Постанова
від 12.06.2012 по справі 2а/0470/3830/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 червня 2012 р. Справа № 2а/0470/3830/12 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого суддіЗахарчук Н. В. при секретаріКузнецов С.М. за участю: прокурора - Горан Ю.М. представника позивача - Борисенко Н.І. . . розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Прокурора Петриківського району Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області до Дочірнього підприємства "Славяна" Закритого акціонерного товариства "Славяна" про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

23.03.2012 року Прокурор Петриківського району Дніпропетровської області в особі Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області звернувся до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом про стягнення з Дочірнього підприємства «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за листопад 2011 року в сумі 1207,41 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що внаслідок порушення вимог Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» №2464-VI від 08.07.2010 року, відповідач має заборгованість в сумі 7709,32 грн.

Прокурор та представник позивача просили позов задовольнити, підтримавши позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідач не з'явився у судове засідання, про дату, час та місце його проведення повідомлений належним чином, заперечення проти позову не надав, з клопотанням про відкладення розгляду справи не звертався.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності осіб, які беруть участь у справі.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, повно та всебічно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Прокурор звернувся до адміністративного суду в порядку статті 60 Кодексу адміністративного судочинства України. Із посиланням на статтю 121 Конституції України зазначав, що на органи прокуратури покладено представництво інтересів держави в суді. Відповідно до рішення Конституційного Суду України від 08 квітня 1999 року прокурори та їх заступники мають право звертатися до суду з позовними заявами в інтересах держави. Прокурор чи його заступник у кожному конкретному випадку самостійно визначають, у чому саме відбулося або може відбутися порушення матеріальних, або інших інтересів держави, обґрунтовує необхідність їх захисту та зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції.

Згідно статті 36-1 Закону України «Про прокуратуру» від 05 листопада 1991 року №1789-XII, представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних та інших дій, спрямованих на захист у суді інтересів громадянина або держави у випадках, передбачених законом. Формами представництва, зокрема, є звернення до суду з позовами або заявами про захист прав і свобод іншої особи, невизначеного кола осіб, прав юридичних осіб, коли порушуються інтереси держави, участь у розгляді судами справ.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що Дочірнє підприємство «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» (код ЄДРПОУ 24990668) зареєстроване, як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області.

Дочірнє підприємство «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» подало до Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за листопад 2011 із зазначеною у рядку 8 сумою, що підлягає сплаті у розмірі 1207,41 грн.

Порядок сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування передбачено Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року №2464-VІ (далі - Закон №2464) та Інструкцією "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України № 21-5 від 27.09.2010 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції 27.10.2010 року за № 994/18289.

Відповідно до ч.2 ст. 6 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону України №2464 єдиний внесок для роботодавців встановлюється у відсотках на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати у т. ч. у натуральній формі, відповідно до класів професійного виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску, з урахуванням видів їх економічної діяльності.

У відповідності до ч.8 ст.9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим періодом для Відповідача є календарний місяць.

Згідно зі ч.12 ст.9 цього Закону, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

На підставі п.7 ч.1 ст.13 Закону, Пенсійний фонд та його територіальні органи мають право стягувати з платників несплаченої суми єдиного внеску.

Відповідно до ч.4 ст.25 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" Управлінням Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області було направлено вимогу про сплату боргу №Ю від 04.01.2012 року із визначеною до сплати сумою у розмірі 12954,28 грн, яку отримано Відповідачем 04.01.2012 року

Станом на час розгляду справи загальна сума заборгованості Дочірнього підприємства «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» становить 1207,41 грн.

Таким чином, суд вважає правомірним стягнення з відповідача на користь Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області заборгованість в сумі 1207,41 грн., оскільки доказів добровільного погашення заборгованості відповідачем не надано.

Керуючись статтями 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

Керуючись ст. 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Прокурора Петриківського району Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області до Дочірнього підприємства «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» про стягнення заборгованості- задовольнити повністю.

Стягнути з Дочірнього підприємства «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» (51840 смт.Курилівка, вул. Польова,1 Петриківського району Дніпроптеровської області, код ЄДРПОУ 24990668, р/р 26001301170495 в Дніпродзержинській філії відділення «Промінвестбанку» МФО 305501) на користь Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області (51800 смт. Петриківка, вул. Горького,3) заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за листопад 2011 року на суму 1207,41 грн. (одна тисяча двісті сім грн. 41 коп.).

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі якщо справа розглядалась судом за місцезнаходженням суб'єкта владних повноважень і він не був присутній у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, але його було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо у суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено 12 червня 2012 року

Суддя Н.В. Захарчук

Дата ухвалення рішення12.06.2012
Оприлюднено19.06.2012
Номер документу24694675
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/3830/12

Ухвала від 27.03.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Постанова від 12.06.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук Наталія Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні