Постанова
від 22.02.2012 по справі 2-а/1970/490/12
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/490/12

"22" лютого 2012 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі

головуючого судді Жука А.В.

розглянувши у письмовому провадженні у місті Тернополі адміністративну справу за адміністративним позовом Шумського районного центру зайнятості -робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття до пайового господарства «Міжгір'я»про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків,-

ВСТАНОВИВ:

Шумський районний центр зайнятості звернувся до Тернопільського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до пайового господарства «Міжгір'я»про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у сумі 1834,92 грн.

Представник позивача 20 лютого 2012 року через канцелярію суду подав клопотання, де просить розглядати справи проводити у їх відсутності.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату час і місце розгляду справи, повідомлявся належним чином, заперечень проти адміністративного позову не надав.

Отже, суд вважає, що вжив усі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про розгляд даної адміністративної справи та реалізації ним права судового захисту прав та інтересів.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Таким чином, суд вважає, що наявні підстави для розгляду справи в порядку письмового провадження.

Суд, проаналізувавши матеріали справи вважає, що вказаний позов підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

Пайове господарство «Міжгір'я» 09.12.1992 року зареєстроване Шумською районною державною адміністрацією як юридична особа з присвоєнням ідентифікаційного коду 01527235, є роботодавцем і має статус платника страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Враховуючи норми пункту 7 розділу VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»до правовідносин, що є предметом розгляду в зазначеній адміністративній справі, застосовується законодавство, що діяло на момент виникнення такої заборгованості. Враховуючи наведене, при прийнятті рішення суд керувався нормативно-правовими актами матеріального права в редакції, що діяла на час виникнення заборгованості.

Відповідно до абзацу 5 ч. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Страхування громадян на випадок безробіття здійснюється на підставі Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" від 02 березня 2000 року № 1533-ІІІ, (далі Закон України № 1533-ІІІ) Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України в особі виконавчих дирекцій Фонду, функції якого, згідно ст. 12 цього Закону, виконують органи державної служби зайнятості.

Платниками страхових внесків є страхувальники, які зобов'язані зареєструватися у виконавчих дирекціях Фонду за місцем свого знаходження (ч. 1 п. 2 ст. 35 Закону України № 1533-ІІІ). Страхувальниками є роботодавці, які використовують найману працю і застраховані особи -наймані працівники, які повинні своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески до Фонду (ч. 2 п. 2 ст. 35 Закону України № 1533-ІІІ);

Порядок та розмір сплати страхових внесків встановлений ст.ст. 17, 19 Закону України №1533-ІІІ, ч. ч. 2, 3 п.2. ст. 1. Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування»від 11.01.2001р. № 2213-ІІІ та «Інструкцією про обчислення і сплату внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття», затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 грудня 2000 року № 339 відповідно до яких платники зобов'язані сплачувати до Фонду загальнообов'язкового соціального страхування України на випадок безробіття внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Пайове господарство «Міжгір'я» своєчасно не сплатило страхові внески, внаслідок чого станом на 30.06.2000 року виникла заборгованість в сумі 1834,92 грн., що підтверджується розрахунковою відомістю про нарахування і перерахування страхових внесків за 6 місяців 2000 року поданою відповідачем до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Дана заборгованість виникла до 1 січня 2011 року і станом на дату подання адміністративного позову та на час слухання справи не погашена страхувальником.

Відповідно до статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Доказів, які б свідчили про погашення заборгованості на день розгляду справи, суду сторонами не надано.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, не спростовані відповідачем, а отже підлягають до задоволення в повному обсязі.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 35,70,71,79,86,128,153,158-163,167,186,254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Пайового господарства «Міжгір'я»(с.Угорськ, Шумського району, Тернопільської області, ідентифікаційний код 01527235) заборгованість в сумі 1834,92 грн. (одну тисячу вісімсот тридцять чотири гривні 92 копійки) на користь Шумського районного центру зайнятості -робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в особі.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10 денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги у порядку і строки, передбачені статтями 185 - 187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Головуючий суддя Жук А.В.

копія вірна

Суддя Жук А.В.

Дата ухвалення рішення22.02.2012
Оприлюднено11.06.2012
Номер документу24494969
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/490/12

Постанова від 22.02.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Жук А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні