Рішення
від 19.06.2008 по справі 2/203
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2/203

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  2/203

19.06.08

За позовом            Товариства з обмеженою відповідальністю  «Укрсел»та

                      Товариства з обмеженою відповідальністю «Фортуна Інвест 3000»

до                       1. Київської міської ради

                      2. Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу

                      Київради (Київської міської державної адміністрації)

про                       внесення змін до договору

                                                                                                 Суддя Домнічева І.О.

Представники:

Від позивача             Костюченко В.В.          

Від відповідача № 1 не з'явився ?????

Від відповідача № 2 Рогожинська І.В.

Обставини справи:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги ТОВ «Укрсел»та ТОВ «Фортуна Інвест 3000»до Київської міської ради та Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про:

- внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 27.07.2005 №91-6-00466, вважаючи укладеною угоду про заміну сторони у зобов'язаннях по договору оренди земельної ділянки від 27.07.2005 №91-6-00466 в редакції, яка підписана товариством з обмеженою відповідальністю „Укрсел” та товариством з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” на умовах, визначених угодою;

- зобов'язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) (м.Київ, вул.Хрещатик, 32-а, код 261990097) зареєструвати угоду до договору оренди земельної ділянки від 27.07.2005 №91-6-00466, укладену між Орендодавцем –Київською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю „Укрсел” (м.Київ, вул.Генерала Наумова, 23-б, код 30308821) та товариством з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” (м.Київ, вул.Гната Юри,9, код 33641097), у встановленому порядку.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.06.2008 порушено провадження  по справі № 2/203 та призначено судовий розгляд справи.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (роз'яснення Президії Вищого арбітражного суду України від 18.09.97 № 02-5/289 із змінами «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального  кодексу України»).

Сторони були належним чином повідомлені про призначення справи до розгляду в засіданні суду, про час і місце його проведення.

В судовому засіданні представник позивача підтримав свої позовні вимоги і просить суд їх задовольнити.

Відповідач № 1 просить суд в позові відмовити  повністю та слухати справу без його представника.

Відповідач № 2 позовні вимоги відхилив в повному обсязі, як безпідставні.

Відповідно до статті 85 Господарського процесуального кодексу України, в судовому засіданні за згодою представників сторін було оголошено тільки вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, та заслухавши пояснення представників сторін, Господарський суд м. Києва, -

 ВСТАНОВИВ:

Пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України визначено, що до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, та земель, на яких розташовані державні, в тому числі казенні, підприємства, господарські товариства, у статутних фондах яких державі належать частки (акції, паї), об'єкти незавершеного будівництва та законсервовані об'єкти, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до частини 1 статті 60 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Згідно частини 5 статті 16 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до рішення Київської міської ради від 23.12.2004 №935/2345   товариству з обмеженою відповідальністю „Укрсел” передано в оренду на 5 років земельну ділянку для будівництва житлово-офісного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями та підземною автостоянкою на вул.Салютній у Шевченківському районі м.Києва.

На підставі зазначеного рішення між Київрадою та товариством з обмеженою відповідальністю „Укрсел” був укладений договір оренди земельної ділянки площею 1,3824 га на 5 років для будівництва житлово-офісного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями та підземною автостоянкою на вул.Салютній у Шевченківському районі м.Києва, що був зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів 27.07.2005 року за №91-6-00466.

Між товариством з обмеженою відповідальністю „Укрсел” та товариством з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” укладено договір участі у будівництві комплексу житлових будинків від 5 вересня 2005 року, відповідно до якого товариству з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” делеговано виконання ряду функцій замовника будівництва, у тому числі товариство з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” повністю фінансує та здійснює будівництво об'єкта та відшкодовує витрати, пов'язані з введенням об'єкта в експлуатацію і передачею об'єкта експлуатуючій організації. Тобто фактично товариство з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” є землекористувачем ділянки, право оренди якої посвідчено договором оренди від 27.07.2005 №91-6-00466.

У пункті 11.1 Договору вказано, що „всі зміни та/або доповнення до цього договору вносяться за згодою сторін. Згодою або запереченням Орендодавця на зміни та/або доповнення до цього Договору є його рішення, прийняте в установленому законодавством порядку”. Також,  статтею 30 Закону України „Про оренду землі” передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін.

Відповідно до частини другої статті 188 Господарського кодексу України сторона договору, яка вважає за необхідне змінити договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно статті 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Судом встановлено, шо пропозиція про необхідність внесення змін до договору від 27.07.2005 №91-6-00466 була надіслана до Київської міської ради від товариством з обмеженою відповідальністю „Укрсел” та товариством з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” (лист від 03.04.2008 №28/13, доручення Київського міського голови №13572 від 07.04.2008).

Товариство з обмеженою відповідальністю „Укрсел” та товариство з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” звернулись до Київради з клопотанням (лист від 03.04.2008 №28/13, доручення Київського міського голови №13572 від 07.04.2008) внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 27.07.2005 №91-6-00466 та укласти угоду про заміну сторони у зобов'язаннях відповідно до цього договору.

Законом визначено, що сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду.

Частиною п'ятою статті 188 Господарського кодексу України визначено, що якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

Частиною четвертою статті 188 Господарського кодексу України визначено, що у разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Головне управління земельних ресурсів своїм листом повідомило про те, що питання про внесення змін до договору оренди земельної ділянки на вул.Салютній у Шевченківському районі міста Києва в частині орендаря не приймалось, питання підписання запропонованої зі сторони товариства угоди про заміну сторони в зобов'язаннях по договору оренди земельної ділянки від 27.07.2005 №91-6-00466 буде розглянуто після прийняття Київрадою відповідного рішення.

Матеріалами справи підтверджується, що з боку товариства з обмеженою відповідальністю „Укрсел” та товариства з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” вжито всі необхідні дії по внесенню змін до договору, а Київрада не вирішує дане питання.

Відповідно до частини п'ятою ст. 46 закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок - не рідше, ніж один раз на місяць.

 Таким чином, Київрада порушила терміни розгляду питання про внесення змін до договору оренди від 27.07.2005 №91-6-00466, що призводить до порушення прав товариства з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” у внесенні змін до Договору, укладеного на 5 років для будівництва житлово-офісного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями та підземною автостоянкою на  вул.Салютній у Шевченківському  районі м. Києва.

Щодо Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), слід зазначити, що відповідно до ст. 33 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать реєстрація суб'єктів права власності на землю; реєстрація права користування землею і договорів на оренду землі; видача документів, що посвідчують право власності і право користування землею.

Відповідно до Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), що затверджене рішенням Київської міської ради від 19 грудня 2002 р. №182/342, дане управління організовує видачу державних актів на право власності на землю і право користування землею, оформлення та видачу договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєстрацію.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю „Укрсел” та товариства з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України на відповідачів покладаються витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу порівну.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 32, 33, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд м.Києва

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 27.07.2005 №91-6-00466, вважаючи укладеною угоду про заміну сторони у зобов'язаннях по договору оренди земельної ділянки від 27.07.2005 №91-6-00466 в редакції, яка підписана товариством з обмеженою відповідальністю „Укрсел” та товариством з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” на умовах, визначених угодою:

«УГОДА

ПРО ЗАМІНУ СТОРОНИ В ЗОБОВ'ЯЗАННЯХ

із Договору оренди земельної ділянки від 19 липня 2005 року

Київська міська рада (м. Київ, вул. Хрещатик, 36), далі за текстом -

«Орендодавець», в особі Київського міського голови Черновецького Леоніда Михайловича, який діє на підставі ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з однієї сторони,

Товариство з обмеженою відповідальністю «Укрсел»(код ЄДРПОУ 30308821, м. Київ. вул. Генерала Наумова, 23-6), далі за текстом - «Орендар-1», в особі директора Пузька Сергія Володимировича, що діє на підставі Статуту, з другої сторони, та

Товариство з обмеженою відповідальністю «Фортуна Інвест 3000»(код ЄДРПОУ 33641097; 03148, м. Київ, вул. Гната Юри, 9), далі за текстом -«Орендар-2», в особі директора Костюк Олександра Анатолійовича, що діє на підставі Статуту, з третьої сторони,

та які далі також іменуються кожен окремо як Сторона, а разом -Сторони, уклали дану угоду (надалі за текстом - Угода) про наступне:

1. Сторони домовилися про заміну особи на стороні Орендаря у зобов'язаннях із Договору оренди від 19 липня 2005 року, земельної ділянки за адресою вул. Салютна у Шевченківському районі м.Києва загальною площею 13824 кв.м., цільове призначення: для будівництва житлово-офісного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями та підземною автостоянкою (надалі - Земельна ділянка), зареєстрованого Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 27 липня 2005 року за №91-6-00466 (далі за текстом - Договір оренди), а саме, Сторони домовилися орендаря, в особі Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрсел»(Орендар-1), замінити на орендаря, в особі Товариства з обмеженою відповідальністю «Фортуна Інвест 3000»(Орендар-2).

При цьому, Орендар-1, маючи статус Орендаря за Договором оренди, відступає на користь Орендаря-2 всі свої права та/або повноваження, а також передає всі свої обов'язки (перед будь-якими особами) із Договору оренди (надалі –права та обов'язки), які (права та обов'язки) існують на момент набуття чинності цією Угодою.  

Всі права та всі обов'язки Орендаря-1 за Договором оренди виникають у Орендаря-2 в момент державної реєстрації Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) відповідного правочину (договору) про зміну у складі землекористувачів Земельної ділянки, що орендується за Договором оренди. З цього моменту Орендар-1 втрачає статус орендаря за Договором оренди, а цього статусу набуває Орендар-2.

В момент державної реєстрації Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) відповідного правочину (договору) про зміну у складі землекористувачів Земельної ділянки припиняються право оренди Земельної ділянки Орендаря-1 та всі обов'язки Орендаря-1 як орендаря Земельної ділянки, передбачені Договором оренди та законодавством України, і виникають право оренди Земельної ділянки Орендаря-2 та всі відповідні обов'язки Орендаря-2 як орендаря Земельної ділянки, передбачені Договором оренди та законодавством України.

2.          Орендар-1 зобов'язується передати Орендарю-2 оригінали

документів, що необхідні для набуття та реалізації прав та виконання

обов'язків Орендаря-1 за Договором оренди. Передачу документів Орендар-1

здійснює протягом 10 (десяти) днів з моменту набуття чинності цією Угодою

за актом приймання-передачі.

3.          Відносини Сторін з передачі прав та обов'язків орендаря як сторони Договору оренди від Орендаря-1 Орендарю-2 на підставі цієї Угоди регулюються цією Угодою та діючим законодавством України.

4.          При неможливості досудового врегулювання спорів, які виникають між Сторонами у зв'язку з виконанням цієї Угоди, такі спори передаються на вирішення відповідних судових установ України.

5. Ця Угода укладена у трьох примірниках - по одному для кожної із Сторін. Ця Угода діє до повного виконання Сторонами своїх обов'язків за цією Угодою.

Орендодавець:   Київський міський голова                         Л.М. Черновецький

Орендар-1:           Директор ТОВ «Укрсел»                              С.В. Пузько Орендар-2:           Директор ТОВ «Фортуна Ін вест 3000»   О.А. Костюк»

3. Зобов'язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) (м.Київ, вул.Хрещатик, 32-а, код 261990097) зареєструвати угоду до договору оренди земельної ділянки від 27.07.2005 №91-6-00466, укладену між Орендодавцем –Київською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю „Укрсел” (м.Київ, вул.Генерала Наумова, 23-б, код 30308821) та товариством з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” (м.Київ, вул.Гната Юри,9, код 33641097), у встановленому порядку

4. Стягнути з Київської міської ради (м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код 22883141) на користь товариства з обмеженою відповідальністю „Укрсел” (м.Київ, вул.Генерала Наумова,23-б, код 30308821) та товариства з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” (м.Київ, вул.Гната Юри,9, код 33641097) 85 (вісімдесят п'ять) грн. витрат по сплаті державного мита та 59 (п'ятдесят дев'ять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5. Стягнути з Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) (м. Київ, вул. Хрещатик, 32-а, код 261990097) на користь товариства з обмеженою відповідальністю „Укрсел” (м.Київ, вул.Генерала Наумова,23-б, код 30308821) та товариства з обмеженою відповідальністю „Фортуна Інвест 3000” (м.Київ, вул.Гната Юри,9, код 33641097) 85 (вісімдесят п'ять) грн. витрат по сплаті державного мита та 59 (п'ятдесят дев'ять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

6. Після вступу рішення в законну силу видати накази.

7. Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, оформленого у відповідності до статті 84 ГПК України.

СуддяІ.О.Домнічева

Дата ухвалення рішення19.06.2008
Оприлюднено10.12.2008
Номер документу2462809
СудочинствоГосподарське
Суть                      внесення змін до договору                                                                                                 &nbsp

Судовий реєстр по справі —2/203

Ухвала від 25.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Келеберда В.І.

Ухвала від 02.05.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 11.05.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мартинюк Віталій Ярославович

Ухвала від 23.09.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Келеберда В.І.

Ухвала від 22.08.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Келеберда В.І.

Ухвала від 28.05.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мартинюк Віталій Ярославович

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні