Рішення
від 07.06.2012 по справі 28/5014/1072/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.06.12 Справа № 28/5014/1072/2012

Суддя Семендяєва І.В., при секретарі судового засідання Мартинцевій Н.М., розглянувши матеріали за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю «Дельта Холдинг», м. Київ

до Приватного підприємства «Сворогпоставка», м. Луганськ

про стягнення 262 960 грн. 00 коп. за договором № 29/10-9-7 від 29.10.2009

за участю представників сторін:

від позивача: представник не прибув,

від відповідача: представник не прибув

в с т а н о в и в :

Суть справи: позивачем заявлені вимоги про стягнення з відповідача заборгованості (попередньої оплати) за договором № 29/10-9-7 від 29.10.2009 у сумі 262 960 грн. 00 коп.

Відповідач в судове засідання не прибув, про час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, відзив на позовну заяву не надав, своїми процесуальними правами, передбаченими ст. 22 ГПК України, не скористався.

Позивач у клопотанні від 22.05.2012 № 75 просить розглянути справу за відсутності свого представника.

Враховуючи те, що явка представників сторін не визнавалась судом обов'язковою, суд вважає за можливе розглянути справу в даному судовому засіданні за наявними у неї матеріалами, неподання відповідачем відзиву на позов не є перешкодою для розгляду справи по суті.

Судом у судовому засіданні 17.05.2012 з'ясовано, що належним найменуванням відповідача є Приватне підприємство "Сворогпоставка", що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців. Крім того, таке найменування відповідача вказано і у договорі № 29/10-9-7 від 29.10.2009, за яким заявлено позов, та у відтиску печатки підприємства.

Розглянувши матеріали справи, встановивши фактичні обставини справи, оцінивши надані докази, господарський суд Луганської області дійшов наступного.

Сторонами у справі укладено договір № 29/10-9-7 від 29.10.2009, за умовами якого продавець (відповідач) зобов'язується продати антрацит марки «АШ»(0-6 мм) (далі -товар), ціна, порядок розрахунків, якість та умови поставки якого узгоджені сторонами в додаткових угодах на кожний період поставки, а покупець (позивач) зобов'язується прийняти товар та своєчасно оплатити вартість поставленого товару.

Відповідно до п.2 договору щомісячно кількість товару, що поставляється продавцем, вказується в додаткових угодах до даного договору та письмово узгоджується сторонами до 12 числа місяця, що передує місяцю відвантаження.

Умовами п. 4 договору передбачено, що товар поставляється щомісячно у строк, узгоджений в додаткових угодах до даного договору. Покупець не пізніше 12 числа місяця, що передує місяцю відвантаження товару, зобов'язаний надати продавцю попереднє замовлення на поставку товару в наступному місяцю, з зазначенням кількості, марки та вантажоотримувача товару.

Продавець проводить відвантаження товару у відповідності з відвантажними інструкціями покупця в справних люкових залізничних полувагонах. Датою поставки товару за даним договором вважається дата приймання товару вантажоотримавачем при відвантаження вугілля. Продавець зобов'язується протягом двох днів з дати відвантаження кожної партії товару відправити покупцю факсом або e-mail повідомлення про відвантаження товару, в якому повинно бути вказано: дата відвантаження, номер вагону, номер залізничної накладної, вага товару в кожному вагоні.

Пунктом 6 договору визначено, що оплата товару проводиться покупцем наступним чином: 90% передоплата за узгоджену партію товару, 10% - по заходу вагонів в порт Маріуполь, але не раніше отримання покупцем актів міжнародної експертної організації з якості та кількості.

Відповідно до п. 10.4 договору у разі неможливості провести поставку товару покупцю при умові, що покупець вніс передплату за товар, продавець зобов'язаний повернути покупцю передплату в 100% обсязі протягом п'яти банківських днів.

Строк дії договору встановлено до 31.12.2010, а по іншим зобов'язанням, передбаченим даним договором, в тому числі по оплаті штрафних санкцій, з моменту підписання до повного виконання сторонами своїх зобов'язань.

У додатковій угоді № 1 від 29.09.2009 сторони домовились поставити антрацит марки «АШ»(0-6 мм) в період з 30 жовтня по 7 листопада 2009 на наступних умовах: загальний обсяг поставки 2000 метричних тон, ціна товару за період поставки -380 грн. за 1 метричну тону. Оплата за товар здійснюється у відповідності до умов договору.

На виконання умов договору позивач перерахував відповідачу згідно рахунку-фактурі № 11 від 30.10.2009 попередню оплату у сумі 342 000 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 234 від 30.10.2009.

Відповідач поставив товар за видатковою накладною № РН-0000223 від 07.11.2009 на суму 79 040 грн. (а.с. 58).

Таким чином, відповідачем не поставлено товар у сумі 262 960 грн., тому позивач звернувся з позовом про стягнення заборгованості (попередньої оплати) у сумі 262 960 грн.

Правовідносини сторін виникли внаслідок укладання договору № 29/10-9-7 від 29.10.2009, який за своєю правовою природою є договором купівлі-продажу.

Статтею 655 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст.526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Порушенням зобов'язання, у відповідності до ст.610 Цивільного кодексу України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання, тобто -неналежне виконання.

Відповідно до ст.612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений до говором або законом.

Згідно зі ст.611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Статтею 693 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо договором встановлений обов'язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу. У разі невиконання покупцем обов'язку щодо попередньої оплати товару застосовуються положення статті 538 цього Кодексу. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати . На суму попередньої оплати нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути переданий, до дня фактичного передання товару покупцеві або повернення йому суми попередньої оплати. Договором може бути встановлений обов'язок продавця сплачувати проценти на суму попередньої оплати від дня одержання цієї суми від покупця.

Аналіз зазначеної норми свідчить про те, що у покупця право вимагати передачі оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати (на його розсуд) виникає одночасно зі спливом встановленого договором строку для передачі товару.

Відповідно до статті 663 Цивільного кодексу України продавець зобов'язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень статті 530 Цивільного кодексу України.

Відповідно до п. 4 договору товар поставляється щомісячно у строк, узгоджений в додаткових угодах до даного договору.

У додатковій угоді № 01 від 29.10.2009 сторони домовились поставити товар в період з 30 жовтня по 7 листопада 2009 року.

Попередня оплата позивачем здійснена 30.10.2009, кінцевий строк поставки товару настав 07.11.2009.

Відповідач лише частково поставив товар у сумі 79 040 грн., тобто не виконав своє зобов'язання по поставці товару у повному обсязі.

Відповідно до п. 10.4 договору у разі неможливості провести поставку товару покупцю при умові, що покупець вніс передплату за товар, продавець зобов'язаний повернути покупцю передплату в 100% обсязі протягом п'яти банківських днів.

Згідно з частиною 2 статті 693 Цивільного кодексу України якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Оскільки, Відповідачем не поставлено товар Позивачеві у встановлений строк, у Відповідача виникло зобов'язання повернути Позивачу сплачені в якості попередньої оплати грошові кошти.

Такі правові позиції викладені також у постановах Вищого господарського суду України від 19.01.2011 у справі № 42/52 та від 10.03.2011 у справі № 20/116.

До матеріалів справи доданий гарантійний лист відповідача від 10.03.2011, в якому відповідач гарантував повернення позивачу передплати у сумі 262 960 грн. 20 коп.

Крім того, актом звірення розрахунків станом на 12.04.2011 відповідач підтвердив наявність заборгованості перед позивачем у сумі 262 960 грн. Акт звірення підписаний обома підприємствами та скріплений їх печатками (а.с. 64).

Отже, матеріалами справи підтверджено, що відповідач попередню оплату на вимогу позивача не повернув, для позивача договір втратив інтерес, тому вимоги по поверненню попередньої оплати слід задовольнити у повному обсязі.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу свої вимог і заперечень.

Оскільки відповідачем доказів відсутності боргу або його сплати до справи не надано, заперечень з боку відповідача щодо вірності розрахунку суми позову не надійшло, позовні вимоги визнаються судом обґрунтованими, а тому підлягають до задоволення у повному обсязі.

Судовий збір покладається на відповідача, згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі викладеного, керуючись статтями 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Дельта Холдинг»до Приватного підприємства «Сворогпоставка»про стягнення 262 960 грн. 00 коп. за договором № 29/10-9-7 від 29.10.2009 задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Сворогпоставка», м. Луганськ, кв. Дружба, б. 19, оф. 111, ідентифікаційний код 34870714, на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Дельта Холдинг», м. Київ, вул. Воздвиженська, б. 52-54 літера А, 4 поверх, ідентифікаційний код 36337051, попередню оплату у сумі 262 960 грн. 00 коп., судовий збір у сумі 5259 грн. 20 коп., видати наказ позивачу.

Відповідно до ст.85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Дата підписання рішення: 11.06.2012 .

Суддя І.В. Семендяєва

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення07.06.2012
Оприлюднено12.06.2012
Номер документу24546861
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/5014/1072/2012

Рішення від 07.06.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

Ухвала від 17.05.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні