Постанова
від 21.05.2012 по справі 2602/917/12
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2602/917/12

П О С Т А Н О В А

іменем України

"21" травня 2012 р. суддя Дарницького районного суду м. Києва Дубас В.А., при секретарі Ридзель О.В., за участю прокурора Картащова В.В., розглянувши подання військової прокуратури Дарницького гарнізону про отримання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії , суд, -

в с т а н о в и в :

Помічник військового прокурора Дарницького гарнізону Карташов В.В., за згодою із прокурором Дарницького гарнізону Сенюком О. 21.05.2012 року звернувся до суду з поданням про отримання дозволу фахівцям КРУ м. Києва на проведення з 11.06.2012 року позапланової виїзної ревізії з окремих питань фінансового-господарської діяльності ДП Міністерства оборони України «Укрвійськбуд»за період з 2000 по 2011 роки, а також зустрічних контрольних заходів з ТОВ «Реноме», ТОВ «Фарел», ТОВ «Мет-Інвест», ТОВ «Злагода», дочірнім підприємством «135ДБК «ТОВ «Реноме», ТОВ «Кредо»щодо законності передачі у власність майнових та земельних фондів ДП МО України «Укрвійськбуд»у ході процедури банкрутства у період з 2002 - 2008 рік, а також встановлення фінансової спроможності погасити заборгованість перед кредиторами у справі про банкрутство №50/642-б, порушеної 10.02.2011 року.

Вивчивши матеріали прокурорської перевірки, заслухавши думку прокурора, який підтримав вимоги подання, суд вважає за необхідне подання задовольнити виходячи з наступних підстав.

Військовою прокуратурою Дарницького гарнізону проводиться перевірка щодо можливої наявності можливих зловживань з боку службових осіб ДП Міністерства оборони України «Укрвійськбуд», пов'язаних з відчуження земельних та майнових фондів Збройних Сил України.

В ході перевірки встановлено, що ув березні 2000 року ДПІ у Дарницькому районі м. Києва проведено перевірку фінансово-господарської діяльності філій ДП МОУ «Укрвійськбуд»135 ДБК та «Автотранспортне підприємство-1», якою виявлено недоїмку по сплаті податків та інших обов'язкових платежів на загальну суму понад 1369000 грн.

За результатами перевірки ДПІ у Дарницькому районі м. Києва подано позовну заяву до Арбітражного суду м. Києва про визнання ДП МОУ «Укрвійськбуд»банкрутом.

За результатами розгляду вказаної позовної заяви Арбітражним судом м. Києва винесено ухвалу №24/612-б про банкрутство ДП МОУ «Укрвійськбуд»та введено процедуру розпорядження майном підприємства, а також встановлено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Процедура банкрутства тривала з 2000 року по 2007 рік поки не було встановлено, що керівництво ДП «Укрвійськбуд»навмисно приховувало відомості про справжній фінансовий стан ДП МОУ «Укрвійськбуд»та спроможність виконати вимоги кредиторів та погасити заборгованість.

Цей факт підтверджується тим, що головним бухгалтером та директором ДП МО України «Укрвійськбуд»навмисно приховано факт надходження у 2000 році від МНС України матеріальних цінностей за договором №10 від 25.09.2000 року на суму понад 57 млн. грн. За цим фактом військовою прокуратурою Центрального регіону України було порушено низку кримінальних справ за якими притягнуто колишнього директора ДП МОУ «Укрвійськбуд»ОСОБА_3 та головного бухгалтера ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності за ст. ст. 191, 218, 222 КК України.

Не зважаючи на це, керуючий санацією ОСОБА_5, знаючи про фіктивність даної процедури, уклав мирову угоду з кредиторами про передачею цілісного майнового комплексу філій ДП МОУ «Укрвійськбуд»135 ДБК та «Автотранспортне підприємство -1» у власність ТОВ «Кредо», ТОВ «Злагода», ТОВ «Мет-інвест»та ТОВ «Реноме».

З огляду на викладене, у ході прокурорської перевірки виникла необхідність дослідити питання правомірності дій службових осіб щодо передачі державного майна у власність приватних структур та дослідження питання про встановлення державі збитків.

Окрім того, 10.02.2010 року за заявою Департаменту забезпечення Адміністрації Державної прикордонної служби України господарським судом м. Києва винесено ухвалу про порушення провадження у справі №50/642-б про банкрутство ДП МО України «Укрвійськбуд», яке (нібито) неспроможне сплатити борг на загальну суму 388765, 57 грн.

Із змісту звернення директора Департаменту економічної та господарської діяльності Міністерства оборони України ОСОБА_6 вбачається, що ДП МОУ «Укрвійськбуд», на його думку, має можливість сплатити вказану заборгованість перед кредиторами, а сама процедура банкрутства має ознаки фіктивності.

Також досліджуються обставини вилученого державного майна з власності ДП МОУ «Укрвійськбут»та передача його ТОВ «Кредо», ТОВ «Злагода», ТОВ «Мет-інвест», ТОВ «Реноме».

Виходячи з цього є підстави вважати, що зазначені фінансові операції можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом та привласнення державного майна.

Як вбачається з листа Державної фінансової інспекції в м. Києві щодо проведення позапланової виїзної ревізії з окремих питань фінансово -господарської діяльності ДП Міністерства оборони України «Укрвійськбуд», проведення такої ревізії можливе саме починаючи з 11.06.2012 року.

Статтею 11 Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні»N 2939-XII від 26.01.1993 (із змінами та доповненнями) визначено, що позапланова виїзна ревізія може здійснюватися лише за наявності підстав для її проведення на підставі рішення суду. Позапланова ревізія підконтрольної установи не може проводитися частіше одного разу на квартал. Позапланові виїзні ревізії суб'єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені цим Законом до підконтрольних установ, проводяться органами державної контрольно-ревізійної служби за рішенням суду, винесеним на підставі подання прокурора або слідчого для забезпечення розслідування кримінальної справи. Орган державної контрольно-ревізійної служби, прокурор або слідчий, який ініціює проведення позапланової виїзної ревізії, подає до суду письмове обґрунтування підстав такої ревізії та дати її початку і закінчення, документи, які відповідно до частин п'ятої і сьомої цієї статті свідчать про виникнення підстав для проведення такої ревізії, а також на вимогу суду - інші відомості.

Статтею 11 Закону України N 2939-XII від 26.01.1993 передбачено, що тривалість позапланової виїзної ревізії не повинна перевищувати 15 робочих днів.

З огляду на викладе, виходячи з того, що у матеріалах перевірки наявні достатні підстави для призначення та проведення документальної ревізії фінансово-господарської діяльності ДП МО України «Укрвійськбуд», керуючись Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення правового захисту громадян та запровадження механізмів реалізації конституційних прав громадян на підприємницьку діяльність, особисту недоторканість, безпеку, повагу та гідності особи, правову допомогу, захист»від 12 січня 2005 року та ст. 11 Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні», суд, -

п о с т а н о в и в :

Дати дозвіл службовим особам контрольно-ревізійного управління м. Києва на проведення з 11 червня 2012 року протягом п'ятнадцяти робочих днів позапланової виїзної ревізії з окремих питань фінансового-господарської діяльності державного підприємства Міністерства оборони України «Укрвійськбуд»(код ЄДРПОУ 24308300, яке знаходиться за адресою: 03151, м. Київ, вул. Вінницька, 14/39) за період з 2000 по 2011 роки, а також зустрічних контрольних заходів з ТОВ «Реноме»(код ЄДРПОУ 21536265), ТОВ «Фарел»(код ЄДРПОУ 32984670), ТОВ «Мет-Інвест»(код ЄДРПОУ 32485700), ТОВ «Злагода»(код ЄДРПОУ 31090335), дочірнім підприємством «135ДБК «ТОВ «Реноме»(код ЄДРПОУ 34429852), ТОВ «Кредо»щодо законності передачі у власність майнових та земельних фондів державного підприємства Міністерства оборони України «Укрвійськбуд»у ході процедури банкрутства у період з 2002 - 2008 рік, а також щодо встановлення фінансової спроможності ДП Міністерства оборони України «Укрвійськбуд»погасити заборгованість перед кредиторами у справі про банкрутство №50/642-б, порушеної 10 лютого 2011 року.

Контроль за виконанням постанови покласти на військового прокурора Дарницького гарнізону.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.05.2012
Оприлюднено11.06.2012
Номер документу24528815
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —2602/917/12

Постанова від 21.05.2012

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Дубас В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні