Рішення
від 24.11.2008 по справі 9652-2008
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

9652-2008

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 309

РІШЕННЯ

Іменем України

24.11.2008Справа №2-22/9652-2008

Позивач – Державне підприємтсво «Одеська залізниця»- звернулось до Господарського суду АР Крим із позовною заявою, у якій просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю  «Алеврит-С-2007» 5926,20 грн. штрафу за невиконання умов договору, 74,04 грн. пені.

Відповідач письмовий відзив на позов до суду не надіслав, явку  представника в судове засідання тричі  не забезпечив, витребувані судом документи в суд не направив, про час і місце проведення судових засіданнь був сповіщений належним чином.

Суд, керуючись статтею 75 ГПК України, вважає  можливим розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача,  дослідивши представлені докази, суд

                                                        

встановив:

Між Херсонським будівельно-монтажним експлуатаційним управлінням № 4  Державного підприємства «Одеська залізниця» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Алеврит-С-2007» 02.01.2008 р. було укладено експлуатаційну угоду.

Відповідно до п.1 1 договору Херсонське будівельно-монтажне експлуатаційне  управління № 4 Державного підприємства «Одеська залізниця»   дозволяє користувачу - Товариству з обмеженою відповідальністю «Алеврит-С-2007» - тимчасово експлуатувати частину вантажної платформи на станції Цюрупинськ, площею 1411 кв. м, розташованої за адресою: Херсонська область, Цюрупинський район, яка знаходиться на  балансі Херсонського будівельно-монтажного експлуатаційного управління № 4 ДП «Одеська залізниця»  для вантажно-розвантажувальних робіт.

Строк дії угоди – з 01.02.2008 р. по 01.02.2009 р. (п.6.1 договору).

Згідно з п.3.1 угоди користувач вносить плату за користування територією у розмірі 3555,72 грн., з ПДВ у розмірі 20% у сумі 592,62 грн.

Серед обов'язків користувача, встановлених п.2.1 угоди, зокрема, передбачено обов'язок своєчасно провести узгодження із відповідними службами, у тому числі з відомчою пожежною охороною, санепідемстанцієй, а також протягом місяця після   укладення угоди, застрахувати об'єкт експлуатації не менш ніж на балансову вартість на користь Державного підприємства «Одеська залізниця», у порядку, передбаченому діючим законодавством.

Згідно з п 4.2 договору у випадку використовування об'єкту із порушенням умов угоди, користувач сплачує  штраф у розмірі місячної ставки оплати, встановленої угодою, за кожний випадок такого порушення.

П.3.6 угоди передбачено, що у випадку порушення строків оплати та інших, передбачених угодою платежів, користувач сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу за кожний день прострочення.

Пунктом 6.5 встановлено, що угода підлягає достроковому розірванню за вимогою Херсонського будівельно-монтажного експлуатаційного управління № 4 ДП «Одеська залізниця», зокрема, у випадку, якщо користувач протягом місяця з моменту укладення угоди не застрахував об'єкт експлуатації.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши надані докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком (стаття 546 ЦК України).

У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: 1) припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; 2) зміна умов зобов'язання; 3) сплата неустойки; 4) відшкодування збитків та моральної шкоди (стаття 611 ЦК України).

           Відповідно до статті 622 ЦК України, боржник, який сплатив неустойку і відшкодував збитки, завдані порушенням зобов'язання, не звільняється від обов'язку виконати зобов'язання в натурі, якщо інше не встановлено договором або законом.

          Згідно зі статтею 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Застосування господарських санкцій до суб'єкта, який порушив зобов'язання, не звільняє цього суб'єкта від обов'язку виконати зобов'язання в натурі, крім випадків, коли інше передбачено законом або договором, або управнена сторона відмовилася від прийняття виконання зобов'язання.

          Відповідно до статті 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

          Згідно зі статтею 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

          Відповідно до статті 651 ЦК України у  разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

У порушення умов договору, а саме - п.2.1, відповідач не здійснив погодження з відповідними службами та не застрахував об'єкт експлуатації, у зв'язку з чим позивач просить стягнути  штраф у розмірі 5926, 20 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, у зв'язку із невиконанням відповідачем п.2.1 угоди у частині страхування об'єкту експлуатації протягом місяця, позивач на підставі п.6.5 розірвав угоду від 02.01.2008 р., про що повідомив відповідача листом № 9/3053 від 20.06.2008 р.

Відповідач у порядку, передбаченому статтею 33 ГПК України, не надав суду доказів виконання зобов'язань щодо погодження з відповідними службами, у тому числі з пожежною охороною та санітарно-епідеміологічною службою, а також  виконання зобов'язання щодо страхування об'єкту експлуатації протягом місяця  після укладення угоди.

За таких обставин суд вважає, що матеріали справи свідчать про невиконання відповідачем зобов'язань, передбачених угодою від 02.01.2008 р., тому підлягають задоволенню вимоги по стягненню з відповідача штрафу у розмірі 5926,20 грн.

Поряд з вимогами про стягнення штрафу, позивачем також заявлено вимогу, про стягнення пені в розмірі 74,04 грн., яка  підлягають задоволенню, виходячи  з наступного.

П.3.6 угоди передбачено, що у випадку порушення строків оплати та інших, передбачених угодою платежів, користувач сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу за кожний день прострочення.

Розмір пені в сумі 74,04 грн.,  нарахованої позивачем відповідно до  угоди, не перевищує передбаченого Законом України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» максимального розміру пені та нарахування її проведено з дотриманням шестимісячного строку, передбаченого ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, а тому вона підлягає стягненню з відповідача.

Згідно зі ст. 49  ГПК України судові витрати підлягають віднесенню на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49,  82 –85 ГПК України, суд

вирішив:

1.  Позов  задовольнити.

           2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Алеврит-С-2007» (95034, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Б. Хмельницького, 11, кв. 37, п/р 2600801019203 ВАТ «Кредо банк» МФО 324913 ЄДРПОУ 35409271) на користь Державного підприємства «Одеська залізниця» (65023, м.Одеса, вул.Пантелеймонівська, 19, п/р 26004000293 у Одеській філії АБ «Експрес-Банк» МФО 328801, ЄДРПОУ 01072148) 5926,20 грн. штрафу, 74, 04 грн. пені, 102 грн. державного мита, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          Видати накази після набрання судовим рішенням законної сили.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Калініченко А.А.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення24.11.2008
Оприлюднено10.12.2008
Номер документу2469254
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9652-2008

Рішення від 24.11.2008

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Калініченко А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні