Постанова
від 13.06.2012 по справі 42/51б
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

06.06.2012 р. справа №42/51б

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Геза Т.Д.

суддів: Азарова З.П., Радіонова О.О.

при секретарі: Бабечко А.Д.

за участю представників

сторін:

від скаржника: не з'явився

від боржника (ліквідатор): не з'явився

від кредитора: не з'явився

розглянувши апеляційну

скаргу Державної податкової інспекції у Печерському районі

м.Києва Державної податкової служби

на ухвалу господарського

суду Донецької області

від 26.04.2012 року (суддя Попов О.В.)

по справі №42/51б

за заявою боржника Приватного підприємства "ЕКОТЕХРЕСУРС" м.Донецьк

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Донецької області від 26.04.2012р. по справі №42/51б:

1. Затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Приватного підприємства "ЕКОТЕХРЕСУРС" м.Донецьк (код ЄДРПОУ 33235510), яке зареєстроване за адресою: 83037, Донецька область, м.Донецьк, вул.Кірова, буд.90;

2. Юридичну особу -банкрута Приватне підприємство "ЕКОТЕХРЕСУРС" м.Донецьк ліквідовано;

3. Провадження у справі №42/51б припинено.

Ухвала господарського суду Донецької області від 26.04.2012р. мотивована тим, що за результатами ліквідаційного балансу у зв'язку з недостатністю майнових активів боржника кредиторські вимоги залишились незадоволеними та відповідно до приписів п.6 ст.31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вважаються погашеними на підставі чого банкрута необхідно ліквідувати, а провадження у справі №42/51б припинити.

Державна податкова інспекція у Печерському районі м.Києва Державної податкової служби (далі по тексту скорочена назва -ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС), не погоджуючись з висновками суду першої інстанції, звернулось до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Донецької області від 26.04.2012р. по справі №42/51б; справу направити до господарського суду Донецької області.

Заявник апеляційної скарги посилається на те, що ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС зверталась у встановлені Законом про банкрутство строки до ліквідатора та до господарського суду Донецької області з заявами про визнання останньої кредитором банкрута. Скаржник зазначає, що у Приватного підприємства "ЕКОТЕХРЕСУРС" м.Донецьк (далі по тексту скорочена назва -ПП "ЕКОТЕХРЕСУРС") обліковується податковий борг у сумі 96 375,53 грн. Повідомлень від ліквідатора про визнання вимог ДПІ не надходило, звіт ліквідатора призначено до розгляду без врахування цих питань, чим порушено права ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС.

Статтею 99 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Відповідно до ст.106 Господарського процесуального кодексу України апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

Представники ліквідатора та заявника апеляційної скарги в судове засідання апеляційної інстанції 06.06.2012р. не з'явилися. Відповідно до статті 98 Господарського процесуального кодексу України про час і місце проведення судового засідання були повідомлено належним чином. Про наявність поважних причин неявки представників у судове засідання апеляційної інстанції не повідомили.

Враховуючи те, що апеляційна інстанція у відповідності до ст.101 Господарського процесуального кодексу України, переглядає справу за наявними в ній доказами та не зв'язана доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду в повному обсязі, судова колегія вважає можливим розглянути апеляційну скаргу ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС за відсутністю представників ліквідатора та заявника апеляційної скарги.

Відповідно до ст.81-1 Господарського процесуального кодексу України здійснено запис судового засідання за допомогою засобів технічної фіксації та складено протокол.

Дослідивши докази матеріалів справи, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, судова колегія апеляційної інстанції встановила наступне.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 15.08.2011р. порушено провадження у справі №42/51б про банкрутство ПП "ЕКОТЕХРЕСУРС" відповідно до ст.ст.11, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою господарського суду Донецької області від 22.08.2011р. ПП "ЕКОТЕХРЕСУРС" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Комарова А.І.

29.09.2011р. в газеті "Голос України" №181 (5181) опубліковано оголошення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

17.02.2012р. ліквідатором банкрута арбітражним керуючим Комаровим А.І. до господарського суду Донецької області надано звіт з якого вбачається, що в ліквідаційній процедурі були заявлені кредиторські вимоги в сумі 35 700,00 грн., вказані вимоги не задоволені у зв'язку з недостатністю майна банкрута.

Відповідно до ч.2 ст.32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилось майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи -банкрута.

За результатами розгляду звіту та ліквідаційного балансу господарським судом Донецької області була винесена ухвала від 26.04.2012р., яка оскаржується.

Відповідно до ч.3 ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитори мають право заявляти свої претензії до боржника, який ліквідується, в місячний строк з дня офіційного оприлюднення ухвали про визнання боржника, який ліквідується банкрутом.

З матеріалів справи вбачається, що на виконання вимог ст.51 Закону про банкрутство 29.09.2011р. в газеті Голос України №181 (5181) було опубліковано оголошення про визнання ПП "ЕКОТЕХРЕСУРС" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури (стор.114 справи №42/51б).

Тобто, кінцева дата звернення кредиторів з грошовими вимогами до банкрута 29.10.2011р.

14.09.2011р. ліквідатором до ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС було направлено запит (на запиті є відмітка ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС про отримання) в якому ліквідатор повідомляє про визнання ПП "ЕКОТЕХРЕСУРС" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури (аркуш справи 86).

Скаржник зазначає, що у ПП "ЕКОТЕХРЕСУРС" обліковується податковий борг у сумі 96 375,53 грн. на підставі чого заявником апеляційної скарги до ліквідатора була направлена заява про визнання ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС кредитором ПП "ЕКОТЕХРЕСУРС".

З матеріалів справи №42/51б вбачається, що до господарського суду Донецької області 21.10.2011р. надійшла заява ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС про визнання кредитором банкрута ПП "ЕКОТЕХРЕСУРС" на суму 96373,53 грн. Відповідно до листа №42/51б від 24.10.2011р. господарського суду Донецької області вказана заява з додатками рекомендованим листом була направлена ліквідатору для розгляду, що підтверджується штемпелем канцелярії господарського суду Донецької області на зворотній стороні листа (аркуш справи 57).

Також, ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС повідомила суд першої інстанції про те, що у зв'язку з наявністю податкового боргу остання надіслала заяву №13299/9/24-209 від 28.09.2011р. про визнання кредиторських вимог в сумі 96 375,53 грн. на адресу ліквідатора банкрута.

Одночасно, зі звіту ліквідатора ПП "ЕКОТЕХРЕСУРС" арбітражного керуючого Комарова А.І. вбачається, що ліквідатором в повному обсязі визнані вимоги ФОП ОСОБА_3 в сумі 35 700,00 грн. вказані вимоги включені до реєстру вимог кредиторів банкрута, інші вимоги з боку кредиторів не заявлялись.

Тобто, ліквідатором не було розглянуто вимоги ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС та не вирішено питання щодо включення вказаних вимог до звіту та ліквідаційного балансу.

Враховуючи викладене, колегія суддів апеляційної інстанції вважає висновки, викладені в оскаржуваній ухвалі господарського суду Запорізької області щодо затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу передчасними, та такими, що здійснені без з'ясування зазначених вище питань.

Доводи скаржника, які викладені в апеляційній скарзі є обґрунтованими та доведеними.

Судова колегія Донецького апеляційного господарського суду вважає, що апеляційна скарга ДПІ у Печерському районі м.Києва ДПС підлягає задоволенню, а ухвала господарського суду Донецької області від 26.04.2012р. по справі №42/51б підлягає скасуванню, як така, що винесена з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 102, 103, п.1 ч.1 ст.104, 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Державна податкова інспекція у Печерському районі м.Києва Державної податкової служби на ухвалу господарського суду Донецької області від 26.04.2012 року у справі №42/51б задовольнити.

Ухвалу господарського суду Донецької області від 26.04.2012 року у справі №42/51б скасувати.

Справу №42/51б направити на розгляд господарського суду Донецької області на стадії ліквідаційної процедури.

Постанова апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено до Вищого господарського суду України у касаційному порядку через Донецький апеляційний господарський суд протягом 20 днів.

Копію постанови направити державному реєстратору Виконавчого комітету Донецької міської ради для внесення до Єдиного державного реєстру відповідного запису про скасування судового рішення про припинення провадження у справі про банкрутство у зв'язку з ліквідацією банкрута.

Головуючий: Т.Д. Геза

Судді: З.П. Азарова

О.О. Радіонова

Надруковано: 7 прим.

1. ліквідатору

1. боржнику

1. скаржнику

1. державному реєстратору

1. у справу

1. ДАГС

1. господарському суду

Дата ухвалення рішення13.06.2012
Оприлюднено15.06.2012
Номер документу24629548
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —42/51б

Ухвала від 19.09.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гурова А.І.

Ухвала від 26.07.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гурова А.І.

Ухвала від 03.07.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гурова А.І.

Ухвала від 30.08.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Ухвала від 25.10.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гурова А.І.

Ухвала від 24.05.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 15.06.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гурова А.І.

Постанова від 13.06.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 26.04.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 02.04.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні