Рішення
від 27.10.2006 по справі 5/283-06-7803
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/283-06-7803

    

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"27" жовтня 2006 р.Справа  № 5/283-06-7803

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю „Тартус”, м. Одеса.

До відповідачів:

1. Комінтернівської районної державної адміністрації, Одеська область, Комінтернівський район, смт Комінтернівське.

           2. Крижанівської сільської ради, Одеська область, Комінтернівський район, с. Крижанівка.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: КП Комінтернівське районне бюро технічної інвентаризації, Одеська область, Комінтернівський район, смт Комінтернівське.

Про визнання права власності та зобов'язання здійснити державну реєстрацію права власності                            

                                                                                                      Суддя   Могил С. К.

Представники:

Позивача: Котович Г.М. за довіреністю

Відповідача 1:  Новіткевич С.М. за довіреністю   

Відповідача 2:  не з'явився  

Третя особа: Вінська Н.В. за довіреністю

Суть спору: про визнання права власності та зобов'язання здійснити державну реєстрацію права власності                            

Товариство з обмеженою відповідальністю „Тартус” звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Комінтернівської районної державної адміністрації та Крижанівської сільської ради про визнання права власності на об'єкти незавершеного будівництва та зобов'язання здійснити державну реєстрацію права власності.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 28.08.2006 року було залучено до справи № 5/283-06-7803, Комінтернівське районне бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 04.10.2006 року, строк розгляду справи було продовжено до 04.11.2006 року.

Позивач надав до суду уточнення позовних вимог № 24/10-1 від 24.10.2006 року, в яких просить визнати право власності на незавершені будівництвом котеджі, берегоукріплювальні та протизсувні споруди (систему ливневої каналізації довжиною 1 800 метрів, дренажну систему довжиною 658 метрів, берегоукріплювальні споруди об'ємом 84 780 м.куб., що є невід'ємним поліпшенням земельною ділянки) бази відпочинку сімейного типу ТОВ „Тартус”, що розташовані за адресою Одеська область, Комінтернівський район, с. Ліски, вул. Приморська, 12, та зобов'язати Комінтернівське районне бюро технічної інвентаризації здійснити державну реєстрацію права власності ТОВ „Тартус” на незавершені будівництвом котеджі, берегоукріплювальні та протизсувні споруди (система ливневої каналізації довжиною 1 800 метрів, дренажна система довжиною 658 метрів, берегоукріплювальні споруди об'ємом 84 780 м.куб., що є невід'ємним поліпшенням земельною ділянки) бази відпочинку сімейного типу ТОВ „Тартус”, що розташовані за адресою Одеська область, Комінтернівський район, с. Ліски, вул. Приморська, 12.

Третя особа Комінтернівське районне бюро технічної інвентаризації надало до суду заперечення на позовну заяву № 1270 від 24.10.2006 року, в якому заперечує проти позовних вимог по мотивах викладених у запереченні, але у судовому засіданні з боку представника третьої особи не було викладено заперечень проти позову.

Відповідач Комінтернівська районна державна адміністрація відзив на позов не надав, але у судових засіданнях та у своїх письмових поясненнях позовні вимоги позивача визнав та проти позову не заперечував.

Відповідач, Крижанівська сільська рада в засідання суду не з'явився та відзив на позов не надав, але надав до суду лист № 567 від 28.08.2006 року, в якому повідомив, що у зв'язку з неможливістю присутності представника у судовому засіданні просить розглянути справу без представника та проти задоволення позовних вимог не заперечує, та погоджується з будь – яким судовим рішенням.

В процесі розгляду справи представниками сторін по справі до суду були подані додаткові документи, які у судових засіданнях судом було розглянуті та долучені до матеріалів справи у якості документальних доказів.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив:

30.08.2004 року між Крижанівською сільською радою Комінтернівського району  Одеської області та Товариством з обмеженою відповідальністю „Тартус” було укладено договір оренди землі на підставі рішення Крижанівської сільської ради Комінтернівського району № 449-ХХІV. Відповідно до умов договору позивачу було надано в оренду земельну ділянку площею 5.00 га., яка знаходиться на території Крижанівської сільської ради (Комінтернівський район, Одеська область, с. Ліски в межах населеного пункту) з цільовим призначенням земельної ділянки –для розміщення бази відпочинку мешканців м. Одеси. Договір укладено на 49 років з дати його державної реєстрації. Даний договір було зареєстровано 07.12.2004 року в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі.    

Рішенням Виконкому Крижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області від 30.11.2004 року було надано юридичну адресу земельній ділянці, яка виділена ТОВ „Тартус” для розміщення зони відпочинку: с. Ліски, Комінтернівського району Одеської області, вул. Приморська, 12.

15.11.2005 року між Комінтернівською районною державною адміністрацією та Товариством з обмеженою відповідальністю „Тартус” було укладено договір оренди земельної ділянки на підставі розпорядження Комінтернівської районної державної адміністрації № 1281 від 07.11.2005 року. Відповідно до даного договору  Комінтернівська районна державна адміністрація надає в довгострокове платне користування земельну ділянку лісового фонду для проведення берегоукріплювальних та протизсувних робіт, а також розширення площі будівництва бази відпочинку сімейного типу на території Крижанівської сільської ради (за межами населених пунктів). Згідно договору в оренду була передана земельна ділянка загальною площею 4,40 га у тому числі 4,40 га земель вкритих лісовою рослинністю, із земель лісового фонду. Договір укладено на 49 років з дати його державної реєстрації. Даний договір було зареєстровано 17.11.2005 року в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі.    

03.12.2004 року ТОВ „Тартус” було отримано дозвіл на виконання будівельних робіт № 54, згідно якого було надано дозвіл на виконання будівельних робіт на та протизсувні та берегоукріплювальні роботи на морському узбережжі протяжністю 600 м. в с. Ліски, Комінтернівського району, Одеської області. Крім того, як вбачається з матеріалів справи 01.01.2005 року ТОВ „Тартус” також було отримано дозвіл на виконання будівельних робіт № 3, згідно якого було надано дозвіл на виконання будівельних робіт з бази відпочинку для мешканців м. Одеси на 230 місць с. Ліски, вул. Приморська, 12.

До наведено також слід додати, що позивачем було отримано висновки щодо відповідності проекту вимогам нормативно –правових актів від 22.09.2004 року -  робочій проект „Протизсувні та берегоукріплювальні роботи на морському узбережжі протяжністю 600 м. в с. Ліски відповідає вимогам нормативно –правових актів з охорони праці. Згідно висновку Одеської обласної санітарно –епідеміологічної станції від 19.10.2004 року було узгоджено проект „Протизсувні та берегоукріплювальні роботи на морському узбережжі протяжністю 600 м. в районі с. Ліски за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Ліски. Відповідно до висновку експертизи Головного управління МНС України в Одеській області № 46-2401 від 18.12.2005 року встановлено, що при проведенні експертизи правильності і повноти виконання протипожежних вимог діючих нормативних актів у проекті „База відпочинку сімейного типу ТОВ „Тартус” на 400 місць, за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Ліски, вул. Приморська, 12, порушень вимог пожежної безпеки не виявлено. Згідно висновку Держуправління екології та природних ресурсів в Одеській області від 16.01.2006 року, держуправління позитивно оцінює проект бази відпочинку ТОВ„Тартус” на 400 місць ( з урахуванням розширення) за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Ліски та визначає необхідність збереження рослинності, благоустрою і озеленення території бази.

Як видно з матеріалів справи, позивачем вже було проведено ряд робіт за власні кошти позивача, що підтверджується наданими до суду документами. Матеріалами справи підтверджено, що між ТОВ „Тартус” та ВАТ „Південгідроспецбуд” було укладено договір підряду № 1/12 на виконання будівельно-монтажних робіт від 01.12.2004 року, відповідно до якого ВАТ „Південгідроспецбуд” приймає на себе виконання протизсувних та берегоукріплювальних робіт на морському узбережжі протяжністю 600 м. в районі с. Ліски. Листом ВАТ „Південгідроспецбуд” повідомило, що за договором підряду № 1/12 від 01.12.2004 року укладеного між сторонами станом на 01.10.206 року виконано 58,32% робіт на суму 12 038 307, 00 грн.

Крім того, до суду було надано виводи експерта по об'єктам нерухомого майна ТОВ „Тартус” розташованого за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Ліски, вул. Приморська, 12. Відповідно до наданого висновку КП „Южненським МБТІ”, було зроблено висновок про технічний стан зданій та споруд, відповідно до якого була проведена технічна інвентаризація зданій та споруд незавершеного будівництва, що складається з незавершених будівництвом котеджів в кількості 2 одиниць та невід'ємних поліпшень земельної ділянки (система ливневої каналізації, протягом 1 800 м., дренажна система, протягом 658 м., берегоукріплювальні споруди, об'ємом 84 780 м.куб.) та було визначено процент готовності який рівний 30% стану об'єктів нерухомості –зданій під літерами А; Б., які розташовані на даній території.   

Як вбачається з матеріалів справи 06.10.2006 року позивачем також було отримано технічний паспорт на садібний (індивідуальний) житловий будинок по вул. Приморська, 12, але незважаючи на це відповідачі та третя особа не визнають права власності позивача на об'єкти нерухомості та зроблені ним поліпшення земельної ділянки.

У відповідності з ст. 4 Закону України “Про власність” –власник на свій розсуд володіє, користується і розпоряджається належним йому майном. Згідно ст. 48 Закону України “Про власність” власник може вимагати усунення будь –яких порушень його права, хоч би ці порушення і не були пов'язані з позбавленням володіння.

Відповідно до п. 3 ст. 376 Цивільного кодексу України –право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під вже збудоване нерухоме майно. За вимогами п. 5 ст. 376 Цивільного кодексу України –на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Відповідно до п. 2 ст. 328 Цивільного кодексу України –право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Виходячи з вищенаведених норм слід звернути увагу на те, що необхідними умовами узаконення самочинно побудованих об'єктів є: відведення для цієї мети в установленому порядку забудовнику земельної ділянки, відсутність заперечень з боку власника земельної ділянки, відсутність порушення в результаті самочинної забудови прав інших осіб.

Щодо реєстрації права власності то питання державної реєстрації права власності на нерухоме майно регулюється Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 28.01.2003 року №6/5. Відповідно до п.1.3 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 28.01.2003 року № 6/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції 28.01.2003р. за реєстраційним №66/7387, з послідуючими змінами та доповненнями, реєстрацію прав власності на нерухоме майно здійснюють комунальні підприємства бюро технічної інвентаризації. Згідно з пунктом 1.1 це Положення визначає порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно в Україні і спрямоване на забезпечення визнання та захисту цих прав, створення умов для функціонування ринку нерухомого майна, активізації інвестиційної діяльності.

У відповідності з п. 1.2. Положення діє на всій території України і є обов'язковим для виконання громадянами, міністерствами, іншими центральними і місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування , підприємствами, установами й організаціями незалежно від форм власності. Порядок подання документів на реєстрацію прав власності врегульований п.2.1. Положення, яким встановлено, що для реєстрації виникнення, існування, припинення прав власності на нерухоме майно та оформлення прав власності на нерухоме майно до БТІ разом із заявою про реєстрацію прав власності подаються правовстановлюючи документи /додаток 1/, їх копії /нотаріально засвідчені/, а також інші документи, що визначені цим Положенням.  

Додатком 1 до цього Положення визначені правовстановлюючи документи на нерухоме майно на підставі яких здійснюється реєстрація прав власності за суб'єктами, до останніх відносяться у тому числі рішення судів, третейських судів про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна, про встановлення факту права власності на об'єкти нерухомого майна, про передачу безхазяйного нерухомого майна до комунальної власності. Слід зазначити, що поняття державної реєстрації прав власності на нерухоме майно передбачає собою внесення запису до Реєстру прав власності на нерухоме майно у зв'язку із виникненням, існуванням або припиненням права власності на нерухоме майно, що здійснюється БТІ за місцезнаходженням об'єктів нерухомого майна на підставі правовстановлюючих документів, коштом особи, що звернулася до БТІ.

Закон України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” від 1 липня 2004 р. № 1952-1У регулює відносини, пов'язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень та правочинів щодо нерухомості. Статтею 2 цього Закону визначено що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обмежень –офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень. Державний реєстр прав на нерухоме майно та їх обмежень –єдина державна інформаційна система, яка містить відомості про речові права на нерухоме майно і т.д.

Відповідно до вимог ст. 19 цього Закону, якою встановлений перелік документів для державної реєстрації прав на нерухоме майно, рішення суду стосовно речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав, що набрали законної сили також визначено як підстава для державної реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав. Цим Законом встановлено обов'язок місцевого органу державної реєстрації прав провести реєстрацію у встановленому порядку.     

Згідно ст. 48 Закону України “Про власність” власник може вимагати усунення будь –яких порушень його права, хоч би ці порушення і не були пов'язані з позбавленням володіння. Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України, ст. 20 Господарського кодексу України захист цивільних прав та інтересів, а також інтересів господарювання здійснюється судом, зокрема, шляхом присудження до виконання обов'язку в натурі.

Частиною 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що доказами у справі є будь –які фактичні дані, на підставі  яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна  довести  ті  обставини,  на  які  вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

В процесі розгляду справи відповідачами та третьою особою до суду не було доведено належним чином підстави які б свідчили про необґрунтованість позовних вимог та відсутність підстав для їх задоволення.

За таких обставин, приймаючи до уваги вищенаведене, оцінюючи надані документальні докази та доводи сторін викладені у судових засіданнях в їх сукупності та з огляду на приписи чинного законодавства, суд вважає, що позивач набув у встановленому законом порядку право власності на незавершене будівництвом нерухоме майно і згідно чинного законодавства за ним повинно бути визнано право власності на це майно.

Судові витрати віднести на рахунок відповідачів відповідно до ст. ст. 44, 49 господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 44, 49, 82 –85 Господарського процесуального кодексу  України, суд, –

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю „Тартус” код 30128446 (м. Одеса, вул. Канатна, 81 кв. 20) право власності на незавершені будівництвом котеджі, берегоукріплювальні та протизсувні споруди (система ливневої каналізації довжиною 1 800 метрів, дренажна система довжиною 658 метрів, берегоукріплювальні споруди об'ємом 84 780 м.куб.), що є невід'ємним поліпшенням земельною ділянки бази відпочинку сімейного типу ТОВ „Тартус”, що розташована за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Ліски, вул. Приморська, 12.

3.          Зобов'язати Комунальне підприємство Комінтернівське районне бюро технічної інвентаризації зареєструвати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю „Тартус” код 30128446 (м. Одеса, вул. Канатна, 81 кв. 20) на незавершені будівництвом котеджі, берегоукріплювальні та протизсувні споруди (система ливневої каналізації довжиною 1 800 метрів, дренажна система довжиною 658 метрів, берегоукріплювальні споруди об'ємом 84 780 м.куб.), що є невід'ємним поліпшенням земельною ділянки бази відпочинку сімейного типу ТОВ „Тартус”, що розташована за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Ліски, вул. Приморська, 12.

4.          Стягнути з Комінтернівської районної державної адміністрації (Одеська область, смт. Комінтернівське, проспект 40-річчя Визволення, 1.) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Тартус” код 30128446 (м. Одеса, вул. Канатна, 81 кв. 20) 42 (сорок дві) грн. 50 коп.  держмита, 59 (п'ятдесят дев'ять) грн. витрат на ІТЗ судового процесу.

5.          Стягнути з Крижанівської сільської ради  (Одеська область, Комінтернівський район, с. Крижанівка, вул. Ветеранів, 5) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Тартус” код 30128446 (м. Одеса, вул. Канатна, 81 кв. 20) 42 (сорок дві) грн. 50 коп. держмита, 59 (п'ятдесят дев'ять) грн. витрат на ІТЗ судового процесу.

Накази видати згідно ст. 116 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення господарського суду набирає законної сили згідно ст. 85 Господарського процесуального кодексу України після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                       Могил С.К.

            

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення27.10.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу245969
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/283-06-7803

Ухвала від 03.11.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Могил С.К.

Рішення від 27.10.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Могил С.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні