Постанова
від 08.06.2012 по справі 4-2122/12
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 4-2122/12

П О С Т А Н О В А

08 червня 2012 року м. Київ

Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Карабаня В.М., ,

при секретарі Руденко Ю. О.,

за участю прокурора Григор'є в М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Печерського районного суду в м. Києві скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність Генерального прокурора України, при розгляді його заяви про злочин від 06.04.2012 року, -

В С Т А Н О В И В:

України, при розгляді його заяви про злочин від 06.04.2012 року про порушення кримінальної справи відносно прокурора Херсонської області.

В судове засіданні заявник не з'явився, про час та місце слухання справи був повідомлений належним чином, справу просив слухати у його відсутність.

Прокурор просив суд залишити скаргу без задоволення, посилаючись на те, що рішення по заяві було прийнято в порядку передбаченому чинним законодавством України.

Суд, вислухавши думку прокурора, дослідивши матеріали судової справи №4-2122/12, дійшов наступного висновку.

Як встановлено в судовому засіданні, скаржник просив зобов'язати Генерального прокурора України розглянути його заяву від 06.04.2012 року про порушення кримінальної справи відносно прокурора Херсонської області відповідно до вимог ст. 97 КПК України.

У відповідності зі ст. 236 КПК України, дії прокурора можуть бути оскаржені до суду.

Скарги на дії прокурора розглядаються судом першої інстанції при попередньому розгляді справи або при розгляді її по суті, якщо інше не передбачене КПК України.

Відповідно до ст. 97 КПК України, по заяві або повідомленню про злочин прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов'язані прийняти одне з таких рішень:

1. порушити кримінальну справу;

2. відмовити в порушенні кримінальної справи;

3. направити заяву або повідомлення за належністю.

Коли необхідно перевірити заяву або повідомлення про злочин до порушення кримінальної справи, така перевірка здійснюється прокурором, слідчим або органом дізнання в строк не більше 10 днів шляхом відібрання пояснень від окремих громадян чи посадових осіб або витребування необхідних документів. Заява або повідомлення про злочин до порушення кримінальної справи можуть бути перевірені шляхом проведення оперативно-розшукової діяльності.

В судовому засіданні встановлено, що заявник звернувся до Генеральної прокуратури України із заявою від 06.04.2012 року про порушення кримінальної справи відносно прокурора Херсонської області за ст. ст. 366, 367 КК України.

Відповідно до ст. 11 Кримінального кодексу України злочином є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб'єктом злочину.

Чинним Кримінальним кодексом України визначено, які саме діяння є злочинами, у чому полягає об'єктивна та суб'єктивна їх сторона, кваліфікуючі ознаки тощо. У випадках, коли у заяві чи повідомленні є об'єктивні дані, що свідчать про ознаки того чи іншого злочину, лише тоді є підстави вважати таку заяву чи повідомлення саме про злочин, що тягне за собою прийняття передбаченого законом процесуального рішення з винесенням відповідної постанови. Якщо ж у заяві чи повідомленні про злочин такі ознаки відсутні (ст.ст. 94, 98 КПК України), вони не можуть вважатися такими, що потребують обов'язкового прийняття рішення у порядку ст.97 КПК України.

Системний аналіз норм КПК України дає підстави для висновку, що лише заяви або повідомлення про злочин, подані відповідно до ст. 95 КПК України, тягнуть за собою обов'язок Однак, цими нормативними актами підстави та повноваження суду на визнання незаконними дій (бездіяльності) прокурора та зобов'язання прокурора вчиняти певні дії не передбачені.

Окрім цього, прокурор є процесуальною особою, яка не може бути примушена будь-ким не на підставах чи не у спосіб визначених законом діяти певним чином.

Суд зобов'язаний виконати свій процесуальний обов'язок та діяти лише у межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією України та її законами. органу дізнання, слідчого, прокурора чи судді провести перевірку в порядку ст. 97 КПК України та прийняти одне з передбачених даною статтею рішень. Такі заяви мають бути відібрані з попередженням про кримінальну відповідальність за завідома неправдиве повідомлення про вчинення злочину та повинні містити достовірні відомості, що вказують на об'єктивні ознаки злочину або підготовки до нього.

Правом визначати наявність зазначених ознак кримінально-процесуальним законом наділено виключно слідчого, прокурора та суд, які розглядають заяву (повідомлення) про злочин.

Наведені заявником обставини не містили будь-яких об'єктивних даних, які могли б свідчити про вчинення злочину прокурором Херсонської області.

До того ж у матеріалах справи не міститься жодних даних стосовно попередження заявника про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину за ст. 383 КК України.

Зважаючи на викладені обставини та вимоги закону, суд приходить до висновку, що прокурор у межах наданих йому повноважень вірно визначився зі статусом заяви ОСОБА_1 та дійшов обґрунтованого висновку про відсутність підстав для прийняття по ній рішення у порядку кримінально-процесуального закону, про що листом від 10.05.2012 року його було повідомлено.

У відповідності до ст. 19 Конституції України орган судової влади діє лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Однак, цими нормативними актами підстави та повноваження суду на визнання незаконними дій (бездіяльності) прокурора та зобов'язання прокурора вчиняти певні дії не передбачені.

Окрім цього, прокурор є процесуальною особою, яка не може бути примушена будь-ким не на підставах чи не у спосіб визначених законом діяти певним чином.

Суд зобов'язаний виконати свій процесуальний обов'язок та діяти лише у межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією України та її законами.

На підставі викладеного, керуючись ст. 19 Конституції України, ст. ст. 97, 236 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність Генерального прокурора України, при розгляді його заяви про злочин від 06.04.2012 року -залишити без задоволення.

На постанову суду протягом 15 діб з дня її винесення може бути подана апеляція до Апеляційного суду м. Києва.

Суддя В. Карабань

Дата ухвалення рішення08.06.2012
Оприлюднено26.06.2012
Номер документу24651995
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-2122/12

Постанова від 03.10.2012

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Постанова від 08.06.2012

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні