Рішення
від 14.06.2012 по справі 5010/496/2012-27/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 червня 2012 р. Справа № 5010/496/2012-27/21

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Михайлишин В. В. , при секретарі судового засідання Осудар І. Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Софіт-люкс" (Юридична адреса:

вул. Віскозна, буд. № 17, корпус 93-А, Деснянський район, м. Київ, 02094;

Фактична адреса: вул. Сім'ї Хохлових, 8 "А", офіс 311, м. Київ, 04119)

до відповідача: Колективного підприємства "Зеленбуд" (вул. Староміська, 90, м. Коломия,

Івано-Франківської області, 78200)

про стягнення заборгованості за договором поставки в сумі 3 260, 00 гривень

За участю представників сторін:

Від позивача: ОСОБА_2 - представник, (паспорт серія НОМЕР_1 виданий 15.08.1997 року Івано-Франківським МУВС МВС в Івано-Франківській області, довіреність № 13).

Від відповідача: представники не з'явились.

в с т а н о в и в :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Софіт-Люкс" (надалі позивач) звернулося до господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Колективного підприємства "Зеленбуд" (надалі відповідач) про стягнення суми основного боргу за господарським договором № 11-0912/41353 від 09.12.2011 року в сумі 3 260, 00 гривень.

Крім того, позивач просив суд покласти судові витрати на відповідача, а саме 1 609, 50 гривень.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов'язання за договором поставки.

Ухвалою від 04.05.2012 року господарський суд Івано-Франківської області порушив провадження у справі № 5010/496/2012-27/21 та призначив до розгляду в судовому засіданні на 17.05.2012 року.

Ухвалою суду від 17.05.2012 року розгляд справи відкладався на 31.05.12 року, у зв'язку з нез'явленням в судове засідання представників відповідача та неподанням витребуваних доказів.

31.05.2012 року розгляд справи не відбувся, у зв'язку з перебуванням судді Михайлишина В.В. на лікарняному.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 05.06.2012 року розгляд справи призначено на 14.06.12 року.

Відповідач в судові засідання жодного разу не з'являвся, хоча належним чином був повідомлений про місце, час та дату слухання справи, про що на звороті у лівому нижньому куті кожного оригіналу ухвали про призначення до розгляду справи чи відкладення судового засідання, який підшивається до матеріалів справи, проставлений відповідний штамп суду з відмітками про відправку документа, що містить: вихідний реєстраційний номер, загальну кількість відправлених примірників документа, дату відправки, підпис працівника, яким вона здійснена.

Дана відмітка є підтвердженням належного надсилання копій процесуального документа сторонам та іншим учасникам судового процесу.

Господарський суд Івано-Франківської області, у зв'язку із розглядом справи № 5010/496/2012-27/21, за електронним запитом від 14.06.2012 року отримав Спеціалізований витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо відповідача по справі Колективного підприємства "Зеленбуд". Таким чином, відповідно до спеціалізованого витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, зареєстрована юридична особа Колективне підприємство "Зеленбуд", реєстраційний номер юридичної особи ЄДР: 10001894108, ідентифікаційний код: 20532360, де зазначене місце знаходження відповідача: вулиця Староміська, будинок 90, місто Коломия, Івано-Франківська область, 78200, тобто це адреса, яка вказана в ухвалах суду які надсилались відповідачу.

Отже, як встановлено судом, ухвали по справі направлялись відповідачу за адресою місцезнаходження, яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а також за адресою зазначеною у позовній заяві.

Особи, які беруть участь у розгляді справи, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (Роз'яснення Президії ВАСУ від 18.09.1997 року № 02-5/289 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України").

Відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) у разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Відповідно до ч. 3 ст. 22 Господарського процесуального кодексу України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходи до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

За таких обставин, згідно ст. 75 Господарського процесуального кодексу України та ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод стосовно розгляду справи упродовж розумного строку, суд вважає за можливе розглянути справу без участі повноважних представників відповідача за наявними в ній матеріалами, запобігаючи, одночасно, безпідставному затягуванню розгляду спору та сприяючи своєчасному поновленню порушеного права.

Розглянувши матеріали справи, із врахуванням вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод стосовно розгляду справи упродовж розумного строку, заслухавши пояснення представників позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються вимоги, відповідно до приписів ст. 43 ГПК України, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.

09.12.2011 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Софіт-Люкс" (постачальник) та Колективним підприємством "Зеленбуд" (покупець) укладено договір поставки № 11-0912/41353. Згідно п. 1.1. договору постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки другій стороні - покупцеві товар, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Пунктом 2.1. договору визначений базис поставки товарів - EXW (EX WORKS), Франко завод (... назва місця), Інкотермс 2000, місце поставки - склад постачальника, розташований за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Максимовича, 15.

Строк поставки кожної узгодженої партії товару становить 25 календарних днів (п. 4.1. договору)

Сторони у п. 4.2. договору погодили, що асортимент, кількість товару, ціна та вартість кожної партії поставки товарів визначається сторонами на підставі специфікації та графіку поставок і уточнюється в момент вибірки покупцем товарів на складі постачальника. Передача товару від постачальника покупцю здійснюється за видатково-прибутковою накладною. Дата, вказана покупцем у видатково-прибутковій накладній про прийняття товару, є датою поставки товару постачальником. Разом з видатково-прибутковою накладною постачальник передає покупцю рахунок-фактуру на оплату поставленої партії товару, строк дії якої обмежується строком, встановленим у договорі для оплати поставленого товару покупцем.

Згідно п. 4.6. договору постачальник зобов'язаний за власний рахунок надати разом з товаром покупцю звичайний транспортний документ відповідного транспорту, щодо якого укладено договір перевезення партії товару (автотранспортну накладну) та рахунок фактуру на оплату поставленої партії товару, строк дії якої обмежується строком, встановленим у договорі для оплати поставленого товару покупцем.

Ціна товару, яка входить у партію поставки, остаточно узгоджується та вказується сторонами у видатково-прибутковій накладній на поставку партії товару. Сума договору складається з суми вартості партій товарів, поставок поставлених постачальником на протязі строку дії договору (п. п. 7.2., 7.3 договору).

У розділі 8 договору поставки сторони погодили порядок розрахунків, згідно пункту 8.1. якого встановлено, що покупець повинен сплатити поставлений товар не пізніше 10 (десяти) календарних днів з дати поставки товару постачальником. Оплата здійснюється у розмірі повної вартості поставленої партії товару шляхом безготівкового переказу на поточний рахунок постачальника, вказаний у реквізитах постачальника в договорі.

Оплата здійснюється покупцем на підставі договору та рахунку-фактури, встановленої постачальником на вартість поставленої партії товару. При здійсненні платежу покупець повинен вказувати у платіжному дорученні номер та дату цього договору, номер та дату видатково-прибуткової накладної (товарно-транспортної накладної), за якою партія товару постачалася, та номер та дату рахунку фактури, виписаної постачальником на оплату поставленої партії товару (п. 8.2 договору).

Відповідно до п. 11.1. договору - договір вступає в дію з дати його укладення обома сторонами і діє на протязі одного року. Дострокове розірвання договору можливе лише у випадках, передбачених чинним законодавством України в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

На виконання умов договору поставки позивач поставив та передав на умовах та у встановлені строки товар відповідачу на суму 4 800, 00 гривень, що підтверджується належним чином оформленою накладною № 141204 від 14.12.2011 року, копія якої міститься в матеріалах справи (а. с. 13).

Відповідач, згідно договору поставки отримав поставлений товар, що підтверджується належним чином оформленою накладною з відтиском печатки Колективного підприємства "Зеленбуд" - та підписом уповноваженої покупцем особи і довіреністю на отримання товару серії НБИ № 999737 від 14.12.2011 року, яка видана філією ТзОВ "Софіт-Люкс" на ім'я ОСОБА_3

Однак свої зобов'язання щодо оплати отриманої продукції виконав не належним чином, внаслідок чого утворилась заборгованість перед позивачем в сумі 3 260, 00 гривень, що підтверджується Актом звірки взаєморозрахунків станом на 18.04.2012 року за підписом представника філії ТзОВ " Софіт-Люкс" у м. Івано-Франківськ та представника колективного підприємства "Зеленбуд" і завірені відтисками круглих печаток сторін (а. с. 47).

Суд вважає позов таким, що підлягає до задоволення з огляду на наступне.

За змістом ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставою виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договір.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язання виникають з підстав, передбачених ст. 11 цього кодексу, зокрема, із договорів.

В силу ч. 1 ст. 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

За змістом ст. ст. 526, 530 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином та у встановлений строк. Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений момент пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час.

Приписами ст. 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Суд дослідивши матеріали справи встановив, що факт порушення відповідачем договірних зобов'язань підтверджується матеріалами справи, тому позовні вимоги щодо стягнення 3 260, 00 гривень - заборгованості за поставлений товар, є обґрунтованими.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ст. 34 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно із ч. ч. 1, 2 ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку про задоволення позову у повному обсязі, в межах позовних вимог.

Господарські витрати, за правилами ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, слід покласти на відповідача.

Керуючись ст. ст. 8, 124 Конституції України, ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. ст. 11, 509, 526, 530, 629, 712 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, ст. ст. 22, 33, 34, 43, 49, 64, 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в :

позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Софіт-люкс" (Юридична адреса: вул. Віскозна, буд. № 17, корпус 93-А, Деснянський район, м. Київ, 02094; Фактична адреса: вул. Сім'ї Хохлових, 8 "А", офіс 311, м. Київ, 04119) до відповідача Колективного підприємства "Зеленбуд" (вул. Староміська, 90, м. Коломия, Івано-Франківської області, 78200) про стягнення заборгованості за договором поставки № 11-0912/41353 в сумі 3 260, 00 гривень - задовольнити повністю.

Стягнути з Колективного підприємства "Зеленбуд" (вул. Староміська, 90, м. Коломия, Івано-Франківської області, 78200, ідентифікаційний код: 20532360 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Софіт-люкс" (Юридична адреса: вул. Віскозна, буд. № 17, корпус 93-А, Деснянський район, м. Київ, 02094; Фактична адреса: вул. Сім'ї Хохлових, 8 "А", офіс 311, м. Київ, 04119, ідентифікаційний код: 32591365) заборгованість за договором поставки № 11-0912/41353 в сумі 3 260, 00 гривень (три тисячі двісті шістдесят гривень) , а також 1 609, 50 гривень (тисячу шістсот дев'ять гривень п'ятдесят копійок) - сплаченого судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 14.06.12

Суддя Михайлишин В. В.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Осудар І. Б. 14.06.12

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення14.06.2012
Оприлюднено19.06.2012
Номер документу24692903
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5010/496/2012-27/21

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 17.05.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Рішення від 14.06.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 04.05.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні