний розмір якої згідно з розрахунком орендної плати на дату підписання Договору становить 3 422,88 грн.

Згідно додатку № 1 від 01.01.2010 до Договору місячну орендну плату встановлено у розмірі 4 107,46 грн. з ПДВ, з щомісячним коригуванням на індекс інфляції за поточний місяць.

Відповідно до п. 3.2 Договору розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць.

Додатково до орендної плати нараховується податок на додану вартість у розмірах та порядку, визначених законодавством України, який сплачується відповідачем разом з орендною платою (п. 3.4. Договору).

Згідно з п. 3.7. Договору вартість комунальних послуг, витрат на утримання прибудинкової території, вартість послуг по технічному обслуговуванню інженерного обладнання та внутрішньобудинкових мереж спільного використання, не входить до складу орендної плати та сплачується відповідачем окремо на підставі розрахунків вартості послуг або договорів, укладених відповідачем безпосередньо з організаціями, що надають такі послуги.

Як вбачається з п. 3.5, п.3.6. Договору відповідач зобов'язався сплачувати орендну плату на рахунок позивача щомісячно не пізніше 20 числа поточного місяця, починаючи з дати підписання акту приймання-передачі об'єкта оренди, незалежно від наслідків господарської діяльності.

На виконання умов Договору позивачем було передано, а відповідачем прийнято у строкове платне користування нежитлове приміщення, що підтверджується актом приймання-передачі нежитлового приміщення, належним чином завірена копія якого міститься в матеріалах справи.

З матеріалів справи слідує, що внаслідок порушення відповідачем зобов'язання щодо своєчасності та повноти внесення орендної плати та відшкодування витрат на комунальні послуги згідно умов Договору заборгованість останнього перед позивачем станом на 01.03.2012 становить 44 173,06 грн., а саме: 42 058,39 грн. -заборгованість по сплаті орендної плати, 913,05 грн. -за технічне обслуговування інженерного обладнання, 441,63 грн. -за утримання прибудинкової території, 759,99 грн. -за вивіз твердих побутових відходів, що підтверджується актами приймання-передачі виконаних робіт, які містяться в матеріалах справи.

Пунктом 9.1 Договору передбачено строк його дії з 01.01.2010 по 31.12.2010.

Проте, згідно з п. 2 ст. 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", ст. 764 ЦК України у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Оскільки жодна із сторін не заявляла про зміну або припинення дії Договору, на підтвердження іншого суду не надано жодних доказів, строк дії Договору був продовжений.

Як слідує з акту прийому-передачі нежитлового приміщення від 01.12.2011 відповідач повернув позивачеві орендоване приміщення 01.12.2011 (належним чином завірена копія акту міститься в матеріалах справи).

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" визначено, що орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Договір оренди є одним з видів зобов'язального майнового найму, правовідносини за яким регламентується загальними нормами зобов'язального права та майнового найму.

Відповідно до ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно п. 1, п. 3 ст. 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України).

Відповідно до частин 1, 2 статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

За змістом статті 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 527 Цивільного кодексу України, боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Згідно вимог ст. 599 ЦК України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно статті 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Таким чином, з наданих позивачем доказів вбачається, що позивач взяті на себе зобов'язання виконав належним чином, надав відповідачеві у користування приміщення на певний строк та за відповідну плату згідно умов Договору.

Відповідач жодних заперечень та доказів на спростування обставин, викладених позивачем у позовній заяві, суду не надав.

Зважаючи на встановлені обставини справи та вимоги правових норм, викладених вище, а також на те, що відповідач в установленому порядку обставини, які повідомлені позивачем, не спростував, розміру позовних вимог не оспорив, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення основного боргу нормативно та документально доведені, а тому підлягають задоволенню.

Відповідач припустився прострочення платежу, а тому позивач, посилаючись на п.6.2 Договору, просить суд стягнути з відповідача пеню, яка за розрахунками позивача становить 2930,27 грн.

Згідно ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Відповідно до ч. 1 статті 546, статті 549 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором (згідно ч. 6 ст. 231 Господарського кодексу України).

Згідно п. 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Пунктом 6.2. Договору сторони погодили, що за несвоєчасну сплату орендних платежів відповідач сплачує позивачеві пеню у розмірі 0,5 % за кожен день прострочення, але не більше розміру, встановленого чинним законодавством.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що вимоги позивача в частині стягнення пені за несвоєчасне виконання відповідачем взятих на себе зобов'язань в розмірі 2930,27 грн. є обґрунтованими, нараховані відповідно до законодавства, тому підлягають задоволенню.

Також позивач, керуючись статтею 625 Цивільного кодексу України, просить суд стягнути на свою користь 348,57 грн. -3% річних.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК Ураїни, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Оскільки, матеріалами справи підтверджується прострочення відповідачем грошового зобов'язання, на підставі статті 625 Цивільного кодексу України, з відповідача підлягають стягненню 348,57 грн. -3% річних, розмір яких визначений за обґрунтованим розрахунком позивача.

Відповідно до статті 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 32, 33, 43, 44, 49, 75 ст.ст. 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Альянс Україна" (04205, м.Київ, просп. Оболонський, 23-А, код ЄДРПОУ 31521460) на користь Комунального підприємства "Ватутінськінвестбуд" (02217, м. Київ, вул. Електротехнічна, 11, код ЄДРПОУ 30977943) 44 173 (сорок чотири тисячі сто сімдесят три) грн. 06 коп. -боргу, 2 930 (дві тисячі дев'ятсот тридцять) грн. 27 коп. -пені, 348 (триста сорок вісім) грн. 57 коп. -3 % річних, а також 1609 (одну тисячу шістсот дев'ять) грн. 50 коп. -судового збору.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги (винесення апеляційного подання) протягом десяти днів з дня прийняття рішення, а у разі якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення - з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Суддя М.М. Якименко

Дата підписання рішення: 05.06.2012

Дата ухвалення рішення31.05.2012
Оприлюднено08.06.2012
Номер документу24487419
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 47 451,90 грн

Судовий реєстр по справі —5011-7/5873-2012

Рішення від 31.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 08.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні