Вирок
від 29.05.2012 по справі 1-430/12
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №1-430/12

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.05.2012 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира в складі:

Головуючого: Іонніков В.М.

При секретарі: Якусевич І.В.

З участю прокурора: Сагадін В.В.

З участю захисника: ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі кримінальну справу про обвинувачення:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки м. Джамбул, Казахстан, громадянки України, росіянки, освіта вища, працюючої фінансовим директором ТОВ «Вікоіл ЛТД», проживаючої в АДРЕСА_1, раніше не судимої, за ст.ст. 15 ч. 2, 190 ч. 4, 358 ч. 3, 358 ч. 4 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

На території м. Києва була створена та в період 2007-2009 років діяла організована злочинна група, метою якої було здійснення злочинної діяльності спрямованої на створення фіктивних підприємств, прикриття власної незаконної діяльності, пособництво в умисному ухиленні від сплати податків та заволодінні чужим майном, шляхом обману, в особливо великих розмірах, внаслідок незаконного відшкодування з державного бюджету податку на додану вартість, підробку документів, використання завідомо підроблених документів, тощо.

До складу злочинної групи постійно входили особи - ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, кримінальна справа щодо яких виділена в окреме провадження та на даний час розглядається Шевченківським р/с м. Києва, які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про його спільне вчинення. Крім того, члени вказаного угрупування були пов'язані між собою родинними зв'язками.

ОСОБА_8, здійснюючи тривалий час підприємницьку діяльність, при цьому являючись засновником ТОВ "ІНПРОМ КУА ТА АПФ", при здійсненні фінансово-господарської діяльності від імені вказаного суб'єкту підприємницької діяльності, отримав інформацію щодо незаконних схем, спрямованих в першу чергу на умисне ухилення від сплати податків шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та, як наслідок, умисному заниженні сум податкових зобов'язань з ПДВ, які підлягають сплаті до держаного бюджету. Суть вказаних незаконних схем полягала в наступному.

Підприємство - «користувач послуг конвертаційного центру» при здійсненні фінансово-господарської діяльності мало можливість за готівкові кошти купувати різноманітні товари (роботи, послуги) у осіб, які не являлись платниками податку на додану вартість. Купуючи таким чином ці товари (роботи, послуги), підприємство не отримувало на них податкових накладних, в результаті чого, у відповідності з вимогами п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), згідно якого не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями, було позбавлене права на отримання кредиту з податку на додану вартість.

При цьому, при подальшій реалізації цих товарів (робіт, послуг) іншим суб'єктам підприємницької діяльності, які являються платниками податку на додану вартість, у підприємства, яке у встановленому законом порядку було зареєстроване як платник ПДВ, у відповідності з вимогами п.п.7.3.1. п.7.3.1. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" № 168\97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), згідно якого датою виникнення податкових зобов'язань з поставки товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку, як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці, а у разі поставки товарів (робіт, послуг) за готівкові грошові кошти - дата їх оприбуткування в касі платника податку, а при відсутності такої - дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку; або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) - дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку, виникали податкові зобов'язання з податку на додану вартість, які необхідно було нараховувати та сплачувати до державного бюджету, та які службові особи підприємства не мали наміру сплачувати.

Розуміючи незаконність своїх дій та бажаючи настання їх наслідків, у вигляді несплати до державного бюджету податку на додану вартість, з метою уникнути покарання за вчинення злочинних дій, ОСОБА_3, застосовує злочинну схему, суть якої полягає в тому, що зобов'язання по сплаті до державного бюджету податку на додану вартість перекладаються спочатку на підприємства «транзити», створені для прикриття незаконної діяльності, на банківські рахунки яких надходять кошти від підприємств покупців за реалізовані товари (роботи, послуги), а в подальшому на фіктивні підприємства зареєстровані на підставних осіб, які придбано для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, підроблюються документи (прибуткові та податкові накладні, договори, акти приймання здачі виконаних робіт) про неіснуючі факти купівлі товарів (робіт, послуг) у підприємств «транзитів», які у свою чергу начебто закуповують ці товари (роботи, послуги) у підприємств з ознаками фіктивності, а підприємство користувач послуг конвертаційного центру отримує право на податковий кредит з податку на додану вартість.

Таким чином, зобов'язання по сплаті до державного бюджету податку на додану вартість перекладались на підприємства з ознаками фіктивності, які до органів державної податкової служби не звітувались та не сплачували до державного бюджету податок на додану вартість, про що ОСОБА_8 було достовірно відомо.

За таких обставин, фінансовим результатом використання даної злочинної схеми є несплата податку на додану вартість при здійсненні фінансово-господарської діяльності з продажу товарів (робіт, послуг), що в свою чергу призводить до фактичного ненадходження до державних бюджетів коштів в особливо великих розмірах.

В період часу до 21 лютого 2007 року ОСОБА_9, усвідомивши фінансовий зиск від незаконної діяльності розробленої ним злочинної схеми, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх злочинних дій, передбачаючи та бажаючи їх настання, з метою необґрунтованого завищення податкового кредиту з податку на додану вартість при здійсненні фінансово-господарської діяльності по придбанню товарів (робіт, послуг) в бухгалтерському та податковому обліках, бажаючи розширення обсягів такої злочинної діяльності та розуміючи, що самостійно він не може забезпечити її розширення, прийняв рішення про створення організованої злочинної групи, тобто внутрішньо стійкого об'єднання трьох і більше осіб, яке було попередньо утворене з метою вчинення ряду злочинів, для чого намітив мету її діяльності:

шахрайство;

незаконне заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем;

умисне ухилення від сплати податків в великих розмірах;

умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах;

фіктивне підприємництво;

підроблення документів;

використання підроблених документів;

службове підроблення.

Реалізуючи свій замисел на створення організованої злочинної групи, ОСОБА_8 зрозумівши, що є всі можливості для досягнення злочинної мети, спрямованої перш за все на умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, в період часу до 21 лютого 2007 року, перебуваючи у м. Києві у невстановленому досудовим слідством місті та невстановлений досудовим слідством спосіб, залучив до складу групи ОСОБА_4, ОСОБА_7, ОСОБА_5 та ОСОБА_6, яких повністю ознайомив зі своїми злочинними намірами, метою створення організованої злочинної групи, цілями і задачами, які ставились перед кожним з учасників ОЗГ зокрема, та всією групою в цілому.

При цьому кожен з учасників організованої злочинної групи усвідомлював суспільно-небезпечний характер своїх злочинних дій, передбачав та бажав настання їх наслідків, які в кінцевому результаті призводили до фактичного ненадходження до державного бюджету податку на додану вартість та погодився на виконання покладених на них злочинних обов'язків.

ОСОБА_8 виступив організатором організованої злочинної групи і в його обов'язки входило:

- підбір учасників та загальне керівництво організованою злочинною групою (в тому числі надання вказівок);

- планування злочинної діяльності організованої злочинної групи;

- безпосередня підготовка вчинених організованою злочинною групою злочинів;

- погодження рішень на проведення певних фінансових операцій по перерахуванню коштів між суб'єктами господарювання, у т.ч. з використанням рахунків підконтрольних фіктивних підприємств;

- організація та загальне керівництво при створенні або придбанні суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності;

- організація зняття з поточних рахунків створених або придбаних з метою прикриття незаконної діяльності суб'єктів підприємницької діяльності готівкових коштів, які в подальшому використовувались для придбання товарів (робіт, послуг) без належних на те документів, які дають право на отримання податкового кредиту з податку на додану вартість;

- організація придбання за готівкові кошти товарів (робіт, послуг) без належних на те документів, які дають право на отримання податкового кредиту з податку на додану вартість;

- організація та загальне керівництво при підробленні документів на придбання таких товарів (робіт, послуг), які дають право на отримання податкового кредиту з ПДВ, а також підписання завідомо неправдивих документів, які надають право на незаконне формування податкового кредиту з податку на додану вартість.

В обов'язки ОСОБА_4, як виконавця, входило:

- підбір нових учасників злочинної групи, з відома ОСОБА_8;

- надання допомоги ОСОБА_8 при створенні або придбанні суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності;

- забезпечення своєчасного та безперебійного руху коштів по рахунками підконтрольних фіктивних підприємств через систему віддаленого доступу типу „клієнт-банк", відкритих в приміщенні ФКД ВАТ „Інпромбанк", ВАТ КБ „Володимирський";

- у разі відсутності ОСОБА_8 здійснення з його відома загального керівництва діяльністю організованої злочинної групи;

- надання допомоги ОСОБА_8 при організації підроблення документів на придбання товарів (робіт, послуг), які дають право на отримання податкового кредиту з ПДВ;

- підтримання зв'язку з ОСОБА_6 та ОСОБА_5

- прийняття безпосередньої участі, спільно з ОСОБА_10, ОСОБА_4, в обговоренні та розробленню планів спільних дій по досягненню злочинного результату.

В обов'язки ОСОБА_5, як виконавця, входило:

- підбір нових учасників злочинної групи, з відома ОСОБА_8;

- надання допомоги ОСОБА_8 при створенні або придбанні суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності;

- забезпечення складання необхідних первинних бухгалтерських та інших документів, для створення видимості начеб-то проведених господарських операцій;

- підписання необхідних первинних бухгалтерських та інших документів, для створення видимості начеб-то проведених господарських операцій(які фактично не проводились), від імені директорів підконтрольних фіктивних підприємств

- прийняття безпосередньої участі, спільно з ОСОБА_10, ОСОБА_4, в обговоренні та розробленню планів спільних дій по досягненню злочинного результату.

В обов'язки ОСОБА_7, як виконавця, входило:

- надання допомоги ОСОБА_8 при створенні або придбанні суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності;

- через касу ФКД ВАТ „Інпромбанк" одержання коштів, які попередньо були „конвертовані", тобто переведені з безготівкової форми у готівку

- видача коштів представникам підприємств, які користувались „послугами з конвертації" та мінімізації податкових зобов'язань;

- прийняття безпосередньої участі, спільно з ОСОБА_10, ОСОБА_4, в обговоренні та розробленню планів спільних дій по досягненню злочинного результату.

В обов'язки ОСОБА_6, як виконавця, входило:

- забезпечення складання податкової звітності від імені керівників підконтрольних фіктивних підприємств, які були задіяні у незаконній діяльності організованої злочинної групи;

- забезпечення своєчасної подачі податкової звітності від імені підконтрольних фіктивних підприємств до податкових органів за місцем реєстрації;

- при виникненні «проблемних» питань в органах державної податкової служби у підконтрольних учасникам організованої злочинної групи підприємств забезпечення їх вирішення на користь вказаних підприємств;

- прийняття безпосередньої участі, спільно з ОСОБА_10, ОСОБА_4, в обговоренні та розробленню планів спільних дій по досягненню злочинного результату.

Отримані при цьому доходи від злочинної діяльності розподілялися між учасниками групи в залежності від виконуваних ними ролей.

Для реалізації розробленого злочинного плану учасникам організованої злочинної групи у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6 необхідно було придбати та створити ряд суб'єктів фінансово-господарської діяльності, для подальшого використання їх документів, печаток та банківських рахунків, з метою прикриття незаконної діяльності, спрямованої на пособництво в умисному ухиленні від сплати податків, пособництві в незаконному заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, а також надання своїй незаконній діяльності вигляду законної та подальшого уникнення кримінальної відповідальності.

Усвідомивши, що є можливість щодо підготовки до реалізації розробленого злочинного плану, спрямованого на пособництво в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах шляхом незаконного створення податкового кредиту, фіктивне підприємництво, підроблення документів, використання підроблених документів та службове підроблення, учасники організованої злочинної групи у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6 організували проведення в органах державної влади реєстрації ряду суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, а також придбали з метою прикриття незаконної діяльності ряд раніше створених суб'єктів підприємницької діяльності, які було створено засновниками без мети здійснення господарської діяльності за грошову винагороду, або на втрачені паспорти громадян України.

В подальшому ОСОБА_5 діючи умисно, протиправно, у складі створеної ОСОБА_8 організованої злочинної групи, реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на фіктивне підприємництво, тобто придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно, не маючи наміру займатись господарською діяльністю, на початку 2007 року, перебуваючи в м. Києві, виконуючи свою роль у діяльності ОЗГ, вступив у злочинну змову з ОСОБА_11, який не був залучений до складу ОЗГ, запропонувавши при цьому перереєструвати на його ім'я Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "Афіна" (далі ТОВ "Компанія "Афіна").

ОСОБА_11, не відаючи про існування організованої злочинної групи, погодився на пропозицію ОСОБА_5 щодо придбання суб'єкту підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності.

21 лютого 2007 року ОСОБА_11, діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з учасниками ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, виконуючи покладені на нього обов'язки разом з учасником ОЗГ ОСОБА_7 прибули до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу, де в їх присутності особа, яку ОСОБА_7 представив, як засновника ТОВ "Компанія "Афіна" ОСОБА_12, склала офіційну заяву про передачу прав власності на товариство до ОСОБА_11, яку було нотаріально посвідчено та передано ОСОБА_11.

Цього ж дня ОСОБА_11, діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з учасниками ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, переслідуючи мету на придбання суб'єкту підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, виконуючи покладені на нього обов'язки разом з учасником ОЗГ ОСОБА_7 подали до Солом'янської у м. Києві РДА реєстраційну картку форми № 3 на внесення змін до реєстраційних документів юридичної особи про зміну засновника, статут ТОВ "Компанія "Афіна" затверджений протоколом зборів засновників від 21.02.2007 року.

На підставі наданих документів ОСОБА_11 документів 21.02.2007 року було внесено відповідні зміни до Єдиного Державного реєстру та видано свідоцтво про державну реєстрацію.

Внаслідок вчинення таких дій ОСОБА_11, діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з учасниками ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, спрямованою на фіктивне підприємництво, тобто придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, 21.02.2007 року придбали суб'єкт підприємницької діяльності - ТОВ "Компанія "Афіна" з метою прикриття незаконної діяльності, а учасники ОЗГ набули практичної можливості керувати його діяльністю і впливати на прийняття рішень його директором.

Окрім того, ОСОБА_8, діючи умисно, протиправно, у складі створеної ним організованої злочинної групи, реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на фіктивне підприємництво, тобто придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно, не маючи наміру займатись господарською діяльністю, на початку 2007 року, перебуваючи в м. Києві, виконуючи свою роль у діяльності ОЗГ, вступив у злочинну змову з ОСОБА_13, який не був залучений до складу ОЗГ, запропонувавши при цьому зареєструвати на його ім'я Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "Терра ПП Плюс " (далі ТОВ "Компанія "Терра ПП Плюс").

ОСОБА_13, не відаючи про існування організованої злочинної групи, погодився на пропозицію ОСОБА_8 щодо створення суб'єкту підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності.

22 лютого 2007 року ОСОБА_13, діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з учасниками ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, виконуючи покладені на нього обов'язки подав до Шевченківської у м. Києві РДА форму № 1 на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, статут ТОВ "Компанія "Терра ПП Плюс" затверджений протоколом зборів засновників товариства від 22.02.2007 року. На підставі наданих документів 22.02.2007 року ТОВ "Компанія "Терра ПП Плюс" було зареєстроване у відділі держаних реєстраторів Шевченківської у м. Києві РДА за № 13061020000000626, товариству присвоєно ідентифікаційний код 34965177 суб'єкта підприємницької діяльності в Єдиному Державному реєстрі та видано свідоцтво про державну реєстрацію. Внаслідок вчинення таких дій ОСОБА_13, діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з учасниками ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, спрямованою на фіктивне підприємництво, тобто створення суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, 22.02.2007 року створили суб'єкт підприємницької діяльності - ТОВ "Компанія "Терра ПП Плюс" з метою прикриття незаконної діяльності, а учасники ОЗГ набули практичної можливості керувати його діяльністю і впливати на прийняття рішень його директором.

Разом з цим, ОСОБА_5, діючи умисно, протиправно, у складі створеної ОСОБА_8 організованої злочинної групи, реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на фіктивне підприємництво, тобто придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно, не маючи наміру займатись господарською діяльністю, на початку 2007 року, перебуваючи в м. Києві, виконуючи свою роль у діяльності ОЗГ, вступив у злочинну змову з ОСОБА_14, який не був залучений до складу ОЗГ, запропонувавши при цьому зареєструвати на його ім'я Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Базис торг" (далі ТОВ "ТД "Базис торг").

ОСОБА_14, не відаючи про існування організованої злочинної групи, погодився на пропозицію ОСОБА_8 щодо створення суб'єкту підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності.

22 лютого 2007 року ОСОБА_14, діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з учасниками ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, виконуючи покладені на нього обов'язки подав до Шевченківської у м. Києві РДА форму № 1 на проведення державної реєстрації юридичної особи статут ТОВ "ТД "Базис торг" затверджений протоколом зборів засновників товариства від 22.02.2007 року., утвореної шляхом заснування нової юридичної особи,

На підставі наданих документів 22.02.2007 року "ТД "Базис торг" було зареєстроване у відділі держаних реєстраторів Шевченківської у м. Києві РДА, товариству присвоєно ідентифікаційний код 34965177 суб'єкта підприємницької діяльності в Єдиному Державному реєстрі та видано свідоцтво про державну реєстрацію.

Внаслідок вчинення таких дій ОСОБА_14, діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з учасниками ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, спрямованою на фіктивне підприємництво, тобто створення суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, 22.02.2007 року створили суб'єкт підприємницької діяльності - ТОВ "Компанія "Терра ПП Плюс" з метою прикриття незаконної діяльності, а учасники ОЗГ набули практичної можливості керувати його діяльністю і впливати на прийняття рішень його директором.

Разом з цим, ОСОБА_5, діючи умисно, протиправно, у складі створеної ОСОБА_8 організованої злочинної групи, реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на фіктивне підприємництво, тобто придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно, не маючи наміру займатись господарською діяльністю, в листопаді 2008 року, перебуваючи в м. Києві, виконуючи свою роль у діяльності ОЗГ, вступив у злочинну змову з ОСОБА_15, який не був залучений до складу ОЗГ, запропонувавши при цьому придбати на його ім'я Товариство з обмеженою відповідальністю "Гефест-Буд" (далі ТОВ "Гефест-Буд").

ОСОБА_15, не відаючи про існування організованої злочинної групи, погодився на пропозицію ОСОБА_8 щодо придбання суб'єкту підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності.

9 грудня 2007 року ОСОБА_15, діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з учасниками ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, виконуючи покладені на нього обов'язки подав до Солом`янської у м. Києві РДА статут ТОВ "ТД "Базис торг" затверджений протоколом зборів засновників товариства від 04.12.2008 року.

На підставі наданих документів 09.12.2008 року ОСОБА_15 документів було внесено відповідні зміни до Єдиного Державного реєстру та видано свідоцтво про державну реєстрацію.

Внаслідок вчинення таких дій ОСОБА_15, діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з учасниками ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, спрямованою на фіктивне підприємництво, тобто придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, 09.12.2008 року придбали суб'єкт підприємницької діяльності - ТОВ "Гефест-Буд" з метою прикриття незаконної діяльності, а учасники ОЗГ набули практичної можливості керувати його діяльністю і впливати на прийняття рішень його директором.

Окрім того, в період часу до 21.02.2007 року учасники ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, діючи умисно, протиправно, по заздалегідь узгодженому злочинному плану і відведеним ролям, переслідуючи мету, спрямовану на фіктивне підприємництво, тобто придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, за невстановлених досудовим слідством обставин, перебуваючи у м. Києві, придбали суб'єкт підприємницької діяльності - ТОВ "Протрейд - ПТ", код ЄДР 33829864, з метою прикриття незаконної діяльності, яке засновник товариства ОСОБА_16 створив 28 жовтня 2005 року за грошову винагороду.

При цьому, учасники ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, діючи умисно, протиправно, відповідно до розробленої злочинної схеми, придбавши суб'єкт підприємницької діяльності - ТОВ "Протрейд - ПТ" з метою прикриття незаконної діяльності набули практичної можливості керувати його діяльністю, отримали у власне розпорядження печатку товариства, що в свою чергу надало їм можливість приймати рішення від імені його службових осіб.

Окрім того, в період часу до 21.02.2007 року учасники ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, діючи умисно, протиправно, по заздалегідь узгодженому злочинному плану і відведеним ролям, переслідуючи мету, спрямовану на фіктивне підприємництво, тобто придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, за невстановлених досудовим слідством обставин, перебуваючи у м. Києві, придбали суб'єкт підприємницької діяльності - ТОВ "Компанія "Інвест - СБК", код ЄДР 33829162, з метою прикриття незаконної діяльності, яке було зареєстроване 14 жовтня 2005 року на втрачений паспорт громадянина України, виданий на ім'я ОСОБА_17.

При цьому, учасники ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, діючи умисно, протиправно, відповідно до розробленої злочинної схеми, придбавши суб'єкт підприємницької діяльності - ТОВ "Компанія "Інвест - СБК" з метою прикриття незаконної діяльності набули практичної можливості керувати його діяльністю, отримали у власне розпорядження печатку товариства, що в свою чергу надало їм можливість приймати рішення від імені його службових осіб.

Окрім того, в період часу до 21 лютого 2007 року учасники ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, діючи умисно, протиправно, по заздалегідь узгодженому злочинному плану і відведеним ролям, переслідуючи мету, спрямовану на фіктивне підприємництво, тобто придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, за невстановлених досудовим слідством обставин, перебуваючи у м. Києві, придбали суб'єкт підприємницької діяльності - ТОВ "Леголенд Білдінг", код ЄДРПОУ 35913601, з метою прикриття незаконної діяльності, яке було зареєстроване 05 червня 2008 року ОСОБА_18 за грошову винагороду, без наміру здійснення підприємницької діяльності.

При цьому, учасники ОЗГ у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, діючи умисно, протиправно, відповідно до розробленої злочинної схеми, придбавши суб'єкт підприємницької діяльності - ТОВ "Леголенд Білдінг" з метою прикриття незаконної діяльності набули практичної можливості керувати його діяльністю, отримали у власне розпорядження печатку товариства, що в свою чергу надало їм можливість приймати рішення від імені його службових осіб.

Таким чином, внаслідок вчинення таких дій, учасники організованої злочинної групи у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6, діючи умисно, створили передумови для подальшої злочинної діяльності організованої злочинної групи після чого розпочали пошук службових осіб суб'єктів підприємницької діяльності, які мали намір на вчинення умисних злочинів у сфері господарської діяльності, з якими вступали у злочинну змову, спрямовану на пособництво у вчиненні ними злочинів, прикриття такої незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, використовуючи при цьому підконтрольні їм суб'єкти підприємницької діяльності, створені або придбані для прикриття незаконної діяльності, а саме: ТОВ "ТД "Базис торг" , код ЄДР 34964964; ТОВ "Компанія "Терра ПП Плюс", код ЄДР 34965177; ТОВ "Компанія "Афіна", код ЄДР 34662144; ТОВ "Гефест - буд", код ЄДР 31058883; ТОВ "Протрейд - ПТ", код ЄДР 33829864; ТОВ "Компанія "Інвест - СБК", код ЄДР 33829162; ТОВ "Леголенд Білдінг", код ЄДР 35913601.

У подальшому, в період часу з 01.01.2007 року по 29.07.2009 року, учасники організованої злочинної групи у складі ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_7 та ОСОБА_6, діючи умисно, протиправно, здійснювали незаконну діяльність, яка полягала у наданні засобів та знарядь вчинення злочину, зокрема номерів банківських рахунків підконтрольних учасникам організованої групи підприємств, які ними було створено або придбано з метою прикриття незаконної діяльності, на які у подальшому перераховувались грошові кошти, як оплата по неіснуючим фінансово-господарським взаємовідносинам, а також документів, якими документально оформлювались факти здійснення фінансово-господарських операцій, що не відбувались, тобто були безтоварними та спрямованими на незаконне формування податкового кредиту з податку на додану вартість.

В період 28-30 жовтня 2008 року жителька м. Києва ОСОБА_2, яка не входила до складу організованої злочинної групи, діючи умисно, протиправно, перебуваючи у м. Києві, фактично здійснюючи фінансово-господарську діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю „Інтерсейс"(далі ТОВ „Інтерсейс") код ЄДР 34486046, тобто виконуючи адміністративно-господарські та організаційно-розпорядчі функції, вступила в попередню змову з учасниками організованої злочинної групи у складі ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7, спрямовану на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме бюджетними коштами у сумі 1 038 766 грн., що становить особливо великі розміри, вчиненими за попередньою змовою групою осіб, шляхом безпідставного заявлення до відшкодування податку на додану вартість підприємством, підроблення документів, вчинене за попередньою змовою групою осіб та використання завідомо підроблених документів.

При цьому членам ОЗГ ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_7, ОСОБА_6, а також ОСОБА_2, було достовірно відомо положення абзацу „А" п.п. 7.7.2. п.7.2 ст. 7 Закону України №168/97-ВР від 3 квітня 1997 року „Про податок на додану вартість" (із змінами та доповненнями), згідно з яким, бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від'ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів (послуг) у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів (послуг).

В зв'язку з чим, ОСОБА_2, з метою створення штучних умов виконання вказаної норми Закону, було розроблено злочинний план-схему.

Вказана схема була передана за допомогою електронної пошти учасникам угрупування ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які в подальшому довели її до відома членів організованої злочинної групи ОСОБА_5 та ОСОБА_7.

Суть злочинної план-схеми полягає у формуванні від'ємного значення по податку на додану вартість за рахунок відображення у бухгалтерському обліку підприємства ТОВ „Інтерсейс" операцій по придбанню частини приміщення будівлі у підконтрольного задіяного у злочинній схемі підприємства ВАТ „НТЦ „Сузір'я" та долот бурових у підконтрольного учасникам ОЗГ підприємства ТОВ "Компанія "Терра ПП Плюс".

Однак, оскільки у підприємства ТОВ „Інтерсейс" відсутні будь-які кошти, які можливо було б використати для проведення оплати вартості частини приміщення будівлі та долот бурових, що є основною вимогою Закону для заявлення до відшкодування ПДВ, на членів угрупування покладається обов'язок створити штучні умови, за яких на рахунок ТОВ „Інтерсейс" повинні надійти кошти.

При цьому, учасники організованої злочинної групи ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_7, ОСОБА_6, перебуваючи у попередній змові з ОСОБА_2, з метою створення штучної видимості проведення розрахунків, здійснюють „прогонку" коштів по рахункам підконтрольних їм підприємств, що будуть задіяні в схемі, тобто перерахування однієї і тієї ж суми коштів протягом одного банківського дня, за начебто придбані товари.

Окрім того, з метою штучного створення від'ємного значення по податку на додану вартість у підприємства ТОВ „Інтерсейс", ОСОБА_2 діючи за попередньою змовою з учасниками організованої злочинної групи ОСОБА_8, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_7, та ОСОБА_6, документально створюють видимість придбання підприємством ТОВ „Інтерсейс" долот бурових у підконтрольного учасникам ОЗГ підприємства, розрахунки з яким здійснюються за допомогою векселів.

Злочинним економічним результатом вказаних дій є безпідставне формування права у підприємства ТОВ „Інтерсейс" на відшкодування з державного бюджету податку на додану вартість, а таким чином - заволодіння бюджетними коштами.

Після обговорення учасниками організованої злочинної групи вказаної схеми між собою за допомогою засобів мобільного зв'язку, а також обговорення деяких деталей схеми з ОСОБА_2, ОСОБА_3, як організатор організованої злочинної групи, погодився на її реалізацію, а також дав відповідні вказівки членам угрупування на реалізацію схеми.

Так, протягом 29 жовтня 2008 року ОСОБА_5, виконуючи свою роль у спільному плані погодженому та обговореному учасниками ОЗГ, повідомив ОСОБА_2, що в розробленій схемі будуть використані реквізити фіктивних підприємств ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг" та ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс", які було ними створено та придбано, за вищеописаних обставин, з метою прикриття незаконної діяльності.

В подальшому, протягом 30 жовтня 2008 року, ОСОБА_2, виконуючи свою роль у спільному плані, який був направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме - державними коштами (податком на додану вартість), скориставшись недбалим відношенням до своїх службових обов'язків директором ВАТ „НТЦ „Сузір'я" ОСОБА_19 (кримінальна справа відносно якого виділена в окреме провадження у зв'язку із хворобою останнього) та директором ТОВ „Інтерсейс" ОСОБА_20 (кримінальна справа відносно якого направлена до суду), достовірно знаючи про те, що фактично жодних фінансово-господарських взаємовідносин між ТОВ „Інтерсейс" та ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс", ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг" та ТОВ „Інтерсейс", а також ВАТ „НТЦ „Сузір'я" та ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" не здійснювалось, з метою прикриття своєї злочинної діяльності та надання їй вигляду законної, перебуваючи у м. Києві, за невстановлених досудовим слідством обставин, виготовила документи, до яких внесла завідомо неправдиву інформацію, про купівлю-продаж товару - долот бурових та біогазового обладнання:

- договір поставки №ТЕР-ИС 01/29-01 від 01.10.08, Додаток №1 до договору поставки №ТЕР-ИС 01/29-01 від 01.10.08 Специфікація №1, видаткову накладну №РН-000035 від 03.10.08, податкову накладну № 274 від 03.10.08, якими документально оформлювалось начеб то придбання ТОВ „Інтерсейс" у ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" долот бурових на загальну суму 6 млн. 163 тис. 909 грн. 68 коп., в т.ч. ПДВ в сумі 1 млн. 27 тис. 318 грн. 28 коп.;

- договір поставки №ИН-БТ 29/10-1 від 29.10.08, Додаток №1 до договору поставки №ИН-БТ 29/10-1 від 29.10.08 Специфікація №1, видаткову накладну №РН-000001 від 30.10.08, податкову накладну №14 від 30.10.08, якими документально оформлювалось начеб то придбання ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг" у ТОВ „Інтерсейс" долот бурових на загальну суму 6 млн. 234 тис. грн., в т.ч. ПДВ в сумі 1 млн. 39 тис. грн.;

- договір купівлі-продажу № СУ-Тер 10/29-1 від 27.10.08, податкову накладну № 261 від 27.10.2008 року, якими документально оформлювались начеб то придбання підприємством ВАТ „НТЦ „Сузір'я" у ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" біогазового обладнання загальною вартістю 6 млн. 234 тис. грн., в т.ч. ПДВ в сумі 1 млн. 039 тис. грн..

При цьому ОСОБА_20Л, являючись службовою особою ТОВ «Інтерсейс», недбало відносився до виконання своїх службових обов'язків, через несумлінне ставлення до них, внаслідок чого, достовірно знаючи про те, що очолюване ним товариство жодних операцій з купівлі та продажу долот бурових не проводило і дані операції мають безтоварний характер, на прохання ОСОБА_2 підписав документи, до яких внесено завідомо неправдиві дані про неіснуючі фінансово-господарські взаємовідносини:

- договір поставки №ТЕР-ИС 01/29-01 від 01.10.2008 року, Додаток №1 до договору поставки №ТЕР-ИС 01/29-01 від 01.10.2008 Специфікація №1, якими документально оформлювалось начеб то придбання ТОВ „Інтерсейс" у ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" долот бурових на загальну суму 6 млн. 163 тис. 909 грн. 68 коп., в т.ч. ПДВ в сумі 1 млн. 27 тис. 318 грн. 28 коп.;

- договір поставки №ИН-БТ 29/10-1 від 29.10.2008, Додаток №1 до договору поставки №ИН-БТ 29/10-1 від 29.10.08 Специфікація №1, видаткову накладну №РН-000001 від 30.10.08, податкову накладну № 14 від 30.10.08, якими документально оформлювалось начеб то реалізацію ТОВ „Інтерсейс" для ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг" долот бурових на загальну суму 6 млн. 234 тис. грн., в т.ч. ПДВ в сумі 1 млн. 39 тис. грн..

Поряд з цим, ОСОБА_19, являючись службовою особою ВАТ „НТЦ „Сузір'я", недбало відносився до виконання своїх службових обов'язків, через несумлінне ставлення до них, внаслідок чого, достовірно знаючи про те, що очолюване ним товариство жодних операцій з купівлі біогазового обладнання не проводило і дана операція має безтоварний характер, на прохання ОСОБА_2 підписав документи, до яких внесено завідомо неправдиві дані про неіснуючі фінансово-господарські взаємовідносини:

- договір купівлі-продажу № СУ-Тер 10/29-1 від 27.10.08, яким документально оформлювалось начеб то придбання підприємством ВАТ „НТЦ „Сузір'я" у ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" біогазового обладнання загальною вартістю 6 млн. 234 тис. грн., в т.ч. ПДВ в сумі 1 млн. 039 тис. грн..

Після документального оформлення вищевказаних завідомо підроблених документів ОСОБА_2 повідомила про це ОСОБА_5, а також передала останньому для організації підписання документи що стосуються документарного оформлення безтоварних операцій між ТОВ „Інтерсейс" та ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг".

Крім того, ОСОБА_2 передала директору фіктивного ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" ОСОБА_13Ш.(кримінальна справа щодо якого направлена до суду), для підписання, документи по документальному оформленню безтоварних операцій між ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" та ТОВ „Інтерсейс", а також між його підприємством та ВАТ „НТЦ „Сузір'я".

В свою чергу, ОСОБА_13, отримавши вказівку від ОСОБА_4 та ОСОБА_21, після одержання від ОСОБА_2 документів підписав їх, а другі примірники повернув ОСОБА_2.

ОСОБА_5, після одержання від ОСОБА_2 документів, виконуючи свою роль, яка полягала у забезпеченні контролю за своєчасністю підписання необхідних документів директором ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг", дав вказівку ОСОБА_14 підписати їх.

Після підписання документів директором ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг" ОСОБА_14, ОСОБА_5, продовжуючи виконувати свою роль спрямовану на реалізацію спільної схеми, яка направлена на заволодіння підприємством ТОВ „Інтерсейс", від імені службових осіб якого діяла ОСОБА_2, державними коштами - податком на додану вартість, шляхом обману тобто штучного створення у останнього права на відшкодування вказаного податку, підписані ОСОБА_14 документи передав ОСОБА_2.

Крім того, ОСОБА_2, виконуючи обумовлену з членами угрупування ОСОБА_3 та ОСОБА_4 роль, а також виконуючи їх вимогу, яка обов'язково необхідна для досягнення злочинної мети, організувала відкриття в ФКД ВАТ „Інпромбанк" розрахункових рахунків підприємств ТОВ „Інтерсейс" та ВАТ „НТЦ „Сузір'я".

При цьому ОСОБА_7, виконуючи свою роль, як учасник ОЗГ, в період 29-30 жовтня 2008 року в телефонному режимі контролював відкриття рахунків ТОВ „Інтерсейс" та ВАТ „НТЦ „Сузір'я" в приміщенні ФКД ВАТ „Інпромбанк".

Про відкриття рахунків ТОВ „Інтерсейс" та ВАТ „НТЦ „Сузір'я" в ФКД ВАТ „Інпромбанк" 30 жовтня 2008 року ОСОБА_7 повідомив ОСОБА_4.

Крім того, після відкриття в приміщенні ФКД ВАТ „Інпромбанк" рахунків підприємствами ТОВ „Інтерсейс" та ВАТ „НТЦ „Сузір'я", ОСОБА_2 передала члену угрупування ОСОБА_4 платіжні доручення, якими підтверджувалось перерахування коштів з рахунку ТОВ „Інтерсейс" на рахунок ВАТ „НТЦ „Сузір'я", та з рахунку останнього на рахунок ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс".

Після одержання від ОСОБА_2 платіжних доручень, 30 жовтня 2008 року ОСОБА_4 передав їх до банку.

У подальшому, після створення штучних умов для перерахування коштів по рахункам підприємств, задіяних в схемі штучного створення видимості проведення оплати за начеб-то поставлені товари, ОСОБА_4, виконуючи свою роль, як учасник ОЗГ, маючи ключі до віддаленого доступу керування рахунками типу „клієнт-банк" по підприємствам, які підконтрольні членам угрупування ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг", ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс", ТОВ „Легаленд Білдінг", знаходячись в приміщенні офісу № 300 по вул. Братській, 8 в м. Києві, 30 жовтня 2008 року здійснив „прогонку коштів", тобто перерахування однієї і тієї ж суми коштів по замкнутому колу, а саме: ТОВ „Легаленд Білдінг" - ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг" - ТОВ „Інтерсейс" - ВАТ „НТЦ „Сузір'я" - ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" - ТОВ „Легаленд Білдінг".

В результаті вказаної фінансової операції була штучно створена видимість проведення оплати між вказаними підприємствами по безтоварним операціям з купівлі-продажу долот бурових та біогазового обладнання, а також штучно створена видимість начеб то фактичної оплати підприємством ТОВ „Інтерсейс" підприємству ВАТ „НТЦ „Сузір'я" коштів в сумі 6 млн. 234 тис. грн., в т.ч. ПДВ в сумі 1 млн. 39 тис. грн. за придбання приміщення, відповідно до договору б/н від 30.10.08, та штучно створена видимість розрахунку векселями, підприємством ТОВ „Інтерсейс" підприємству ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" на загальну суму 6 163 909 грн., в т.ч. ПДВ в сумі 1 027 318 грн., начебто за придбання долот бурових.

ОСОБА_2, продовжуючи свою злочинну діяльність, надала документи, по вищевказаним незаконним фінансовим операціям, бухгалтеру ТОВ „Інтерсейс" ОСОБА_22, яка не була обізнаною про злочинні наміри ОСОБА_2, для проведення по бухгалтерському та податковому обліках підприємства. В свою чергу ОСОБА_22, не будучи обізнаною щодо злочинних намірів ОСОБА_2, виконуючи свої прямі обв'язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства ТОВ „Інтерсейс", провела по бухгалтерського та податкового обліку підприємства операції з придбання приміщення у підприємства ВАТ „НТЦ „Сузір'я" та з придбання долот бурових у підприємства ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс". Як наслідок, відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства таких незаконних операції у підприємства ТОВ „Інтерсейс" виникає від'ємне значення по ПДВ, яке відповідно до законодавства України підлягає бюджетному відшкодуванню, за умови проведення законних фінансово-господарських взаємовідносин.

У подальшому, в квітні 2009 року ОСОБА_2, продовжуючи реалізацію спільної злочинної схеми, знаючи про існування незаконно сформованого від'ємного значення по ПДВ у підприємства ТОВ „Інтерсейс", надала вказівку ОСОБА_22, яка не була обізнаною про злочинні наміри ОСОБА_2, скласти декларацію по ПДВ підприємства ТОВ „Інтерсейс", в якій заявити до відшкодування з державного бюджету суму від'ємного значення по ПДВ, яка була незаконно сформована при вищеописаних обставинах. В свою чергу ОСОБА_22, не будучи обізнаною щодо злочинних намірів ОСОБА_2, виконуючи свої прямі обв'язки по веденню бухгалтерського та податкового обліку підприємства ТОВ „Інтерсейс", в термін до 20 квітня 2009 року, знаходячись в приміщенні офісу, за адресою: м. Київ, Кудрявський узвіз, 7, заповнила декларацію по ПДВ підприємства ТОВ „Інтерсейс", за березень 2009 року, в якій відобразила заявлення до відшкодування з державного бюджету суму від'ємного значення по ПДВ в сумі 1 038 766 грн., яка була незаконно сформована при вищеописаних обставинах. Таку декларацію ОСОБА_22 передала ОСОБА_2 для перевірки внесених до неї даних, завірення печаткою підприємства та підписання у директора підприємства ОСОБА_23

В свою чергу ОСОБА_23, який не був обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_2, не відаючи про те що ТОВ „Інтерсейс" не придбавало у підприємства ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" біогазового обладнання та маючи можливості цього перевірити, так як не працював на посаді директора в період незаконного формування ОСОБА_2 від'ємного значення по ПДВ, підписав декларацію по ПДВ підприємства ТОВ „Інтерсейс", за березень 2009 року, та додатки до неї, до який було внесено дані щодо заявлення до відшкодування з державного бюджету суми від'ємного значення по ПДВ в сумі 1 038 766 грн., яка була незаконно сформована при вищеописаних обставинах.

Після підписання директором підприємства ОСОБА_23, такої декларації та додатків до неї, ОСОБА_2, маючи доступ до печатки підприємства, скріпила таку декларацію печаткою підприємства на надала її ОСОБА_22 для подання до ДПІ в Шевченківському районі м. Києва.

ОСОБА_22, не будучи обізнаною про злочинні наміри ОСОБА_2, виконуючи свої обов'язки та вказівку самої ОСОБА_2, в термін до 20.04.2009 року, подала вказану декларацію до ДПІ в Шевченківському районі м. Києва та таким чином ОСОБА_2, діючи за попередньою змовою з членами злочинного угрупування ОСОБА_3А, ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_7,. фактично заявила до відшкодування на рахунок ТОВ „Інтерсейс" коштів в сумі 1 038 766 грн., що є особливо великим розміром.

Однак, члени злочинного угруповання ОСОБА_3А, ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_7, які діяли за попередньою змовою з ОСОБА_2, свій злочинний умисел спрямований на заволодіння чужим майном шляхом обману, вчиненими в особливо великих розмірах, довести до кінця не змогли з причин, що не залежали від їх волі, так як під час проведення перевірки з питань правильності визначення сум ПДВ, заявлених ТОВ „Інтерсейс" до відшкодування з бюджету, працівниками ДПІ в Шевченківському районі м. Києва встановлено, що операції носили безтоварний характер, а заявлені до відшкодування з державного бюджету суми визнані безпідставними.

В судовому засіданні підсудна ОСОБА_2 вину свою в пред'явленому їй обвинуваченні визнала повністю та пояснила, що дійсно вона вчинила дії по заволодінню бюджетними коштами на суму 1 038 766 грн. шляхом шахрайства та підробкою документів. Проте з незалежних від неї причин не довела свій злочинний намір до кінця.

Дослідивши матеріали справи, допитавши підсудну, керуючись ст.299 КПК України суд вважає, що вина підсудної ОСОБА_2 доказана та підтверджується наступними доказами по справі:

- протоколом очної ставки проведеної між ОСОБА_2 та ОСОБА_13, який вказав, що з ОСОБА_2 він знайомий, як з куратором таких підприємств як ТОВ „Інтерсейс" та ВАТ „НТЦ „Сузір'я". Взаємовідносин між ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" та ТОВ „Інтерсейс", ВАТ „НТЦ „Сузір'я" фактично не було товар не купувався та не поставлявся. Фактично векселів він ні від кого не отримував та нікому не передавав. Документи для підпису йому надавала ОСОБА_2, такі документи він підписував за вказівкою ОСОБА_3 та ОСОБА_4;

- протоколом очної ставки між ОСОБА_2 і ОСОБА_20, який підтвердив що фактично підприємством ТОВ „Інтерсейс" керувала ОСОБА_2. Операції з підприємствами ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" та ВАТ „НТЦ „Сузір'я" були лише на папері та саме ОСОБА_2 було ініціатором таких операцій;

- протоколом пред'явлення осіб для впізнання від 29 вересня 2009 року, згідно якого ОСОБА_13, серед пред'явлених йому осіб впізнав жінку, яка надавала йому для підписання документи по взаємовідносинам між ТОВ „Інтерсейс" та ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс". Вказана жінка представилась ОСОБА_2;

- протоколом пред'явлення фотознімків для впізнання від 8 жовтня 2009 року, згідно якого ОСОБА_13, серед пред'явлених йому фотознімків осіб впізнав жінку, яка була представником ОСОБА_2 та давала йому для підпису документи. Вказана жінка представилась ОСОБА_24;

- протоколом очної ставки від 29 вересня 2009 року між свідком ОСОБА_2 та ОСОБА_13, в ході якої останній підтвердив свої показання з приводу того, що документи по взаємовідносинам між ТОВ „Інтерсейс" та ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" йому для підпису надала ОСОБА_2 та вказівку щодо підписання таких документів йому раніше надали ОСОБА_3 та ОСОБА_4;

- протоколом очної ставки від 29 вересня 2009 року між свідком ОСОБА_2 та свідком ОСОБА_20, в ході якої останній підтвердив свої показання з приводу того, що документи по взаємовідносинам між ТОВ „Інтерсейс" та ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс", ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг" йому надавала бухгалтер ОСОБА_22, він як директор підписував такі документи, про взаємовідносини між цими підприємствами йому нічого не відомо;

- протоколом виїмки від 30 листопада 2009 року проведеної на підприємстві ТОВ „Інтерсейс", відповідно до якого у керівника підприємства було вилучено документи які підтверджують безтоварні взаємовідносини з фіктивними ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс", ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг";

- документами фінансового-господарської діяльності між ТОВ „Інтерсейс" та з фіктивними ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс", ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг", а саме видаткова накладна на долота бурові від ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс", видаткова накладна на долота бурові від ТОВ „Інтерсейс", акт прийому передачі векселів між ТОВ „Інтерсейс" та ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс", податкова накладна ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс", податкова накладна ТОВ „Інтерсейс";

- протоколом виїмки від 1 жовтня 2009 року проведеної в ДПІ у Шевченківському районі м. Києва, відповідно до якого вилучено акт про результати невиїзної документальної перевірки ТОВ „Інтерсейс" з питань достовірності нарахування суми бюджетного відшкодування ПДВ;

актом № 933/2306/34486046 від 09.06.2009 року, про результати невиїзної документальної перевірки ТОВ „Інтерсейс" з питань достовірності нарахування суми бюджетного відшкодування ПДВ на розрахунковий рахунок у банку за березень 2009 року, відповідно якого підприємством завищено суму бюджетного відшкодування за березень 2009 року на суму 1 038 766 грн.;

- протоколом виїмки від 1 березня 2012 року проведеної у ПАТ «Інпромбанк», по банківським рахункам належним ВАТ „НТЦ „Сузір'я";

- документами вилученими у ПАТ «Інпромбанк», по банківським рахункам належним ВАТ „НТЦ „Сузір'я", відповідно до яких 30.10.2008 року вбачається зарахування коштів в сумі 6 234 000 грн. на рахунок ВАТ „НТЦ „Сузір'я" від підприємства ТОВ „Інтерсейс" за нежиле приміщення та в той же день перерахування вказаної суми на рахунок ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" начебто за біогазові установки;

- протоколом виїмки від 1 березня 2012 року проведеної у ПАТ «Інпромбанк», по банківським рахункам належним ТОВ „Інтерсейс";

- документами вилученими у ПАТ «Інпромбанк», по банківським рахункам належним ТОВ „Інтерсейс", відповідно до яких 30.10.2008 року вбачається зарахування коштів в сумі 6 234 000 грн. на рахунок ТОВ „Інтерсейс" від підприємства ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг" начебто за обладнання та запчастини та в той же день перерахування вказаної суми на рахунок ВАТ „НТЦ „Сузір'я" за частину нежилого приміщення;

- протоколом виїмки від 1 березня 2012 року проведеної у ПАТ «Інпромбанк», по банківським рахункам належним ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг";

- документами вилученими у ПАТ «Інпромбанк», по банківським рахункам належним ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг", відповідно до яких 30.10.2008 року вбачається зарахування коштів в сумі 6 234 000 грн. на рахунок ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг" від підприємства ТОВ „Легаленд Білдінг" начебто за сорбенти та в той же день перерахування вказаної суми на рахунок ТОВ „Інтерсейс" начебто за обладнання та запчастини;

- протоколом виїмки від 1 березня 2012 року проведеної у ПАТ «Інпромбанк», по банківським рахункам належним ТОВ „Легаленд Білдінг";

- документами вилученими у ПАТ «Інпромбанк», по банківським рахункам належним ТОВ „Легаленд Білдінг", відповідно до яких 30.10.2008 року вбачається зарахування коштів в сумі 6 234 000 грн. на рахунок ТОВ „Легаленд Білдінг" від підприємства ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" начебто за біогазові установки та в той же день перерахування вказаної суми на рахунок ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг" начебто за сорбенти;

- протоколом виїмки від 1 березня 2012 року проведеної у ПАТ «Інпромбанк», по банківським рахункам належним ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс";

- документами вилученими у ПАТ «Інпромбанк», по банківським рахункам належним ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс", відповідно до яких 30.10.2008 року вбачається зарахування коштів в сумі 6 234 000 грн. на рахунок ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" від підприємства ВАТ „НТЦ „Сузір'я" начебто за біогазові установки та в той же день перерахування вказаної суми на рахунок ТОВ „Легаленд Білдінг" начебто за біогазові установки;

- податковою декларацією з податку на додану вартість ТОВ „Інтерсейс" за березень 2009 року та додатками до неї, у яких відображено заявлення до відшкодування суми ПДВ в сумі 1 038 766 грн. з державного бюджету, яка була незаконно сформована ОСОБА_2 в жовтні 2008 року;

- документами, що свідчать про начебто поставку підприємством ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" для підприємства ТОВ „Інтерсейс" долот бурових на загальну суму 6 163 909,68 грн., за допомогою яких ОСОБА_2 було незаконно сформовано від'ємне значення по ПДВ в жовтні 2008 року для ТОВ „Інтерсейс", а саме: договір поставки від 01.10.2008 року, специфікація до договору поставки, додаткова угода від 28.04.2009 року, акт прийому передачі векселів від 29.04.209 року, видаткова накладна від 03.10.2008 року, податкова накладна від 03.10.2008 року;

- висновком судово-почеркознавчої експертизи № 1/1384 від 29 грудня 2011 року, відповідно до якого рукописні записи «Сузіря», «Інтерсейс» та інші зображені в схемі по незаконному заявленню суми ПДВ до відшкодування, виконані на сторінках зошита вилученого за місцем проживання ОСОБА_2, виконані ОСОБА_2;

- рапортами оперуповноваженого ГУПМ ДПА України, та витягами з протоколів огляду матеріалів проведення оперативно-технічних заходів, в яких міститься інформація щодо телефонних розмов проведених між учасниками організованої злочинної групи та ОСОБА_2, під час яких вони узгоджують свої спільні дії щодо вчинення злочинів, а саме ОСОБА_2 спілкується з учасником організованої злочинної групи ОСОБА_4 за день до вчинення злочину та обговорюють схему по перерахуванні коштів по рахункам підприємств задіяних в злочинній схемі начебто за придбання товарів, суми таких коштів та зменшення сум сплати податків, а також відсоток винагороди за такі послуги;

- постановою Шевченківського районного суду м. Києва, від 13.12.2010 року, відповідно до якої ОСОБА_20 визнано винним у вчиненні злочинів передбачених ст.ст. 366 ч. 1, 367 ч. 1 КК України по факту службової підробки та службової недбалості при підписанні документів по взаємовідносинам ТОВ „Інтерсейс" з фіктивними підприємствами ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс" та ТОВ „Торговий Дім „Базис Торг", та звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. 4 ст. 6 КПК України;

- вироком Шевченківського районного суду м. Києва, від 15 лютого 2011 року, відповідно до якої ОСОБА_13 було засуджено за вчинення злочину, передбачених ст.ст. 205 ч. 2, 28 ч. 2 КК України, по факту реєстрації фіктивного підприємства ТОВ „Компанія „Терра ПП Плюс", без мети здійснення законної фінансово-господарської діяльності та з метою прикриття злочинної діяльності, вчиненого за попередньою змовою групою осіб;

- листом ТОВ «Оптіма Телеком», відповідно до якого телефонний номер 044-451-48-62, станом на 2008 рік належав ТОВ «Вікойл» та був встановлений за адресою: м. Київ, Кудрявський узвіз, 7. Телефонний номер 044-451-48-62 вказувався в документах при відкритті банківських рахунків в ПАТ «Інпромбанк» для підприємств ВАТ „НТЦ „Сузір'я" та ТОВ „Інтерсейс".

Скоєне ОСОБА_2 суд кваліфікує:

- за ст.ст. 15 ч. 2, 190 ч. 4 КК України, як умисні дії, які виразились в замаху на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайстві), вчиненими в особливо великих розмірах, за попередньою змовою групою осіб;

- за ст.358 ч. 3 КК України, як умисні дії, які виразились у підробленні офіційних документів, які видаються підприємством, яке має право видавати такі документи, і які надають права та звільняють від обов'язків, з метою його подальшого, вчиненими повторно, за попередньою змовою групою осіб;

- за ст.358 ч. 4 КК України, як умисні дії, які виразились у використанні завідомо підроблених документів.

При визначенні виду та міри покарання підсудній ОСОБА_2 суд враховує, що обставинами, які пом'якшують її покарання є щире каяття. Обставин, які обтяжують її покарання по справі не встановлено. Суд також враховує, що вона вчинила умисні злочини, проте раніше не судима і раніше не притягувалась до кримінальної відповідальності, працює, характеризується за місцем роботи та проживання позитивно, злочином не було спричинено значної шкоди, а тому суд, з врахуванням встановлених обставин справи та особи винної, її поведінки на досудовому слідстві та в суді вважає, що їй слід призначити покарання із застосуванням ст.75 КК України.

При призначенні покарання підсудній ОСОБА_2 за 15 ч. 2, 190 ч. 4 КК України суд враховує, що вона щиро розкаялась, раніше не судима і раніше не притягувалась до кримінальної відповідальності, що обставини, які обтяжують її покарання по справі відсутні, що вона працює, характеризується за місцем роботи та проживання позитивно, злочином не було спричинено значної шкоди, а тому суд, з врахуванням встановлених обставин справи та особи винної, її поведінки на досудовому слідстві та в суді вважає, що їй слід призначити покарання із застосуванням ст.69 КК України, без конфіскації майна.

Судові витрати підлягають стягненню з підсудної ОСОБА_2

Керуючись ст.ст. 299, 323, 324 КПК України, суд, -

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_2 визнати винною у скоєнні злочинів, передбачених ст.ст. 15 ч. 2, 190 ч. 4, 358 ч. 3, 358 ч. 4 КК України та призначити їй покарання:

- за ст. ст.ст. 15 ч. 2, 190 ч. 4 КК України із застосуванням ст.69 КК України - 5 років позбавлення волі без конфіскації майна;

- за ст. 358 ч. 3 КК України - 2 роки позбавлення волі;

- за ст. 358 ч.4 КК України - 4 місяці арешту.

За ст.70 КК України остаточно встановити їй покарання, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим - 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

За ст.75 КК України звільнити ОСОБА_2 від відбування призначеного покарання, якщо вона протягом іспитового строку в 2 роки не вчинить нового злочину і виконає покладені на неї обов'язки.

За ст.76 КК України покласти на неї обов'язки:

- періодично з'являтись для реєстрації в кримінально-виконавчу інспекцію;

- повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця

проживання, роботи, навчання.

Міру запобіжного заходу для неї залишити до вступу вироку в законну силу - підписку про невиїзд.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь НДЕКЦ при УМВС України в Житомирській області 450 грн. 24 коп. судових витрат.

Арешт, накладений постановою старшого слідчого з ОВС СУ ПМ ДПА в Житомирській області на все рухоме та нерухоме майно ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 - скасувати.

Речові докази залишити в матеріалах кримінальної справи.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Житомирської області через Богунський районний суд м. Житомира протягом 15 діб з моменту його проголошення.

Головуючий В.М. Іонніков

СУДДЯ: В. М. Іонніков

Дата ухвалення рішення29.05.2012
Оприлюднено14.06.2012
Номер документу24506260
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-430/12

Ухвала від 30.11.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 21.09.2017

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Калашник В. Л.

Постанова від 26.04.2016

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Чепурний В. П.

Постанова від 25.06.2012

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шахрай М. І.

Вирок від 12.12.2014

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Чепурний В. П.

Постанова від 14.05.2014

Кримінальне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Вирок від 11.07.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Кицюк В. П.

Постанова від 08.07.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Кицюк В. П.

Постанова від 08.07.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Кицюк В. П.

Постанова від 04.06.2013

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Чепурний В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні