Ухвала
від 13.06.2012 по справі 5011-22/6092-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 5011-22/6092-2012 13.06.12

За позовом Публічного акціонерного товариства «Київгаз»

до Приймальника розподільника ГУ МВС України у м. Києві

про стягнення заборгованості

суддя Самсін Р.І.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 (довіреність № Д-43/12 від 10.05.2012р.);

від відповідача: не з'явились;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача боргу в розмірі 1 099, 32 грн., в тому числі 900, 28 грн. сума основного боргу з урахуванням індексу інфляції, 166, 76 грн. - пеня, 32, 28 грн. -3% річних.

До матеріалів справи отримано лист з адреси на яку надсилалась ухвала суду для відповідача, з повідомленням про відсутність боржника через ліквідацію юридичної особи зазначеної відповідачем.

Відповідно до п. 6 ст. 80 ГПК України господарський суд припиняє провадження у справі якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено діяльність суб'єкта господарювання, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Згідно з ч. 1 ст. 25 ГПК України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Договір № Т-4/12039-04 від 01.01.2010р., щодо виконання якого виник спір у справі укладено позивачем з Приймальником розподільником ГУ МВС України (ідент. код 08805447), відповідно через припинення вказаної юридичної особи шляхом ліквідації, спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Згідно довідки з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців стан юридичної особи -Приймальник-розподільник ГУ МВС України у м. Києві (ідент. код 08805447) значиться «припинено», що підтверджує викладені обставини по проведенню заходів щодо ліквідації юридичної особи.

Відповідно до ч. 9 ст. 36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації є датою державної реєстрації припинення юридичної особи.

Строк державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті ліквідації не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

За таких обставин, матеріали справи свідчать про ліквідацію відповідача, та наявність підстав для припинення провадження у справі № 5011-22/6092-2012.

В силу положень ч. 3 ст. 80 ГПК України, про припинення провадження у справі виноситься ухвала, в якій мають бути вирішені питання про розподіл між сторонами господарських витрат, про повернення судового збору з бюджету, а також можуть бути розв'язані питання про стягнення штрафів, передбачених у пунктах 4 і 5 частини другої статті 83 цього Кодексу.

Згідно з положеннями ч. 7 ст. 6 Закону України «Про судоустрій» розподіл судового збору між сторонами та перевірка повноти сплати судового збору здійснюються відповідно до процесуального законодавства.

Судові витрати позивача у випадку якщо припинено діяльність суб'єкта господарювання-сторони у справі, покладаються на позивача, оскільки саме останнім передано спір на вирішення суду без перевірки відомостей щодо наявності відповідного запису в реєстрі щодо відповідача, та при невчиненні підприємством відповідних дій у зв'язку з ліквідацією контрагента (відслідковування публікацій/оголошень, звернення до ліквідаційної комісії, списання заборгованості та інших).

Об'єктом справляння судового збору згідно положень ст. 3 Закону України «Про судовий збір»є сам факт подання до суду позовної заяви, за результатами розгляду якої судом вчинені відповідні дії -вирішено питання про порушення провадження у справі, винесено відповідну ухвалу, здійснено повідомлення учасників процесу про розгляд справи в судовому засіданні, витребувано у сторін необхідні для розгляду справи документи та інше.

Згідно положень процесуального закону, повернення судових витрат у випадку припинення провадження у справі (ст. 80 ГПК України), можливе саме у випадку коли спір не підлягає вирішенню в господарських судах України, оскільки в такому випадку відсутній об'єкт справляння судового збору згідно вимог закону.

У всіх інших випадках застосування статті 80 ГПК України, суд має вирішити питання про розподіл між сторонами господарських витрат, тобто про покладення таких витрат або на позивача, або на відповідача у справі, що і передбачено у ч. 3 вказаної статті кодексу. В разі, якщо наслідком припинення провадження у справі стали дії самого позивача -як то повторне звернення з тим же позовом до суду, звернення з позовом до юридичної особи яка ліквідована, відмова від поданого позову, звернення за вирішенням спору при наявності третейського застереження тощо (п. 2, 4, 5, 6 ч. 1 ст. 80 ГПК України) здійснені судові витрати покладаються на позивача.

Повернення судового збору згідно положень Закону України «Про судоустрій»визначено ст. 7, яка не передбачає повернення судового збору у випадку припинення провадження у справі.

Керуючись п. 6 ч. 1 ст. 80, 86 ГПК України, господарський суд -

У Х В А Л И В:

Провадження у справі припинити.

Ухвала підлягає оскарженню в порядку передбаченому ст. 106 Господарського процесуального кодексу України.

СуддяР.І. Самсін

Дата ухвалення рішення13.06.2012
Оприлюднено18.06.2012
Номер документу24680804
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-22/6092-2012

Ухвала від 13.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 14.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні