Рішення
від 05.06.2012 по справі 6/39/2012/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м У к р а ї н и

РІШЕННЯ

05 червня 2012 р.

Справа 6/39/2012/5003

за позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю "Безпека-Гарант-1"

до : Державного підприємства "Дослідне господарство "Корделівське" НААН України

Про стягнення 27000 грн.

Головуючий суддя Говор Н.Д.

Cекретар судового засідання Мовчан Г.М.

Представники

позивача : ОСОБА_1 (довіреність № б/н від 25.04.12р.)

відповідача : не з"явився

ВСТАНОВИВ :

До господарського суду Вінницької області подана позовна заява про стягнення з Державного підприємства "Дослідне господарство "Корделівське" НААН України на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Безпека-Гарант-1" 27000 грн. боргу згідно договору про надання послуг з фізичної охорони об'єкта № 116 від 18.03.2011р.

22.05.2012р. позивач подав заяву про збільшення позовних вимог і просить стягнути з відповідача 27000 грн. основного боргу, 2063,83 грн. пені за період з 21.09.2011р. по 21.03.2012р., 270 грн. інфляційних втрат за період з 21.09.2011р. по 21.05.2012р., 540 грн. 3% річних за період з 21.09.2011р. по 21.05.2012р.

Дана заява приймається судом на підставі ст. 22 ГПК України.

Відповідач відзиву на позов та витребуваних судом документів не надав, представника у судове засідання не направив.

Ухвала про порушення провадження у справі від 03.05.2012р. та про відкладення розгляду справи від 22.05.2012р. направлені відповідачу рекомендованими листами на адресу, вказану в позовній заяві та у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців, а саме - вул. 40-річчя Перемоги, 1, с. Корделівка, Калинівський район, Вінницька область, 22445. Факт належного повідомлення відповідача підтверджується поштовими повідомленнями про вручення поштового відправлення (а.с. 68, 69). Згідно ст. 64 ГПК України ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином. Таким чином, суд вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про час і місце судового розгляду справи за його участю.

З огляду на подані в справу докази, суд приходить до висновку про те, що неявка представника відповідача в судове засідання не перешкоджає вирішенню спору у його відсутність. Спір відповідно положень ст. 75 ГПК України підлягає вирішенню за наявними в справі матеріалами.

Заслухавши пояснення представника позивача, повно, всебічно і об'єктивно дослідивши в сукупності надані в справу докази, надавши їм юридичну оцінку суд встановив наступне.

12.07.2011 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Безпека-Гарант-1" (в договорі "Охорона") та Державне підприємство "Дослідне господарство "Корделівське" НААН України (в договорі "Замовник") уклали договір № 116 про надання послуг з фізичної охорони об'єкта (далі Договір).

Пунктом 1.1 Договору передбачено, що Замовник доручає, а Охорона приймає на себе обов'язок по наданню у визначений Замовником період часу наступних послуг: забезпечення охорони майна на території Замовника розташованого на зерноскладах Загребельня, Весела і Первомайськ (перелік майна Опис № 1, Додаток № 4 до Договору складений за участю представників двох сторін) та при необхідності забезпечує охорону урожаю від комбайнів на полях до зернотоків, штатними силами і засобами Охорони, дозволеними чинним законодавством України, забезпечення заходів протидії злочинним посяганням на майно Замовника, сповіщення про це відповідальної особи Замовника і чергового райвідділу МВС за місцем дислокації об'єкта, а Замовник зобов'язується оплачувати послуги Охорони у порядку і розмірах, обумовлених цим Договором.

Відповідно до п. 4.1 Договору вартість послуг Охорони за ним Договором визначена у Розрахунку та Протоколі про узгодження договірної ціни (Додаток №2 і Додаток № 3 до Договору, що є його невід'ємними частинами).

Відповідно до п. 4.2 Договору оплата суми Договору здійснюється Замовником в національній валюті України, шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок Охорони у наступному порядку: передоплата у розмірі 100% вартості послуг Охорони, обумовленої п.4.1. Договору, щомісячно до 20 числа поточного місяця на підставі наданих Охороною рахунків; інші платежі за цим Договором оплачуються Замовником до 20 числа місяця наступного за тим, у якому відбулися події передбачені п.5.3.1, 6.1 Договору, на підставі наданих Охороною рахунків.

Згідно із п. 5.3.1 Договору у разі несвоєчасної або неповної оплати послуг Охорони за цим Договором Замовник сплачує Охороні пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла за період надання цих послуг, від суми заборгованості за кожен день прострочки.

Позивач відповідно до положень Договору надав відповідачу послуги з фізичної охорони об'єкта на суму 89100 грн., що підтверджується актами про прийняття-передачу виконаних робіт за липень 2011р. на суму 23400 грн., за серпень 2011р. на суму 38700 грн., за вересень 2011р. на суму 27000 грн. (а.с. 46-48).

Відповідач свої зобов'язання по оплаті послуг з фізичної охорони об'єкта виконав частково в сумі 62100 грн., що стверджується банківськими виписками (а.с. 49-53).

Таким чином заборгованість відповідача перед позивачем станом на день прийняття рішення судом становить 27000 грн.

З огляду на предмет і характер зобов'язань взятих сторонами в договорі, між сторонами виникли правовідносини, які регулюються главою 63 "Послуги. Загальні положення", ст. 901, 903, 907 ЦК України (договір про надання послуг). Відповідно до вказаних статей за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї статі застосовуються до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно зі статтею 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається , якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України , інших актів цивільного законодавства , а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог , що звичайно ставляться.

У відповідності до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Позивач направив відповідачу претензії з вимогою погасити заборгованість в сумі 27000 грн. Вказані претензії відповідачем залишені без задоволення.

Згідно зі ст. 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Відповідно до ст.ст. 34, 43 Господарського процесуального кодексу України докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення для господарського суду не є обов'язковим.

За змістом статті 33 Господарського процесуального кодексу України, обов'язок доказування та подання доказів розподіляється між сторонами, виходячи з того, хто посилається на юридичні факти, які обґрунтовують його вимоги і заперечення.

Позовні вимоги щодо стягнення заборгованості за послуги з фізичної охорони об'єкта стверджуються договором № 135 від 12.07.2011р., актом про прийняття-передачу виконаних робіт за вересень 2011р. на суму 27000 грн., банківськими виписками про часткову оплату, актом звірки взаєморозрахунків (а.с. 42), обґрунтованим розрахунком, іншими матеріалами справи і підлягають задоволенню в сумі 27000 грн. відповідно до ст.ст. 525, 526, 527, 909 Цивільного кодексу України.

Крім суми основного боргу позивач пред'явив до стягнення 2063,83 грн. пені за період з 21.09.2011р. по 21.03.2012р., 270 грн. інфляційних втрат за період з 21.09.2011р. по 21.05.2012р., 540 грн. 3% річних за період з 21.09.2011р. по 21.05.2012р.

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України - неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання; штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання; пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з п.2 ст. 551 Цивільного кодексу України - якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Згідно із п. 5.3.1 Договору у разі несвоєчасної або неповної оплати послуг Охорони за цим Договором Замовник сплачує Охороні пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла за період надання цих послуг, від суми заборгованості за кожен день прострочки.

Позовні вимоги в частині стягнення пені підтверджуються договором № 135 від 12.07.2011р., розрахунком, іншими матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню в сумі 2063,83 грн. за період з 21.09.2011р. по 21.03.2012р. відповідно до ст. ст. 549, 551 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України - боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора, зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позовні вимоги в частині стягнення інфляційних втрат за період з 21.09.2011р. по 21.05.2012р., 3% річних за період з 21.09.2011р. по 21.05.2012р. підтверджуються договором № 135 від 12.07.2011р., розрахунком, іншими матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню в сумі 270 грн. інфляційних втрат, 540 грн. 3% річних відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України.

З урахуванням викладеного, оцінивши подані представником позивача докази та матеріали справи у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню відповідно до чинного законодавства в сумі 29873,83 грн., з яких:

основного боргу - 27000 грн.;

пені - 2063,83 грн.;

3 % річних - 540 грн.;

інфляційних втрат - 270 грн.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст. 33, 34, 36, 43, 44, 49, 82-84, 115 Господарського процесуального кодексу України

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити.

Стягнути з Державного підприємства "Дослідне господарство "Корделівське" НААН України (вул. 40-річчя Перемоги, 1, с. Корделівка, Калинівський район, Вінницька область, 22445, ідентифікаційний код 00497644) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Безпека-Гарант-1" (вул. Першотравнева, 158, м. Вінниця, 21020, ідентифікаційний код 37028608) 27000 грн. основного боргу, 2063,83 грн. пені, 270 грн. інфляційних втрат, 540 грн. 3% річних, 1609,50 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Копію рішення направити відповідачу.

Повний текст рішення суду оформлено і підписано відповідно до вимог ст.84 ГПК України 11 червня 2012 р.

Суддя Говор Н.Д.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - відповідачу (вул. 40-річчя Перемоги, 1, с. Корделівка, Калинівський район, Вінницька область, 22445 )

Дата ухвалення рішення05.06.2012
Оприлюднено13.06.2012
Номер документу24564525
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 27000 грн. Головуючий

Судовий реєстр по справі —6/39/2012/5003

Рішення від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 22.05.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 03.05.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні