Рішення
від 05.06.2012 по справі 1пд/5014/1029/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.06.12 Справа № 1пд/5014/1029/2012.

За п о з о в о м Луганської міської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Реванш-Луганськ", м. Луганськ

про внесення змін до договору оренди землі

Суддя Зюбанова Н.М.

П р е д с т а в н и к и:

від позивача - ОСОБА_1, довіреність від 11.11.11 № И 01/03-30/7227/0/2-11;

від відповідача - не прибув;

Суть пору: про внесення змін до договору оренди землі від 04.04.06 /державна реєстрація 18.04.06 № 040640200098/ у редакції позивача.

Відповідач відзив на позовну заяву не надав, його представник у засідання суду не прибув.

Згідно поштового повідомлення, відправленого 21.05.12, підтверджується одержання ухвали суду відповідачем 30.05.12 та його повідомлення про день засідання суду, тому судом з урахуванням вимог ст. 43 ГПК України створені всі необхідні умови для вирішення спору на принципах змагальності, рівності учасників процесу перед законом.

Неприбуття вдруге у судове засідання відповідача, який був належним чином повідомлений про час і місце проведення судового засідання не перешкоджає розгляду спору по суті згідно положень ст. 75 ГПК України, оскільки до повноважень господарських суддів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій.

Тому направлення кореспонденції на адресу відповідача відповідно до інформації, що міститься в матеріалах справи, є належним доказом виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення судом певних процесуальних дій.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача, суд дійшов до наступного.

Так, 13.12.05 Луганською міською радою було прийняте рішення № 37/85 про передачу Товариству з обмеженою відповідальністю "Реванш-Луганськ" в оренду земельних ділянок під будівництво та розміщення будівлі торговельно-виставкового комплексу, благоустрій прилеглої території (без права здійснення будівельних робіт), будівництво та розміщення стоянки тимчасового перебування автотранспорту за адресою: вул. 50-лєтія Образованія СССР (біля будинку № 24).

На підставі вказаного рішення 04.04.06 між Луганською міською радою /позивачем/ та Товариством з обмеженою відповідальністю "Реванш-Луганськ" /відповідачем/ було укладено договір оренди землі, зареєстрований у встановленому законом порядку 18.04.06 за № 040640200098, за умовами якого відповідачу було передано в оренду земельну ділянку загальною площею 0,0195 га за адресою: м. Луганськ, вул. 50-лєтія Образованія СССР (біля будинку № 24).

За змістом п. 7 договору земельна ділянка надається орендарю терміном на 49 років з переважним правом його поновлення на новий строк.

Пунктом 10 укладеного договору встановлено, що обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексу інфляції, який враховується при здійсненні індексації, яка проводиться у порядку, визначеному у п. 9 договору.

У відповідності до п. 12 договору сторони дійшли згоди, що розмір орендної плати переглядається один раз на рік у разі зміни умов господарювання, передбачених договором, зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі внаслідок інфляції, в інших випадках, передбачених законом.

На момент укладання договору річна орендна плата встановлювалась у розмірі земельного податку (річного), збільшеного на коефіцієнт 2,5 (п. 8 договору) та складала 557 грн. 10 коп., а грошова оцінка земельної ділянки -22283 грн. 63 коп. (п. 4 договору).

У відповідності до рішення Луганської міської ради від 26.02.07 № 13/56 ТОВ "Реванш-Луганськ" припинено право оренди частинами земельних ділянок за адресою: вул. 50-лєтія Образованія СССР (біля будинку № 24) площами 0,0026 га, 0,0011 та 0,0052 га у зв'язку з добровільною відмовою.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання положень цивільного законодавства, яке регулює порядок внесення змін до договору, позивач у встановленому порядку (з урахуванням п.12 розділу 10 Перехідних положень Земельного кодексу України про здійснення повноважень щодо розпорядження землями в межах населених пунктів відповідними сільськими, селищними, міськими радами) надіслав на адресу відповідача проект договору про внесення змін до договору оренди землі за листом від 22.08.11 № И 01/03-13/5147/0/2-11, за змістом якого запропонував внести відповідні зміни до договору оренди землі, а с а м е :

- доповнити п. 4 розділу "Об'єкт оренди" договору новим абзацом наступного змісту: "На момент укладання цього договору про внесення змін до договору оренди землі розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки складає - 228674 (двісті двадцять вісім тисяч шістсот сімдесят чотири) грн. 53 коп. ";

- викласти п. 8 розділу "Орендна плата" договору у новій редакції: "Річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку із застосуванням до нього договірного коефіцієнту 3";

- доповнити п. 14 розділу "Орендна плата" договору новим абзацом наступного змісту: "На момент укладання цього договору про внесення змін до договору оренди землі розмір річної орендної плати у гривнях, згідно мети використання земельної ділянки складає -6860 (шість тисяч вісімсот шістдесят) грн. 24 коп.";

З наведеного вбачається, що фактично предметом спору є внесення змін до договору оренди землі від 04.04.06.

Оцінивши доводи позивача, обставини справи у їх сукупності, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, а позов таким, що підлягає повному задоволенню, з огляду на наступне.

Так, відповідно до ст. 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ст.16 Закону України "Про оренду землі" та ст. 124 ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону (ст.126 ЗК України).

Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації (ст.125 ЗК України).

Матеріалами справи підтверджено факт належного укладання договору оренди землі 04.04.06, державна реєстрація від 18.04.06 за № 040640200098, п. 12 якого передбачено, що розмір орендної плати переглядається у разі зміни умов господарювання, передбачених договором, зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі внаслідок інфляції, в інших випадках, передбачених законом .

З матеріалів справи вбачається, що роботу у частині внесення змін до укладеного з відповідачем договору оренди землі позивачем було розпочато у тому числі у зв'язку з набранням чинності з 01.01.11 Податковим кодексом України, яким зокрема врегульовано обчислення та сплата орендної плати за землю, а с а м е :

- розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою трикратного розміру земельного податку та не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки (ст. 288);

- ставка податку на земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки (ст. 274).

Відповідно до ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Підставами для зміни або розірвання договору є згода сторін, якщо інше не встановлено договором або законом; за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом; а також у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору /ст. 652 ЦК України/.

Як передбачено ст. 632 ЦК України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни /тарифи, ставки, тощо/, які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Згідно ст. 5 Закону України "Про оцінку земель" нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Згідно ст. 18 Закону України "Про оцінку земель" нормативна грошова оцінка земель ділянок несільськогосподарського призначення проводиться не рідше як один раз у 7-10 років.

Враховуючи вищевказане, розмір річної орендної плати за відповідну земельну ділянку позивач пропонує встановити у розмірі земельного податку із застосуванням до нього договірного коефіцієнту 3.

Визначення нормативної грошової оцінки земельної ділянки саме у сумі 228674 грн. 53 коп. підтверджується даними Управління Держкомзему у м. Луганську за листом від 01.07.11 № 4-2-14/2568 (арк. справи 17).

Розмір річної орендної плати у гривнях, який пропонується Луганською міською радою, згідно мети використання земельної ділянки визначається у сумі 6860 грн. 24 коп., що складає 3% від вказаної вище ціни земельної ділянки у сумі 228674 грн. 53 коп.

Тому суд дійшов висновку, що позивачем доведено обґрунтованість та під ставність внесення змін до договору оренди землі до п. 4, п. 8 та п. 14.

Суд звертає увагу сторін на необхідність застосування при розгляді даної справи господарським судом на підставі ст. 111 28 ГПК України рішення Верховного Суду України у подібних правовідносинах по справі № 41/81пд від 04.07.11, у якій наголошується, що орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

У відповідності до ст. 653 ЦК України у разі зміни договору у судовому порядку, зобов'язання змінюється з моменту набрання рішенням суду про зміну договору законної сили.

Відповідачем позов не оспорений, зміни до договору оренди землі не внесені.

За вказаних обставин вимоги позивача підлягають повному задоволенню з відшкодуванням йому згідно ст. 49 ГПК України за рахунок відповідача судового збору за розгляд позовної вимоги немайнового характеру у розмірі 1073 грн. 00 коп., передбаченому ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" від 08.07.11 № 3674-VІ.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 44, 49, 75, 82, 84, 85, 111 28 ГПК України, суд

в и р і ш и в :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Внести зміни до договору оренди землі від 04.04.06, державна реєстрація від 18.04.06 за № 040640200098, укладеного між Луганською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Реванш-Луганськ", м. Луганськ, кв-л. 50 лєт Октября, б. 24, кв. 34, ідент. код 33351822, доповнивши п. 4 розділу "Об'єкт оренди" договору новим абзацом наступного змісту:

- "На момент укладання цього договору про внесення змін до договору оренди землі розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки складає - 228674 (двісті двадцять вісім тисяч шістсот сімдесят чотири) грн. 53 коп. ";

- викласти п. 8 розділу "Орендна плата" договору у новій редакції: "Річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку із застосуванням до нього договірного коефіцієнту 3";

- доповнити п. 14 розділу "Орендна плата" договору новим абзацом наступного змісту: "На момент укладання цього договору про внесення змін до договору оренди землі розмір річної орендної плати у гривнях, згідно мети використання земельної ділянки складає -6860 (шість тисяч вісімсот шістдесят) грн. 24 коп.";

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Реванш-Луганськ", м. Луганськ, кв-л. 50 лєт Октября, б. 24, кв. 34, ідент. код 33351822 на користь Луганської міської ради, м. Луганськ, вул. Коцюбинського, б. 14, ідент. код 26070794 - 1073 грн. 00 коп. судового збору, видати на виконання наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складене 08.06.12.

Суддя Н.М.Зюбанова

Помічник судді Г.А.Кравцова

Дата ухвалення рішення05.06.2012
Оприлюднено11.06.2012
Номер документу24502121
СудочинствоГосподарське
Сутьвнесення змін до договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —1пд/5014/1029/2012

Рішення від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 17.05.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні